andone
Exclusiv După ce a auzit ce antrenor vrea Rapidul, Ioan Andone a tras un semnal de alarmă: ”Uită-te la Dinamo”
lacatus
Exclusiv Marius Lăcătuș a tras o concluzie clară, după ce a auzit discursul lui Bogdan Lobonț
FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)
Chiar și peste Otele! Cine e fotbalistul din SuperLigă dorit în șapte țări diferite
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Premier League: Manchester United-Arsenal
Etapa 37

Rapid îl reclamă pe MM la UEFA! Zotta: "Avem probe care arată comportamentul rasist al lui Mihai Stoica"

02.10.2012, 13:39

FC Rapid intenţionează să depună un memoriu la UEFA împotriva clubului Steaua în cazul de rasism de la derby-ul de săptămâna trecută, a declarat, marţi, preşedintele executiv al grupării giuleştene, Constantin Zotta, la ieşirea de la audierile care au avut loc la sediul CNCD.

meme zotta
  • Premier League: Man. United - Arsenal, duminică, 18:30, DGS 1

  • Superliga: Dinamo - UTA Arad, duminică, 21:30, DGS 1

"Această întâlnire la CNCD reprezintă de fapt un respect al nostru pentru această instituţie a statului. Este însă doar o etapă intermediară a demersurilor pe care noi le vom face. Şi veţi afla la momentul potrivit. Vom vedea ce se va întâmpla. Nu e vorba de câştigarea la masa verde, meciul s-a disuputat pe teren şi încă o dată felicit echipa Steaua, care a jucat mai bine ca noi. Dar acest caz reprezintă o cu totul altă speţă. Mihai Stoica a negat acuzaţiile. Am vorbit cu el, ne cunoaştem, au fost argumente pro şi contra. Aşteptăm motivarea deciziei domnului preşedinte Asztalos şi vom merge mai departe. Nu mie trebuie să-şi ceară scuze. Vom vedea ce părere au UEFA şi alte organisme internaţionale.", a declarat Zotta la ieşirea din sediul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Oficialul rapidist a menţionat faptul că a depus spre analiză la CNCD mai multe probe incriminatorii pentru suporterii stelişti, pentru managerul general Mihai Stoica şi pentru fostul crainic al stadionului, Gabriel Safta: "Memoriul pe care l-am depus a fost analizat, aşteptăm în câteva zile să ni se dea un răspuns. Am venit cu probe suplimentare, evidente, care arată clar comportamentul rasist al suporterilor stelişti, al lui Gabi Safta şi a lui Mihai Stoica. Au fost mai multe probe, înregistrări video şi audio, anumite fotografii. Eu cred că trebuie să se facă ceva pentru ca aceste manifestări să dispară. Au fost tolerate cu uşurinţă de cei care conduc fotbalul românesc şi aceste măsuri care au fost luate până acum de CNCD au fost minore. Dacă se continuă aşa, lucrurile vor degenera şi se poate ajunge la unul sau mai multe cazuri nefericite."

Clubul Steaua, Liga Profesionistă de Fotbal, managerul general al FC Steaua, Mihai Stoica, şi fostul crainic al stadionului Gabriel Safta, au fost citaţi marţi la audieri la sediul CNCD în legătură cu incidentele de la derbiul cu Rapid, din etapa a IX-a a Ligii I. La audieri au participat doar Gabriel Safta şi Mihai Stoica, care nu au dorit să facă declaraţii, şi Constantin Zotta, din partea clubului Rapid şi membri ai Partidei Romilor, ca petenţi.

Liga Suporterilor Rapidişti (LSR) şi Partida Romilor au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în legătură cu manifestările cu caracter rasist care au avut loc la derbiul cu Steaua, fiind vizaţi în special managerul stelist Mihai Stoica şi crainicul Arenei Naţionale, Gabriel Safta.


Jurnalistul Gabriel Safta a demisionat miercuri, după ce împreună cu câţiva jucători şi cu managerul Mihai Stoica au scandat, la finalul derbiului cu Rapid, de la microfonul staţiei de amplicare a Arenei Naţionale împreună cu galeria "roş-albastră". Unele dintre scandări, iniţiate de oficialii stelişti şi continuate de membrii galeriei, aveau un conţinut rasist.

