Ryder Cup Previews - Wednesday 27th September
”Șocant”: au decis să divorțeze, după 12 ani! ”Cea mai frumoasă femeie din lume” crede că urmează o altă ”lovitură”
SIMONA HALEP - DIGISPORT-25
Simona Halep, pozată cu un bărbat cu 25 de ani mai mare și cu o avere de 70 de milioane €. Prima reacție: ”Relație amoroasă?”
Antrenorul din România care nu s-a mai abținut: ”Mi-au stricat cariera la care am muncit 10 ani. Și-au bătut joc de mine”
Digi Sport 1 Live
Acum
Liga Digi Sport

Exclusiv Planul în 10 puncte al lui Hagi. "În 4 ani, faci 'bombă nucleară' din jucători"

29.03.2018, 23:47

Într-o emisiune eveniment - Digi Sport Special -, Gheorghe Hagi a vorbit pe larg despre situaţia fotbalului românesc, despre ce trebuie făcut pentru revirimentul sportului "rege" în ţara noastră, dar şi despre subiecte mai puţin cunoscute din viaţa lui: cum i-a venit ideea Academiei, cum arată o zi din viaţa sa sau ce face în timpul liber.

collage hagi
  • Baraj SuperLigă: Botoșani - Mioveni, vineri, 20:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, vineri, 22:00, DGS 1

În ultimul deceniu, Hagi s-a transformat din fotbalistul emblematic care a inspirat mii de jucători să se apuce de fotbal într-un manager de succes. Cu un plan excelent, îndreptat în exclusivitate pe descoperirea de talente, fostul internaţional nu doar că a pus bazele unei Academii care produce pe bandă rulantă, dar a câştigat titlul în Liga 1, în faţa FCSB-ului, formaţie cu o putere financiară incomparabilă.

În acest moment, fotbalul românesc pare că a atins un minim istoric, în condiţiile în care nu mai reuşim să ne calificăm la un turneu final de Campionat Mondial de 20 de ani. Hagi rămâne optimist şi consideră că e nevoie de un plan foarte detaliat de restructurare din temelii a fenomenului.

"Am 10 puncte pentru dezvoltarea fotbalului românesc. Toate sunt legate şi de administraţie, şi de finanţare, de tot. De unde pleci şi unde vrei să ajungi, trebuie să ştii exact. Sunt puncte cheie, fundamentale, de dezvoltare. Asta vreau să văd la candidaţii pentru alegerile FRF", şi-a început Hagi discursul, pentru ca apoi să vorbească despre faptul că nu se are grijă de sectorul juvenil deloc: "Să avem o lege a sportului, să fie finanţare ca lumea. La noi nimeni nu dă un leu la Academii. Toate echipele sunt obligate să aibă Centru de copii şi juniori. Dar nu avem un leu finanţare. Eu zic şi nimeni nu mă ascultă. Noi formăm jucătorii, naţionalele doar selectează. Dacă noi producem, dacă formăm bine, naţionalele o să aibă rezultate. Dacă noi nu producem, nu o să fie nici rezultate. E simplu. Tu, ca Federaţie, doar îi alegi pe cei mai buni, prin intermediul selecţionerilor. Aşadar, trebuie să ne ajute pe noi, cluburile, să ne fie mai bine. Eu cred că Ionuţ asta le spune celor care votează. Merge prin ţară şi cred că ăsta e discursul lui: "veniţi lângă mine pentru că o să ne fie mai bine". El, dacă a venit în ţară, asta vrea să facă, sunt convins".

Reducerea numărului de echipe în Liga 1, dar şi în ligile inferioare e o greşeală fundamentală, crede Hagi, care nu crede nici varianta că spectatorul român nu mai e avid după fotbal. Dar condiţiile deplorabile şi lipsa spectacolului din teren l-au îndepărtat de stadion.


"Unde au dispărut spectatorii? Păi noi nu le mai oferim nimic oamenilor. Avem stadioane, să se simtă confortabil? Uitaţi-vă la Craiova, oamenii ăia iubesc echipa şi sunt lângă ea. Şi pentru că au un stadion superb. Eu, la 5 ani, săream gardul şi mă duceam pe stadion la Farul. Era mereu plin. Unde au dispărut oamenii aceia? Nu au dispărut, dar trebuie să le oferi condiţii şi spectacol în teren. În România s-au redus echipele. Nu există finanţare? Păi de ce mai vrem preşedinte? Să se ducă la Guvern, să bată la uşă. Că de aceea e cel mai puternic om în fotbal. Pentru ce ai venit la FRF? Stai toată ziua la Minister, luptă-te pentru noi. Asta înseamnă parte administrativă", a mai spus fostul decar al primei reprezentative.


