FOTBAL:FCSB-FARUL CONSTANTA, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (27.04.2024)
Fotbaliștii de la FCSB, dezvăluiri neașteptate la un an după ce Farul a luat titlul. ”Nu meritau un comportament civilizat”
gigi-becali
Exclusiv Gigi Becali, sfătuit să îl transfere urgent pe Denis Alibec. ”Singurul jucător care poate face asta”
Tottenham Hotspur First Team Training, Hotspur Way Training Centre, Enfield, UK - 01 Feb 2024
Postecoglou nici nu vrea să audă de Drăgușin! Varianta surpriză pregătită pentru apărarea lui Spurs
Digi Sport 1 Live
Acum
Stirile Digi Sport

Exclusiv Hermannstadt, all-in cu Beza: "Echipa era dărâmată". Cum schimba 6 avioane între etapele din Rusia + amintiri cu Sânmărtean

articol scris de Octavian Vasilescu
08.04.2021, 21:21

Hermannstadt traversează un sezon dificil în Liga 1, iar omul care trebuie să salveze formația de pe Cibin de la retrogradare este Eugen Beza, fostul secund al lui Liviu Ciobotariu.

FOTBAL:FC HERMANNSTADT-FC ARGES, LIGA 1 CASA PARIURILOR (03.04.2021)
Eugen Beza, antrenorul echipei Hermannstadt, alături de jucători / Foto Sport Pictures
  • SuperLiga: Farul - Sepsi, vineri, 20:00, DGS 1

  • Liga 2, play-off: Șelimbăr - Gloria Buzău, vineri, 17:00, DGS 1

Eugen Beza este cel care a promovat echipa în Liga 2, după care a rămas în staff ca antrenor secund. La primul meci ca principal în Liga 1 Beza a reușit să deblocheze echipa, iar Hermannstadt a învins categoric FC Argeș, scor 4-1. A fost al cincilea succes obținut de Hermannstadt în actualul campionat, astfel că sibienii au un moral mai bun în vederea play-out-ului. Digi Sport a stat de vorbă cu noul antrenor de la Hermannstadt despre lupta pentru evitarea retrogradării, noul stadion din Sibiu, dar și despre modul în care s-a schimbat Liga 1.

Eugen Beza, noul antrenor de la Hermannstadt: "Am găsit o echipă dărâmată"

Digi Sport: După ce ați fost promovat pe postul de principal ați obținut o victorie categorică în fața celor de la FC Argeș, una dintre cele mai în formă echipe din acest început de an. Cum ați reușit să-i mobilizați pe băieți?
Eugen Beza: În prima zi când am intrat în vestiar din postura de antrenor principal am găsit o echipă dărâmată. Veneam după meciul foarte bun făcut la Voluntari, unde din păcate am avut foarte multe ocazii pe care nu le-am fructificat și am luat gol la singura acțiune a gazdelor. Am încercat să-i responsabilizez, să le spun că problema este în interiorul lor. Le-am spus că puteau să vină și Mourinho sau Guardiola, era o problemă interioară a fiecăruia. Am încercat să le deschid sufletul și mintea.

Galerie Foto

Digi Sport: Yazalde a refuzat-o pe Dinamo și a reușit "o dublă" împotriva celor de la FC Argeș. Cum l-ați convins să revină la Sibiu?
Eugen Beza: Cu Yazalde este o întreagă legendă. În vară a plecat și i s-a terminat contractul cu noi. Lucrurile s-au complicat între părți și Yazalde a preferat să aștepte un nou angajament de la altă echipă, în condiții mai bune. Noi în tot acest timp am încercat să-l readucem aici, pentru că în sezonul trecut a fost un jucător esențial. N-am reușit, am încercat în iarnă din nou, dar Yazalde a semnat în țările arabe. Lucrurile s-au complicat acolo, spre fericirea noastră, iar patronii noștri ne-au făcut o surpriză și l-au convins într-un târziu să semneze. Foarte greu l-am convins.


Digi Sport: Se anunță un play-out extrem de disputat, unde credeți că se va face diferența?
Eugen Beza: Am mai trăit un play-out de coșmar, în primul an în Liga 1. Finalul a fost în extaz, dar am trăit foarte, foarte greu. În momentul în care se înjumătățesc punctele, play-out-ul devine foarte greu pentru echipele care au multe puncte. Așa am pățit și noi în primul an. Din acel moment începe un alt campionat. Contează cât de motivați sunt jucătorii, toți vor apuca să joace pentru că este o densitate mare de meciuri, într-un timp foarte scurt. E foarte important cum gestionezi fiecare meci în parte, e un scurt maraton. Totul e mental.

