FOTBAL:FARUL CONSTANTA-FCSB, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (31.03.2024)
”60 de milioane de căutări. E un brand în toată lumea”. Clubul din SuperLiga care a dat lovitura
profimedia-0826193176
Neașteptat! Adversarul României de la EURO, gata să preia un club uriaș al Europei
rapid
Live Video&Text Rapid - Universitatea Craiova 0-1, ACUM, Digi Sport 1. Andrei Ivan a deschis scorul în Giulești
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 7 Superliga: Rapid-Universitatea Craiova
Play-off

REMEMBER: Cupa Mondială din 1990, cu Germania triumfătoare și Maradona ”călăul” Italiei. România s-a oprit în ”optimi”

articol scris de Digi Sport
03.11.2022, 11:25

Cupa Mondială de fotbal, ajunsă la cea de-a XIV-a ediţie, s-a desfăşurat în Italia, între 8 iunie şi 8 iulie 1990. Astfel, italienii deveneau gazde pentru a doua oară, după turneul final din 1934, când au triumfat pe teren propriu.

germania-cupa-mondiala-1990
Germania - Italia, la Cupa Mondială din 1990 / Foto: Profimedia
  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Mai multe ţări europene au fost interesate să găzduiască turneul final: Austria, Anglia, Franţa, Grecia, Germania de Vest, Uniunea Sovietică, Italia şi Iugoslavia. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele şi-au retras ofertele înainte de începerea votului pentru stabilirea ţării gazdă, conform agerpres.ro.

La 19 mai 1984, la Zürich, Comitetul Executiv al FIFA a anunţat că Italia a obţinut 11 voturi, iar URSS doar cinci. În preliminarii s-au înscris echipe reprezentând 116 asociaţii naţionale de fotbal.

România, prezentă la Cupa Mondială din 1990

Formatul prevedea participarea a 24 de echipe din cinci confederaţii, repartizate astfel: 14 din Europa (Anglia, Austria, Belgia, Cehoslovacia, Italia, Irlanda, Iugoslavia, Ţările de Jos, Republica Federală Germania, România, Scoţia, Spania, Suedia şi URSS), patru din America de Sud (Argentina, Brazilia, Columbia şi Uruguay), două din America de Nord şi Centrală (Costa Rica şi SUA), două din Africa (Egipt şi Camerun) şi două din Asia (Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite), notează site-ul oficial al FIFA.

Formatul din 1990 a fost exact acelaşi cu cel folosit anterior la Cupa Mondială din 1986. A fost ultima ediţie a Cupei Mondiale la care au fost acordate două puncte pentru victorie. A fost, de asemenea, ultimul turneu la care a participat o echipă din Germania de Vest, ţara fiind reunificată cu Republica Democrată Germană câteva luni mai târziu, precum şi echipe fost comuniste, URSS şi Cehoslovacia având ultimele apariţii sub această denumire.

  • Costa Rica, Republica Irlanda şi Emiratele Arabe Unite au fost prezente pentru prima oară la un turneu final.

Surpriza turneului final: Camerun


Turneul final a imprimat un stil de joc ultradefensiv, notează presa vremii. Cu toate acestea, echipa care jucat mult mai deschis, mai ofensiv, a fost Camerun, surpriza turneului. Conduşi de carismaticul Roger Milla, camerunezii au făcut istorie încă din primul lor meci, învingând cu 1-0 Argentina, campioana mondială en titre. Apoi, au învins România şi s-au calificat de pe primul loc în grupă, învingând Columbia în optimile de finală. Prima echipă africană care a ajuns în sferturile de finală, Camerunul, a trebuit să-şi ia rămas bun de la competiţie când Anglia a învins-o în prelungiri.