Hagi, despre viitorul naţionalei

"Se poate face o naţională mare cu jucătorii 94-95-96 (n.r.născuţi în acei an). Dar depinde mult şi de antrenor, de cel care este manager. În patru ani, dacă se doreşte, facem o generaţie mai bună decât a noastră. Dacă eşti organizat, construieşti, selectezi, faci bombă nucleară din jucători. Nu mai e italianul, spaniolul peste tine. Asta e partea tehnică, unde e nevoie de obiective de performanţă. Partea adminsitrativă: aduci banii. Campionul creează campioni: eu în 8 ani am făcut să iasă Viitorul campioană. Nimic nu e întâmplător, totul se construieşte. Dar trebuie să ştii să pui bazele acestui succes. Când toţi dormeau, eu m-am dus pe câmp, mi-am făcut planul, temele. Şi acum culeg ce am semănat. Toţi cei 100 de oameni din Academia mea lucrează pentru aceeaşi idee"

De când a gândit proiectul Academiei

"Eu de când eram puşti mi-am dorit să vin acasă, să dau înapoi ce mi-a oferit fotbalul. De când eram la Galata, mă gândisem la o Academie care să îmi poarte numele. Nu mă gândeam că o să fac performanţele astea, ci voiam să alimentez echipele mari cu fotbalişti"

Hagi, despre un posibil nou investitor la Viitorul

"Eu sunt precaut şi echilibrat. Chiar dacă lucrurile merg foarte bine, în România se poate schimba totul de la o zi la alta. Fotbalul e ca la bursă. Încerc să găsesc parteneri, am un proiect pe cinci ani. Trebuie să terminăm clădirea pe care o avem în bază. Vrem să mărim şi stadionul, în special la loje. Nu stăm pe loc, ne dorim multe lucruri, avem multe obiective. Aştept pe cineva lângă mine, sunt discuţii, dar să vedem dacă se ajunge la un numitor comun. Rămâne de văzut dacă va fi o infuzie de capital şi vom schimba obiectivele sau dacă vom merge tot ca până acum"

Despre selecţia puştilor de la Viitorul

"Eu văd din ce în ce mai puţin jucătorii. Nu sunt balaur cu şapte capete, să aleg eu puştii, să antrenez echipa mare, să fac şi aia, şi aia. Şefii de departamente fac aceste lucruri. Ei se ocupă de selecţie. Am împărţit foarte bine sarcinile, eu sunt capul, care ia deciziile mari, care dictează politica clubului"

Ce face Hagi în timpul liber

"Mă odihnesc, ascult muzica. Muzica mă linişteşte, şi în vestiar îi las pe băieţi să asculte muzică. Îmi place să stau cu familia, să ies în oraş, să mănânc. Scriu foarte mult. Nu lucrez cu computerul, scriu de mână foarte mult. De fotbal, bineînţeles. Eu nici nu am calculator. Îmi place să creez lucruri, pe computer pare totul uşor"

Cum arată o zi din viaţa antrenorului Hagi

"Mă scol la 8:00, produc foarte mult până la 10:00. Imediat cum mă trezesc, am idei şi încep să produc. Apoi mă duc la stadion, pregătesc antrenamentul. Am acelaşi program ca jucătorul. După şedinţa de pregătire, mă odihnesc două ore. Stau singur, mă gândesc la ce am de făcut, mă încarc. Reuşesc să mă conectez şi să mă deconectez foarte bine"

Filosofia lui Hagi

"Filosofia mea e că trebuie să fac ce îmi place. Nu stau foarte mult într-un loc care nu îmi convine. Aţi văzut, când nu mi-a convenit ceva, am plecat. Nu sunt om să mă cert sau să plec cu scandal. Dar mă retrag, când văd că lucrurile nu funcţionează aşa cum îmi doresc. Eu am un rol şi mi-l joc. Fac totul cu plăcere, asta e filosofia mea"

Ce favorită are la Mondial

"Cu cine credeţi că pot să ţin? Cu Spania. Ei sunt primii, am jucat acolo. Îmi plac foarte mult şi Brazilia, şi Argentina. Şi, mai văd, două favorite, dar nu ştiu dacă o să facă şi performanţă: Franţa şi Anglia. Franţa e ceva...am văzut echipa care a jucat acum în Rusia, în amical (n.r.3-1 pentru reprezentativa din Hexagon): tineri de 18-19 ani în primul "11". Şi câţi are...Şi Anglia are un proiect interesant"

Real şi Barcelona, pentru Ligă

"Favorite în Ligă sunt Real şi Barcelona. De ce? Pentru că au doi jucători pe care nu îi are nimeni: Messi şi Ronaldo. Ei fac diferenţa în semifinale, finale. Mai era Neymar, la PSG, dar acolo nu ştiu ce s-a întâmplat. Am văzut că au fost şi scandaluri"

Etichete: hagi , hagi viitorul , interviu hagi , hagi academie , plan hagi , plan hagi fotbal romanesc , hagi investitor , o zi din viata lui hagi , hagi echipe favorite , interviu eveniment hagi


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor

Un tânăr care a fost răpit în urmă cu 27 de ani și a fost găsit acum, în viață, în beciul vecinului...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FOTBAL:CORVINUL HUNEDOARA-OTELUL GALATI, FINALA CUPEI ROMANIEI BETANO (15.05.2024)
Ilie Dumitrescu a văzut ipostaza cu ”pătrățelele” fotbaliștilor de la Corvinul și a reacționat: ”Vrei să-ți spun ceva?”

