khelifi
Nasser Al-Khelaifi o pune pe ”jar” pe Real Madrid: ”Am un acord cu Mbappe!”
m
Prima reacţie a lui Kylian Mbappe după ce a câştigat campionatul în Franța cu PSG!
FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)
FCSB-iștii iau cu asalt Arena Națională! Câte bilete s-au vândut deja, cu mai mult de o săptămână înainte de meciul cu CFR
Digi Sport 1 Live
Acum
Euro Fotbal

Efectul si defectul Bielsa. 3 finale care o pot salva pe Marseille

06.03.2015, 14:26

Stade Velodrome asistă neputincios la dispariția efectului ”Bielsa”: Marseille, campioană de toamnă, a pierdut șefia în fața lui Lyon, a fost depășită de un PSG reîncărcat și nici locul 3 nu pare atât de sigur, ținând cont de ascensiunea lentă, dar sigură a lui AS Monaco.

gignac bielsa prim plan
  • Liga 2: CS Mioveni - Csikszereda, joi, 17:00, DGS 1

  • Premier League: Chelsea - Tottenham, joi, 21:30, DGS 1

”Ce îl tot lăudați pe Bielsa? Ce a adus el in campionatul francez? Goana asta nebună? Dar ce se va întâmpla când jucătorii se vor accidenta, când ei nu vor mai putea să alerge atât de mult? E chiar așa o mare performanță să pierzi cu Grenoble în Cupă?”, se întreabă Roland Courbis, antrenorul lui Montpellier. Este unul dintre criticii constanți ai lui Marcelo Bielsa, un grup care a devenit mult mai numeros după ultimele rezultate ale lui OM (fără succes în campionat de patru etape).

Stranie coincidență, în ziua meciului de coșmar cu Caen, ediția electronică din L'Equipe a postat un sondaj prin care cititorii erau invitați să aleagă succesorul antrenorului de pe Canebiere. Seara târziu, Marseille rata una dintre cele mai sigure victorii - a cedat în fața lui Caen cu 3-2, după ce avusese 2-0 în minutul 60...

Dar nu este oare prea devreme pentru a-l arunca pe Bielsa în scrinul cu amintiri? Când ești egalat de Reims în minutul 90, apoi primești gol egalizator de la St. Etienne în prelungiri, iar Caen te lovește prin Benezet în minutul 87, trebuie să intre și ghinionul în această ecuație complicată a rezultatelor sportive...În prima reacție după drama Caen, Bielsa asigură că nu renunță la luptă, după cum nici la preocuparea pentru ofensivă cu orice preț.

Chit că riscurile asumate transformă fotbalul 'a la Bielsa' într-o ruletă: jucând cu Ayew în zona lui Imbula, Marseille și-a pierdut echilibrul, iar Patrice Garande, antrenorul lui Caen, a dezvăluit că principala idee tactică era să forțeze în acea zonă a santinelelor: ”Am cerut mijlocașilor să îi ia imediat în primire pe Ayew și Imbula, care este cel mai bun mijlocaș ”relayeur”, dar este obosit din cauza folosirii excesive”. Bielsa a înțeles la un moment și l-a introdus pe Romao, dar era prea târziu - jocul intrase într-o rutină de necontrolat.

"Nu voi schimba nimic din procesul de pregătire"


”De 30 de ani de când sunt în această lumea fotbalului, am aflat că sistemul de joc, metoda antrenorului, schimbările, etc, sunt bune câtă vreme rezultatele sunt bune. Dacă Marseille pierde, metoda mea nu mai este bună. Citesc toate criticile la adresa mea și îmi este clar că m-ați judecat greșit.

În tur, citeam că fotbalul francez ar trebui să se inspire sau chiar să copieze metoda Bielsa, astăzi tot ce fac este greșit. Înțeleg foarte bine aceste lucruri, fac parte din condiția umană. Nu mă victimizez, pur și simplu înțeleg. Dar nu voi schimba nimic din procesul de pregătire. Marseille a făcut același lucru și în prima parte a campionatului, când eram lideri, Marseille se antrenează la fel și acum”, a fost declarația antrenorului Marcelo Bielsa miercuri, înainte de deplasarea la Toulouse.

