isabella-silva
Chelsea a fost umilită de Arsenal, iar soția lui Thiago Silva a recidivat! Ce a postat pe rețelele sociale
London, England, 20th April 2024. Thiago Silva of Chelsea during the The FA Cup match at Wembley Stadium, London. Pictur
A decis! Thiago Silva a ales clubul la care va juca după ”era Chelsea”
Real Madrid v FC Bayern München: Semi-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Video Scandal uriaș după Real Madrid - Bayern: nemții au egalat în minutul 90+13, dar degeaba! Eroare gravă de arbitraj
Digi Sport 1 Live
Acum

De ce se plătesc zeci de milioane € pentru fundași? Oferta de stoperi valoroși este din ce în ce mai redusă!

06.09.2014, 23:19

În urmă cu mai mulți ani, cluburile de fotbal plăteau sume uriașe pentru a achiziționa două tipuri de jucători: mijlocași de creație ("regista") sau atacanți veritabili. Totuși, în ultima vreme, deși nume precum Falcao, Bale sau James Rodriguez au ținut capul de afiș în mercato, au început să se plătească sume uriașe și pentru fundașii centrali. De ce? Jurnaliștii de la Sports Illustrated au încercat să găsească răspunsul la această întrebare...

david luiz-mehdi benatia- jeremy mathieu- eliaquim mangala
  • Media: Liga Digisport, joi, 15:30, DGS 1

  • Media: Fotbal Club, joi, 19:30, DGS 1

Există pe continent o discuție aprinsă după perioada de transferuri din această vară. Scepticii pun sub semnul întrebării faptul că Manchester United și Arsenal nu au adus niciun fundaș central de renume, în vreme ce alte echipe au cheltuit sume uriașe pe jucători pentru care altădată nu s-ar fi licitat atât de sus: PSG l-a achiziționat pe David Luiz pentru 60 de milioane de euro, Manchester City a oferit aproape 40 pentru Eliaquim Mangala, iar Bayern Munchen a cheltuit peste 25 de milioane de euro pentru Mehdi Benatia.

În tot acest timp, Dejan Lovren a costat-o pe Liverpool 25 de milioane de euro, iar Jeremy Mathieu a fost adus de Barcelona de la Valencia pentru 20 de milioane de euro. Concluzia specialiștilor de la Sports Illustrated este una simplă: pe piață nu mai există prea mulți fundași centrali de certă valoare, astfel încât fotbaliști fără anvergură ajung să coste sume uriașe, pentru că piața este restrânsă și toate cluburile vor să-și asigure "crema" din mercato.

Germania se poate lăuda cu cei mai buni fundași centrali

Fundașii sunt la mare căutare și costă foarte mult, iar naționala Germaniei nu a devenit întâmplător campioană mondială, având în vedere că își permite luxul de a-i folosi pe Jerome Boateng, Mats Hummels, Per Mertesacker sau Benedikt Howedes, unii dintre cei mai apreciați stoperi din fotbalul european. Drept comparație, alte țări importante nu se bucură de o densitate atât de bună în lot, când vine vorba despre jucătorii defensivi.


Gerard Pique și Sergio Ramos duc de ani buni greul în apărarea Spaniei, în vreme ce Olanda a trebuit să apeleze la tineri precum Martins-Indi sau De Vrij pentru a acoperi golul din careul propriu. Mai mult, Louis Van Gaal a ales să modifice sistemul tactic al "Portocalei", din 4-3-3 în 3-5-2, tocmai pentru a avea o stabilitate mai bună în defensivă, cu trei stoperi în loc de doi. În continuare, finalista CM 2014, Argentina, se poate lăuda doar cu fundași centrali care joacă la Swansea (Federico Fernandez) sau Zenit (Ezequiel Garay), un aspect deloc de neglijat.

Totuși, o analiză mai detaliată a prestațiilor de la CM 2014 i-a făcut pe jurnaliștii americani să se întrebe dacă brazilieni precum Thiago Silva sau David Luiz (care a fost ridiculizat în semifinala cu Germania, 1-7), merită sume de transfer de peste 60 de milioane de euro. Probabil că răspunsul se află undeva în evoluția fundașului modern.

