ilie nastase
Ilie Năstase s-a uitat ”un pic” la FCSB - Rapid și a descris derby-ul în cinci cuvinte
Terenul principal fotografiat cu ocazia tragerii la sorti din cadrul turneului de tenis Tiriac Open ATP, Tennis Herren 2
Știm cine va juca finala de la Țiriac Open! Ce premiu va primi câștigătorul de la București
Tottenham Hotspur v Luton Town, Premier League, Football, Tottenham Hotspur Stadium, London, UK - 30 Mar 2024
Au venit primele oferte: Radu Drăgușin poate pleca de la Tottenham după șase luni! Urmează întâlnirea decisivă
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Exclusiv "Am rămas izolați, ne-au păzit jandarmii!" Când Țiriac, Năstase și Dron s-au ascuns de furia mulțimii

articol scris de Andru Nenciu
07.02.2021, 09:28

Sever Dron (76 de ani), fost component al echipei de Cupa Davis a României, povestește pas cu pas pentru digisport.ro experiența pe care a trăit-o în Brazilia, în urmă cu 50 de ani, când selecționata tricoloră a fost păzită de jandarmi pentru a scăpa de furia publicului din Sao Paulo.

Dron - Năstase - Țiriac
Echipa României, la un meci de Cupa Davis. Sever Dron, primul din stânga / Foto: arhivă personală Sever Dron
  • Liga 2: Gloria Buzău - Unirea Slobozia, marți, 19:00, DGS 1

  • Champions League: PSG - Borussia Dortmund, marți, 22:00, DGS 1

Farmecul tenisului e dat și de atmosfera din tribune, de forfota din tribune, de aplauzele sacadate sau de comunicarea dintre arbitrul de scaun și fanii care mai exagerează uneori. În 2021 pare să se reintre, treptat-treptat, în sfera normalității, iar șefii de la Wimbledon au anunțat deja un prim scenariu. 

Contactat de digisport.ro, Sever Dron, stabilit în Franța, fost antrenor al Virginiei Ruzici și al lui Henri Leconte, a povestit episod impresionant din semifinala de Cupa Davis pe care tricolorii o câștigau în Brazilia, în urmă cu 50 de ani. Mai în glumă mai în serios, Dron spune că a simțit ce înseamnă izolarea. Nu a stat 14 zile precum câțiva jucători din Melbourne, dar a petrecut câteva ore la vestiare. 

Domnule Dron, cum reacționează un sportiv după o perioadă de izolare? La ce capitole se vede cel mai mult perioada de inactivitate? mental sau fizic?
Un sportiv când este izolat va avea repercusiuni pe plan mental, pentru că nu poate fi în focul concurenței directe și va trebui să își găsească o liniște sufletească să fie « Zen » și pregătit pentru orice eventualitate. Eu și colegii mei din echipa de Cupa Davis am trăit o experiență de "izolare" forțată în 1971... Altfel de izolare... Când Cupa Davis producea o atmosferă senzațională.

Dron, Țiriac și Năstase s-au antrenat în Cotroceni pentru a rezista iureșului brazilian. "La pregătire, la Progresul, au fost invitati studenți care făceau zgomote fără întrerupere!"

Un meci din deplasare, bănuiesc.
Astăzi Cupa Davis nu poate să mai producă aceste fenomene și mă gândesc cu simpatie la miile de suporteri care susțineau echipa noastră în meciurile de acasă, făcându-ne să ne simțim mândri că suntem români și că tenisul ne-a propulsat în prima linie. O să-ți povestesc ceva din curioasa și frumoasa țară din America de Sud unde Crucea Sudului înlocuiește Carul Mare pe cerul albastru și unde samba și fotbalul sunt regina și regele de neînlocuit.


