MKE Ankaragucu v Besiktas - Ziraat Turkish Cup
Înlocuitor pentru Olimpiu Moruțan la EURO: ”Are șanse foarte mari”
Screenshot 2024-03-27 at 00.20.40
Motivul pentru care Ianis Hagi va fi convocat la EURO, chiar dacă nu joacă la Alaves: ”E ceva ciudat”
Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51
Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit
Digi Sport 1 Live
Acum

Foto REMEMBER: Cupa Mondială din 2002, fără România, dar cu Ronaldo Nazario într-o formă de zile mari

articol scris de Digi Sport
09.11.2022, 10:02

Coreea de Sud şi Japonia au organizat în comun cea de-a 17-a ediţie a Cupei Mondiale de fotbal, în perioada 31 mai - 30 iunie 2002.

brazilia (6)
Brazilia, în finala contra Germaniei din 2002 / Foto: Profimedia
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

A fost prima ediţie a Cupei Mondiale găzduită în Asia şi, totodată, prima organizată în comun de două state. Un număr de 32 de echipe naţionale s-au calificat la turneul final, iar pentru prima dată s-au calificat echipele Chinei, Ecuadorului, Senegalului şi Sloveniei.

  • În meciul de deschidere, la 31 mai 2002, Senegal a învins campioana mondială Franţa cu scorul 1-0, pe stadionul din Seul.

Medie de 2,52 goluri pe meci

Meciurile au fost găzduite de 20 de stadioane din cele două ţări, aflate la Yokohama (capacitate de 70.000 de locuri), care a găzduit şi finala, Seul (capacitate de 66.000 de locuri), Saitama (61.000 de locuri), Daegu (63.000 de locuri), Shizuoka (48.000 de locuri), Osaka (45.000 de locuri), Gwangju (43.000 de locuri), Ulsan (43.000 de locuri), Miyagi (43.000 de locuri), Suwon (44.000 de locuri), Seogwipo (41.000 de locuri), Jeonju (41.000 de locuri), Kobe (41.000 de locuri), Niigata (41.000 de locuri), Oita (40.000 de locuri), Daejeon (39.000 de locuri), Incheon (50.000 de locuri), Busan (49.000 de locuri), Ibaraki (40.000 de locuri), Sapporo (38.000 de locuri).

În cele 64 de partide ale turneului final au fost marcate 161 de goluri, reprezentând o medie de 2,52 goluri pe meci. Au asistat la meciurile acestei ediţii a Cupei Mondiale 2.705.198 de spectatori, cu o medie de 42.269 pe meci. Cupa Mondială din Coreea de Sud şi Japonia a fost ultima în care a fost folosită regula golului de aur pentru stabilirea unei echipe învingătoare, conform agerpres.ro.

România, eliminată de Slovenia în drumul către turneul final

Decizia privind organizarea turneului de către cele două ţări asiatice a fost anunţată la 31 mai 1996, iniţial şi Mexic avansase dosarul de candidatură. În preliminariile pentru turneul final din Coreea de Sud şi Japonia au participat 199 de echipe naţionale. Selecţionata României nu a reuşit să se califice la această ediţie a Cupei Mondiale, pierzând confruntarea din meciul de baraj cu reprezentativa Sloveniei. Turcia a ajuns după foarte multe decenii la un turneu final, respectiv de la ediţia din 1954, Portugalia şi Polonia s-au calificat, performanţă reuşită de la ediţia din 1986, iar Costa Rica şi Uruguay au obţinut biletele participării, după ce anterior fuseseră prezente la ediţia din Italia 1990.


Din zona Asia s-au calificat Arabia Saudită şi China, alături de organizatoarele Coreea de Sud şi Japonia, din Africa, Camerun, Nigeria, Senegal, Africa de Sud şi Tunisia. Din America de Sud au participat Argentina, Brazilia, Ecuador, Paraguay şi Uruguay, iar din America Centrală şi de Nord au fost prezente Costa Rica, Mexic şi Statele Unite. Cele mai multe echipe naţionale au venit din Europa: Anglia, Belgia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Polonia, Portugalia, Rusia, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia.

Franța, eliminată din grupe. Coreea de Sud, până în semifinale

Danemarca a câştigat Grupa A, iar Senegal s-a calificat în optimi de pe poziţia a doua în aceeaşi grupă, surpriza fiind înregistrată de necalificarea Franţei, care a ocupat ultimul loc în grupă fără niciun gol marcat, doar un rezultat de egalitate. În cea de-a doua grupă, Spania şi Paraguay au mers mai departe în optimi în această ordine. Brazilia a câştigat Grupa C, iar Turcia a secondat-o. Coreea de Sud şi SUA au ocupat primele locuri în Grupa D, în Grupa E, Germania şi Irlanda au încheiat pe primele două poziţii. Suedia a câştigat Grupa F, urmată pe locul secund de Anglia. Mexic şi Italia au ocupat primele locuri pentru optimi în Grupa G, iar Belgia şi Japonia au ocupat, în ordine, primele două poziţii în Grupa H.