Victorie istorică! Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României, după ce a învins-o pe Oțelul la penalty-uri
Screenshot 2024-05-15 232704
Presa din Grecia, tranșantă după ce PAOK-ul lui Lucescu a ajuns să aibă titlul la mâna ei: "La gunoi!"
UEFA Fußball Conference League, Playoff Round Saison 2023-2023 Toumba Stadion Thessaloniki, 31.08.2023 PAOK Thessaloniki
A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"
albanoo
Ce le-a spus Răzvan Lucescu grecilor, după ce a umilit-o pe Panathinaikos și a ajuns la 90 de minute de titlu
rzv
Recomandările redacției
Antrenorul din România care nu s-a mai abținut: ”Mi-au stricat cariera la care am muncit 10 ani. Și-au bătut joc de mine”

Ce le-a spus Thibaut Courtois belgienilor, după ce a avut o paradă de zile mari în fața lui Ianis Hagi
Real Madrid vs Deportivo AlavČs in Madrid, Spain - 14 May 2024
Exclusiv Florin Prunea ”tremură” pentru Dinamo. Avertisment înaintea barajului cu Csikszereda
prunea
”Cum e să te bați doar pentru locul 2?” Răspunsul lui Xavi, după Almeria - Barcelona 0-2
Sport News - February 21, 2024
Citește și
”60 de milioane de căutări. E un brand în toată lumea”. Clubul din SuperLiga care a dat lovitura
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-FCSB, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (31.03.2024)
Video Hagi, în extaz: ”Trebuia să marcăm 10 goluri, scuzați-ne! CFR să meargă acasă și să se gândească”
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (19.04.2024)
O femeie și fiica ei au fost date afară dintr-un supermarket, din cauza felului în care erau îmbrăcate: „Mi s-a părut ridicol!”
O femeie și fiica ei au fost date afară dintr-un supermarket, din cauza felului în care erau îmbrăcate: „Mi s-a părut ridicol!”
CSA Steaua s-a folosit de marca FCSB! Dezvăluirile care-l vor înnebuni pe Talpan. „Gigi Becali să-i dea în judecată!"
CSA Steaua s-a folosit de marca FCSB! Dezvăluirile care-l vor înnebuni pe Talpan. „Gigi Becali să-i dea în judecată!"
Adrian Mititelu a început revoluția la FC U Craiova: a semnat cu 5 fotbaliști! Detalii secrete din Bănie
Adrian Mititelu a început revoluția la FC U Craiova: a semnat cu 5 fotbaliști! Detalii secrete din Bănie
Cum arată Eva Green la 18 ani de când a fost fată Bond. A făcut furori în două apariții în aceeași zi la Cannes
Cum arată Eva Green la 18 ani de când a fost fată Bond. A făcut furori în două apariții în aceeași zi la Cannes
Beyonce, într-o rochie cu decolteu până la abdomen. Jucăușă și senzuală, cu părul blond, și-a dat gata fanii
Beyonce, într-o rochie cu decolteu până la abdomen. Jucăușă și senzuală, cu părul blond, și-a dat gata fanii
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Periculosul Gibilan, pe care nu-l bătea nimeni în București, trăiește. Expresia celebră legată de el
Periculosul Gibilan, pe care nu-l bătea nimeni în București, trăiește. Expresia celebră legată de el
ITP la 6 luni pentru acești șoferi români, s-a schimbat legea. Care sunt mașinile vizate
ITP la 6 luni pentru acești șoferi români, s-a schimbat legea. Care sunt mașinile vizate
WTA Roma: Sabalenka promite "răzbunare" în fața lui Swiatek. "Cu ajutorul vostru, o să o înving"
WTA Roma: Sabalenka promite "răzbunare" în fața lui Swiatek. "Cu ajutorul vostru, o să o înving"
Liderul galeriei FCSB-ului, dialog ”aprins” cu Adi Popa în direct: ”Ia actele” / ”Dacă țipi, nu înseamnă că ai dreptate”
adi popa

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Beyonce, într-o rochie cu decolteu până la abdomen. Jucăușă și senzuală, cu părul blond, și-a dat gata fanii
Beyonce, într-o rochie cu decolteu până la abdomen. Jucăușă și senzuală, cu părul blond, și-a dat gata fanii
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”