Vorbiți de meciul cu Brazilia?
Da, cu o întâlnire mai înainte, Brazilia lui Koch și Mandarino producea surpriza și elimina Cehia lui Kodes. Se pare că brazilienii și-au găsit dintr-o dată și alți idoli de pentru că arenele unde se jucau meciurile erau pline de suporteri, fani care se manifestau cu mult zgomot, ca la un meci de fotbal. Noi eram preveniți și antrenamentele premergătoare de pe arena Progresul au fost făcute în consecință. La pregătire au fost invitati studenți care făceau zgomote fără întrerupere! În acest fel zgomotele au devenit o motivație suplimentară pentru noi.

Sever Dron: "Eram izolați la hotel, era imposibil de ieșit pe stradă fără să fim abordați!" Brazilienii le-au dat românilor alt tip de mingi. Dron a sesizat detaliul la un antrenament

Cum v-au primit gazdele?
Noi eram izolați la hotel pentru că era imposibil de ieși în stradă fără să fim abordați tot timpul. La primul antrenament, pe un teren alăturat Centralului, din întâmplare a venit o minge lovită greșit de un jucător brazilian. Eu mă pregăteam să le-o trimit înapoi, fiind admonestat de domnul Ștefan Georgescu, căpitanul nostru. "Lasă-i să vină să și-o caute ei! Ce, ești copilul lor de mingi!?", mi-a zis dânsul.

Și cum ați reacționat?
Am aruncat totuși o privire scurtă asupra mingii și, spre surprinderea mea, am văzut inscripția "Brazilian New Balls"! Culmea, căci pe mingile noastre de antrenament scria "Brazilian Balls" fără mențiunea "New". Erau, într-adevăr, mingi diferite cu presiune diferită, deci cu sărituri diferite. Bineînțeles că am cerut aceleași mingi de antrenament.

Echipa de Cupa Davis
Echipa de Cupa Davis a României, înainte de finala Cupei Davis din 1971, pierdută cu SUA / Foto: arhivă personală Sever Dron

Fanii brazilieni s-au dezlănțuit în tribune, românii și-au făcut scut din rachete și au fost păziți de jandarmi. Ion Țiriac, către colegii săi: "La rachete, băieți!"

A influențat calitatea mingilor cursul jocului?
Partida a fost foarte strâns disputată și s-a ajuns la meciul decisiv: Mandarino împotriva lui Țiriac. Ion s-a impus prin calitățile lui de luptător și prin voință nu numai împotriva lui Mandarino, dar și împotriva galeriei care s-a dezlănțuit împotriva echipei noastre. "La rachete, băieți", l-am auzit strigând pe Ion și am început să le folosim ca un scut împotriva multiplelor obiecte care se aruncau din tribune împotriva noastră. Zgomotul asurzitor al tobelor care jucau 'batucada'.

Ați ieșit cu bine din ambuscadă?
Cu chiu, cu vai, am ajuns la vestiar unde am rămas izolați o bună bucată de timp, păziți de jandarmi până când lucrurile s-au liniștit. Dar România era în finala Cupei Davis împotriva S.U.A, prima țară după Cortina de Fier care a reușit această performanță. Această întâmplare mi-a permis să cunosc mai bine caracterul poporului brazilian care ducea totul spre exces. Ca exemplu, se pare că atunci când echipa lor de fotbal a pierdut un meci la un campionat mondial de fotbal contra Portugaliei lui Eusebio, brazilienii nu au cumpărat pâine timp de trei zile pentru că brutăriile erau făcute de portughezi!

Cu ce ați rămas după acea partidă?
Cu o experiență de neuitat, pe care le-o povestesc de multe ori și elevilor mei de la Academia de tenis Sever Dron din București. Atunci am aflat și că faimoasa statuie de la Rio de Janeiro (n.r.: Statuia lui Iisus) avea o conotație românească căci capul ei a fost conceput de un sculptor român originar din Galați, Gheorghe Leonida (n.r.: 1892-1942). 

