giani kirita
După ce FCSB a câștigat titlul, Giani Kiriță a făcut un anunț neașteptat
florin bratu
Exclusiv Florin Bratu a văzut situația de la Dinamo și a reacționat. Care este singura speranță a ”Câinilor”
profimedia-0828210622
Video Alex Mățan s-a calificat în finala Ligii Campionilor! A reușit două pase de gol și a fost eroul echipei
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

"Era zăpadă pe marginea bazinului Dinamo, dar noi ne antrenam în apă în noiembrie". Vlad Hagiu, marcat de moartea mentorului său, Iulius Kapșa

articol scris de Andru Nenciu
07.10.2020, 09:13

Fostul mare antrenor de polo Iulius Kapșa a murit, în urmă cu trei zile, la vârsta de 77 de ani. Vlad Hagiu, jucător descoperit de Kapșa și unul dintre cei mai valoroși poloiști ai lumii, vorbește pentru Digi Sport despre personalitatea tehnicianului care după 1989 s-a stabilit în Germania. 

Vlad Hagiu - Iuliu Kapsa
Dinamo campioană. Vlad Hagiu, al treilea pe rândul de jos (de la dreapta), și antrenorul Iulius Kapșa, al treilea pe rândul de sus (de la dreapta) / Foto: arhivă personală Vlad Hagiu
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

Tablou hibernal de noiembrie, 1978. Zăpada acoperă complexul Dinamo ca o pătură de frișcă, dar în zona bazinului e zarvă mare. Țiuituri, pocnete și strigăte de bucurie, semn că poloul nu și-a încetat cursul lui firesc.

Omătul le troienise băieților cu slip și cască ușa vestiarului pe dinafară, dar antrenamentele nu se păcăleau. Niciodată.

Vlad Hagiu: "Apa era foarte caldă și erau aburi. Ieșeam de la vestiare ca printr-un tunel de zăpadă"

"Era nocturnă, apa foarte caldă și erau aburi. Luna noiembrie. Pe marginea bazinului Dinamo era zăpadă. Intram și ieșeam de la vestiare ca printr-un tunel de zăpadă. Undeva, pe la 7-8 seara, ne antrenam după seniori, eram încă la juniori.

A fost super, iar domnul Kapșa era responsabil de felul în care ne desfășuram antrenamentele", întoarce Hagiu o pagină din albumul cu amintiri.


Vlad Hagiu (57 de ani), golgheterul all-time al României și unul dintre jucătorii de top ai lumii, a făcut trecerea de la înot la polo datorită mentorului său, Iulius Kapșa. Nu-și găsea locul pe culoarul de înot. Avea nevoie de acțiune. De joc de echipă. Voia să se hrănească cu bucuria dată de marcarea unui gol. 

"În 1976, practicam înot la Dinamo. Fără prea mare chef! Mă săturasem, nici nu aveam rezultate remarcabile. Așa că profesoara de atunci, Magda Cristescu, mă lăsa duminicile să joc la echipa de copii a clubului Dinamo.

La început mergeam să iau mingea de la centru - înotam foarte bine craul - dar la primul meci am marcat și vreo patru goluri, așa că nea Iulius a pus imediat ochii pe mine. În cele din urmă, a reușit cu multe eforturi să mă ia la polo.

Văzusem și Jocurile Olimpice de la Montreal, unde a fost cel mai nedrept turneu din istoria poloului românesc, printr-un meci aranjat între Italia și Olanda, care ne-a scos pe locul 4 în loc de o medalie.

Și am vrut neapărat să joc și eu polo la nivelul acela înalt", continuă Hagiu.

 Iulius Kapșa era genul de antrenor implicat în munca lui.  Vorbea tot timpul despre băieții săi.  Era parte a poveștii scrisă chiar de el. Știa totul despre elevii săi.
 
POLO:STEAUA BUCURESTI-DINAMO BUCURESTI 11-10,LIGA NATIONALA (10.01.2009)
Vlad Hagiu / Foto: Sport Pictures

Hagiu, antrenor care a dus România până pe 4 la CM 2005 (Montreal) și 6 la CE 2006 (Belgrad), revede cu ochii minții momentele din urmă cu peste 30 de ani.

Vlad Hagiu: "Nea Iulius a plecat în 1988 în Bulgaria, apoi s-a stabilit în Germania. A făcut din Duisburg a doua cea mai puternică echipă a nemților"

"Știa să fie și dur, dar și haios. Era acea perioadă a comunismului când ascultai tot și făceai. Exista respect, nu scoteai o vorbă. În 1988 a plecat în Bulgaria, iar apoi s-a stabilit în Germania, la Duisburg, unde a transformat echipa în a doua cea mai puternică a Germaniei.

Sunt foarte mâhnit de dispariția celui care mi-a pus mingea în mână, în 1976, suferea de mult timp de acea boală nemiloasă", mai dă Hagiu timpul înapoi.

Pentru Kapșa, Hagiu era copilul lui de suflet. Îi urmărea din Germania cariera și suferea la fiecare meci al naționalei când bucureșteanul ocupa funcția de selecționer, într-o perioadă în care poloul românesc strălucea sub conducerea fostului președinte, George Gaiță. 

"L-am luat pe Vlad de la înot, la 12 ani, și l-am dus până la echipa de seniori. A fost un fenomen!”, povestea Kapșa, în urmă cu șapte ani.

  • 420 de selecții a strâns Hagiu la națională
  • 1.152 de goluri a marcat Hagiu pentru națională
Iuliu Kapsa
Iulius Kapșa s-a stins din viață la 77 de ani / Foto: arhivă personală Vlad Hagiu

Campion cu Dinamo de șapte ori la seniori și finalist al Cupei Campionilor Europeni, Iulius Kapșa și-a dedicat peste 40 de ani din viață poloului. A trăit pentru sportul cu mingea pe apă.

