FOTBAL:ANTRENAMENT UNIVERSITATEA CRAIOVA CU VICTOR PITURCA (3.09.2019)
Victor Pițurcă, verdict crunt despre noua vedetă a Universității Craiova: ”Nu se ocupă doar de fotbal”
piturca becali
Pițurcă, tranșant după ce Gigi Becali a spus că i-a făcut un ”cadou” de 1.500.000 €: ”Nu mai vorbesc în viața mea cu el”
FOTBAL:PETROLUL PLOIESTI-OTELUL GALATI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (5.05.2024)
Video Cel mai surprinzător discurs din SuperLigă: ”Nu m-am bucurat la golurile noastre! Îmi vine să plâng”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Premier League: Liverpool-Tottenham
Etapa 36

Rechizitoriul unei națiuni: 20 de decizii ce îi sunt reproșate lui Pițurcă

28.03.2013, 00:38

"Demisia! Demisia!" s-a auzit în tribunele din Amsterdam, la scorul de 3-0 pentru reprezentativa batavă, în duelul cu România.

victor piturca-1
  • SuperLiga: CFR Cluj - Rapid, duminică, 21:30, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - FCSB, luni, 21:00, DGS 1

"Tricolorii" au pierdut în cele din urmă cu 4-0, șansele de calificare la CM nu mai sunt așa de mari ca înainte, iar jocul naționalei nu prezintă nicio perspectivă pentru duelurile de foc din toamnă, cu Ungaria și Turcia.

Selecționerul Victor Pițurcă este din ce în ce mai contestat de corul milioanelor de susținători ai reprezentativei, dar acesta a dat de înțeles că nu se gândește deloc la demisie, ci mai degrabă la reconstrucția unei naționale pentru viitor! Evident, poziția sa a stârnit mari controverse, inclusiv pe site-ul www.digisport.ro, de unde am cules câteva opinii ale cititorilor.

A rezultat un total de 20 de decizii eronate pe care Pițurcă le-a luat în ultima vreme, decizii care ar putea dinamita șansele României de calificare la Mondiale, în ciuda unei grupe accesibile, după cum ni s-a relevat din 2012 încoace.

De la folosirea lui Bogdan Stancu până la ignorarea obsesivă a unuia dintre cei mai apreciați fundași laterali din Primera Division, Pițurcă ia decizii controversate la fiecare acțiune a lotului, iar fanii echipei naționale îi cer socoteală din ce în ce mai vehement. Mai jos, o listă a erorilor comise în ultimul an de Piți:

1. A insistat 180 de minute cu un "cal mort" - Bogdan Stancu.


Deși execuțiile total nereușite de la Budapesta păreau să-l trimită pe "Motan" pe banca de rezerve la Amsterdam, Pițurcă a mizat tot pe jucătorul lui Orduspor, în dauna lui Mutu. Incapabil să se lupte cu fundașii olandezi, Stancu a reprezentat marea decepție a României, repetând prestația ștearsă din meciul cu maghiarii. A fost preferat, deși nu trece printr-o formă grozavă la echipa de club

2. Îl promovează inexplicabil în echipa națională pe Tănase.

Obsesia selecționerului nu poate avea ca argument solid decât intervenția impresarilor lui 'Dodel', pe care vărul acestora, Gigi Becali, încearcă să obțină o sumă mare dintr-un transfer în străinătate. Deși Steaua are un sezon grozav, Cristi Tănase este constant unul dintre cei mai slabi titulari ai lui Reghecampf și nu are niciun argument pentru selecționare. Fotbalistul crescut de FC Argeș trăiește și acum din execuția reușită la Klagenfurt, cu Austria, în 2009. "M-am împăcat cu Piţi în Olanda!", anunţa după meci Gigi Becali. Cu 6 stelişti titulari la Amsterdam, nici nu mai era loc de ceartă. 

3. A făcut cinci schimbări în echipa de start, fără să aducă în primul "11" calitate.

Lui Piți i s-au impus schimbări masive pentru meciul cu Olanda, dar antrenorul a făcut modificările haotic, niciunul dintre jucătorii 'noi' nereușind să aibă un impact pozitiv asupra jocului. Singura excepție, Adrian Popa, cel mai bun "tricolor" în înfrângerea cu 0-4 de la Amsterdam. În rest, Pantilimon, Gardoș, Raț și Tănase au fost mediocri. Nu degeaba însă, un lot naţional cuprinde cel puţin 25 de jucători, de care este vital să te foloseşti.

