Ianis Hagi
Video În lacrimi, Ianis Hagi a povestit dramele prin care a trecut încă din copilărie
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
Fotbalistul care are locul asigurat la EURO: ”Va fi acolo!”
August 27 , 2023, Constanta-Ovidiu,Romania, Superliga Season 2023-2024, Stage 7, FC FARUL Constanta vs Universitatea Cra
Adio! Louis Munteanu a făcut anunțul
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

Bilanț negativ pentru majoritatea echipelor naționale ale României în 2016

30.12.2016, 17:04

Echipa naţională de fotbal a României a încheiat cu un bilanţ negativ anul în care a participat la un turneu final al Campionatului European după o pauză de opt ani. În cele 13 partide disputate, a obținut 3 victorii, 5 rezultate de egalitate şi 5 înfrângeri (golaveraj 18-15).

romania la euro
  • Baraj SuperLigă: Botoșani - Mioveni, vineri, 20:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, vineri, 22:00, DGS 1

Responsabilitatea pentru rezultatele primei reprezentative în anul 2016 este împărţită între doi selecţioneri, Anghel Iordănescu până la finalul EURO 2016 şi Christoph Daum de la începutul preliminariilor de calificare la Cupa Mondială din 2018.

Parcursul sub aşteptări al României este dat şi de faptul că dintre cele trei victorii obţinute, doar una a fost realizată într-o partidă oficială, 5-0 cu Armenia în deplasare, în preliminariile CM 2018. Celelalte două succese au venit în meciurile amicale de pe teren propriu cu Lituania (scor 1-0) şi Georgia (scor 5-1).

Naţionala a plecat la Campionatul European din Franţa având ca obiectiv calificarea în optimile de finală, dar jocul slab şi fără viziune a făcut să încheie pe ultimul loc în Grupa A cu doar un punct din trei meciuri. România a pierdut prima partidă cu 1-2, în faţa Franţei, în deschiderea turneului, apoi a remizat, 1-1, cu Elveţia, pentru ca în final să piardă cu 1-0 întâlnirea cu Albania.

Eşecul de la EURO 2016 a dus la despărţirea de selecţionerul Anghel Iordănescu, al cărui contract nu a mai fost prelungit de conducerea Federaţiei Române de Fotbal. În locul acestuia a fost instalat germanul Christoph Daum, al doilea selecţioner străin din istoria primei reprezentative a României, după austriacul Josef Uridil, în 1934.


Schimbările preconizate odată cu numirea noului antrenor nu au venit însă, iar echipa naţională a continuat seria dezamăgirilor şi în debutul campaniei de calificare la Cupa Mondială din 2018. Aflată într-o grupă din care mai fac parte Polonia, Danemarca, Muntenegru, Armenia şi Kazahstan, naţionala a înregistrat o singură victorie în cele patru partide disputate, 5-0 cu Armenia în deplasare. În rest, a încheiat la egalitate cu Muntenegru (scor 1-1, pe teren propriu) şi Kazahstan (0-0, în deplasare) şi a pierdut în faţa Poloniei cu 3-0 pe Arena Naţională din Capitală. În urma acestor rezultate, România ocupă în prezent poziţia a patra în grupă, cu 5 puncte.

De altfel, naţionala lui Christoph Daum a încheiat anul în aceeaşi notă, fiind învinsă în ultimul meci pe 2016 de Rusia, cu 1-0, într-un amical disputat la Grozny.

Echipa naţională de tineret Under-21 a României nu a avut nici ea un parcurs notabil în acest an. Aflată pe final de campanie de calificare la EURO 2017, naţionala U21 a câştigat primele două partide cu Ţara Galilor (scor 2-1) şi Luxemburg (scor 4-0), dar le-a pierdut pe ultimele două cu Danemarca (scor 1-3) şi Bulgaria (scor 0-2). În aceste condiţii, selecţionata condusă de Cristian Dulca a terminat grupa pe locul 3 şi a ratat calificarea la turneul final al Campionatului European din Polonia.

Selecţionata de juniori Under-19 a României a disputat în acest an 10 meciuri, dintre care trei oficiale. Pe acestea însă, contând pentru preliminariile EURO 2016 din Germania, naţionala condusă de Andrei Spier le-a pierdut pe linie: 0-3 cu Cehia, 0-4 cu Austria şi 1-3 cu Slovacia. Fără să adune vreun punct în acest tur de elită, România a ratat prezenţa la EURO, dar şi calificarea la Cupa Mondială pentru tineret Under-20, Coreea de Sud 2017, competiţie în care zona UEFA va fi reprezentată de cinci dintre echipele care au evoluat la turneul final din Germania.

