dan sucu
Reacția lui Dan Șucu, după întâlnirea avută cu Marius Șumudică
FOTBAL: POLI IASI - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET (01.03.2024)
Are cel mai mare salariu de la Dinamo, dar ”este prea slab să joace”
WARSZAWA 02.05.2024 FORTUNA PUCHAR POLSKI POGON SZCZECIN - WISLA KRAKOW NZ Alan Uryga FOT / FOKUSMEDIA.COM.P
NE-BU-NI-E! O echipă din liga secundă a marcat în minutul 90+9, a câștigat Cupa și va juca în Europa League
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

TOP 10 cele mai vechi derby-uri ale Estului: Steaua - Dinamo ocupă locul 9! Primul meci a fost în 1948

22.02.2014, 22:39

Meciul dintre Steaua și Dinamo suscită pasiuni uriașe în fotbalul românesc, iar vechimea de peste 60 de ani a acestui derby justifică pasiunile și controversele create în jurul celor două echipe care domină de zeci de ani competiția internă.

dinamo steaua derby
  • SuperLiga: Farul - Sepsi, vineri, 20:00, DGS 1

  • Liga 2, play-off: Șelimbăr - Gloria Buzău, vineri, 17:00, DGS 1

Rivalitatea dintre cele două a început în primii ani de după înființarea lor, atât Steaua cât și Dinamo fiind create după Al Doilea Război Mondial, evoluând direct în primul eșalon și luptându-se pentru trofee încă din anii 1950.

În ierarhia derby-urilor europene din Est, însă, Steaua - Dinamo nu se bucură de vechimea întâlnirilor de foc din Rusia, Polonia, Turcia sau Serbia. Într-un top al celor mai vechi derby-uri din această zonă a continentului, meciul de gală al României ocupă locul 9 din 10, devansând doar Grecia, care a organizat un Olympiakos - Panathinaikos abia în anii '60.

TOP 10 DERBY-URI EST-EUROPENE

1. RUSIA: Spartak Moscova - ȚSKA Moscova (Moscova);


- și-a desfășurat prima ediție la scurt timp după încheierea Primului Război Mondial, în 1923. De altfel, originile acestui mare derby le găsim undeva în urmă cu mai bine de un secol. ȚSKA a fost fondată pe 13 iunie 1901, iar inițialele echipei semnifică "Clubul Central al Armatei". Spartak a fost înființată ca o echipă "a poporului", venită să opună rezistență colosului ȚSKA. Curios, cu timpul, Spartak și-a atras un număr mai mare de fani decât marea rivală, iar alb-roșii au ajuns la un record de 21 de titluri cucerite în istorie (ultimul în 2001).

2. TURCIA: Galatasaray - Fenerbahce (Istanbul);

- primul meci dintre cele două a avut loc pe 17 ianuarie 1909, adică în urmă cu mai bine de 100 de ani! Per total, Fenerbahce conduce la meciurile directe, având 143 de victorii, față de 119 ale rivalei din Istanbul. Alte 114 partide s-au încheiat la egalitate. Cea mai mare diferență de scor în derby-ul Turciei s-a înregistrat în iarna lui 1911, când Galatasaray și-a răpus marea rivală cu 7-0, în deplasare.

3. POLONIA: Wisla Cracovia - Polonia Varșovia (Cracovia - Varșovia);

- pe 10 iulie 1921 a avut loc primul meci dintre Legia și Polonia, coloșii fotbalului care ni i-a dat pe Lato și Boniek. S-a terminat 8-0 pentru Polonia Varșovia atunci! Înaintea celui de-al Doilea Război Mondial, cele două se bucurau de un număr aproape egal de suporteri. Totuși, când a început reconstrucția Varșoviei, ca urmare a dezastrelor Războiului, Legia a devenit echipa protejată a Armatei și s-a impus în scurt timp drept cel mai valoros club din țară. După ce Polonia a retrogradat ca urmare a slăbirii permanente, unii dintre susținătorii săi s-au reorientat către Legia, dar modul în care Legia a "furat" prim-planul la acea vreme a provocat o ură uriașă între cele două grupări rivale.

4. UNGARIA: Ferencvaros - Ujpest (Budapesta);

- este cel mai încins meci al fotbalului maghiar, având în vedere că cele două grupări și-au disputat în permanență supremația în Ungaria. Rivalitatea a început în anii '30, când Ujpest a cucerit primul său titlu din istorie. Chiar dacă ambele se bucură de un număr mare de susținători, atât Ujpest cât și Ferencvaros au fost la un pas de desființare în 2001, când s-au confruntat cu probleme financiare grave. Autoritățile și diverși oameni de afaceri au intervenit, salvând ambele echipe, dar acestea și-au pierdut din forță, iar campionatul maghiar a devenit unul extrem de disputat, în care valorile s-au nivelat simțitor.