WhatsApp Image 2021-02-07 at 08.52.02
Desfășurarea scorului în meciul Brazilia - România

Etichete: ion tiriac , cupa davis , jandarmi , ilie nastase , brazilia romania , sever dron


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice

Un judecător din India i-a respins plângerea unei femei care a spus că soțul ei a forțat-o să aibă...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
gigi
45.000€ pe lună! A cerut cel mai mare salariu din SuperLigă ca să se transfere la FCSB

Radu Drăgușin nu se mai ferește! Cum a fost surprins pe bancă, în timp ce Tottenham pierdea cu Liverpool
dragu
”Ireal”. Donald Trump și un model au provocat indignare prin aparițiile de la Miami: ”Lumea ciudaților”
vr
E gata, FCSB l-a ratat! Camerele l-au surprins chiar înainte să plece la noua echipă
muji
Marius Șumudică a reacționat, după ce Dan Șucu l-a ales pe Mircea Lucescu
marius-sumudica-7
Recomandările redacției
Tottenham Hotspur v Luton Town, Premier League, Football, Tottenham Hotspur Stadium, London, UK - 30 Mar 2024
Au venit primele oferte: Radu Drăgușin poate pleca de la Tottenham după șase luni! Urmează întâlnirea decisivă

Scuza găsită de Erik Ten Hag, după umilința suferită de Manchester United cu Crystal Palace
Crystal Palace v Manchester United, ManU London, UK - 6 May 2024 Erik Ten Hag, Manager of Manchester United looks deject
De ce nu a jucat Florinel Coman în meciul Universitatea Craiova - FCSB, după ce s-a tratat la ”vraciul” din Serbia
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Românul care s-a întâlnit cu o actriță celebră din SUA a spus totul: ce l-a întrebat vedeta, după ce a izbucnit în râs
profimedia-0870267618
Citește și
”Vă asociați cu Țiriac și cu Lucescu pentru a investi la Dinamo?” Nicolae Badea a oferit răspunsul pe loc
0.FOTBAL:PANDURII TARGU JIU-DINAMO BUCURESTI 0-0,CUPA ROMANIEI (8.11.2006)
Nadal nu l-a uitat pe Ion Țiriac după eliminarea de la Madrid Open: ”Următoarele generații se vor bucura, cu siguranță!”
tiriac-nadal-profimedia
O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului
O fostă concurentă la Miss Ecuador, amanta unui baron al drogurilor, ucisă la comandă. Cine se află în spatele asasinatului
Gigi Becali anunță transferul lui Florin Tănase la FCSB: „E posibil să revină!"
Gigi Becali anunță transferul lui Florin Tănase la FCSB: „E posibil să revină!"
Transformarea extraordinară a lui Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogați români, după numeroasele operații estetice!
Transformarea extraordinară a lui Ioan Neculaie, unul dintre cei mai bogați români, după numeroasele operații estetice!
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă
Suri Cruise, ca un model pe străzile din NYC, în pantaloni scurți, pulover și adidași. Fiica lui Tom Cruise și a lui Katie Holmes urmează să plece la facultate în toamnă
Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?
Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
Cum poți verifica dacă ești victima unei escrocherii cu o clonă de voce AI. Întrebările care îți pot salva contul bancar
La ce temperatură trebuie băută țuica și pălinca? Cum le consumi corect ca să nu te îmbeți?
La ce temperatură trebuie băută țuica și pălinca? Cum le consumi corect ca să nu te îmbeți?
Creatura nemaivăzută descoperită într-o peșteră: Are colți ascuțiți ca lamele și solzi puternic crestați pe burtă
Creatura nemaivăzută descoperită într-o peșteră: Are colți ascuțiți ca lamele și solzi puternic crestați pe burtă
Echipa din Cluj transferă un mijlocaș de valoare. Se vor bate la campionat la anul?
Echipa din Cluj transferă un mijlocaș de valoare. Se vor bate la campionat la anul?
Ion Țiriac nu glumește: ”Dacă Mircea Lucescu vrea, fac și teren de fotbal”. Investiția pusă la cale
TENIS:TRAGERE SORTI TURNEU TIRIAC OPEN ATP 250 (13.04.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?
Doja Cat a purtat un cearșaf pe post de rochie, pe străzile din NY. Fanii s-au împărțit în două tabere: Ți-a ales Kanye West ținuta?
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”