Ryder Cup Previews - Wednesday 27th September
”Șocant”: au decis să divorțeze, după 12 ani! ”Cea mai frumoasă femeie din lume” crede că urmează o altă ”lovitură”
SIMONA HALEP - DIGISPORT-25
Simona Halep, pozată cu un bărbat cu 25 de ani mai mare și cu o avere de 70 de milioane €. Prima reacție: ”Relație amoroasă?”
rapida
Mesajul Rapidului, după ce liderul galeriei giuleștene a fost eliberat din închisoare
Digi Sport 1 Live
Acum
Fotbal European

Mâna destinului. Natalia Partyka, rivala româncelor, oferă o lecție de viață. Fata fără antebraț: "Sunt sursă de inspirație"

articol scris de Andru Nenciu
11.06.2020, 13:21

Digi Sport vă spune azi povestea Nataliei Partyka (31 de ani, 1,76 m), numărul 70 în clasamentul mondial din tenisul de masă, un adevărat fenomen într-un sport bazat pe îndemânare, viteză în execuții, simț de anticipație și capacitate de adaptare la jocul adversarului.

Olympics Day 5 - Table Tennis
Natalia Partyka / Foto: Getty Images
  • Baraj SuperLigă: Botoșani - Mioveni, vineri, 20:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, vineri, 22:00, DGS 1

Natalia Partyka a răzbit împotriva tuturor previziunilor scepticilor. A trecut cu vederea privirile curioase. Și-a găsit provocări în tenisul de masă și păstrează mereu rezerve de energie pentru a-și ridica nivelul de joc.

Galerie Foto

Născută în Gdansk, poloneza Natalia Partyka transmite emoție în jurul ei când se află la masa de joc. Nici nu mai contează că pierde sau câștigă. E o adversară tradițională a tricolorelor campioane europene la Nantes și se află mereu într-o căutare obsesivă a victoriilor.

Partika zâmbește de la rar spre foarte rar la turnee. Și oferă interviuri din când în când. Însă mesajele pe care le transmite sunt pline de conținut. Simple, clare și afective, răspunsurile sportivei din Polonia au darul de a merge direct la inima celor care o privesc, o ascultă sau o citesc.

Natalia Partyka: "Părinții mei m-au învățat să mă leg la șireturi"


"Le sunt recunoscătoare părinților mei, eu așa m-am născut, dar ei m-au învățat să țin totul de una singură, să mă descurc. Ei m-au învățat din copilărie să mă leg la șireturi și multe altele", se confesează Partyka.

Natalia s-a născut fără antebrațul mâinii drepte, dar nimic n-a stopat-o să se îndrepte spre tenisul de masă. A simțit că se coace ceva bun și a devenit autodidact. Se folosește la serviciu de brațul membrului superior drept și joacă cu mâna stângă.

Natalia Partyka: "Dizabilitatea nu înseamnă nimic pentru mine"

"Pentru mine dizabilitatea nu înseamnă absolut nimic. Joc după aceleași coordonate cu celelalte sportive, fac aceleași antrenamente. Avem aceleași obiective și visuri identice. Pot să joc ca celelalte colege, pot să servesc și nu am absolut nicio problemă", mai spune Partika.

Lumea tenisului de masă e o lume mică. Jucătoarele din elită se întâlnesc des pe la turnee încă de la juniori, iar poloneza e apropiată de componentele lotului României.

"Am stat și în aceeași cameră pe la concursuri, am vorbit foarte multe lucruri, e o tipă sensibilă și ambițioasă. Mă comport normal cu ea când ne întâlnim la concursuri, e o adevărată campioană. În plus, e stângace și are un mare avantaj pentru că e greu de contracarat jocul stângacelor. Cum e și în tenis sau în scrimă", povestește una dintrele jucătoarele din România.

