MKE Ankaragucu v Besiktas - Ziraat Turkish Cup
Înlocuitor pentru Olimpiu Moruțan la EURO: ”Are șanse foarte mari”
Screenshot 2024-03-27 at 00.20.40
Motivul pentru care Ianis Hagi va fi convocat la EURO, chiar dacă nu joacă la Alaves: ”E ceva ciudat”
ilie
Video Exclusiv Ilie Dumitrescu, mesaj în miez de noapte pentru David Miculescu. ”Îi recomand asta. Dacă se uită la emisiune”
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

REMEMBER: Cupa Mondială din 1994, cu Brazilia câștigătoare și ”Generația de Aur” încântătoare

articol scris de Digi Sport
04.11.2022, 11:18

Ediţia Cupei Mondiale de fotbal din 1994, găzduită de Statele Unite ale Americii, a fost unul dintre cele mai spectaculoase evenimente din istoria FIFA, exemplificând, deopotrivă, şi capacitatea SUA de organizare a unor astfel de competiţii de anvergură internaţională.

firo Football, 17.07.1994 World Cup 1994 Final Brazil - Italy 3: 2 nVuE Dunga, world champion, award ceremony, with Cup | usage worldwide
Brazilia, la Cupa Mondială din 1994 / Foto: Profimedia
  • SuperLiga: FCU Craiova - ”U” Cluj, sâmbătă, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: FCSB - Farul, sâmbătă, 20:30, DGS 1

  • S-a desfăşurat în perioada 17 iunie - 17 iulie 1994, la start fiind prezente 24 de echipe naţionale.

Statele Unite ale Americii, mai convingătoare decât Maroc și Brazilia

Trei state au avansat dosarul de organizare a ediţiei Cupei Mondiale la fotbal în 1994: Maroc, Brazilia şi Statele Unite, conform agerpres.ro. Cu prilejul votului Comitetului Executiv al FIFA din 4 iulie 1988, de la Zurich, Statele Unite ale Americii au întrunit cele mai multe voturi pentru găzduirea turneului final, pentru care s-au calificat 24 de echipe naţionale. Tragerea la sorţi pentru configurarea celor şase grupe a câte patru echipe s-a desfăşurat la 19 decembrie 1993, în Las Vegas Convention Center, fiind transmisă în direct pe mapamond de reţeaua ESPN.

Grupa A reunea echipa gazdă, Columbia, Elveţia şi România. În Grupa B se regăseau Brazilia, Camerun, Rusia, Suedia. Grupa C cuprindea selecţionatele Germaniei, Boliviei, Spaniei, Coreei de Sud. Argentina, Nigeria, Bulgaria, Grecia compuneau Grupa D. Fostă campioană mondială Squadra Azzurra, Italia, Mexic, Irlanda şi Norvegia se confruntau în Grupa E, iar în ultima grupă (F) a competiţiei se întâlneau reprezentativele Belgiei, Marocului, Olandei şi Arabiei Saudite.

Amploarea acestei ediţii a fost exprimată şi de numărul mare de spectatori, respectiv 3.587.538, depăşind recordul anterior de 1 milion de spectatori, iar media de participanţi, la fiecare din cele 52 de partide, a fost de 68.991, stabilind, deopotrivă, un nou etalon pentru stadioanele de pe tărâm american care au fost ocupate aproape 96% din capacitate în timpul acestei ediţii a Cupei Mondiale. Expunerea media a evenimentului a fost amplificată şi de parcursul echipei naţionale a SUA, care a ajuns până în faza optimilor de finală ale turneului, pentru prima dată din 1930. Circa 11 milioane de americani au urmărit partida SUA - Brazilia din 4 iulie 1994, record de audienţă pentru un meci de fotbal în Stele Unite.

Apogeul ”Generației de Aur” a României

Selecţionata României, avându-l la timonă pe Anghel Iordănescu, a participat la această ediţie a turneului final, într-o grupă dificilă cu Elveţia, Columbia şi SUA. În primul meci disputat de tricolori, la Pasadena, echipa condusă din teren de cel mai bun fotbalist român din istorie, Gheorghe Hagi, a învins, cu scorul de 3-1, selecţionata Columbiei, care avea în componenţă la acel moment nume mari ale fotbalului internaţional, precum Rincon, Valderrama, Valencia, Asprilla. Atacantul Florin Radu Răducioiu a deschis scorul (min.16) pentru România, pentru ca doar 15 minute mai târziu, Gheorghe Hagi să înscrie de la peste 30 de metri unul dintre cele mai frumoase goluri ale turneului, în accepţiunea specialiştilor. Valencia a redus, în minutul 43, din diferenţă, pentru Columbia, pentru ca acelaşi Răducioiu să închidă tabela la 3-1 pentru România.


Pe 22 iunie 1994, la Pontiac Silverdome, selecţionata României pierdea (1-4) cu echipa naţională din Ţara Cantoanelor. Gheorghe Hagi a fost cel care a marcat golul egalizator, pentru 1-1, în minutul 36 al partidei, pentru naţionala României. Alain Sutter deschisese scorul (min. 16), Chapuisat, jucătorul Borussiei Dortmund, a mărit avantajul la 2-1 pentru Elveţia (min. 53), iar Adrian Knup a punctat de două ori (min. 66 şi 72) încheind scorul partidei la 4-1. În ultimul meci din grupă, pe 26 iunie 1994, România a învins selecţionata ţării gazdă (scor 1-0) printr-o reuşită semnată de fundaşul Dan Petrescu (min. 16).