Deși mereu au existat apărători eleganți, buni cu mingea la picior, pe vremuri era suficient să câștigi duelurile aeriene și să ai o disciplină tactică ireproșabilă pentru a fi considerat un stoper valoros. La nivelul de astăzi, însă, acest lucru nu mai este valabil. Iar descrierea de mai sus pare să fie sinonimă cu termenul "rudimentar", unul deloc măgulitor pentru un jucător de fotbal.

Noul trend în fotbal: transformarea mijlocașilor în fundași

Grație influenței exercitate de antrenori precum Louis Van Gaal, Pep Guardiola sau Marcelo Bielsa, majoritatea cluburilor de top se simt mai confortabil acum dacă au pe teren cel puțin un fundaș central tehnic, care ajută la construcție, din terenul propriu. Confruntându-se cu un pressing din ce în ce mai agresiv și mai elaborat, fundașii de astăzi trebuie să fie capabili să rezolve fazele periculoase și altfel decât prin degajări disperate, motiv pentru care unii mijlocași au fost chiar transformați în fundași centrali. Sunt cazurile lui Javier Mascherano (Barcelona) sau Javi Martinez (Bayern Munchen), dar este evident că va mai dura până când academiile de fotbal vor urma acest șablon. Iar asta deoarece rareori se va întâmpla ca un tânăr fotbalist care prezintă calități tehnice speciale să fie repartizat în grupa fundașilor, chiar dacă ar avea înălțimea, curajul sau concentarea pe care o cere acest post delicat.

David Luiz, combinația perfectă?

Cei mai buni fundași centrali ai lumii reprezintă o combinație între aceste calități rare. Spre exemplu, David Luiz este rapid, înalt, puternic, agresiv și tehnic. Își mai pierde din când în când concentrarea (mai ales dacă Thiago Silva nu joacă lângă el, subliniază cei de la Sports Illustrated), dar lucrează bine în ambele careuri și astăzi se află în elita mondială. Valorează totuși 60 de milioane de euro? Poate că nu, dar având în vedere că PSG nu are alte variante la dispoziție, ne putem da seama de ce s-au plătit atât de mulți bani pentru el.

Rolul de fundaș se află într-o schimbare drastică față de ceea ce se juca în anii '70, '80 sau '90 și sunt doar câțiva jucători care corespund unui tipar de jucător ideal. Iar acest lucru pare să indice faptul că, și în anii viitori, sumele plătite pentru fundașii centrali vor fi din ce în ce mai mari. Direct proporționale cu cele achitate pentru starurile care marcheză golurile - atacanții.

30% din sumele de transfer care s-au cheltuit în această vară s-au plătit pe fundași, record istoric. În vara lui 2013 procentul a fost de 3,3%, iar în 2012 de 8,7%

60 de milioane de euro a costat cel mai scump fundaș din istorie: David Luiz, adus de PSG de la Chelsea în această vară

Etichete: thiago silva , mertesacker , fundasi centrali , david luiz , sports illustrated , mehdi benatia , benatia bayern


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era a unui pacient cu septicemie”

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ioana-nastase
”Cea mai frumoasă femeie din lume”, gata să spună totul despre Ilie Năstase: ”Nu mai pot să trăiesc în minciună. E dureros”

Al-Khelaifi a răbufnit după eliminarea PSG-ului din semifinalele UEFA Champions League!
profimedia-0870853365
Dan Șucu a început negocierile! Lovitura pregătită în secret la Rapid: peste 300 de meciuri în Premier League!
FOTBAL:RAPID BUCURESTI-UNIVERSITATEA CLUJ, SUPERLIGA SUPERBET (27.11.2023)
Qatarul trece la fapte după eșecul din Champions League: transfer de 100.000.000€ la PSG!
FRA: PSG : Nasser AL-KHELAIFI
Radu Drăgușin nici n-a vrut să audă! Transferul pe care l-a refuzat din start
Romania v Northern Ireland, International Friendly, Football, The National Arena, Bucharest, Romania - 22nd Mar 2024
Recomandările redacției
Real Madrid v FC Bayern München: Semi-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Video Scandal uriaș după Real Madrid - Bayern: nemții au egalat în minutul 90+13, dar degeaba! Eroare gravă de arbitraj