VIDEO Rezumatul meciului Hermannstadt - FC Argeș 4-1

Digi Sport: Răzvan Dâlbea este cu doar trei ani mai mic decât dumneavostră și încă poate juca 90 de minute într-un meci de Liga 1. Care este secretul său?
Eugen Beza: Am jucat împreună cu Răzvan Dâlbea într-un sezon din Liga 1, am avut o relație bună. Este un jucător asimilat foarte bine de către sibieni, asta e foarte important, pentru că el s-a stabilit de opt sau nouă ani în Sibiu. Este un model pentru jucătorii tineri. Secretul lui este probabil liniștea din familie, echilibrul mental pe care îl are, plus că este foarte, foarte profesionist.

Digi Sport: Cum vi se pare că s-a schimbat Liga 1 față de perioada în care dumneavoastră erați jucător?
Eugen Beza: Din punctul meu de vedere s-au schimbat lucrurile din punct de vedere al calității individuale a jucătorilor. Am scăzut un pic la calitatea indiviuală, dar s-a schimbat puțin din punct de vedere tactic. Anul ăsta, la pragul play-off-ului sunt foarte multe echipe care joacă bine din punct de vedere tactic, joacă pe tranziții.

Eugen Beza: "Nu avem baze și nu avem antrenori specializați pentru copii și juniori"

Digi Sport: Credeți că regula cu doi jucători U21 este benefică fotbalului românesc?
Eugen Beza: Eu zic că e benefică, dar ar trebui puțin schimbată pentru sezonul următor. Din punctul meu de vedere, un jucător sub 21 de ani nu mai este un jucător imatur. El deja are 22 de ani când termină sezonul. Ar trebui stabilite reguli foarte clare la al doilea jucător, poate să joace o repriză. Avem și modelul din Ungaria sau Italia, unde ești stimulat cu o sumă de bani dacă folosești al doilea jucător sub 21 de ani. Atunci cred că ar fi și cluburile stimulate să crească jucători.

Digi Sport: Ați trecut prin ligile inferioare atât ca jucător, cât și ca antrenor. Ce credeți că ar trebui schimbat astfel încât să apară în prim-plan mai mulți fotbaliști români?
Eugen Beza: Mi-am început cariera de antrenor la Liga 4, după care am trecut la Hermannstadt în Liga 3. Diferența dintre ligi este evidentă, dar problema nu este la Liga 4, Liga 3 sau Liga 2. Problema este, din punctul meu de vedere, la creșterea copiilor și a juniorilor. Am simțit asta când am făcut licențele la federație, unde se punea accent pe modul în care trebuie să-i creștem. Sunt două lucruri foarte clare: nu avem baze și nu avem antrenori specializați pentru copii și juniori.

E foarte important să avem infrastructură, dar și mai importantă este specializarea antrenorilor de copii și juniori. Trebuie stabilit foarte clar cine are voie să antreneze, până la ce nivel, cu ce categorie. Nu avem oameni specializați, mă refer strict la antrenorii de copii și juniori. Cei care au învățat mai mult reușesc, iar ceilalți văd această meserie ca pe un "second job". La nivel de 8-10 ani oricine poate să fie antrenor în România, dar avem nevoie de oameni specializați, ca la școală.

Digi Sport: Când va juca din nou Hermannstadt pe stadionul din Sibiu?
Eugen Beza: Eu știu că undeva la începutul lunii februarie vom juca pe noul stadion Sibiu. Nu vreau să vorbesc lucruri neclare, așa știu. Constructorul a dat asigurări că va fi gata până în momentul ăla, poate chiar mai repede. Noi facem în fiecare zi antrenament acolo pe teren, iar lucrurile se mișcă extraordinar de bine.