4. Orgoliul personal ne privează de un fundaș dreapta valoros.

Conflictul deschis cu fundașul Zaragozei, Cristian Săpunaru, privează echipa națională de un jucător foarte bun (câștigător al Europa League), pe un post cu adevărat problematic. În lipsa lui Săpunaru, fotbalist în Primera Division, Pițurcă improvizează constant, prin reprofilarea lui Gabi Tamaș. De la Cosmin Contra încoace, echipa României a resimțit din plin absența unui fundaș dreapta cu adevărat valoros.

5. Servește 'discursul reconstrucției', deși are jucători buni la lot.

La fiecare eșec usturător, Victor Pițurcă avansează discuții despre preliminariile viitoare și despre modul în care va arăta reprezentativa după campania de calificare actuală. De la Euro 2008 încoace, unde am evoluat lamentabil, Pițurcă nu a mai adus niciun rezultat mare, chiar dacă are la dispoziție o bază de selecție ofertantă. În actualele preliminarii, România și-a demonstrat superioritatea în joc doar împotriva Estoniei și Andorrei!

6. Din cauza conflictului cu Porumboiu, Piți îl ignoră pe Sânmărtean.

Cunoscut pentru stilul orgolios în care își gestionează relațiile cu oamenii din fotbal, Pițurcă nici nu îl ia în considerare pentru selecție pe play-maker-ul de la FC Vaslui, Lucian Sânmărtean, unul dintre cei mai buni fotbaliști ai Ligii 1 în ultimele trei sezoane. Fără el, România nu are în lot un conducător de joc veritabil.

7. Rusescu, golgheterul României, nu a prins decât 20 de minute în două meciuri

Deși se află în scădere de formă față de 2012, Rusescu are golul în sânge, dovadă cele 23 de reușite din acest sezon, din toate competițiile. Cifrele sale nu au fost suficient de convingătoare pentru selecționer, care l-a aruncat în luptă doar pe finalul jocului cu Ungaria. Înainte de a-l aduce la lot pe Rusescu, lui Pițurcă i s-a reproșat îndelung faptul că nu îl ia în considerare pe fostul jucător al Unirii Urziceni. Acum l-a selecționat, dar nu l-a folosit.

8. Avem câte un jucător în Franța, Germania, Italia și Spania. Toți au fost rezerve cu Olanda.

România exportă din ce în ce mai rar talente în fotbalul mare, dar chiar și așa suntem reprezentați decent în țările din Top 5. Adrian Mutu (Ajaccio), Alexandru Maxim (Stuttgart), Ștefan Radu (Lazio) și Gabriel Torje (Granada) nu au prins echipa de start la Amsterdam, unde aveam nevoie de "crema" fotbalului românesc. Golgheterul din Ligue 2, Claudiu Keșeru, nu a avut nici el norocul să joace vreun minut în această "dublă" internațională.

9. Nu i-a acordat credit lui Chipciu după golul de la Budapesta.

Golul mijlocașului stelist ne-ar putea propulsa spre Rio, prin baraj, dar reușita sa în poarta lui Kiraly nu i-a câștigat un loc în echipa de start pentru Olanda. Proaspăt fizic și capabil din punct de vedere tehnic, Chipciu a primit doar câteva zeci de minute la Amsterdam, în finalul jocului cu batavii, când soarta partidei era deja pecetluită.

10. Lipsa de comunicare și cooperare cu antrenorii de la echipele de club.

Taciturnul selecționer al echipei naționale nu are deloc o relație apropiată cu antrenorii care îi furnizează 'material' pentru lot, în speță tehnicienii Stelei, lui Dinamo, Pandurii sau Astra. Arogant atunci când vine vorba de fotbalul intern, Pițurcă nu se sfătuiește niciodată cu tehnicienii care petrec, în fond, cel mai mult timp alături de "tricolori".

11. Nu a rezolvat problema fazelor fixe după un an de chinuri.

Olanda și Ungaria sunt doar două dintre echipele care au speculat în ultima vreme așezarea proastă a României la fazele fixe - fie că vorbim despre lovituri libere sau cornere. Punctul nevralgic al "tricolorilor" a ajuns cunoscut chiar și în Europa, iar fiecare adversar nou al României are o misiune clară pe gazon: să obțină cât mai multe faulturi în preajma careului.

