profimedia-0868206062
EUROLIGA: Barcelona - Olympiakos 77-69. Meciul decisiv se va juca în Grecia
Jucătorul care visează să revină la Barcelona în sezonul viitor
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Digi Sport 1 Live
Acum

SPECIAL Stoichkov: "La Barcelona m-am simţit cel mai bine cu Hagi şi Laudrup"

15.03.2013, 12:27

În prezent antrenor la Litex Lovech, Hristo Stoichkov (47 de ani), a început fotbalul ca fundaş central, dar a ajuns ulterior să joace atacant. A ajuns la Barcelona după ce a jucat împotriva catalanilor în semifinalele Cupei Cupelor cu ŢSKA Sofia. Într-un interviu acordat revistei Jot Down din Spania, Stoichkov rememorează toate etapele carierei sale, în care s-a intersectat de multe ori cu românii, dezvăluie anecdote neştiute din trecutul său şi vorbeşte despre relaţia sa cu starurile din fotbalul mondial.

stoichkov hagi
  • SuperLiga: Poli Iași - UTA, duminică, 18:15, DGS 1

  • SuperLiga: CFR Cluj - Sepsi, duminică, 21:00, DGS 1

"Ce echipă avea România: Hagi, Popescu, Lăcătuş, Balint..."

Mai întâi, fostul Balon de Aur îşi aminteşte cu amărăciune, dar şi cu respect, cum naţionala ţării sale a fost depăşită în preliminariile Cupei Mondiale din 1990 de o echipă a României fabuloasă. "Ne-a lăsat afară România. Avea o naţională spectaculoasă pe atunci. Cu Popescu, Hagi, Lăcătuş, Balint...", îşi aminteşte bulgarul. Celebrul fost număr 8 nu uită nici de Steaua şi de performanţa ei din 1986.

"A fost perioada boom-ului fotbalului din Est. Cine se putea gândi atunci că Steaua va juca o finală împotriva Barcelonei în Sevilla şi o va câştiga? Apoi Steaua Roşie a câştigat cu Marseille. Apoi iar Steaua Bucureşti a jucat o nouă finală, cu AC Milanul lui Gullit, Rijkaard şi Van Basten. Dinamo Kiev şi ŢSKA Moscova erau şi ele puternice. Comunismul, cu disciplina lui, era dur pentru jucători, dar am şi învăţat multe din asta", mai povesteşte Stoichkov.

Bulgarul şi-a reamintit şi primii paşi la Barcelona. "Ce echipă aveam. Mă întrebam cine ne poate opri. Cu Julio Salinas, Goicoetxea, Bakero, Laudrup, Txiki, Eusebio, Amor, Koeman, Alexanco, Ferrer, Nando... Nu ştiu dacă Barcelona avea complexe înainte de mine, dar ştiu că după ce am venit eu nu a mai avut. Am fost cei mai buni. În acea perioadă a început suferinţa lui Real Madrid", spune Stoichkov, care îşi aminteşte cum, în 1992, a fost aproape de un transfer la Napoli: "Eram gata să semnez, dar Maradona mi-a spus să nu las Barcelona niciodată, să nu fac greşeala lui. Am ajuns în Napoli. Şi am văzut oraşul. Şi mi-am zis: ce caut eu aici. De ce să plec dintr-un oraş aşa mare şi important ca Barcelona într-unul atât de mic? Şi m-am întors".


"Hagi? Un caracter mai ceva ca mine!"

Hristo Stoichkov îşi aminteşte şi perioada petrecută împreună cu Gică Hagi la Barcelona. "Cu Romario am explodat, eram doi atacanţi, dar niciunul mai bun ca celălalt. Laudrup era şi va fi întotdeauna, cel mai bun mijlocaş cu care am jucat. Alături de Letchkov şi Balakov, de la naţională. La Barcelona, cel mai bine mă simţeam în teren alături de Hagi şi Laudrup", povesteşte fostul selecţioner bulgar, care le explică spaniolilor cine este Hagi în viziunea lui: "Hagi era fabulos. În România încă e foarte iubit. A deschis o academie de fotbal. Sunt naşul său de nuntă. Este cel mai mare fotbalist din istoria României. Dar e foarte dificil să joci la Madrid şi apoi la Barcelona. Uită-te ce a păţit şi Prosinecki. Doar Luis Enrique, care era mai dur, a reuşit să facă faţă la ambele şi a jucat mai mult. Deşi... Gică a fost accidentat des la Barcelona. Nu a putut exploda, deşi era un fotbalist atât de mare. Avea un stâng cum nu s-a mai văzut. Individual, clar că-i plăcea să ţină mingea, să se joace cu ea, să creeze faza şi apoi tot el s-o finalizeze, pentru că era un caracter... mai ceva decât mine!! Era incredibil!".

"I-am aruncat toate hainele şi am pus un acordeon în valiză"

Bun prieten cu "Regele", Stoichkov îşi aminteşte şi alte episoade din relaţia sa cu Hagi: "Îmi amintesc că eram în România, ca VIP-uri. Aveam o poartă doar pentru noi în aeroport. Dar el nu voia. Îi spuneam: Hai, că ne aşteaptă oameni importanţi. Lui îi era ruşine: Nu, nu, eu îi respect pe români, mă pun la coadă. Şi stătea la coadă, cu toată lumea. Avea mereu o valiză veche de aluminiu. Mereu era cu ea, niciodată nu o lăsa din mână. Într-o zi i-am cumpărat un acordeon, i-am aruncat lucrurile din valiză şi i-am băgat acordeonul înăuntru. Când am ajuns cu echipa la hotel, a ajuns în cameră şi când şi-a desfăcut geamantanul să-şi ia spuma de ras... un acordeon!".