Din faza grupelor au mers mai departe Brazilia, Argentina, Spania, Iugoslavia, Irlanda, România, Italia, Uruguay, Cehoslovacia, Costa Rica, R.F. Germania, Ţările de Jos, Camerun, Columbia, Anglia şi Belgia. În optimile de finală, au câştigat Argentina, Iugoslavia, Irlanda, Italia, Cehoslovacia, RFG, Camerun şi Anglia, iar în sferturi Argentina, Italia, RFG şi Anglia. În semifinale, Argentina a învins Italia, iar RFG a bătut Anglia. Italia s-a consolat cu medalia de bronz, după ce a învins Anglia cu 2-1 în finala mică.

Germania, campioană mondială după o finală cu Italia

Pentru prima dată în istorie, finaliştii unei Cupe Mondiale anterioare au ajuns din nou în actul final al următoarei Cupe Mondiale. Finala dintre RFG şi Argentina a fost un meci sărac în faze de poartă, europenii încununându-se campioni mondiali printr-un penalty transformat de Andreas Brehme în minutul 85. Scor final: 1-0. Meciul s-a disputat la 8 iulie 1990, pe "Stadio Olimpico" din Roma, în prezenţa a 70.000 de suporteri.

Meciul a fost arbitrat de mexicanul Edgardo Codesal Mendez, care a acordat două cartonaşe roşii, lăsând argentinienii în nouă oameni după eliminările lui Pedro Monzon (min. 65) şi Gustavo Dezotti (min. 87). Pedro Troglio şi Diego Maradona au fost şi ei sancţionaţi, dar cu cartonaş galben. Argentina a fost cea mai indisciplinată echipă a acelui turneu final. RFG şi-a luat revanşa în faţa Argentinei, triumfând pentru a treia oară la o Cupă Mondială.

În 1986, pe Azteca din Ciudad de Mexico, nemţii pierduseră finala cu 2-3. Ultimul act din 1990 a stabilit "un record nedorit", după cum citează site-ul oficial al FIFA. Argentina a devenit prima echipă care nu a reuşit să marcheze într-o finală, fiind totodată singura echipă care a terminat ultimul act cu doi jucători eliminaţi.

România, eliminată de Irlanda în ”optimi”, la 11 metri

La acest turneu final a luat parte şi naţionala României, care după ce a dispus în grupe de URSS cu 2-0, a terminat la egalitate, 1-1, cu campioana en titre, Argentina, şi a cedat cu 1-2 în faţa Camerunului. În optimi, România a pierdut după loviturile de departajare în faţa Irlandei. În 1990, a început evoluţia aşa-zisei "generaţii de aur" a fotbalului românesc. Cu "decarul" Hagi la timonă, naţionala de fotbal a României a dat startul unui deceniu de rezultate notabile. Antrenorul selecţionatei noastre era Emeric Ienei.

Lotul României era format din 22 de jucători: portari - Silviu Lung, Bogdan Stelea şi Gheorghe Liliac, fundaşi - Mircea Rednic, Michael Klein, Ioan Andone, Iosif Rotariu, Adrian Popescu şi Emil Săndoi, mijlocaşi - Gheorghe Popescu, Ioan Ovidiu Sabău, Gheorghe Hagi, Dănuţ Lupu, Dorin Mateuţ, Daniel Timofte, Zsolt Muzsnai şi Ioan Lupescu; atacanţi - Marius Lăcătuş, Rodion Cămătaru, Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu şi Gavril Balint. Cel mai tânăr component al echipei noastre era Răducioiu, pe atunci în vârstă de 20 de ani, în timp ce decanul era Silviu Lung, la aproape 34 de ani.

La turneul final din 1986 s-au înscris în total 115 goluri în cele 52 de jocuri disputate, media reuşitelor pe meci fiind de 2,21. S-a înregistrat cea mai slabă medie de goluri din istoria de până atunci a Cupei Mondiale.

”Toto” Schillaci, câștigătorul ”Ghetei de Aur”

Câştigătorul Ghetei de Aur a fost italianul Salvatore (Toto) Schillaci, care a marcat de şase ori. În urma lui, s-a clasat cehoslovacul Tomas Skuhravy, cu cinci goluri marcate, urmat de camerunezul Roger Milla, spaniolul Michel, germanul Lothar Matthäus şi englezul Gary Lineker, care au înscris de patru ori. Tot Schillaci a fost desemnat cel mai bun jucător al turneului şi a primit distincţia Balonul de Aur de la FIFA pentru evoluţia sa la Cupa Mondială, urmat în clasament de Lothar Matthäus şi de Diego Maradona.

