profimedia-0861262505
Laurențiu Reghecampf a reacționat după ce a fost pus sub urmărire penală: ”Victima sunt eu!”
434246427_2185802548435269_2409367581077214101_n
Foto Lucra ca vânzătoare la fast-food, dar a făcut o schimbare radicală și acum câștigă o mulțime de bani
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Digi Sport 1 Live
Acum

Cauză pentru declinul fotbalului românesc: ”Managerii depind prea mult de patroni. E un mare minus!”

28.11.2016, 15:08

Dorinel Munteanu, fotbalistul cu cele mai multe selecții la echipa națională (134), are un mesaj direct pentru jucătorii din ziua de azi. Tehnicianul, care este liber de contract, dar care nu se sfiește să spună că poate să o ia de la zero, deși are un titlu de campion cu Oțelul, spune că așteaptă ca cineva să-i bată recordul. Totul, într-un interviu acordat pentru site-ul Federației Române de Fotbal

dorinel-munteanu
  • SuperLiga: Poli Iași - UTA, duminică, 18:15, DGS 1

  • SuperLiga: CFR Cluj - Sepsi, duminică, 21:00, DGS 1

FRF: Ai impresionat în cariera de jucător prin consecvență și dăruire. Cât au contat planul fizic și cât cel mental în cariera ta îndelungată la nivel înalt?
Dorinel Munteanu: Se completează, să știi. Dacă ești foarte bine pregătit și stăpân pe calitățile tale fizice, reușești. Am avut adversari de calibru și, poate, de multe ori am fost sacrificat ca să îi marchez. Mie, fizicul îmi dădea siguranța mentală, poate la alți jucători a fost invers. Aveam și eu emoții uneori, firește. Dar motivația mea pleca tocmai din stabilitatea fizică.

Care au fost momentele decisive din cariera ta de jucător, în care o decizie de-a ta sau o conjunctură anume, ai realizat peste ani că ar fi schimbat totul, în bine sau în rău?
Cariera mea s-a construit continuu pe o linie ascendentă, cu toată modestia. Am vrut să merg la București, am ajuns la Dinamo. Am vrut să joc în străinătate, m-am transferat la Cercle Bruges. Am visat la Bundesliga și am ajuns acolo. La echipa națională mi-am dorit să strâng 10 meciuri. Apoi 25. Am colecționat fanioanele de la aceste etape, la 10, 25, 50, 75, 100 de meciuri. A fost o competiție permanentă, internă, cu mine însumi. N-am vrut să fiu un foc de paie!

”Golul marcat cu Ungaria a fost special!”

Care a fost principala calitate a ta ca jucător?
Cred că am acoperit foarte bine zonele și mi-am dublat colegii. Deși, statistic, în Germania mă remarcam și la procentajul duelurilor directe câștigate.

Care e cel mai amuzant coechipier pe care l-ai avut?
Toni Polster de la Koln. Pentru el fotbalul era important, dar când ieșea din stadion, uita tot! Era un show-man și pe teren, dar mai ales în afară. Mergea la carnavaluri și cânta pe scenă! Aveai nevoie de astfel de oameni și într-un lot. Pe teren trebuie seriozitate și dăruire, dar în afară e altceva. Așa procedez și eu ca antrenor, așa am făcut la toate echipele de până acum. E nevoie de atmosferă bună, jucătorii trebuie să cânte după antrenament, dacă vor!


Din cele 134 de meciuri pentru România, care ai putea spune că e meciul carierei tale la echipa națională?
Ooo, am avut multe... Am fost totdeauna un jucător de echipă, poate n-am ieșit prea des în evidență. Meciul carierei mele a fost să îmi fac treaba, să ajut echipa. Golul marcat cu Ungaria a fost special, la fel cel din Portugalia. Dar eu n-am fost mare talent! Și chiar vreau să le transmit jucătorilor de azi de la “națională”: dacă sunteți vedete, nu înseamnă și că veți ajunge fotbaliști mari! Fiți umili când trebuie, învățați să formați echipa, dacă e nevoie.

Cum apreciezi șansele României în grupa de calificare la CM 2018?
E grupă foarte grea, dar trebuie să avem încredere în selecționer și în staff. Sunt convins că vor face lucruri bune.

Cum apreciezi schimbările de la echipa națională?
Le susțin și spun asta cu toată obiectivitatea, deși Christoph Daum mi-a fost profesor. O spun și ca fost jucător, și antrenor.

Care e rețeta pentru o evoluție reală a echipei națională? Un amestec între jucătorii cu experiență și cei foarte tineri? O selecție bazată exclusiv pe cei mai în formă jucători, o revoluție totală, o schimbare bruscă de generații?
Un nucleu nu înseamnă 8 jucători, ci 2-3-4. În jurul lor se face grupul puternic. Apoi, în alt plan, sunt jucătorii în formă. Trebuie un echilibru între acest grup și cei în formă. Daum va reuși să facă grupul, acum avem nevoie și de cei în formă, care să completeze unitatea.