Natalia Partyka e a doua sportivă a lumii care participă și la Jocurile Olimpice, și la Jocurile Paralimpice 

Partyka e a doua sportivă a lumii care concurează atât la Jocurile Olimpice, cât și la Paralimpice, după înotătoarea sud-africană Natalie du Toit (36 de ani). În urmă cu două decenii, la Sydney, poloneza din tenisul de masă devenea cea mai tânără participantă la Jocurile Paralimpice.

Avea doar 11 ani (!), o voce ușor tremurândă și trăia deja dublu intens. Firimitura de fată avea apoi să uimească la Atena 2004, când stabilea noi repere în instoria Jocurilor Paralimpice. La 15 ani, devenea cea mai tânără medaliată cu aur (tenis de masă, simplu) din toate disciplinele.

Natalia Partyka: "De multe ori mă plictisesc întrebările despre handicapul meu"

"De multe ori mă plictisesc întrebările despre handicapul meu. Poate că cineva mă va vedea și va realiza că dizabilitatea pe care o am nu înseamnă sfârșitul lumii. Poate că cineva se va uita la mine și își va da seama că poate atinge ținte mai mari decât ar crede", întărește Partyka.

  • 48 e cel mai înalt loc ocupat de Natalia în clasamentul mondial ITTF al senioarelor
  • 21 e cea mai înaltă poziție pe care a atins-o poloneza în ierarhia mondială U21
  • 20 e cel mai înalt loc atins la junioare
  • 70 e locul actual din topul mondial ITTF
  • 39/43 e raportul victorii/înfrângeri, înregistrat de Partyka, la simplu, în 2019

Considerată una dintre cele mai rapide jucătoare europene și cu un joc de picioare excelent la masă, Natalia obișnuiește să ofere involuntar lecții de viață. Când se află în țarcul de joc, o armată de fotoreporteri se apropie admirativ.

Natalia Partyka, prin ochii româncelor

"Natalya e un fenomen și e de apreciat ceea ce face. Ea trăiește pentru tenis de masă. E o plăcere să stai de vorbă cu ea și ești captivat de felul în care-și analizează partidele", mărturisește pentru Digi Sport o altă jucătoare de top a României.

Partyka muncește până la extenuare pentru a rezista într-o lume dominată de asiaticele îndemânatice și cu un plus de viteză. În 2008 și 2012 a participat în ambele faze ale Balului celor cinci cercuri - JO și Jocurile Paralimpice, iar Tokyo i se arată vesel.

"Când joc la turnee paralimpice și văd atât de mulți sportivi cu dizabilități, încerc să le descopăr povestea și mă motivează fiecare story. Se bucură de viață, arătându-ne că problemele pe care le întâmpinăm sunt foarte mici. Mici de tot", e mesajul puternic transmis de Partyka.

Cu o viteză de deplasare formidabilă în jurul mesei, simț de anticipație și viteză în execuții, fata din Gdansk își stabilește noi ținte în 2020.

Excelează prin jocul variat, e agresivă și își construiește punctele, în funcție de adversară, cu răbdare.

"O urmăresc de câte ori am ocazia. O văd și în sala de antrenamente la Europene sau Mondiale, e o jucătoare încântătoare. E un model pentru noi toți prin ceea ce face", sintetizează Cristi Romanescu, președintele FRTM.

Natalia Partyka: "Viața mea se învârte în jurul tenisului de masă"

În loc de final... Cuvintele Nataliei Partyka.

"Uneori trebuie să muncești mai mult pentru a înțelege că poți concretiza lucrul pe care ți l-ai propus. Eu nu mă pot plânge dacă am devenit o sursă de inspirație.

Viața mea se învârte în jurul tenisului de masă. Sportul m-a făcut să muncesc din greu, să nu renunț vreodată la visurile mele și să lupt pentru fiecare țel pe care mi l-am fixat"

Etichete: natalia partyka


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor

Un tânăr care a fost răpit în urmă cu 27 de ani și a fost găsit acum, în viață, în beciul vecinului...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FOTBAL:CORVINUL HUNEDOARA-OTELUL GALATI, FINALA CUPEI ROMANIEI BETANO (15.05.2024)
Ilie Dumitrescu a văzut ipostaza cu ”pătrățelele” fotbaliștilor de la Corvinul și a reacționat: ”Vrei să-ți spun ceva?”