Președintele Labrune a fost șocat de eșecul cu Caen. Își păstrează încredere în El Loco?

Președintele Vincent Labrune a fost șocat după thriller-ul Caen (după cum a mărturisit Mathieu Valbuena, spectator de lux pe Velodrome, vecin de scaun cu Labrune), dar și-a apărat antrenorul, la câteva zile distanță: ”Bielsa a schimbat atmosfera la Marseille, a adus profesionalism și seriozitate. Ne-a apropiat de elita fotbalului european. Eu am dorit un contract pe doi ani, însă el a semnat doar pe un sezon. Dacă pleacă în iunie, ar fi o veste tristă pentru mine. Dacă rămâne, aș fi foarte fericit”. Greu de spus în acest moment câtă diplomație ascund cuvintele lui Labrune, certat de antrenor în septembrie, după încheierea perioadei de transferuri.

”Contractul dintre mine și Marseille se finalizeaza în iunie. Ce se va întâmpla mai departe, va depinde doar de decizia clubului. Și de mine, evident, dacă decizia clubului mă va privi în vreun fel”, a fost răspunsul lui Bielsa în chestiunea plecării. Jurnaliștii francezi l-au întrebat imediat dacă trebuie să înțeleagă că mutarea este la președintele lui Marseille: ”Da, acesta este răspunsul natural, dar nu mă puneți într-o asemenea situație, pentru că mâine veți merge la președinte și îl veți întreba de ce nu îi propune lui Bielsa un alt an de contract! Nu vreau ca lucrurile să meargă așa. Trebuie să îmi fac meseria așa cum știu, pentru că înțeleg grandoarea unui club precum Marseille. Ce se va întâmpla în iunie, nu este o chestiune importantă acum”.

Pentru moment, argentinianul este rugat de analiștii TV să refacă echilibrul echipei, după modelul AS Monaco, acolo unde nu ai să vezi această coincidență bizară între o zi minunată a atacanților și una dezastruoasă a defensivei. Seducător prin hărnicia cu care adună puncte, stilul "Jardim" nu rimeaza totuși cu pasiunea fanilor OM. Dupa 0-0 in derby-ul nesărat cu PSG, Monaco a fost descrisă de fostul internațional Christophe Dugarry drept ”o plictiseală de moarte”. O caracterizare care, atenție!, a venit la doar trei zile după capodopera lui Monaco de la Londra, 3-1 cu Arsenal, în UEFA Champions League. Este foarte posibil ca antrenorilor străini să nu le fie foarte moale în această Franță simandicoasă, motiv pentru Jardim să pareze cu eleganța cu care se apără zi de zi formația sa: ”Îl cunosc pe fostul jucător Dugarry, dar nu știu cine este antrenorul Dugarry...”

Bielsa, omul care face fanii să viseze

Atitudinea recentă a Franței față de managerul lui OM, culminând cu negarea vreunui efect Bielsa, amintește de reacția de pe Velodrome atunci când s-a anunțat recrutarea argentinianului. ”El Loco, fă-ne să visăm!” era primul mesaj afișat în tribună, când Bielsa încă nu făcuse primul pas în Marsilia. După perioada lui Elie Baup care obținuse rezultate din piatră seacă (un loc 2 în stagiunea 2012-2013), dar nu forțase prea mult imaginația fanilor (majoritatea succeselor fiind obținute la limită), plus rateul complet din UEFA Champions League (zero puncte din șase  întâlniri), Velodrome avea nevoie de o aventură.

Bielsa, în mare măsură, i-a oferit-o. Poate că argentinianul chiar va pleca în iunie și poate că nu va câștiga nici aici vreun trofeu, așa cum sugerează propriul palmares. Dar campionatul încă nu este încheiat, iar OM va fi gazdă în toate cele trei mari ciocniri cu rivalele (cu Lyon în 15 martie, cu PSG în 4 aprilie, cu Monaco în 9 mai). Cum este de presupus că toate candidatele vor mai ceda puncte (cum a fost eșecul improbabil al lui Lyon la Lille), cele trei derby-uri pot ține visul lui Olympique Marseille în viață. Visul sau ”locura”, asta depinde de rapiditatea cu care efectul ”Bielsa” îți va face din nou apariția.