În faza optimilor de finală, în primele meciuri disputate, la 15 iunie 2002, Germania a învins Paraguay (1-0), iar Anglia a trecut de Italia (3-0). Apoi, Spania a învins Irlanda la loviturile de departajare (3-2), iar Suedia a pierdut în faţa reprezentativei Senegalului (1-2). Echipa Statelor Unite a învins (2-0) selecţionata similară a Mexicului, Iar Brazilia a trecut de Belgia cu acelaşi scor. Turcia a învins cu scor minim (1-0) Japonia, iar Italia a pierdut (1-2) în faţa reprezentativei Coreei de Sud.

Brazilia a învins în sferturi Anglia (2-1), Germania a trecut cu 1-0 de SUA, Spania a pierdut la loviturile de departajare în faţa echipei Coreei de Sud (3-5), naţionala Turciei, condusă de pe bancă de Şenol Guneş, a trecut cu 1-0 de Senegal. Ambele semifinale s-au încheiat cu acelaşi scor (1-0), Brazilia învingând Turcia, iar Germania echipa Coreei de Sud. În finala mică a turneului, pe stadionul Daegu, la 29 iunie 2002, Turcia a câştigat (3-2) în faţa echipei gazdă, manageriate de olandezul Guus Hiddink.

Finala, sub zodia ”Fenomenului” Ronaldo Nazario

În marea finală, desfăşurată la 30 iunie 2002, pe stadionul din Yokohama, Selecao condusă de Felipe Scolari a învins (2-0) echipa Germaniei antrenată de fostul mare internaţional Rudi Voeller, golurile fiind marcate de atacantul lui Internazionale Milano, cel supranumit ''Il Fenomeno'', Ronaldo Luis Nazario de Lima (minutele 67 şi 79).

Brazilianul Ronaldo a fost şi cel mai bun marcator al turneului (8 reuşite) primind Gheata de aur Adidas, portarul Germaniei Oliver Kahn a fost desemnat cel mai bun jucătorul turneului (Balonul de Aur Adidas), jucătorul american Landon Donovan a fost apreciat drept cel mai bun tânăr jucător al acestei ediţii a Cupei Mondiale. Selecao ducea acasă în Brazilia cel de-al cincilea trofeu de campioană mondială, o premieră în istoria competiţiei.

Galerie Foto

Etichete: romania , japonia , coreea de sud , ronaldo , cupa mondiala 2002


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Prinţul Paul al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. România va cere extrădarea acestuia
Prinţul Paul al României a fost prins de poliţişti într-un resort din Malta. România va cere extrădarea acestuia

Prinţul Paul Phillipe al României, unul dintre fugarii celebri de la noi în țară, a fost prins în...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ilie3
Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!
mm-stoica2
Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul
Screenshot 2024-04-28 at 00.03.15
FCSB este noua campioană a României! Titlul, asigurat matematic după 2-1 cu Farul
fcsb 2
Recomandările redacției
Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51
Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Au luat titlul cu FCSB și acum urmează să semneze contractele + Cine va pleca de la campioană
Screenshot 2024-04-28 at 19.13.53
Exclusiv ”Dacă vine Gigi Becali cu un milion?”. Laszlo Dioszegi a dat răspunsul și și-a anunțat decizia finală
FOTBAL:PREZENTARE SERGIU BUS LA FCSB (14.07.2020)
Transferul lui Florinel Coman e ”99% gata”
Screenshot 2024-04-13 at 16.11.18
Citește și
Aur pentru România la Europenele de canotaj, în proba ”regină”
cantoaj romania
Florin Prunea a cerut la națională un jucător după Craiova - CFR Cluj 0-1, iar acesta a venit cu replica
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (25.04,2024)
Amal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York
Amal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York
Ermal Krasniqi, ofertă din Bundesliga de la Werder Bremen. Câți bani a cerut Rapid pentru transfer
Ermal Krasniqi, ofertă din Bundesliga de la Werder Bremen. Câți bani a cerut Rapid pentru transfer
Gigi Becali a anunțat primul transfer al verii pentru Champions League! Semnează cu FCSB: ”Am vorbit cu el”
Gigi Becali a anunțat primul transfer al verii pentru Champions League! Semnează cu FCSB: ”Am vorbit cu el”
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și decoltată, la 57 de ani, actrița pare că a făcut un pact cu timpul
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
De la Smart la Simple: ”Telefonul plictisitor" un nou trend printre tineri. Video
De la Smart la Simple: ”Telefonul plictisitor" un nou trend printre tineri. Video
Cum sunt păcăliți șoferii să plătească amenzi care nu le-au fost date de poliție? Cine sunt escrocii
Cum sunt păcăliți șoferii să plătească amenzi care nu le-au fost date de poliție? Cine sunt escrocii
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
Neașteptat! Adversarul României de la EURO, gata să preia un club uriaș al Europei
profimedia-0826193176

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Kanye West, din nou în centrul atenției. Reacții după ce rapperul i-a făcut un „compliment” deplasat Biancăi Censori
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”