5. UCRAINA: Șahtior Donețk - Dinamo Kiev (Donețk - Kiev);

- s-a jucat pentru prima dată în iulie 1938, într-o zi de luni, iar scorul final a fost egal, 1-1. De atunci, cei doi giganți ai fotbalului ucrainean au fost singurele echipe care au contat în lupta la titlu din țara lor, iar venirea lui Mircea Lucescu la Donețk a echilibrat zdrobitor balanța rezultatelor directe. De-a lungul istoriei, Dinamo a câștigat 65 de dispute și a pierdut 36, alte 38 de meciuri încheindu-se cu remiză. Șahtior s-a calificat însă mai departe în singura întâlnire din cupele europene dintre cele două. În ultimii ani, diferența de valoare dintre cele două a fost una covârșitoare în favoarea echipei lui "Il Luce".

6. CROAȚIA: Hajduk Split - Dinamo Zagreb (Split - Zagreb);

- eternul derby din Croația și-a programat primul episod pe 1 aprilie 1946, dar rivalitatea dintre cele două datează încă din anii '20, când acestea se luptau în întrecerile din Iugoslavia. La acea vreme, Dinamo activa cu numele de "Građanski", dar a primit noua denumire după Al Doilea Război Mondial. În campionatul croat, cele două s-au întâlnit prima dată în martie 1992, iar de atunci au trecut 88 de dispute directe. Dinamo a câștigat 38 dintre acestea, iar celor de la Split le-au revenit alte 29 de dueluri. Per total însă, Dinamo Zagreb și Hajduk au disputat aproape 200 de meciuri directe. Deloc surprinzător, tot primii au avantajul statistic.

7. SERBIA: Partizan - Steaua Roșie (Belgrad);

- la fel ca și în cazul românilor, sârbii au avut parte de primul mare derby al țării în perioada de după Al Doilea Război Mondial, mai exact pe 5 ianuarie 1947. La 8 ani distanță s-a înregistrat și cea mai mare diferență de scor dintre cele două, un 7-1 administrat de Partizan dușmanilor de moarte. Totuși, cele mai multe victorii în derby le are Steaua Roșie, cu 105 succese, dintre care 80 au avut loc în meciuri oficiale, disputate în campionat, în Cupă sau în Supercupă.

8. BULGARIA: Levski Sofia - ȚSKA Sofia (Sofia);

- și-a disputat prima ediție pe 5 mai 1948, iar cele două echipe au dominat fără drept de apel fotbalul bulgar în ultima jumătate de secol. Levski are 26 de titluri și 25 de Cupe, în vreme ce ȚSKA a strâns 31 de titluri naționale și 20 de succese în Cupă. La "directe", Levski conduce cu 81 de victorii în 179 de derby-uri, având și golaveraj mai bun: 263-227.

9. ROMÂNIA: STEAUA - DINAMO, prima ediție pe 21 noiembrie 1948 (București);

- prima confruntare dintre cei doi granzi bucureșteni a avut loc pe 21 noiembrie 1948, meci pe care Dinamo l-a câștigat cu 1-0 în fața CSCA, numele de atunci al Stelei.

Împreună, cele două au câștigat aproape jumătate din titlurile de campioană a României, Steaua având 24 de titluri, iar Dinamo 18. De asemenea, cele două au dominat și Cupa României, competiție în care Steaua a adunat 20 de trofee, iar Dinamo 12. Cu toate acestea, trupa din Ștefan cel Mare conduce la capitolul "dueluri directe"!

Echipele de la primul derby:

Dinamo: Lăzăreanu - Ambru, Novac, Ignat, Teodorescu, Siclovan, Carol Bartha, Apostol, Petculescu, Moisescu, Nacin.

CSCA: Sabaslau - Mladin, Cernea, Nancin, Dusan, Onisie, Gica Popescu, Mercea, Iosif Bartha, Frentz, Moldoveanu.

La finalul sezonului, CSCA a terminat pe locul șase, iar Dinamo pe opt. Titlul de campioană a fost adjudecat de IC Oradea.

10. GRECIA: Panathinaikos - Olympiakos (Atena - Pireu);

- derby-ul eternilor dușmani din înfierbântata Grecie și-a disputat primul episod pe stadionului "Karaisakis", pe 24 iulie 1960, în fața a 11.500 de fani. A câștigat atunci Panathinaikos, în deplasare, scor 4-1, dar Olympiakos este de departe cea mai valoroasă formație din fotbalul grec în acest moment: a cucerit 10 titluri în ultimii 11 ani!

