FOTBAL: FC UNIVERSITATEA CLUJ - AFC UTA ARAD, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (30.03.2024)
Oficial OUT cu două etape înaintea finalului play-out-ului! ”Mulțumim”
u
Exclusiv Cine e omul care pune antrenorii la Universitatea Cluj?
chiri
Sezonul era terminat pentru el, dar a revenit ”ca prin minune” după operație și poate juca din nou: ”E fantastic”
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 8 Superliga: Botosani-Voluntari
Play-out

Exclusiv Kapitan Hanca. De ce a refuzat Ligue 1 pentru Cracovia + mesajul sincer pentru Dinamo și Sorescu: "Totul e un business"

articol scris de Octavian Vasilescu
12.08.2021, 08:11

Sergiu Hanca (29 de ani) a devenit un om de bază la KS Cracovia, echipă la care a ajuns în ianuarie 2019. Românul este uimit de condițiile din Cracovia, unde tocmai a fost inaugurată o bază modernă de 10 milioane de euro, iar recent a refuzat o ofertă din Ligue 1.

Cracovia - Slask Wroclaw
Sergiu Hanca, la Cracovia / Foto Profimedia
  • SuperLiga: U Cluj - Dinamo, sâmbătă, 20:00, DGS 1

  • SuperLiga: Botoșani - Voluntari, sâmbătă, 14:30, DGS 1

Hanca mai are contract cu gruparea din Cracovia până în 2025, iar pentru moment se simte excelent în Polonia. Fostul dinamovist a explicat într-un interviu acordat pentru Digi Sport ce condiții are acum la dispoziție, de ce a refuzat o ofertă din Ligue 1, dar și de ce Dinamo se află pe un drum bun. La final, Hanca a povestit și cum s-a simțit după ce l-a întâlnit din nou pe Rivaldo, de această dată într-un cadru restrâns. Hanca și Rivaldinho sunt colegi la KS Cracovia.

Kapitan Hanca. De ce a refuzat Ligue 1 pentru Cracovia + mesajul sincer pentru Dinamo și Sorescu: "Totul e un business"

Digi Sport: Salut, Sergiu! Ce obiectiv are Cracovia pentru acest sezon?
Sergiu Hanca: Noi în fiecare an ne propunem obiective mărețe, să câștigăm Cupa, să terminăm în primele locuri. În fiecare an avem ca obiectiv să jucăm în cupele europene. Anul trecut a fost puțin dificil pentru că s-a scos playoff-ul, au fost mai puține meciuri, iar noi am plecat cu -5 puncte. A fost un sezon dificil. A contat și acest virus, la unele antrenamente am fost 12 jucători, cu tot cu juniori. Pentru toată lumea a fost un sezon greu.

Acum o luăm de la zero, doar că avem foarte mulți jucători noi și va dura puțin până vom arăta ca o echipă. Obiectivul rămâne calificarea în cupele europene. Avem condiții pentru a face performanță, avem o bază nou-nouță, inaugurată în ianuarie, cu cinci terenuri. Nu cred că există în România o asemenea bază, doar Legia Varșovia mai are în Polonia ceva asemănător. Toată baza a costat 10 milioane de euro!


Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Sergiu Hanca: "Am avut o ofertă bună din Ligue 1, dar Cracovia a făcut tot posibilul ca să rămân aici"

Digi Sport: Ai ajuns la Cracovia în urmă cu doi ani și jumătate, iar în prezent ești căpitanul echipei. Care este secretul acestei ascensiuni?
Sergiu Hanca:
Pe scurt, multă muncă și ambiție. La început mi-a fost foarte greu aici, am avut de muncit foarte mult, pentru că este un campionat mult mai diferit față de cel al României. În România se joacă mai mult cu mingea, pozițional, aici sunt foarte multe contre, foarte multe dueluri unu-la-unu. Am avut mult de muncit aici ca să mă adaptez la noul stil de joc.