Stoichkov despre:

Mourinho: "Era un tip foarte liniştit. Mereu muncea şi întotdeauna îşi lua notiţe. Despre antrenamente, persoane, cum e un jucător, cum se mişcă, toate detaliile. Era foarte corect. Poate unora nu le place, dar este imposibil să fii pe placul tuturor. Mou este un antrenor foarte bine pregătit, pregătit pentru lucruri mari, bine făcute. Cine spune că e prost educat culege ce-a semănat. Dacă eu te provoc şi te înjur, tu faci la fel. Mourinho are un caracter de dur, nu-l călca pe bătături. La cât e de pregătit, să-l faci translator? Aţi auzit vreodată vreun jucător de la Barcelona, din Portugalia, de la Chelsea sau Inter vorbind rău de el? Nimeni nu o face".

Guardiola: "Când l-am văzut prima oară în vestiar, fără barbă, speriat, abia venit de la echipa a doua... Era un băiat foarte serios încă de atunci. Era un lider la Barcelona B şi i-a fost uşor să ne înţeleagă jocul. Nu m-am îndoit nicio clipă de el când Laporta l-a pus antrenor. Nu aveam motive. Înţelege perfect jocul echipei, calitatea fiecărui jucător, iar rezultatele nu au întârziat".

Figo: "Un jucător uriaş, unul din cei mai buni străini din istoria Barcelonei, dar a făcut mult rău echipei. Deşi nu cred că a fost vina lui. Avea clauză de transfer, de unde să te gândeşti că cineva plăteşte cele 10 miliarde de pesetas? Mmm... Ciudat, nu? Florentino Perez a câştigat alegerile promiţând acest transfer şi a plătit cele 10 miliarde. Şi Figo a fost între ciocan şi nicovală. Dacă ar fi putut să dea înapoi, ar fi făcut-o. Dar nu a putut. Nu o să înţeleg cum un jucător sărută azi stema Barcelonei şi apoi pleacă la Madrid. A făcut mult rău echipei... A întors raportul de forţe între Real şi Barcelona în acel moment".

Johan Cruyff: "S-a tot spus că am fost certat cu el. Nu e adevărat. Am avut neînţelegeri, dar atât. Niciunui jucător nu-i place să fie schimbat. El mă tot scotea afară. L-am întrebat: de ce? Mă chema la el acasă, să-mi explice la tablă. Stăteam de dimineaţa până seara acolo, de crăpam de foame. Atunci îmi punea cea mai ieftină mâncare: o salată cu un ou în mijloc. Ce naiba, Mister?, îl întrebam. Iar el: tipic olandez, tipic olandez. Era o figură... Venea la antrenamente şi punea pariuri cu noi: cine loveşte de cele mai multe ori bara. Câştiga mereu. Şi mereu pariam pe bani. Odată, la un meci în Tenerife, mi-a zis: Dacă dai gol, îţi dau 100.000 de pesetas, dacă nu dai, îţi dau eu. Am început meciul, a marcat Laudrup, apoi Goicoetxea. Mi-am zis: e lejer, dau şi eu unul. Apoi, la pauză m-a scos afară!! Zic: Hei, Mister, ce naiba faci? Iar el: Ai pierdut pariul, scoate banii. O figură de om..."

Van Gaal: "Cel mai prost antrenor cu care am lucrat. Nici nu vreau să-mi pierd timpul vorbind de el. Era 'pătrat' ca zidul unei case. Avea o mare problemă şi încă o are: Johan Cruyff. De fiecare dată când îi auzea numele, făcea spume la gură, transpira, îl apuca tremuratul. Dar unde e unul şi unde e celălalt? Omul era fiert pe Cruyff că l-a dat afară din vestiarul lui Ajax..."

Etichete: hagi , barcelona , romania , nationala , van gaal , interviu , gica popescu , stoichkov , cruyff , jot down , caracter , povesti , anecdote


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus, Vladimir Putin, probabil nu a...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
man
S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia
Mp Genova 19/01/2024 - campionato di calcio serie B / Sampdoria-Parma / foto Matteo Papini/Image nella foto: esultanza g
A renunțat la sportul profesionist și a devenit ”cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”
Screenshot 2024-04-26 at 18.36.18
Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului
promovare
Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua emblemă
Screenshot 2024-03-27 at 20.36.16
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Foto Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!
mm-stoica2
Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul
Screenshot 2024-04-28 at 00.03.15
Foto Mesajul controversat publicat de FCSB, după câștigarea titlului
Screenshot 2024-04-27 at 22.52.04
Citește și
După ce PSG a oferit 200.000.000€ pentru noua ”perlă” a Barcelonei, catalanii au luat decizia finală
ESP: FC Barcelona-Real Betis. La Liga Santander
Barcelona face primul transfer al verii: un campion mondial cu Argentina!
profimedia-0414663018
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Gigi Becali, în dificultate: „Mă ispitești. Cum să-i spui lui Becali asta? Mai bine bag ștreangul la gât”
Gigi Becali, în dificultate: „Mă ispitești. Cum să-i spui lui Becali asta? Mai bine bag ștreangul la gât”
Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur!
Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur!
Michael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”
Michael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea
Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Barcelona, sfătuită să accepte oferta de 200.000.000€ pentru Lamine Yamal
ESP: FC Barcelona-Sevilla FC. La Liga EA Sports match. Date 8

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”