Steaua - Dinamo va fi ÎN DIRECT la Digi Sport 1, sâmbătă, de la ora 21:00. Cele mai tari faze VIDEO din Steaua-Dinamo vor fi redate în timp real și pe site-ul nostru www.digisport.ro.

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET AL TRANSMISIUNILOR DE PE CELE TREI CANALE DIGI SPORT


Etichete: steaua dinamo derby , derby steaua dinamo , steaua dinamo digisport , derbyuri in est , digi sport steaua dinamo


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai joace un bilet și a avut o surpriză neașteptată

O femeie care a câștigat 1 milion de dolari la loterie s-a decis după câteva săptămâni să își mai...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
sabalenka
La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

A cerut-o în căsătorie, apoi, în decurs de doar o săptămână, a fost surprins cu alte trei femei: ”Viața e frumoasă”
ryan-garcia
Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”
Irina Shayk / Foto: Instagram@irinashayk
Nemaiîntâlnit în SuperLigă: 1.000.000 € dacă merge cu FCSB în Champions League! Anunțul lui Gigi Becali
tricou-chiriches
Răsturnare de situație! Decizia luată de Real Madrid în cazul lui Luka Modric
Munich, Germany, April 30th 2024: Portrait (headshot/close up) of Luka Modric (10 Real Madrid)during the UEFA Champions
Recomandările redacției
WARSZAWA 02.05.2024 FORTUNA PUCHAR POLSKI POGON SZCZECIN - WISLA KRAKOW NZ Alan Uryga FOT / FOKUSMEDIA.COM.P
NE-BU-NI-E! O echipă din liga secundă a marcat în minutul 90+9, a câștigat Cupa și va juca în Europa League

Pintilii a spus care este jucătorul de la FCSB care nu suportă să piardă niciodată: ”Se oftică foarte mult!”
FOTBAL:POLITEHNICA IASI-FCSB, SUPERLIGA SUPERBET (19.12.2023)
Total surprinzător! A renunțat la fotbal la 24 de ani și a devenit călugăr budist: ”A fost dificil”
kevin-lidin
Tenisuni la Rapid! Paul Iacob i-ar fi aruncat ghetele la gunoi unui coleg, care ar fi sărit imediat la bătaie
FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)
Citește și
”Ce părere aveți de antrenorul de la FCSB?” Victor Pițurcă a dat răspunsul în patru cuvinte
elias
Ce lovitură! A antrenat în Ligue 1 și a fost convins să vină în SuperLigă
Rencontre de football en ligue 1 Uber Eats - Paris Saint-Germain (PSG) contre Nice ŕ Paris
Povești de dragoste ca-n filme. 8 cupluri care au rezistat la Hollywood și secretele relațiilor lor
Povești de dragoste ca-n filme. 8 cupluri care au rezistat la Hollywood și secretele relațiilor lor
„Meme-ul și Argăseală îngheață în fața lui Gigi Becali!". Cum se face respectat patronul FCSB în fața angajaților
„Meme-ul și Argăseală îngheață în fața lui Gigi Becali!". Cum se face respectat patronul FCSB în fața angajaților
Adrian Șut, poate fi primul transfer de milioane pe care Gigi Becali îl face! Clubul de tradiție din Spania vrea să-l cumpere
Adrian Șut, poate fi primul transfer de milioane pe care Gigi Becali îl face! Clubul de tradiție din Spania vrea să-l cumpere
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"
"A fost un dezastru. Lui Dwayne nu-i păsa deloc". The Rock ar fi întârziat deseori și 7-8 ore la filmările de la "Red One"
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze Foto & video
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze Foto & video
De ce n-a mâncat Mihai Viteazul cartofi? Când a fost cultivată leguma în Europa, prima oară?
De ce n-a mâncat Mihai Viteazul cartofi? Când a fost cultivată leguma în Europa, prima oară?
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Mihai Mărgineanu a rămas șocat de ce a văzut în Vama Veche: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?"
Mihai Mărgineanu a rămas șocat de ce a văzut în Vama Veche: "Bă, voi știți ce mai fac copiii voștri?"
Cum a numit-o Talpan pe FCSB, după ce campioana României a făcut demersurile pentru a juca în Ghencea în preliminariile UCL
talpan

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Digi World
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Ce se poate întâmpla dacă mânânci prea multe ouă. Avantajele și dezavantajele consumului de ouă
Digi Animal World
Un urangutan rănit a fost văzut folosind o plantă ca medicament. Ce au aflat cercetătorii după o lună
Un urangutan rănit a fost văzut folosind o plantă ca medicament. Ce au aflat cercetătorii după o lună