Cum apreciezi introducerea “Regulii U21” la nivelul Ligii I?
Mulți sunt surprinși. Dar pentru fotbalul românesc și promovarea jucătorilor este o regulă foarte bună. Și eu am beneficiat cândva de așa ceva! Trebuiau 3 juniori în teren pe vremea mea și așa am debutat în fotbal, la un eșalon inferior! Nu trebuie să considerăm ca fiind ceva ieșit din comun. Nu trăim într-un fotbal românesc la nivel foarte înalt, regret să o spun, așa că ne trebuie timp și astfel de măsuri.

”Sunt dispus să o iau și de la zero ca antrenor”

În cariera de antrenor ai lucrat, până acum, cu diverse tipuri de patroni, atât din România, cât și din străinătate. Personalități diferite, situații diferite. După aceste experiențe, ce ai sfătui un tânăr manager din fotbalul românesc, aflat la început de drum?
La noi, managerii depind prea mult de patroni și de ce vor aceștia să facă. E un mare minus, de aici pleacă diferența enormă dintre noi și fotbalul vest-european la acest capitol. Aș sfătui să existe mai multă personalitate în relația cu patronul.

Cum ar trebui să abordeze antrenorul un jucător tânăr, talentat, a cărui viața sportivă îi periclitează ascenesiunea?
Să fie direct cu el. Să evalueze corect situația și să comunice. Comunicare e fundamentală mai ales cu cei tineri. Trebuie evitată abordarea de tipul “trecem cu vederea, că el marchează goluri”.

Când îl revedem pe Dorinel Munteanu pe bancă?
Sunt foarte dornic să revin. Chiar dacă ar fi vorba să o iau de la zero, nu mă tem, nu sunt genul acesta de om.

Faci parte din categoria jucătorilor care au jucat și pentru Dinamo, și pentru Steaua. Le-ai și antrenat. Sincer, când erai copil, cu cine țineai?
Cu Dinamo. De la Dudu Georgescu. Dar mi-am pus tot sufletul ca jucător și pentru Steaua, nu am păcălit niciodată fotbalul.

Ești pasionat de vânătoare. Care sunt cei mai slabi vânători și cei mai buni vînători pe care i-ai întâlnit în fotbal?
Unul dintre cei buni este Jean Vlădoiu. Și l-am văzut cu ochii mei, am fost împreună la vânat. Slabi sunt... toți începătorii!

Cum ți-ai dori să știe copiii, peste ani, că a fost jucătorul Dorinel Munteanu? Completează fraza: Dorinel Munteanu a fost un jucător care...
- Muncitorul generației. Talent au avut Hagi, Răducioiu, Ilie Dumitrescu. Mai mult decât să-și amintească de mine, aș vrea să îi provoc: depășiți-mi recordul la echipa națională! Provocările construiesc oamenii, nu amintirile.

Ce te enervează cel mai mult în fotbalul din 2016?
Atitudinea jucătorilor. Mă refer la lipsa respectului lor față de arbitri. Și jucătorii din străinătate se enervează pe teren, dar reacționează cât reacționează și gata! La noi, totul pleacă de la conducătorii de cluburi care induc aceste stări tensionate, iar jucătorii răbufnesc pe teren.

Etichete:


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus
„Putin nu a ordonat uciderea lui Navalnîi”. Răsturnare de situație în cazul morții disidentului rus

Agenţiile de informaţii americane au stabilit că preşedintele rus, Vladimir Putin, probabil nu a...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
man
S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia
Mp Genova 19/01/2024 - campionato di calcio serie B / Sampdoria-Parma / foto Matteo Papini/Image nella foto: esultanza g
A renunțat la sportul profesionist și a devenit ”cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”
Screenshot 2024-04-26 at 18.36.18
Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului
promovare
Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua emblemă
Screenshot 2024-03-27 at 20.36.16
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Exclusiv Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”

Foto Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!
mm-stoica2
Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul
Screenshot 2024-04-28 at 00.03.15
Foto Mesajul controversat publicat de FCSB, după câștigarea titlului
Screenshot 2024-04-27 at 22.52.04
Citește și
Foto Unde a fost surprinsă Anamaria Prodan!
Sorana Cîrstea a făcut anunțul: ”Capitol închis”. Imediat a rostit numele Simonei Halep
Qatar TotalEnergies Open - Day 2, Doha - 13 Feb 2024
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Avea tot viitorul în față, dar a paralizat de la o supă. În 24 de ore, viața unei tinere de 23 de ani s-a transformat într-un calvar
Gigi Becali, în dificultate: „Mă ispitești. Cum să-i spui lui Becali asta? Mai bine bag ștreangul la gât”
Gigi Becali, în dificultate: „Mă ispitești. Cum să-i spui lui Becali asta? Mai bine bag ștreangul la gât”
Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur!
Lista tuturor adversarelor pe care FCSB le va întâlni în preliminariile Ligii Campionilor, tur cu tur!
Michael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”
Michael Douglas sfidează trecerea timpului. Cum reușește actorul să arate atât de bine la aproape 80 de ani: „Arată cu 20 de ani mai tânăr”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea
Cum trebuie să circule șoferii într-un giratoriu cu 2 sau mai multe benzi pentru a nu încălca legea
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
A rupt tăcerea și a spus adevărul despre conacul de 6.000.000€ al familiei

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Reacția Biancăi, dansatoarea lui Dorian Popa, după ce a fost acuzată că l-a despărțit pe artist de Babs: „În ce filme sunteți?”
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”