Eu mi-am prelungit contractul pe încă cinci ani, a fost un record pentru campionatul Poloniei. Sunt singurul jucător care a semnat pe cinci ani, în timp ce mai aveam deja aproape doi ani de contract. În fotbal totul este dinamic, niciodată nu știi ce se poate întâmpla. Am avut o ofertă destul de bună din Ligue 1, iar Cracovia a făcut tot posibilul ca să rămân aici. Din punct de vedere financiar mi-au oferit tot ce îmi ofereau și cei din Franța. Mă simt bine aici, mă simt respectat, am tot ce mi-am dorit din punct de vedere al condițiilor de antrenament. Salariile sunt plătite la zi, nu sunt întârzieri, sunt toate condițiile pentru a progresa. Atât ca fotbalist, cât și ca om.

Digi Sport: Aștepți o convocare de la echipa națională pentru următoarele meciuri din preliminarii?
Sergiu Hanca: Toată lumea așteaptă o convocare din partea selecționerului, depinde doar de mine dacă voi fi chemat. Nu poți aștepta fără a face nimic, contează doar ca eu să-mi văd de treaba mea. Trebuie să-mi ajut echipa, să fiu un jucător care dă totul pe teren. Mirel Rădoi mă cunoaște, știe care sunt calitățile mele, știe ce pot, iar dacă mă va convoca îmi va face cea mai mare plăcere să reprezint țara.

Galerie Foto

Sergiu Hanca: "Dinamo are jucătorii potriviți în momentul potrivit"

Digi Sport: Ai urmărit ultimele meciuri ale lui Dinamo?
Sergiu Hanca: M-am uitat la meciurile lui Dinamo, sunt plăcut surprins, mă bucur pentru toți băieții de acolo. Nimeni nu le dădea nicio șansă, dar uneori e bine să fii văzut așa, pentru că te ambiționezi. În ziua de azi, în România, ai șanse mari să câștigi dacă ai atitudinea potrivită. Băieții de la Dinamo sunt tineri, dornici de performanță și vor să ajungă la echipe cât mai puternice.

Cred că la Dinamo sunt acum jucătorii potriviți la momentul potrivit. Acum e șansa lor, sper să o țină tot așa. Sper să fie totul în regulă acum cu partea financiară, să se dea ce se promite. Am fost coleg cu majoritatea celor care sunt acum la Dinamo, îi cunosc, sunt caractere puternice.

Digi Sport: Ai fost coleg cu Eșanu, Ricardo Grigore, Geani Crețu sau Moldoveanu. Crezi că actuala situație de la club îi ambiționează?
Sergiu Hanca: Când jucam eu la Dinamo erau mulți jucători străini, iar ei nu jucau atât de mult, dar știu că își doreau foarte mult să ajungă pe teren. Sunt foarte mândru și fericit pentru ei, au așteptat mult, au strâns din dinți, au muncit, iar acum au început să depășească stadiul de copii. Anton, Steliano Filip, Sorescu sau Răuță au ce să-i învețe. Străinii de la Dinamo au venit doar pentru bani, nu pentru peformanță, iar puțini au înțeles ce înseamnă spiritul echipei.

Acum au rămas doar jucători care știu ce înseamnă Dinamo și care au o conexiune bună cu fanii. Sper să fie plătiți la zi, chiar dacă nu au salarii foarte mari. E important ca ei să se concentreze doar pe muncă. Este foarte importantă liniștea financiară, am văzut în Polonia cât de mult contează. La Tg. Mureș nu cred că am fost niciodată cu banii la zi, iar la Dinamo au început să apară problemele în ultimul meu sezon acolo. La un moment dat au început să mă apese problemele financiare, pentru că deja aveam o familie, aveam un copil, iar restanțele se întindeau pe trei luni. E altfel când mergi la antrenament și nu te gândești la salariu, pentru că intră la timp.

VIDEO Dinamo a învins Voluntari și Academica Clinceni, dar a pierdut cu U Craiova 1948 și Chindia

Sergiu Hanca: "Sorescu nu poate controla transferurile, trebuie doar să joace bine"

Digi Sport: Crezi că e Deian Sorescu ar trebui să plece în această vară?
Sergiu Hanca: Am fost și eu în situația lui Sorescu. Când am fost într-un moment bun m-am gândit că trebuie să plec, n-am plecat, iar apoi inevitabil a venit o perioadă când n-am mai fost la fel de bun și m-am gândit că trebuia să plec. Eu cred că Sorescu trebuie doar să joace bine, iar restul nu mai depinde el. Transferul o să vină la momentul oportun, când vrea Dumnezeu. El nu poate controla transferurile, poate doar să se controleze pe el, să se pregătească foarte bine și să joace la cel mai înalt nivel.

