bogdan andone
Și-a aflat sentința! Câte etape de suspendare a primit Bogdan Andone după criza de nervi din FC Botoșani - Dinamo
Cupa României, ediția 2024/2025: noul regulament și calendarul complet
adi popa
Liderul galeriei FCSB-ului, dialog ”aprins” cu Adi Popa în direct: ”Ia actele” / ”Dacă țipi, nu înseamnă că ai dreptate”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Digi Sport Special

FRF cere amânare și clarificări după ce Ordinul ministrului Eduard Novak a fost publicat în Monitorul Oficial

articol scris de Digi Sport
09.07.2022, 15:58

Ordinul dat de ministrul Sportului, Eduard Novak (45 de ani), potrivit căruia 40% dintre jucătorii folosiți de o echipă trebuie să fie români, continuă să agite apele în fotbalul românesc.

Eduard Novak și Răzvan Burleanu / Foto: Sport Pictures
Eduard Novak și Răzvan Burleanu / Foto: Sport Pictures
  • Baraj SuperLigă: Botoșani - Mioveni, vineri, 20:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, vineri, 22:00, DGS 1

După ce cluburile și-au exprimat, în spațiul public, părerile, unele pro, altele contra, a venit rândul Federației Române de Fotbal să reacționeze, în aceeași zi în care Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

FRF cere clarificări după ce Ordinul ministrului Eduard Novak a fost publicat în Monitorul Oficial

Astfel, în cadrul unui comunicat pe site-ul oficial al forului, FRF a anunțat că Răzvan Burleanu i-a cerut lui Eduard Novak clarificări privind cui i se aplică ponderea de 40%, lotului total de jucători sau echipei care se află în teren pentru un anumit meci.

În această dimineață, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a solicitat în cel mai scurt timp posibil o clarificare dacă ponderea de participare impusă prin Ordinul nr. 500, respectiv minimum 40% se referă la 'totalul de sportivi participanți la competițiile sportive naționale oficiale, la sporturile de echipă', cum este menționat atât în art. 1 al actului anterior menționat, precum și cum rezultă din definiția sintagmei pondere de participare regăsită în cuprinsul art. 4, teza a doua, din Anexa la Ordinul 500, 'procent minim de sportivi de performanță români care participă la competițiile sportive naționale oficiale', sau la lotul de jucători înscriși în raportul de arbitraj în conformitate cu prevederile art. 6 din Anexa, respectiv 'participanți care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă' ori o eventuală a treia variantă.

În ceea ce privește fotbalul, numărul de jucători participanți la competițiile sportive oficiale pentru un anumit club este total diferit de numărul de jucători care pot evolua în teren pe parcursul unui meci, pentru fiecare echipă.


Astfel, dacă în prima variantă ne putem gândi la întreg lotul de jucători al unui club, în cea de a doua variantă analiza conduce spre lotul de jucători înscris în raportul de arbitraj sau cei 11 jucători titulari și un număr de 5 rezerve din totalul celor aflați pe banca de rezerve la un anumit meci, fiind permise doar 5 înlocuiri, iar după efectuarea acestor înlocuiri, ceilalți jucători de pe banca de rezerve pierzându-și dreptul de a putea evolua în meciul respectiv.

Mai mult decât atât, în comunicările publice s-a vehiculat o altă variantă de interpretare, respectiv necesitatea ca respectiva pondere de participare să fie îndeplinită de fiecare echipă în parte pe parcursul întregului meci, respectiv în orice moment al jocului, fiecare dintre echipe să aibă minim 40% dintre jucătorii din teren sportivi români, deci minim 5 jucători în cazul fotbalului”, se arată pe site-ul FRF.

FRF cere amânare

În continuarea comunicatului, FRF a solicitat amânarea aplicării ordinului, întrucât sezonul primului eșalon fotbalistic începe mai puțin de o săptămână și cluburile și-au făcut loturile înainte ca ordinul de ministru să fie făcut public, ceea ce face ca decizia lui Eduard Novak să fie imposibil de implementat.

Impunerea acestui ordin a fi aplicabil cu începere din sezonul 2022 – 2023 determină nu doar încălcarea principiului predictibilității, astfel încât cluburile participante în competițiile fotbalistice să fie în imposibilitatea da a-și adapta strategia transferurilor și legitimărilor, în special, a formării lotului de jucători pentru noul sezon, în general, conform noilor norme despre care acestea nu au avut cunoștință până astăzi!