Eugen Beza: "În Rusia schimbam 6 avioane între deplasări"

Digi Sport: În 2008 ați plecat la Habarovsk. Cum arăta viața la capătul Rusiei?
Eugen Beza: În 2008 am avut șansa să semnez un contract pe un an și jumătate cu FC SKA-Energhia Khabarovsk, undeva pe la capătul Rusiei. Rușii îi spuneau Estul îndepărtat. Totul a fost foarte interesant acolo, este o altă lume. Există și o vorbă: Rusia nu e Europa. Rusia este un amalgam de culturi, un vechi imperiu, este ceva senzațional din punct de vedere al istoriei. Moscova e un oraș superb, mai ales zona Kremlinului.

Lucrurile care m-au șocat au fost din punct de vedere fotbalistic. Jucai două meciuri acasă, după care jucai două meciuri în deplasare, pentru că distanțele erau enorme. M-a șocat cel mai mult faptul că schimbam șase avioane între deplasări. Zburam opt ore cu avionul până la Moscova, trebuia să-ți trăiești viața după ora respectivă, nu după ceasul biologic. Asta era foarte, foarte greu. Schimbam încă patru avioane, iar la întoarcere la fel. Era incredibil că fusul orar era diferit de fiecare dată când aterizam.

Galerie Foto

Eugen Beza: "Sânmărtean era din altă galaxie"

Digi Sport: Impresarul Florin Iacob a spus recent că Andrei Sîntean are un potențial uriaș, dar Hermannstadt nu-i acordă suficiente șanse. Care este situația sa?
Eugen Beza: Sîntean este din punctul meu de vedere cel mai talentat jucător sub 21 de ani pe care îl avem noi. Eu am discutat cu el, maturizarea asta trebuie să vină un pic mai devreme. La nivelul de vârstă pe care îl are a schimbat deja trei-patru echipe. Este o luptă a lui, noi încercăm să-l ajută, pentru că este un jucător cu reale calități. El trebuie să înțeleagă că tot ce face în teren sau în afara lui, dar nu mă refer aici la acte de indisciplină, e un copil educat. Trebuie să mergem în paralel, el trebuie să fie focusat pe planul echipei.

Digi Sport: Ce jucător din Liga 1 v-a impresionat în acest sezon?
Eugen Beza: Mie îmi place foarte mult Florin Tănase. Anul ăsta a ajuns la o maturitate foarte bună. E un jucător care joacă pe mai multe poziții, un jucător foarte inteligent și îl apreciez foarte mult.

Digi Sport: Care a fost cel mai bun dificil adversar din Liga 1 împotriva căruia ați jucat?
Eugen Beza: Cel dificil jucător cu care am avut de-a face a fost Wesley, când era la Vaslui. Avea un timing fantastic la finalizare, era puternic, tehnic, avea toate calitățile necesare unui jucător spectaculos. Și l-aș menționa aici și pe Lucian Sânmărtean, l-am întâlnit când eram mai tânăr. Era ceva din altă galaxie.

VIDEO Interviul cu Eugen Beza

Eugen Beza, al treilea antrenor din acest sezon de la Hermannstadt

Eugen Beza este al treilea antrenor principal pe care se bazează Hermannstadt în acest sezon. Sibienii au început stagiunea cu Ruben Albes, care ulterior a fost înlocuit cu Liviu Ciobotariu.

În vârstă de 42 de ani, Beza a strâns 218 meciuri şi a marcat 19 goluri ca fotbalist în primele două ligi pentru Viromet Victoria, FC Inter Sibiu, Minaur Zlatna, Apullum Alba Iulia, FC Sibiu, CS Otopeni, FCM Câmpina, Forex Braşov, CSU Voinţa Sibiu şi SKA-Energhia Habarovsk (Rusia).  Ca antrenor a mai lucrat la FC Avrig.

Hermannstadt va juca pe terenul celor de la Poli Iași în ultima rundă a sezonului regulat. Moldovenii vor intra în play-out de pe ultima poziție, în timp ce Hermannstadt poate urca pe locul 14 dacă va obține o victorie la Iași, iar Dinamo nu va învinge Academica Clinceni. Meciul Poli Iași - Hermannstadt va avea loc luni, de la ora 17:30, în direct la Digi Sport 1.