În clasamentul golurilor pe echipe, prima a fost RFG cu 15 reuşite, urmată de Italia şi Cehoslovacia, fiecare cu câte zece goluri marcate. La meciurile din turneul final au asistat 2.516.215 spectatori (48.389 pe meci) şi au fost acordate 16 cartonaşe roşii, un record negativ. 

Etichete: hagi , italia , romania , germania , camerun , cupa mondiala 1990


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Un italian și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate de-a lungul vieții și a calculat câți bani a pierdut
Un italian și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate de-a lungul vieții și a calculat câți bani a pierdut

Un italian din Brescia, care a colecționat toate lozurile necâștigătoare pe care le-a cumpărat de-a...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51
Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect”
profimedia-0868753464
”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”
andreea-prisacariu2
Gigi Becali: ”Vine!”. A doua mutare a verii confirmată la FCSB
Screenshot 2024-04-28 at 16.43.12
”Tatăl meu `a explodat`!” Fiica unui antrenor a spus totul: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra
nadia-jemez20
Recomandările redacției
rapid
Live Video&Text Rapid - Universitatea Craiova 0-1, ACUM, Digi Sport 1. Andrei Ivan a deschis scorul în Giulești

Lovitura primită de Franța, cu o lună și jumătate înainte de EURO 2024
Barcelona nu mai stă la discuții: îi reziliază contractul fotbalistului pe care a plătit 36.000.000€. Anunțul spaniolilor
FC Barcelona, Barca Logo THW Kiel vs. FC Barcelona, Handball, EHF Champions League, Gruppenphase, Spieltag 7, Saison 202
Exclusiv Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Citește și
Decizia luată de FRF, după ce Andrei Burcă a suferit o ruptură musculară înainte de EURO 2024
Aur pentru România la Europenele de canotaj, în proba ”regină”
cantoaj romania
Are 77 de ani, dar nu se sfiește să-și arate silueta în rochii mulate: „Sunt criticată zilnic pentru felul în care mă îmbrac”
Are 77 de ani, dar nu se sfiește să-și arate silueta în rochii mulate: „Sunt criticată zilnic pentru felul în care mă îmbrac”
Alarmă la națională! Are ruptură musculară și este în pericol să rateze EURO 2024!
Alarmă la națională! Are ruptură musculară și este în pericol să rateze EURO 2024!
Horațiu Moldovan dă din lac în puț! Atletico îl vinde pe Oblak, dar Simeone a luat decizia transferului unui alt gigant
Horațiu Moldovan dă din lac în puț! Atletico îl vinde pe Oblak, dar Simeone a luat decizia transferului unui alt gigant
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
România, la ani-lumină de un trend global: Londra tocmai a realizat un record la care nici nu putem visa
România, la ani-lumină de un trend global: Londra tocmai a realizat un record la care nici nu putem visa
Una din cele mai frumoase femei din lume ucisă de traficanți. Camerele au surprins momentul
Una din cele mai frumoase femei din lume ucisă de traficanți. Camerele au surprins momentul
O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce ocazie s-a lansat
O nouă monedă în România, bani noi de la BNR. Ce valoare are, cu ce ocazie s-a lansat
Cum vrea Sorana Cîrstea s-o egaleze pe Simona Halep: ”Ea a câștigat deja, m-ar putea lăsa să câștig eu”
Cum vrea Sorana Cîrstea s-o egaleze pe Simona Halep: ”Ea a câștigat deja, m-ar putea lăsa să câștig eu”
Florin Prunea a cerut la națională un jucător după Craiova - CFR Cluj 0-1, iar acesta a venit cu replica
FOTBAL:UNIVERSITATEA CRAIOVA-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (25.04,2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”