Echipa naţională de fotbal feminin a ratat de asemenea calificarea la Campionatul European din 2017 care va fi găzduit de Olanda. În preliminarii, România a terminat pe locul doi, într-o grupă cu Franța, Ucraina, Grecia și Albania. În play-off-ul cu Portugalia însă, fetele conduse de pe margine de Mirel Albon au obţinut un 0-0 în deplasare şi un 1-1 pe teren propriu, lucru care a făcut să rateze participarea la turneul final din Olanda. Bilanţul naţionalei feminine pe 2016 este unul pozitiv, în cele 14 meciuri realizând 6 victorii, 3 remize şi 5 înfrângeri (golaveraj 27-31).

În 2016, reprezentativa de futsal a României nu a avut meciuri oficiale, dar a început pregătirea pentru preliminariile Campionatului European - Slovenia 2018. România a bifat patru "duble" amicale cu Franţa, Turcia, Italia şi Cehia, în care a realizat patru victorii şi patru înfrângeri.

La nivel de cluburi, în 2016 fotbalul românesc a înregistrat o premieră. Astra Giurgiu a devenit a 23-a campioană a României şi doar a cincea echipă din afara Capitalei care câştigă titlul după 1990. Formaţia condusă de Marius Şumudică s-a impus în prima ediţie a Ligii I din istorie desfăşurată în sistem play-off/play-out.

Cupa României a fost câştigată de CFR Cluj după ce s-a impus în finală în faţa echipei Dinamo cu scorul de 5-4, la loviturile de departajare (2-2 după 90 și 120 de minute). Trofeul Cupei Ligii a fost adjudecat de formaţia Steaua, care a învins învins-o în finală pe Concordia Chiajna cu scorul de 2-1, după prelungiri (1-0 după 90 de minute).

România a început ediţia 2016-2017 a cupelor europene cu cinci reprezentante, două în Liga Campionilor, Astra Giurgiu şi Steaua, şi trei în Europa League, Pandurii Târgu Jiu, FC Viitorul şi CSMS Iaşi. În Europa League, CSMS Iaşi a fost eliminată în turului 2 preliminar de Hajduk Split (2-2 şi 1-2), Pandurii Târgu Jiu în turul 3 preliminar de Maccabi Tel Aviv (1-3 şi 1-2) şi FC Viitorul în turul 3 preliminar de KAA Gent (0-5 şi 0-0).

Niciuna dintre cele două formaţii româneşti nu au reuşit să ajungă în grupele Ligii Campionilor, dar s-au calificat în schimb în grupele Europa League. Având ca adversare formaţiile Osmanlispor, Villarreal şi FC Zurich, Steaua a încheiat grupa pe ultimul loc, cu 6 puncte şi a fost eliminată din competiţie. În schimb, Astra Giurgiu a reuşit să realizeze surpriza într-o grupă din care au mai făcut parte AS Roma, Viktoria Plzen şi Austria Viena. Formaţia condusă de Marius Şumudică a înregistrat două victorii, două egaluri şi două înfrângeri, acumulând 8 puncte, suficiente pentru a obţine locul doi şi calificarea în premieră în istoria sa în primăvara europeană. Singura reprezentantă a României rămasă în competiţie va întâlni în şaisprezecimile Europa League formaţia belgiană KRC Genk, turul fiind programat în 16 februarie, iar returul la 23 februarie.

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal a declarat la finalul acestui an că 2016 a avut atât lucruri pozitive, cât şi negative. "Pot să spun că anul 2016 a fost pentru federaţie un an cu lucruri bune şi cu lucruri mai puţin bune. Printre lucrurile bune se află calificarea la EURO, care ne readuce în elita fotbalului european. Am avea nevoie şi de o calificare la Campionatul Mondial pentru a reveni şi în elita fotbalului mondial. Ne sunt foarte dragi proiectele noastre, pietre de temelie pe care le punem la fundaţia fotbalului românesc. Aici intră investiţiile de la nivel de copii şi juniori, precum şi câteva decizii. Mă refer la regula de Under-21 la primele trei ligi sau procentul de 10 la sută din orice transfer, 10 la sută ce trebuie investit în propria academie”, a afirmat Burleanu în cadrul unui eveniment în care FRF a oferit cadouri copiilor de la Centrul de Plasament Sector 4 din Bucureşti.

Tot atunci, Burleanu a adăugat că fotbalul românesc are nevoie de o reformă totală. ”Toţi ne dorim să oprim această dispariţie din fotbalul mondial. Apoi trebuie să vedem dacă meriţi să participi la un Campionat Mondial sau nu meriţi. Dacă facem azi o analiză vedem că fotbalul românesc nu este în top 10 în fotbalul mondial, mă refer că ai 9 echipe care se califică de pe primul loc (în preliminariile europene, n. red.). Nu suntem în top 10 dacă ne uităm la toate rezultatele din ultimii ani, nu numai la echipe naţionale, dar şi la echipe de primă ligă, ne uităm la bugete, la salarii neplătite ale jucătorilor. Singura şansă pe care o ai este să prinzi un meci de baraj şi acolo să învingi şi să mergi la un Campionat Mondial. Fotbalul românesc are nevoie de o reformă totală, asta este misiunea noastră. Altfel, te poţi ascunde în spatele unei calificări şi poţi considera că totul merge bine, dar de fapt tu nu ai o fundaţie. Fotbalul românesc nu a avut parte de nicio fundaţie”, a explicat el.