12. Neconvocarea lui Latovlevici, cel mai bun fundaș stânga din Liga 1.

O decizie pe care mulți i-au imputat-o s-a întors împotriva lui Pițurcă. Acesta a ales doi jucători ca fundași stânga în această "dublă", Ștefan Radu și Răzvan Raț. Primul a jucat șters în Ungaria, dar apărătorul lui Șahtior a greșit decisiv la golul 1 marcat de olandezi. În schimb, fără golurile lui Latovlevici, Steaua nu ar fi trăit bucuriile europene cu Ajax și Chelsea.

13. Nu a limitat proporțiile scorului în meciul cu Olanda.

Fiind bine cunoscut faptul că departajarea în preliminarii s-ar putea face și la golaveraj, Pițurcă nu a reacționat atunci când era evident că meciul cu Olanda este pierdut. În loc să accepte un 0-2 onorabil, Piți nu și-a impulsionat deloc fotbaliștii, care, practicând același stil de joc, au mai încasat două goluri și au dinamitat statistica în clasament: 10-10 la golaveraj

14. Este incapabil de reacție în momentele cheie: face schimbări foarte târziu!

Până și prietenul Gigi Becali i-a reproșat lipsa de reacție din ultimul meci, când era evident că Stancu, Grozav și Tănase nu fac față nivelului cerut. O obișnuință proastă a selecționerului este aceea că face schimbări doar în ultimele 20 de minute, niciodată în momentul în care jocul suferă clar. S-a întâmplat la Euro 2008, s-a întâmplat în Ungaria, s-a repetat în Olanda.

15. Încurajează de ani buni un joc steril și precaut, chiar și atunci când trebuie să atacăm.

Lipsa de aplomb ofensiv a echipei naționale a României a fost aspru criticată în țară, iar sistemul 4-2-3-1 în care se așează meci de meci "tricolorii" nu este unul deloc eficient. Nici ca rezultat, nici ca posesie, nici ca estetică. Legăm rar patru-cinci pase în jumătatea adversă și acceptăm mereu o dominare teritorială pe care am putea s-o împiedicăm, jucând pozitiv.

16. Alcătuiește echipe de start inedite, special pentru a le da peste nas ziariștilor.

O istorisire care circulă de mult timp în mediul fotbalistic din România explică de ce am văzut de atât de multe ori echipe de start total surprinzătoare, în meciurile oficiale și nu numai. Pițurcă este un consumator avid de presă sportivă, iar acesta se amuză de formațiile de start anticipate de jurnaliști, chiar și atunci când aceștia îi ghicesc intențiile! Dacă se întâmplă asta, selecționerul schimbă în ultimul moment echipa, pentru a da peste cap variantele presei. Înainte de Olanda, mai mult de 11 jucători din lot știau de la Piți că vor fi titulari!

17. Nu acceptă criticile justificate și constructive, venite din partea unor specialiști.

Emerich Ienei, Anghel Iordănescu sau Cornel Dinu sunt personalități cu vaste cunoștințe fotbalistice, după cum au și probat-o deseori, prin rezultatele obținute. Părerile lor nu numai că nu îl interesează pe Pițurcă, dar acesta ia în derâdere sfaturile primite de la TV din partea acestora, la fel cum se întâmplă cu orice alt "intrus", din afara echipei naționale actuale. Totodată, nici staff-ul tehnic nu-și permite să aibă idei inovatoare în fața selecționerului.

18. Se bazează prea mult pe superstiții, în locul argumentelor tehnico-tactice.

Pițurcă a explicat după eșecul din Olanda că l-a lăsat tot meciul pe teren pe Stancu deoarece acesta "ne-a mai scos în alte partide". Bazându-se pe șansă și în multe cazuri pe hazard, antrenorul ignoră de multe ori evidențe absolut logice, lăsându-se mai degrabă în baza presentimentelor și a superstițiilor pentru care a ajuns recunoscut de toată lumea.

19. S-a abătut de la regula sa "de aur": folosirea doar a titularilor de la echipele de club

Toți jucătorii români pasibili de selecționare știu că, pentru a intra în grațiile lui Pițurcă, trebuie să joace meci de meci la echipa de club. Regula nu s-a aplicat recent pentru Tamaș (rezervă la WBA), Raț (joacă rar în Ucraina) sau Pantilimon (rezervă la City), trei dintre "tricolorii" prezenți în teren din primul minut la Amsterdam.