Este un jucător bun, dar în momentul de față fotbalul a devenit un business. Unele transferuri sunt justificate, unele nu se justifică, astfel că e foarte important și cu ce agent lucrează. Pentru progesul lui va conta mult și unde pleacă. Eu îmi doresc ca el să aleagă cea mai bună soluție astfel încât să progreseze, să nu meargă undeva unde să nu joace.

Sergiu Hanca: "Cursurile de mental coaching m-au ajutat să devin căpitan la Dinamo și Cracovia"

Digi Sport: Ai fost căpitan la Dinamo, iar acum ești căpitan la Cracovia. Care ar fi diferența dintre cele două banderole?
Sergiu Hanca: În primul rând este o mândrie să ajungi căpitan. Asta înseamnă că ești respectat ca și jucător, ca și om. Trebuie să ai mai multe calități ca să ajungi căpitan, nu se poate alege așa pur și simplu. Eu sunt fericit că am fost căpitan la ambele echipe, chiar și la Tg. Mureș am fost căpitan de multe ori. Înseamnă că am ceva, un leadership. Nu sunt genul de șef care să dea ordine, încerc doar să ajut echipa, să-mi ajut colegii și să dau totul pe teren. Așa am ajuns să fiu căpitan la ambele echipe.

A fost diferit să fiu căpitan la Dinamo, față de rolul de la Cracovia. Aici, dacă se întâmplă lucruri, se rezolvă. În România e ok să fii căpitan, dar sunt momente în care ești doar tu tras la răspundere pentru că lumea are impresia că tu conduci echipa. Eu mereu o să fiu pozitiv, nu cred că există un căpitan pe lumea asta care să ia decizii de unul singur. Este o responsabilitate mai mare, trebuie să fii atent la multe detalii, ești văzut diferit. Nu poți să greșești cu ceva, trebuie să ai o conduită perfectă, chiar și atunci când ești supărat sau nervos.

Galerie Foto

Acum cinci ani am început să fac ore de mental coaching, am fost primul din fotbalul românesc care a început cu adevărat un asemenea curs, cu ore în fiecare săptămână. M-a ajutat foarte mult să gestionez toate situațiile și astfel am ajuns să fiu căpitan. Plus, am învățat foarte multe lucruri de la jucătorii cu care am lucrat la Tg. Mureș, Dinamo și Cracovia.

Îmi doresc să devin antrenor și vreau să adun tot ce e mai bun de la antrenorii cu care am lucrat, pentru a pune în practică pe viitor. Am lucrat cu foarte mulți antrenori cu nume: Ciobotariu, Pustai, Bergodi, Miriuță, Dan Petrescu, Isăilă, Sabău, Contra, Andone, Bratu, Rednic, Claudiu Niculescu, Edi Iordănescu, Falub, Reghecampf la Snagov. Numai unul și unul, pot spune că am fost privilegiat. Cred că i-am prins pe majoritatea din România, în afară de Șumudică.

Digi Sport: Rivaldo a făcut recent o vizită la Cracovia. Cum a fost întâlnirea cu el?
Sergiu Hanca: A fost a doua oară când l-am văzut pe Rivaldo, l-am înâlnit și când juca Rivaldinho la Dinamo. Acum a fost mai mult timp liber pentru noi. Ce poți să zici? Când dai mâna și stai în preajma lui... La 50 de ani arată mai bine ca un tip de 20 de ani. Îți inspiră doar ambiție.

La vâsta lui se antrenează de trei ori pe zi, mănâncă sănătos, are grijă de corpul lui, poate să fie doar un exemplu pentru noi. Timpul trece foarte repede și cariera de fotbalist se termină imediat, iar mulți nu realizează asta. Cred că mulți intră în depresie când se lasă de fotbal. Trebuie să ne bucurăm la maxim, să profităm că avem un asemenea job.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

  • Sergiu Hanca are la activ 86 de meciuri în tricoul echipei KS Cracovia, pentru care a marcat 15 goluri. Românul și-a trecut în cont și 15 pase decisive până în acest moment.
  • Conform Transfermarkt, cota de piață a lui Sergiu Hanca se ridică la 1 milion de euro.