Etichete: meciuri hermannstadt , antrenor hermannstadt , numire antrenor hermannstadt , eugen beza


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit

O tânără de 19 ani care se simțea rău după o vacanță cu prietenele și credea să suferă de...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
sabalenka
La o lună și jumătate de la moartea fostului ei iubit, Aryna Sabalenka ar avea o nouă relație. Milionarul ar fi căsătorit

A cerut-o în căsătorie, apoi, în decurs de doar o săptămână, a fost surprins cu alte trei femei: ”Viața e frumoasă”
ryan-garcia
Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A
Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat
Daniel Niculae / Foto: Instagram-@danielniculae21
Are 38 de ani și a iscat multe discuții după ce s-a aflat ce dietă ține. ”N-ar trebui să te lauzi cu asta”
Irina Shayk / Foto: Instagram@irinashayk
Recomandările redacției
Tottenham Hotspur First Team Training, Hotspur Way Training Centre, Enfield, UK - 01 Feb 2024
Postecoglou nici nu vrea să audă de Drăgușin! Varianta surpriză pregătită pentru apărarea lui Spurs

500.000€ nu l-au ținut pe loc pe Victor Pițurcă! Antrenorul a spus totul acum: ”Puteam să-mi cer salariul pe trei ani”
victor-piturca
Nota primită de Nicolae Stanciu, după meciul în care echipa sa a primit 4 goluri în 25 de minute
(SP)CHINA HANGZHOU FOOTBALL CFA SUPER CUP WUHAN VS SHANDONG (CN)
După ce Drăgușin a fost ”uitat” pe bancă 5 meciuri la rând, englezii au răbufnit
dragusin
Citește și
Farul - Sepsi, LIVE VIDEO, de la ora 20:00, Digi Sport 1. Cu o victorie, ”Marinarii” urcă pe locul 2
FOTBAL:SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE-FARUL CONSTANTA, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (5.04.2024)
Mircea Sandu, mesaj pentru Gigi Becali după ce FCSB a câștigat titlul: ”Chiar dacă s-a oferit la Liverpool, e greu”
Mircea Sandu
61 de ani? Demi Moore le face "concurență" fiicelor ei, în cele mai noi imagini needitate în care apar toate în costum de baie
61 de ani? Demi Moore le face "concurență" fiicelor ei, în cele mai noi imagini needitate în care apar toate în costum de baie
Dan Șucu și Marius Șumudică au avut o întâlnire de o oră și 30 de minute! Prima reacție a patronului Rapidului
Dan Șucu și Marius Șumudică au avut o întâlnire de o oră și 30 de minute! Prima reacție a patronului Rapidului
Cât costă atacantul sud-african pe care îl vrea Gigi Becali la FCSB! A dat două goluri și a fost desemnat omul meciului
Cât costă atacantul sud-african pe care îl vrea Gigi Becali la FCSB! A dat două goluri și a fost desemnat omul meciului
Anne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii
Anne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
„Săptămâna Patimilor" se încheie incendiar: fotbalul nostru oferă trei meciuri tari, cu mize uriașe
„Săptămâna Patimilor" se încheie incendiar: fotbalul nostru oferă trei meciuri tari, cu mize uriașe
De ce n-a mâncat Mihai Viteazul cartofi? Când a fost cultivată leguma în Europa, prima oară?
De ce n-a mâncat Mihai Viteazul cartofi? Când a fost cultivată leguma în Europa, prima oară?
Fotbalistului considerat mai talentat decât Hagi și care nu s-a înțeles niciodată cu Dobrin. 32 de ani de la tragica moarte a lui Bogdan Bănuță
Fotbalistului considerat mai talentat decât Hagi și care nu s-a înțeles niciodată cu Dobrin. 32 de ani de la tragica moarte a lui Bogdan Bănuță
Aryna Sabalenka, pe urmele Simonei Halep. Ce a făcut jucătoarea clasată pe locul 2 WTA
Aryna Sabalenka, pe urmele Simonei Halep. Ce a făcut jucătoarea clasată pe locul 2 WTA
Ange Postecoglou, reacție sinceră după ce Tottenham a ajuns la trei înfrângeri consecutive: ”Este corect să spun”
Chelsea v Tottenham Hotspur, Premier League, Football, Stamford Bridge, London, UK - 02 May 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Delia, în costum de baie asortat cu o cagulă tricotată cu coarne, în piscina de acasă. Nu-i pasă de gura lumii și trăiește cum îi place
Digi World
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Cum să fierbi ouăle de Paște fără să le spargi. Metoda simplă pe care trebuie să o încerci
Digi Animal World
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”