Jandarmeria a amendat clubul Steaua cu 40.000 de lei, din totalul de 127.000 de lei, pentru nerespectarea alin. 1 lit. e, din Legea 4/2008, care prevede obligaţia "să nu permită folosirea sistemelor de comunicare cu publicul pentru incitarea spectatorilor la violenţă, la producerea de distrugeri sau la denigrarea imaginii participanţilor la competiţiile sau jocurile sportive".

Totodată, pentru nerespectarea alin. 1 lit. r , care prevede obligaţia unui club de a interzice "afişarea în arena sportivă a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu conţinut obscen sau care incită la denigrarea ţării, la xenofobie, la ură naţională, rasială, de clasă ori religioasă, la discriminări de orice fel şi la violenţă, indiferent pe ce suport ar fi inscripţionat", Jandarmeria a amendat Steaua cu 35.000 de lei.

FC Steaua a primit şi o penalitate financiară de 20.000 de lei din partea Comisiei de Disciplină a LPF, în urma incidentelor de la partida cu Rapid. Această decizie l-a nemulţumit pe preşedintele FRF, Mircea Sandu, care a susţinut, într-un comunicat de presă postat pe site-ul oficial al federaţiei, că membrii Comisiei de Disciplină a LPF şi observatorii au tratat cu "o lejeritate nepermisă" manifestările de rasism şi xenofobie de la partida Steaua - Rapid. El a reamintit că observatorii meciurilor la care se produc manifestări cu caracter discriminatoriu trebuie să întrerupă partida pentru 10 minute şi apoi să decidă oprirea definitivă în cazul în care comportamentul rasist/xenofob al suporterilor se repetă.

Steaua a învins, pe 24 septembrie, pe teren propriu, cu scorul de 1-0 (0-0), formaţia Rapid Bucureşti, în derby-ul etapei a 9-a a Ligii I, disputat pe Arena Naţională, printr-un gol marcat în minutul 90+6 de Bourceanu.

Preşedintele CNCD, Asztalos Csaba Ferenc, a declarat, marţi, la finalul audierilor parţilor implicate în cazul de rasism de la derbiul Steaua-Rapid, că nici managerul general al grupării steliste, Mihai Stoica, şi nici fostul crainic al stadionului Gabriel Safta nu au recunoscut că ar fi greşit.

"Astăzi au avut loc audieri. Apreciez faptul că s-au prezentat persoanele citate în afară de clubul Steaua şi LPF. Am dat cuvântul tuturor părţilor să prezinte acuzaţiile şi să se apere. Am administrat probe, înregistrări, articole de presă şi poze. După acest moment se va întocmi un raport care va fi supus dezbaterii Colegiului Director într-un timp rezonabil, săptămâna aceasta sau cea viitoare. Nu a recunoscut nimeni că a greşit. Liga Profesionistă de Fotbal şi FRF au puterea de a interveni drastic, să suspende terenul sau să oprească meciul în astfel de situaţii şi să sancţioneze mult mai drastic cluburile. Şi desigur UEFA, pentru că ei patronează acest sport. Noi informăm UEFA cu orice faptă de discriminare care apare în domeniul fotbalului. Avem şi raspuns de la dânşii şi vă pot spune că România şi cluburile din România sunt mult mai aspru monitorizate pe acest palier.", a declarat Asztalos.

Preşedintele CNCD a menţionat faptul că maximul amenzii pe care o poate primi Steaua este de 8.000 de lei: "Toate cluburile de fotbal şi toate galeriile trebuie să facă un efort pentru a impune o schimbare pentru că altfel nu putem să ducem copiii la stadion. Audierile au fost liniştite, cu înţepăturile de rigoare între două cluburi rivale. Am făcut apel la respect şi am arătat faptul că gestionează un sport destul de vizibil şi au o responsabilitate în acest domeniu. Ceea ce s-ar putea interpreta ca fiind o glumă, alţi cetăţeni ar putea considera că a fost la modul serios şi se poate ajunge la drame. Amenda maximă în cazul în care se va dovedi că e o faptă de discriminare este de 8.000 de lei."

În ceea ce îl priveşte pe finanţatorul clubului Steaua, Gigi Becali, Asztalos şi-a exprimat opinia că e posibil să apară plângeri împotriva acestuia după conferinţa de presă susţinută luni: "Domnul Becali nu a fost citat în acest caz, nu este în culpă, dar din păcate, după conferinţa de ieri, am aşa o presimţire că vor sosi câteva plângeri împotriva dânsului."