Presa din Grecia, tranșantă după ce PAOK-ul lui Lucescu a ajuns să aibă titlul la mâna ei: "La gunoi!"
UEFA Fußball Conference League, Playoff Round Saison 2023-2023 Toumba Stadion Thessaloniki, 31.08.2023 PAOK Thessaloniki
A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"
albanoo
Ofertă de 1.3 milioane de euro pentru Louis Munteanu! Ce urmează pentru atacant
Dennis Man a solicitat 2.000.000€: clubul urgentează negocierile
dennis-man
Recomandările redacției
rapida
Mesajul Rapidului, după ce liderul galeriei giuleștene a fost eliberat din închisoare

Răsturnare de situație în cazul lui Nacho! Ce echipă din Italia a pus ochii pe căpitanul de la Real Madrid
Real Madrid vs Athletic Bilbao - La Liga
Exclusiv Jucătorul cerut cu insistență de Florin Prunea în lotul României la EURO 2024: ”Nu am nicio scuză să nu-l iau”
prunea2
Oficial Curățenia continuă! După Joel Matip, Liverpool a decis să renunțe la încă un jucător
LONDON, UK - July 2022: Liverpool football club emblem. Liverpool are a Premier League team
Citește și
Anamaria Prodan a spus lucrurilor pe nume despre Ronald Gavril: ”Acesta este avantajul să ai un iubit mai tânăr”
Screenshot (476)
DIGI se pregătește pentru lansarea serviciilor în Belgia
hoi@aarongodderis.com
O femeie și fiica ei au fost date afară dintr-un supermarket, din cauza felului în care erau îmbrăcate: „Mi s-a părut ridicol!”
O femeie și fiica ei au fost date afară dintr-un supermarket, din cauza felului în care erau îmbrăcate: „Mi s-a părut ridicol!”
CSA Steaua s-a folosit de marca FCSB! Dezvăluirile care-l vor înnebuni pe Talpan. „Gigi Becali să-i dea în judecată!"
CSA Steaua s-a folosit de marca FCSB! Dezvăluirile care-l vor înnebuni pe Talpan. „Gigi Becali să-i dea în judecată!"
Tatăl lui Luca Mihai, mărturie de impact: „Nu am mai spus asta, trei zile băiatul meu a fost între noi și alt Pământ!”
Tatăl lui Luca Mihai, mărturie de impact: „Nu am mai spus asta, trei zile băiatul meu a fost între noi și alt Pământ!”
Cum arată Eva Green la 18 ani de când a fost fată Bond. A făcut furori în două apariții în aceeași zi la Cannes
Cum arată Eva Green la 18 ani de când a fost fată Bond. A făcut furori în două apariții în aceeași zi la Cannes
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Periculosul Gibilan, pe care nu-l bătea nimeni în București, trăiește. Expresia celebră legată de el
Periculosul Gibilan, pe care nu-l bătea nimeni în București, trăiește. Expresia celebră legată de el
Autorizațiile de construire pot fi anulate ușor, la ce trebuie să fii atent. Exemplul din București, valabil în toată România
Autorizațiile de construire pot fi anulate ușor, la ce trebuie să fii atent. Exemplul din București, valabil în toată România
WTA Roma: Sabalenka promite "răzbunare" în fața lui Swiatek. "Cu ajutorul vostru, o să o înving"
WTA Roma: Sabalenka promite "răzbunare" în fața lui Swiatek. "Cu ajutorul vostru, o să o înving"
Liderul galeriei FCSB-ului, dialog ”aprins” cu Adi Popa în direct: ”Ia actele” / ”Dacă țipi, nu înseamnă că ai dreptate”
adi popa

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen,
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”