România a jucat, în optimile competiţiei, împotriva selecţionatei Argentinei, considerată o potenţială candidată pentru câştigarea trofeului. La 3 iulie 1994, pe arena Rose Bowl, România a învins (scor 3-2) selecţionata ''pumelor''. Pentru tricolori au marcat atacantul Ilie Dumitrescu (min. 11 şi 18) şi Gheorghe Hagi (min. 58), iar pentru argentinieni Gabriel Batistuta (min. 16) şi Abel Balbo (min. 75).

În premieră pentru fotbalul românesc, România juca sfert de finală de Cupă Mondială, la 10 iulie 1994, pe Stanford Stadium. La finalul celor 90 de minute regulamentare, naţionala tricoloră marcase prin Florin Răducioiu (min. 88 şi 101), iar reprezentativa Suediei prin Thomas Brolin (min.78) şi Kenneth Andersson (115). La loviturile de departajare Suedia a învins România cu 5-4. Această clasare a reprezentativei tricolore avea să rămână până în prezent cea mai bună la un turneu final.

Brazilienii au cucerit al patrulea titlu mondial din istorie, după o finală cu Italia

În semifinale, reprezentativa Bulgariei a fost învinsă, scor 1-2, de Squadra Azzurra, iar naţionala Suediei de reprezentativa Selecao cu 0-1. În finala de pe Rose Bowl (Pasadena), din 17 iulie 1994, în faţa a 94.949 spectatori, Brazilia lui Romario, Dunga şi Bebeto a învins Italia lui Franco Baresi şi Roberto Baggio, după loviturile de departajare, scor final 3-2, devenind prima reprezentativă care a câştigat patru titluri mondiale.

Cel mai bun jucător al turneului a fost declarat mijlocaşul brazilian Romario, recompensat cu Balonul de Aur de către Adidas, naţionala Selecao primind şi trofeul FIFA Fair Play, iar olandezul Marc Overmars a fost declarat cel mai bun jucător tânăr al ediţiei. Bulgarul Hristo Stoicikov şi rusul Oleg Salenko au fost câştigat trofeul Gheata de Aur, pentru cei mai buni marcatori ai turneului final.

Etichete: hagi , romania , brazilia , generatia de aur , raducioiu , cupa mondiala 1994 , statele unite ale americii


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Festive mood at Camp Nou stadium, full sold out with 91,648 spectators, the world attendance record for a women's football match, in 2022 Champions
Fanii sunt în delir! A semnat și revine la Barcelona, după ce Xavi a decis să nu mai plece

Dennis Man, OUT din lotul Parmei. Ce se întâmplă cu internaționalul român în Italia
Mp Genova 19/01/2024 - campionato di calcio serie B / Sampdoria-Parma / foto Matteo Papini/Image nella foto: esultanza g
Dinamo ar urma să-și schimbe sigla din sezonul viitor! Cum arată noua emblemă
Screenshot 2024-03-27 at 20.36.16
A renunțat la sportul profesionist și a devenit ”cea mai frumoasă actriță de la Hollywood”
Screenshot 2024-04-26 at 18.36.18
Jucătorul CFR-ului l-a făcut ”praf” pe Adrian Mutu, după victoria cu Universitatea Craiova: ”Nu are caracter”
adrian mutu
Recomandările redacției
ilie
Video Exclusiv Ilie Dumitrescu, mesaj în miez de noapte pentru David Miculescu. ”Îi recomand asta. Dacă se uită la emisiune”

Xavi a luat decizia în mai puțin de 24 de ore, după ce Barcelona l-a pus să-și dea afară propriul frate
Sant Joan Despi, Spain, on April 12, 2024, Xavi Hernandez head coach of FC Barcelona press conference in Ciutat Esportiva Joan Gamper, Sant Joan Despi, Spain, on April 12, 2024.© Joan Gosa 2024
S-a scris istorie în SuperLigă: borna impresionantă atinsă în sezonul 2023/2024
Exclusiv Verdict fără dubii dat în direct: OUT de la Rapid! ”Vor fi schimbări mari”
Citește și
Florin Prunea a cerut la națională un jucător după Craiova - CFR Cluj 0-1, iar acesta a venit cu replica
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (25.04,2024)
”60 de milioane de căutări. E un brand în toată lumea”. Clubul din SuperLiga care a dat lovitura
FOTBAL:FARUL CONSTANTA-FCSB, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (31.03.2024)
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Plină de viață și cu zâmbetul ei inconfundabil, Meg Ryan a fermecat publicul din Barcelona. Actrița, spectaculoasă într-o rochie șic
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Transferul lui Florinel Coman în Qatar, în impas! Gigi Becali dezvăluie cum poate cădea mutarea: „Sunt idiot? Nu sunt!"
Detalii despre ultimul acționar de la Farul Constanța: ”S-ar bate financiar de la egal la egal cu Gigi Becali!”
Detalii despre ultimul acționar de la Farul Constanța: ”S-ar bate financiar de la egal la egal cu Gigi Becali!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Logodnica lui Jason Statham, imagini în costum de baie la câteva zile dupa ce a împlinit 37 de ani. „Ești magnifică!”
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Nike și Adidas, bătute de niște fete fâșnețe: invenția unei companii elvețiene fascinează lumea FOTO
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul"? „A fost la minute de amputare"
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Adversară de speriat pentru Jaqueline Cristian la Madrid: "Danimal" spulberă tot în ultima vreme
Adversară de speriat pentru Jaqueline Cristian la Madrid: "Danimal" spulberă tot în ultima vreme
Neașteptat! Adversarul României de la EURO, gata să preia un club uriaș al Europei
profimedia-0826193176

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Anna Lesko și-a arătat picioarele superbe într-o rochie extrem de scurtă, dar a furat toate privirile cu un detaliu inedit
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă a explicat fenomenele stranii
Digi Animal World
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”