De asemenea, un alt principiu afectat în situația aplicării Ordinului mai sus menționat începând cu jocurile din sezonul 2022-2023 este cel al stabilității contractuale, cluburile având în desfășurare contracte cu sportivi de nationalități diferite, mulți dintre acești jucători nefiind de naționalitate română, dar având statut de comunitari și, implicit acești sportivi nu pot avea un tratament diferit fata de sportivii de naționalitate română, iar încetarea intempestivă a unor astfel de contracte sau neutilizarea unor astfel de jucători exclusiv pentru motivul limitei menționate în cuprinsul Ordinul pot genera litigii și efecte patrimoniale importante în sarcina cluburilor și, pe cale de consecință, în sarcina federațiilor sportive naționale și chiar a Ministerului Sportului, în cazul unor soluții defavorabile în instanțele de judecată. În concluzie, Federația Română de Fotbal solicită amânarea aplicării efectelor Ordinului în cauză pentru cel puțin un sezon competițional.

Același lucru a fost transmis și domnului ministru Eduard Novak, personal, de către președintele Răzvan Burleanu, în cadrul consultării avute pe acest subiect, când președintele FRF i-a comunicat domnului ministru Novak, la solicitarea acestuia, că numărul străinilor din Liga 1 este de aproximativ 35% din numărul total de fotbaliști legitimați. Acesta fiind singurul subiect dezbătut pe această temă.

Având în vedere timpul scurt avut la dispoziție de la data publicării în Monitorul Oficial, 08.07.2022, a Ordinului nr. 500 raportat la clarificările pe care le considerăm necesare, dar și data desfășurării primului meci al noului sezon competițional, Supercupa României, respectiv 09.07.2022, Federația Română de Fotbal se află în imposibilitatea obiectivă de a aplica, cel puțin pentru moment, actul în discuție.

În plus, Federația Română de Fotbal consideră că sunt necesare clarificări cu privire la modalitățile de aplicare a Ordinului și de verificare a îndeplinirii condițiilor impuse prin intermediul acestuia. Subliniem că, la o analiză sumară, procentul de 40 % de jucători români impuși pentru fiecare echipă în teren, în cazul fotbalului, reprezintă o aplicare inversă a regulii FIFA '6+5', regulă considerată în numeroase ocazii ca fiind în contradicție cu normele comunitare și chiar respinsă de Parlamentul European în 2008. Astfel, chiar și în situația în care regula ar fi '5+6', FRF consideră necesară o analiză amănunțită cu privire la compatbilitatea acesteia cu normele dreptului UE.

În încheiere, Federația Română de Fotbal salută dorința de implicare a domnului ministru Eduard Novak pentru dezvoltarea sportului românesc, în general, și a creșterii performanțelor loturilor naționale, în special.

Totuși, pentru a se produce performanță sportivă e nevoie de investiții, fie din partea statului, fie din partea mediului privat. Până când sportul nu va deveni o prioritate strategică la nivel național, tot efortul va fi pe umerii cluburilor, a academiilor și a federațiilor sportive. FRF consideră că domnul ministru Eduard Novak ar trebui să își concentreze eforturile și în această direcție, de a obține o asumare la nivel politic, la nivel național, în ceea ce privește prioritizarea sportului ca unul de importanță strategică, acest lucru presupunând și o finanțare deoarece e necesar ca statul să se implice mai mult și în această zonă”, a mai transmis FRF.

Etichete: frf , eduard novak


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu iubitul ei
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu iubitul ei

Un medic legist a emis un avertisment după ce o anchetă a stabilit că o femeie a fost strangulată...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
21
Ianis Hagi, lovit în față de Vinicius Junior! Gestul făcut imediat apoi de starul lui Real Madrid

Ce a spus Ange Postecoglou despre Radu Drăgușin chiar pe gazon, imediat după meciul cu Manchester City
Screenshot 2024-05-15 092336
Reacția "Împăratului" Fatih Terim, după ce Răzvan Lucescu l-a bătut a 3-a oară la rând: "Trebuie s-o spun!"
FC Schalke 04 v Galatasaray - UEFA Champions League Group D
Familia lui Schumacher a strâns 4.000.000 €. Bani pentru ”tratamente pe care nicio ființă umană nu le-a primit”
Formula 2 Grand Prix of Hungary
Victorie istorică! Corvinul Hunedoara a câștigat Cupa României, după ce a învins-o pe Oțelul la penalty-uri
Screenshot 2024-05-15 232704
Recomandările redacției
adi popa
Liderul galeriei FCSB-ului, dialog ”aprins” cu Adi Popa în direct: ”Ia actele” / ”Dacă țipi, nu înseamnă că ai dreptate”