Etichete: steaua , rapid , liga i , fotbal , mihai stoica , rasism , zotta


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cele mai ciudate ținute care au șocat publicul la controversatul Eurovision 2024
Cele mai ciudate ținute care au șocat publicul la controversatul Eurovision 2024

Costumele de la Eurovision 2024 au atras atenția la fel de mult ca piesele interpretate de...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Englezii l-au descoperit pe ”românul care e atât de bogat încât a uitat că are una dintre cele mai tari mașini din istorie”

Gigi Becali, nervos când a văzut ce s-a întâmplat la Arena Națională: ”La revedere! Au făcut ce au vrut”
gigii
FCSB a primit o lovitură chiar în seara în care a sărbătorit titlul! Ce se întâmplă în UEFA Champions League
FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (11.05.2024)
Nota primită de Radu Drăgușin, la prima apariție după 6 meciuri în care a fost ”uitat” pe bancă la Tottenham
Tottenham Hotspur v Burnley - Premier League - Tottenham Hotspur Stadium
Florinel Coman a rupt tăcerea, după ce qatarezii n-au mai vrut să-i achite clauza de 5.000.000€
coman
Recomandările redacției
FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)
Chiar și peste Otele! Cine e fotbalistul din SuperLigă dorit în șapte țări diferite

Live Video&Score Manchester United - Arsenal 0-0, DGS 1. Ziua în care City ține cu United. ”Tunarii” pot reveni pe primul loc
Arsenal FC v Manchester United - Premier League
Total neașteptat! Decizia luată de Mircea Rednic înainte de Dinamo - UTA Arad
News - September 17, 2017
Exclusiv Unde se află bunurile de peste 500.000€ declarate dispărute de Laurențiu Reghecampf: ”E de râsul tuturor”
colaj reghecampf anamaria prodan
Citește și
Dan Petrescu l-a descris într-un singur cuvânt pe Dan Șucu
FotoJet
Mihai Stoica a făcut anunțul chiar pe gazon: ”Cine semnează?” + Negocieri cu alți doi jucători
mm
Are sau nu operații la față? Cum arăta Mădălina Ghenea în copilărie, la 12 ani. Înaltă, subțire și inocentă, era o superbitate de copil
Are sau nu operații la față? Cum arăta Mădălina Ghenea în copilărie, la 12 ani. Înaltă, subțire și inocentă, era o superbitate de copil
Momentul de la sărbătoarea FCSB care l-a marcat până la lacrimi pe Bănel Nicoliță. Ce a făcut Gigi Becali
Momentul de la sărbătoarea FCSB care l-a marcat până la lacrimi pe Bănel Nicoliță. Ce a făcut Gigi Becali
Transformarea spectaculoasă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni nu l-a recunoscut
Transformarea spectaculoasă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni nu l-a recunoscut
Una dintre marile dorințe ale Sandrei Bullock are legătură cu Keanu Reeves: Vreau să fac asta înainte de a muri, înainte de a părăsi această planetă
Una dintre marile dorințe ale Sandrei Bullock are legătură cu Keanu Reeves: Vreau să fac asta înainte de a muri, înainte de a părăsi această planetă
Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani: "A venit iepurașul"
Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani: "A venit iepurașul"
Rednic poate băga, diseară, Dinamo în ”B": mesajul antrenorului și calculele ultimei etape din play-out
Rednic poate băga, diseară, Dinamo în ”B": mesajul antrenorului și calculele ultimei etape din play-out
Informații care nu trebuie publicate la profilul tău de FB ori Instagram. Hackerii te lasă fără bani
Informații care nu trebuie publicate la profilul tău de FB ori Instagram. Hackerii te lasă fără bani
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România
Gest bădărănesc al lui Florinel Coman după ce a fost scos de pe teren. Cum se justifică fotbalistul
Gest bădărănesc al lui Florinel Coman după ce a fost scos de pe teren. Cum se justifică fotbalistul
Vali Argăseală a compus imn pentru FCSB și a recitat câteva versuri! Mihai Stoica: ”Impresionant. Îl am la inimă”
vali mm

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani:
Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani: "A venit iepurașul"
Digi World
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”