AGERPRES

Etichete: steaua , romania , astra , echipa nationala , euro 2016 , futsal , under 21 , retrospectiva


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor

Un tânăr care a fost răpit în urmă cu 27 de ani și a fost găsit acum, în viață, în beciul vecinului...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Radu Draguin of Tottenham Hotspur during the Premier League match Tottenham Hotspur vs Manchester City at Tottenham Hotspur Stadium, London, United Kingdom, 14th May 2024(Photo by Mark Cosgrove/News Images)
Tottenham a primit oferta pentru Radu Drăgușin și a dat răspunsul pe loc

Ilie Dumitrescu a văzut ipostaza cu ”pătrățelele” fotbaliștilor de la Corvinul și a reacționat: ”Vrei să-ți spun ceva?”
FOTBAL:CORVINUL HUNEDOARA-OTELUL GALATI, FINALA CUPEI ROMANIEI BETANO (15.05.2024)
Presa din Grecia, tranșantă după ce PAOK-ul lui Lucescu a ajuns să aibă titlul la mâna ei: "La gunoi!"
UEFA Fußball Conference League, Playoff Round Saison 2023-2023 Toumba Stadion Thessaloniki, 31.08.2023 PAOK Thessaloniki
A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"
albanoo
Ofertă de 1.3 milioane de euro pentru Louis Munteanu! Ce urmează pentru atacant
Recomandările redacției
August 27 , 2023, Constanta-Ovidiu,Romania, Superliga Season 2023-2024, Stage 7, FC FARUL Constanta vs Universitatea Cra
Adio! Louis Munteanu a făcut anunțul

Lista preliminară a stranierilor convocați de Edi Iordănescu pentru amicalele programate înainte de EURO
FOOTBALL - EURO 2024 - QUALIFYING - ROMANIA v SWITZERLAND, - 22 Nov 2023
Foto A surprins pe toată lumea, cu 16 zile înainte de finala UCL: ”Dacă joacă titular dăm 10 goluri” / ”A stat cu Hazard”
Captură de ecran 2024-05-17 161946
CSA Steaua, comunicat fără menajamente după decizia instanței în cazul palmaresului! Cum a numit-o pe FCSB
Screenshot 2024-05-17 at 15.56.52
Citește și
Exclusiv Jucătorul cerut cu insistență de Florin Prunea în lotul României la EURO 2024: ”Nu am nicio scuză să nu-l iau”
prunea2
Anunțul făcut de FRF despre biletele pentru meciurile de pregătire cu Bulgaria și Liechtenstein
Nicolae Stanciu reactioneaza in meciul amical de fotbal dintre Romania si Irlanda de Nord, desfasurat pe Arena Nationala
Ce poreclă a primit Meghan Markle după vizita în Nigeria: „A fost greu să nu faci această comparație”
Ce poreclă a primit Meghan Markle după vizita în Nigeria: „A fost greu să nu faci această comparație”
Florin Tănase se întoarce la FCSB! Transferul anului: „Discuții finale cu Gigi Becali"
Florin Tănase se întoarce la FCSB! Transferul anului: „Discuții finale cu Gigi Becali"
Simona Halep nu vrea să ajungă la fundul sacului și vinde încă un hotel pentru a face rost de cash
Simona Halep nu vrea să ajungă la fundul sacului și vinde încă un hotel pentru a face rost de cash
Olivia Wilde, fizic impresionant în colanți și bustieră, la ieșirea de la sala de fitness. Actrița, o împătimită a antrenamentelor intense
Olivia Wilde, fizic impresionant în colanți și bustieră, la ieșirea de la sala de fitness. Actrița, o împătimită a antrenamentelor intense
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Cine a fost ultimul artist care l-a văzut pe Toma Caragiu înainte să moară la cutremur? Nu era soția
Cine a fost ultimul artist care l-a văzut pe Toma Caragiu înainte să moară la cutremur? Nu era soția
Autorizațiile de construire pot fi anulate ușor, la ce trebuie să fii atent. Exemplul din București, valabil în toată România
Autorizațiile de construire pot fi anulate ușor, la ce trebuie să fii atent. Exemplul din București, valabil în toată România
WTA Roma: Sabalenka promite "răzbunare" în fața lui Swiatek. "Cu ajutorul vostru, o să o înving"
WTA Roma: Sabalenka promite "răzbunare" în fața lui Swiatek. "Cu ajutorul vostru, o să o înving"
”Am decis să pun stop!”. ”Tricolorul” a vorbit despre accidentarea suferită înainte de EURO
FOTBAL:ROMANIA-ISRAEL, PRELIMINARIILE C.E 2024 (9.09.2023)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen,
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”