Cifrele lui Sergiu Hanca în sezonul 2020/2021, conform Sofa Score

Etichete: stranieri , cracovia , sergiu hanca , sergiu hanca dinamo , sergiu hanca cracovia


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea a provocat stupoare

La aproape 60 după comiterea unei crime brutale, poliția l-a găsit și arestat pe autor datorită...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
wanda nara
După ce s-a lăsat filmată la duș, alături de soțul ei, a semnat contractul vieții. ”Ne vedem acolo”

Femeia care l-a refuzat pe ”Dumnezeu” e cu 11 ani mai în vârstă decât iubitul ei: ”A renunțat la tot pentru mine”
*EXCLUSIVE* Former Swedish footballing Maverick Zlatan Ibrahimovic wearing a Ferrari cap spotted with his wife Helena Seger as they enjoyed a spot of lunch at Palazzo Parigi Hotel in Milan.
”Dacă mă cheamă Gigi Becali și-mi dă 35.000 €, aș zice NU”. A câștigat 4 trofee cu FCSB, dar nu vrea să revină
8
”Daniel Niculae, OUT de la Rapid - Șumudică, antrenor”. Mutări spectaculoase în Giulești. Cine va fi președinte
sucu 4
După ce Drăgușin a fost ”uitat” pe bancă 5 meciuri la rând, englezii au răbufnit
dragusin
Recomandările redacției
chiri
Sezonul era terminat pentru el, dar a revenit ”ca prin minune” după operație și poate juca din nou: ”E fantastic”

Video Unirea Slobozia e campioana Ligii 2, după victoria contra Corvinului Hunedoara
slbz
Elias Charalambous a făcut anunțul! Ce se întâmplă cu Florinel Coman, după accidentarea suferită
Screenshot 2024-04-25 004903
”Cel mai frumos punct neregulamentar din istoria tenisului”. Un milion de vizualizări și ”o infinitate” de comentarii
tenis0
Citește și
Zeljko Kopic a vorbit despre situația tensionată din vestiarul ”Câinilor”
kopic
Botoșani - Voluntari, LIVE VIDEO, 14:30, DGS 1. Luptă aprigă pentru evitarea retrogradării. ECHIPELE
FOTBAL:FC VOLUNTARI-FC BOTOSANI, SUPERLIGA SUPERBET (17.07.2023)
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Gigi Becali, donații de zeci de milioane de euro la Muntele Athos: „O să fie un sfânt!"
Gigi Becali, donații de zeci de milioane de euro la Muntele Athos: „O să fie un sfânt!"
Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane”
Patronul din Superligă care se umple de bani de pe urma transferului uriaș pe care-l va face Gigi Becali! „Iau milioane”
Mike Myers, greu de recunoscut la 60 de ani. Interpretul lui Austin Powers a renunțat să-și mai vopsească părul
Mike Myers, greu de recunoscut la 60 de ani. Interpretul lui Austin Powers a renunțat să-și mai vopsească părul
Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani: "A venit iepurașul"
Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani: "A venit iepurașul"
Radu Drăgușin s-a săturat să fie rezervă. Își pregătește plecarea de la Tottenham, după doar 6 luni
Radu Drăgușin s-a săturat să fie rezervă. Își pregătește plecarea de la Tottenham, după doar 6 luni
Amenzi până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc și au balcon. Ce nu au voie să facă?
Amenzi până la 3.000 lei pentru românii care stau la bloc și au balcon. Ce nu au voie să facă?
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța
Fostul antrenor al lui Dinamo a dat lovitura în afaceri! Vinde pantofi scumpi în Franța
S-au săturat! Galeria Rapidului, boicot general pentru meciul cu CFR Cluj: ”E o totală lipsă de respect”
rapid-4

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani:
Misterul e atuul ei. Ipostaza în care s-a lăsat pozată Antonia i-a dat gata pe fani: "A venit iepurașul"
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”