"Nea Iulius a avut curaj și mare merit de a promova tineri la echipa de seniori a clubului Dinamo. În 1979, împreună cu Cătălin Moiceanu, Florin Ardelean Florin și Dan Cristian, am evoluat alături de alți tineri tot de nea Iulius promovați: Șerban Popescu, Eugen Ionescu, Doru Ciobaniuc sau Gheorghe Popescu în echipa mare a lui Dinamo.

Acolo jucau deja nume mari ale poloului dinamovist, dar și oameni de bază ai naționalei lui Tolea Grințescu: Dinu Popescu, Viorel Rus, Adrian Nastasiu, George Gaiță, Doru Spânu, Liviu Răducanu, Adrian Munteanu.

Aceștia ne-au primit foarte bine lânga ei și am reușit să luăm în 1980 campionatul de la eterna rivală Rapid. Apoi a urmat confirmarea. Am mai luat cu nea Iulius încă trei titluri la seniori și patru la juniorii mici și mari", mai evocă Hagiu personalitatea omului care l-a lansat în polo, sport considerat la fel de dur precum hocheiul pe gheață și rugbyul.

Visul lui Iulius Kapșa, un om care a trăit pentru polo

Iulius Kapșa a antrenat în perioada în care în România numărai pe degete bazinele din România. Urmărea cu un zâmbet amar și anii în care naționala făcea performanțe între 2005 și 2013, dar tot era denumită "Țara Ligheanelor". A apucat să mai vadă cum, în ultimii șapte ani, s-au mai ridicat la Steaua, la Dinamo, dar și prin țară, câteva piscine moderne. 

Ca un balsam care-i mai alina rănile cauzate de situația precară a infrastructurii sportului românesc. 

Își mai dorea doar să vadă din nou România la Jocurile Olimpice. Generațiile actuale și viitoare de poloiști ai naționalei au și în Iulius Kapșa un model pe care trebuie să-l urmeze. 

Etichete: dinamo , polo , vlad hagiu , bazin dinamo , moarte iuliu kapsa , iulius kapsa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
gracie1
Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid
Carlo Ancelotti a spus lucrurilor pe nume, după Bayern Munchen - Real Madrid 2-2
Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A
Bayern - Real Madrid 2-2. Vinicius a reușit o ”dublă” și finalista Champions League se va decide în Spania!
Bayern Munich - Real Madrid
Recomandările redacției
profimedia-0828210622
Video Alex Mățan s-a calificat în finala Ligii Campionilor! A reușit două pase de gol și a fost eroul echipei

Cei de la Gazzetta dello Sport, ”vrăjiți” de Dennis Man! Topul în care românul e primul
Parma vs Modena - Serie BKT 2023/2024
Răsturnare de situație! Decizia luată de Real Madrid în cazul lui Luka Modric
Munich, Germany, April 30th 2024: Portrait (headshot/close up) of Luka Modric (10 Real Madrid)during the UEFA Champions
”Amenințarea” lui Kylian Mbappe, după ce PSG a pierdut turul cu Dortmund din semifinalele UCL
FOOTBALL - CHAMPIONS LEAGUE - DORTMUND v PARIS SG, , Dortmund, Allemagne - 01 May 2024
Citește și
Promisiunea lui Zeljko Kopic pentru suporterii lui Dinamo înaintea meciului crucial cu ”U” Cluj
Screenshot 2024-04-09 at 20.17.35
Video Acuzații de blat în SuperLiga! Dinamoviștii au răbufnit: ”Corect meci, nu?”
hanca
Elizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"
Elizabeth Hurley, irezistibilă într-o rochie minusculă din dantelă și latex. "Nu ieși așa în public pentru că o să provoci accidente"
Ștefan Baiaram, out tot restul sezonului la Craiova! Pierdere mare pentru Costel Gâlcă
Ștefan Baiaram, out tot restul sezonului la Craiova! Pierdere mare pentru Costel Gâlcă
Dat afară de Gică Hagi, Constantin Budescu s-a refugiat în vila de peste 500.000 de euro pe care o are la Ploiești
Dat afară de Gică Hagi, Constantin Budescu s-a refugiat în vila de peste 500.000 de euro pe care o are la Ploiești
Pierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”
Pierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”
Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"
Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"
Nadal, ultimul meci la Madrid cu lacrimi în tribune: imaginile fac înconjurul lumii Video
Nadal, ultimul meci la Madrid cu lacrimi în tribune: imaginile fac înconjurul lumii Video
Cât de vechi e jocul de table, de fapt? Împăratul roman ce paria echivalentul a 10.000 $ pe partidă
Cât de vechi e jocul de table, de fapt? Împăratul roman ce paria echivalentul a 10.000 $ pe partidă
S-a schimbat legea RCA pentru toți șoferii din România, o lovitură fără precedent pentru români
S-a schimbat legea RCA pentru toți șoferii din România, o lovitură fără precedent pentru români
Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10
Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10
Video Skjern - Dinamo 34-38. Calificare de răsunet a ”Dulăilor” în Final Four-ul EHF European League
handbak

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț.
Oana Radu susține că două luni a dormit pe unde a apucat, după divorț, din cauza fostului soț. "Mi-au dispărut lucruri personale"
Digi World
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Digi Animal World
Un motan degerat, lihnit de foame, a bătut la o fereastră. Ce s-a întâmplat apoi a uimit o lume întreagă
Un motan degerat, lihnit de foame, a bătut la o fereastră. Ce s-a întâmplat apoi a uimit o lume întreagă