Nu că Laurent Blanc (antrenor la PSG) ar fi trend-setter în antrenorat, dar după 0-0 la Monte Carlo, a făcut o observație de bun simț: ”Derby-urile sunt decise de soliditate defensivă”. De notat, Marcelo Bielsa. 

Etichete: olympique marseille , bielsa , marseille , bielsa marseille , marcel bielsa


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
gracie1
Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid
Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A
Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat
Daniel Niculae / Foto: Instagram-@danielniculae21
Semnează cu Real Madrid până în 2028! Spaniolii anunță inevitabilul
Recomandările redacției
FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)
FCSB-iștii iau cu asalt Arena Națională! Câte bilete s-au vândut deja, cu mai mult de o săptămână înainte de meciul cu CFR

Foto Liverpool și-a prezentat echipamentul pentru sezonul viitor! Primul din noua eră fără Jurgen Klopp
Captură de ecran 2024-05-02 134503
”Nu primesc foarte mulți bani la FCSB”. Ce salariu are campionul României
ngezana
Foto ”Dezgustător!” Faza Campionatului Mondial: a omorât o muscă și a mâncat-o în fața tuturor. Reacția jucătorului
Stephen Maguire reacts, during the Cazoo World Championships 2024 at Crucible Theatre, Sheffield, United Kingdom, 30th April 2024(Photo by Cody Froggatt/News Images)
Citește și
AS Roma - Leverkusen | Marseille - Atalanta, LIVE TEXT, 22:00, pe digisport.ro. Începe lupta pentru finala Europa League
trofeu-europa-league
Europa League, sferturi de finală. Liverpool, învinsă pe Anfield. Leverkusen, în cel mai bun moment al sezonului. Rezultatele
"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul
"Toată lumea săruta un bărbat de 80 de ani". Văduva lui Hugh Hefner, despre partea întunecată a traiului cu milionarul
Jucătorul crescut de Dinamo, out din vară! În trecut a fost dorit de AS Roma
Jucătorul crescut de Dinamo, out din vară! În trecut a fost dorit de AS Roma
Dat afară de Gică Hagi, Constantin Budescu s-a refugiat în vila de peste 500.000 de euro pe care o are la Ploiești
Dat afară de Gică Hagi, Constantin Budescu s-a refugiat în vila de peste 500.000 de euro pe care o are la Ploiești
Pierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”
Pierce Brosnan, transformat total pentru cel mai nou film al său. Cum arată fostul James Bond, în imaginile surprinse pe platourile de la „Giant”
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
„Săptămâna Patimilor" se încheie incendiar: fotbalul nostru oferă trei meciuri tari, cu mize uriașe
„Săptămâna Patimilor" se încheie incendiar: fotbalul nostru oferă trei meciuri tari, cu mize uriașe
Cât de vechi e jocul de table, de fapt? Împăratul roman ce paria echivalentul a 10.000 $ pe partidă
Cât de vechi e jocul de table, de fapt? Împăratul roman ce paria echivalentul a 10.000 $ pe partidă
S-a schimbat legea RCA pentru toți șoferii din România, o lovitură fără precedent pentru români
S-a schimbat legea RCA pentru toți șoferii din România, o lovitură fără precedent pentru români
Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10
Ronnie O'Sullivan, eliminat! Surprize mari la Campionatul Mondial de snooker, n-a mai rămas niciun jucător din Top 10
Anunțul făcut de tatăl lui Kylian Mbappe despre starul de la PSG
mbappe

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Digi World
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Digi Animal World
Momentul când un câine prinde o sticlă de apă precum un om. Stăpânul său a rămas șocat
Momentul când un câine prinde o sticlă de apă precum un om. Stăpânul său a rămas șocat