Thomas Tuchel, ”tiradă” după Real Madrid - Bayern 2-1: ”Dezastru total! Au încălcat regulamentul!”
Munich, Deutschland. 01st Apr, 2023. coach Thomas TUCHEL (FC Bayern Munich), press conference, single image, cut single motif, portrait, portrait, portrait. Football 1st Bundesliga season 2022/2023, 26th matchday, matchday26, FC Bayern Munich - Borussia D
Foto Apariția serii pe Santiago Bernabeu! Un jucător trecut prin Liga 1, în loja VIP: "Ce caută acolo?"
3
Exclusiv Marius Avram a dat verdictul, după ce arbitrii au provocat un scandal uriaș la Real Madrid - Bayern
marius
Citește și
Oficial La aproape 40 de ani, ”Monstrul” Thiago Silva a semnat
tiago silva
Dat ca și transferat după plecarea de la Chelsea, soția lui Thiago Silva a răbufnit: ”Nu știți nimic”
Captură de ecran 2024-05-04 150302
Shakira, îndrăzneață într-o rochie albă tare decupată, la petrecerea de după Met Gala. A defilat ca pe podiumul de modă
Shakira, îndrăzneață într-o rochie albă tare decupată, la petrecerea de după Met Gala. A defilat ca pe podiumul de modă
Miliardarii de la Al Ahli Saudi au pus ochii pe Edi Iordănescu! Salariu extraordinar pentru selecționerul României
Miliardarii de la Al Ahli Saudi au pus ochii pe Edi Iordănescu! Salariu extraordinar pentru selecționerul României
The Sun anunță că legendarul antrenor e la un pas să semneze cu Rapid! Lovitura lui Șucu a ajuns în ziarele din Anglia
The Sun anunță că legendarul antrenor e la un pas să semneze cu Rapid! Lovitura lui Șucu a ajuns în ziarele din Anglia
A renunțat la rochia elegantă de la Met Gala pentru o fustă total transparentă, un maiou scurt și pantofi sport. Soția lui Matt Damon, mama a 4 copii, în formă maximă la 47 de ani
A renunțat la rochia elegantă de la Met Gala pentru o fustă total transparentă, un maiou scurt și pantofi sport. Soția lui Matt Damon, mama a 4 copii, în formă maximă la 47 de ani
Doja Cat, ca ieșită din duș, direct la Met Gala 2024. A plecat din hotel în prosop, la eveniment a apărut într-un tricou ud
Doja Cat, ca ieșită din duș, direct la Met Gala 2024. A plecat din hotel în prosop, la eveniment a apărut într-un tricou ud
„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open
„Fără wild-carduri pentru dopați!“: precedentul care spulberă speranțele lui Halep de a juca la French Open
Cum au cucerit micii românești America? Cu ce se mândrea, în 1894, un compatriot din San Francisco?
Cum au cucerit micii românești America? Cu ce se mândrea, în 1894, un compatriot din San Francisco?
Copilul care și-a falsificat certificatul de naștere din dragoste pentru Steaua. Cum a ajuns Abăluță să joace în Ghencea
Copilul care și-a falsificat certificatul de naștere din dragoste pentru Steaua. Cum a ajuns Abăluță să joace în Ghencea
Cum a refuzat antrenorul care a promovat cu Gloria Buzău două oferte din prima ligă. Promovarea s-a jucat cu Marcel Ciolacu în tribună
Cum a refuzat antrenorul care a promovat cu Gloria Buzău două oferte din prima ligă. Promovarea s-a jucat cu Marcel Ciolacu în tribună
Video Thiago Silva și-a anunțat decizia și a izbucnit în lacrimi: ”Înseamnă mult pentru mine”
Captură de ecran 2024-04-29 151556

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Doja Cat, ca ieșită din duș, direct la Met Gala 2024. A plecat din hotel în prosop, la eveniment a apărut într-un tricou ud
Doja Cat, ca ieșită din duș, direct la Met Gala 2024. A plecat din hotel în prosop, la eveniment a apărut într-un tricou ud
Digi World
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Un neurochirurg de 83 de ani, triatlonist pasionat, își împărtășește cele 4 principii pentru o viață lungă și sănătoasă. Până la 40 de ani de abia putea urca scările
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”