S-a făcut anunțul oficial! Ce se întâmplă cu Balonul de Aur 2020, singurul din istorie neacordat nimănui
profimedia-0150325738
Exclusiv ”Ce se întâmplă cu Dinamo dacă retrogradează?”. Răzvan Zăvăleanu a dat răspunsul imediat
FOTBAL: FCU 1948 CRAIOVA - DINAMO BUCURESTI, SUPERLIGA SUPERBET PLAY-OUT (20.04.2024)
Exclusiv Ce contract are, ”cu tot cu chirie”, cel mai bun jucător de la Corvinul. Prima de victorie este de 600 de lei
FOTBAL:CORVINUL HUNEDOARA-OTELUL GALATI, FINALA CUPEI ROMANIEI BETANO (15.05.2024)
Citește și
Anunțul făcut de FRF despre biletele pentru meciurile de pregătire cu Bulgaria și Liechtenstein
Nicolae Stanciu reactioneaza in meciul amical de fotbal dintre Romania si Irlanda de Nord, desfasurat pe Arena Nationala
FRF a anunțat cele 22 de cluburi care au primit licența pentru SuperLiga
O femeie și fiica ei au fost date afară dintr-un supermarket, din cauza felului în care erau îmbrăcate: „Mi s-a părut ridicol!”
O femeie și fiica ei au fost date afară dintr-un supermarket, din cauza felului în care erau îmbrăcate: „Mi s-a părut ridicol!”
CSA Steaua s-a folosit de marca FCSB! Dezvăluirile care-l vor înnebuni pe Talpan. „Gigi Becali să-i dea în judecată!"
CSA Steaua s-a folosit de marca FCSB! Dezvăluirile care-l vor înnebuni pe Talpan. „Gigi Becali să-i dea în judecată!"
Adrian Mititelu a început revoluția la FC U Craiova: a semnat cu 5 fotbaliști! Detalii secrete din Bănie
Adrian Mititelu a început revoluția la FC U Craiova: a semnat cu 5 fotbaliști! Detalii secrete din Bănie
Cum arată Eva Green la 18 ani de când a fost fată Bond. A făcut furori în două apariții în aceeași zi la Cannes
Cum arată Eva Green la 18 ani de când a fost fată Bond. A făcut furori în două apariții în aceeași zi la Cannes
Fustă foarte scurtă, top minuscul și cizme cu toc cui, atuurile vestimentare pe care mizează Alexandra Stan. Dans senzual pe Instagram
Fustă foarte scurtă, top minuscul și cizme cu toc cui, atuurile vestimentare pe care mizează Alexandra Stan. Dans senzual pe Instagram
Corvinul Hunedoara, opera unui antrenor despre care se vorbește prea puțin
Corvinul Hunedoara, opera unui antrenor despre care se vorbește prea puțin
Guvernul anunță un nou sprijin pentru pensionari. Ce se întâmplă cu 5.000.000 de pensii?
Guvernul anunță un nou sprijin pentru pensionari. Ce se întâmplă cu 5.000.000 de pensii?
ITP la 6 luni pentru acești șoferi români, s-a schimbat legea. Care sunt mașinile vizate
ITP la 6 luni pentru acești șoferi români, s-a schimbat legea. Care sunt mașinile vizate
Simona Halep a vorbit despre finalul carierei: ”Vreau să mă retrag de pe teren” VIDEO
Simona Halep a vorbit despre finalul carierei: ”Vreau să mă retrag de pe teren” VIDEO
Decizia luată de FRF, după ce Andrei Burcă a suferit o ruptură musculară înainte de EURO 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Fustă foarte scurtă, top minuscul și cizme cu toc cui, atuurile vestimentare pe care mizează Alexandra Stan. Dans senzual pe Instagram
Fustă foarte scurtă, top minuscul și cizme cu toc cui, atuurile vestimentare pe care mizează Alexandra Stan. Dans senzual pe Instagram
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”