20. Folosirea mai multor jucători pe alte posturi decât sunt aceștia obișnuiți la club.

Improviziațiile nu își au rostul în fața unor adversari de calibru mondial, dar România lui Pițurcă inovează indiferent de meci. Astfel, un stoper de calitate precum Tamaș joacă forțat în flancul drept, Stancu a fost avansat ca vârf, deși are alt post la Orduspor, iar Grozav a avut un rol central în Olanda, deși el este fotbalist de bandă stângă! Exemplele au fost luate doar de la ultima acțiune a reprezentativei, fără atingere către episoade din anii precedenți.

Etichete: victor piturca , romania - olanda , piturca romania , olanda - romania 4-0 , piturca demisia , demisia , rechizitoriu , rechizitoriul unei natiuni , piti lasa-ne


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O regină a frumuseții din Ecuador a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
O regină a frumuseții din Ecuador a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață

O fostă concurentă la Miss Ecuador, Landy Parraga Goyburo a fost împușcată mortal în restaurantul...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
walker
E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil
nesu
OUT de la FCSB, după șapte ani! ”Roș-albaștrii” îi caută deja înlocuitor
andrei-vlad
A văzut cum a apărut în public la Miami și a întrebat-o direct: ”Ești bolnavă?”. Răspunsul dat imediat de model
miami
Dan Petrescu a reînceput treaba la CFR Cluj, soția, Adriana, a plecat la mii de kilometri. Cine a însoțit-o
adriana6
Recomandările redacției
FOTBAL:PETROLUL PLOIESTI-OTELUL GALATI, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (5.05.2024)
Video Cel mai surprinzător discurs din SuperLigă: ”Nu m-am bucurat la golurile noastre! Îmi vine să plâng”

Live Video&Score Liverpool - Tottenham 4-0, ACUM, pe DGS 1. ”Cormoranii” fac spectacol / Chelsea - West Ham 5-0
liverpool
Haaland, caracterizat în două cuvinte de aceeași legendă care l-a numit ”fotbalist de liga a patra”
Premier League Manchester City v Wolverhampton Wanderers Erling Haaland of Manchester City looks on during the Premier L
Video Mohamed Salah, ”coșmarul” lui Tottenham
Chelsea v Liverpool, Premier League, Football, Stamford Bridge, London, UK - 13 Aug 2023
Citește și
Victor Pițurcă, discurs tranșant despre CSA Steaua: ”Mai bine că a rămas în Liga a 2-a” + Atac la MApN
piturca
”Ce părere aveți de antrenorul de la FCSB?” Victor Pițurcă a dat răspunsul în patru cuvinte
elias
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Cum arată Adelina Pestrițu în costum de baie, după ce a renunțat la implanturile mamare. Vedeta are o siluetă de invidiat
Dan Șucu încearcă marea lovitură: Mircea Lucescu la Rapid! Se implică și George Copos
Dan Șucu încearcă marea lovitură: Mircea Lucescu la Rapid! Se implică și George Copos
Fotbalistul dorit de Gică Hagi într-un transfer cu schimb de jucători între el și Gigi Becali a luat decizia!
Fotbalistul dorit de Gică Hagi într-un transfer cu schimb de jucători între el și Gigi Becali a luat decizia!
Anne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii
Anne Hathaway, superbă în roșu, într-o rochie fără bretele, cu crăpătură lungă pe picior. E trecută de 40 de ani, dar e neschimbată de două decenii
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Ceapa verde și beneficiile ei pentru sănătate. Ce persoane trebuie să fie precaute cu consumul acesteia
Ceapa verde și beneficiile ei pentru sănătate. Ce persoane trebuie să fie precaute cu consumul acesteia
De câți ani de pensie se bucură un român care a cotizat 35 de ani? Speranța de viață influențează
De câți ani de pensie se bucură un român care a cotizat 35 de ani? Speranța de viață influențează
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Pensia pe care o primește Rică Răducanu. Ce sumă încasează în fiecare lună
Milionarul Arpad Paszkany, cadou de Paște de peste 100.000 de euro pentru noua iubită: ”A venit iepurașul” FOTO
Milionarul Arpad Paszkany, cadou de Paște de peste 100.000 de euro pentru noua iubită: ”A venit iepurașul” FOTO
500.000€ nu l-au ținut pe loc pe Victor Pițurcă! Antrenorul a spus totul acum: ”Puteam să-mi cer salariul pe trei ani”
victor-piturca

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15 secunde?
Digi Animal World
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”
Un câine s-a trezit în miezul nopții ca să păzească jucăriile spălate și lăsate la uscat în balcon: ”Se temea să nu-i fie furate!”