Screenshot 2024-04-16 at 20.21.26
Florinel Coman, criticat pentru transferul în Qatar: ”Nu m-aș duce nici dacă mi-ar da 50 milioane”
ID219973_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Întrebat despre plecarea lui Florinel Coman de la FCSB, Gigi Becali a avut o reacție cât se poate de clară
Gigi Becali îl vrea cu orice preț pe Louis Munteanu! Ce salariu i-a oferit
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

Şi-a cumpărat Qatarul dreptul de organizare a Mondialelor din 2022?

29.01.2013, 13:26

UPDATE Preşedintele UEFA, Michel Platini, a apreciat ca fiind doar "minciuni" informaţiile publicate, marţi, de săptămânalul France Football, care susţine că atribuirea Cupei Mondiale din 2022 Qatarului a fost aranjată, informează AFP.

1qatar
  • EHF European League: Skjern - Dinamo, marți, 19:45, DGS 3

  • Champions League: Bayern Munchen - Real Madrid, marți, 22:00, DGS 1

"Să se creadă că alegerea mea pentru Qatar s-ar fi făcut în schimbul unui aranjament între statul francez şi Qatar nu este decât o pură speculaţie şi nu face cinste celor care scriu aceste minciuni. Nu ezit să atac în justiţie pe oricine va pune la îndoială integritatea mea în cazul acestui vot", a declarat Platini, într-un comunicat transmis AFP.

"Aşa cum am mai spus, preşedintele Sarkozy nu şi-ar fi permis niciodată să-mi ceară să votez pentru Qatar 2022 deoarece el ştie că sunt un om liber", precizează Platini, care a reamintit că, dorind "transparenţă totală", chiar el e dezvăluit cu cine a votat. "Alegerea mea a fost făcută independent, urmând o logică simplă: deschiderea către ţări care nu au organizat niciodată evenimente sportive", subliniază Platini.

"În acelaşi stil de transparenţă, eu am dezvăluit presei că am fost invitat la masă de Nicolas Sarkozy cu câteva săptămâni înainte de vot", a adăugat șeful UEFA.


La peste doi ani după ce FIFA a acordat dreptul de organizare a Cupei Mondiale din 2022 Qatarului, controversele şi suspiciunile privind corectitudinea deciziei forului mondial continuă să producă polemici.


În ediţia tipărită de marţi, 29 ianuarie, revista franceză France Football readuce subiectul în actualitate, într-o anchetă jurnalistică de cincisprezece pagini, întrebându-se dacă nu cumva FIFA ar trebui să retragă drepturile de organizare statului arab.

Acuzaţiile francezilor sunt numeroase, deşi nu multe dintre ele sunt şi noutăţi:

- Voturile preşedinţilor confederaţiei africane Issa Hayatou (Camerun) şi Jacques Anouma (Coasta de Fildeş) au fost cumpărate cu 1,5 milioane de dolari fiecare, dar ulterior Phaedra Al Majid, membră a comisiei Qatarului de organizare a Campionatului Mondial, şi-a retras acuzaţiile, susţinând că a inventat totul.

- Qatarul a "sponsorizat" Congresul confederaţiilor africane din 2010 cu 1,25 milioane de dolari, pentru a-şi facilita "accesul" la cei patru membri africani din Comitetul Executiv FIFA.

- Unul din cei patru, nigerianul Amos Adamu, a fost suspendat din Comitetul Executiv înaintea votului, după o investigaţie făcută de Sunday Times. Qatarul a fost "acuzat" în mod repetat că a încercat să "sponsorizeze" banchetul dinaitnea World Cup 2010, organizat de fiul lui Adamu, cu 1 milion de dolari.

- Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy i-a cerut preşedintelui Michel Platini, care ar fi vrut să sprijine candidatura SUA, să voteze cu Qatarul, din motive geopolitice. Sarkozy şi Platini s-au întâlnit apoi cu prinţul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad bin Khalifa Al-Thani în 2010, pentru a discuta despre investiţiile qatareze în fotbalul francez. Ulterior, a fost cumpărat clubul PSG.

- Un reprezentant al Qatarului s-a oferit să cheltuie milioane de euro în investiţii în fotbalul argentinian pentru a câştiga votul Argentinei.

- Marile companii din Orientul Mijlociu au sprijinit afacerile fostului şef al fotbalului brazilian Ricardo Teixeira.

- A fost parafată o înţelegere cu Federaţia Spaniolă pentru organizarea unui meci amical în Qatar pentru a-l "cumpăra" pe Angel Maria Villar, care pactase un schimb de voturi cu qatarezii pentru a sprijini candidatura Spaniei la Mondialul din 2018. Villar a fost foarte iritat de faptul că Rusia a câştigat până la urmă organizarea CM 2018.

- Agenţia qatareză de sport Aspire a cheltuit milioane de euro în promovarea sportului în rândul tinerilor în ţări cu reprezentanţi în Comitetul Executiv al FIFA.

"FIFA operează ca o 'petit mafia' de câteva decenii"

Jurnaliştii francezi l-au intervievat pe fostul membru în Comitetul Executiv al FIFA Guido Tognoni, care a dezvăluit că acest tip de "înţelegeri" fac parte din modul de operare al FIFA de decenii şi totul a fost organizat pe principiul unei "mici mafii" (petit mafia).

Dosarul "Qatargate" pleacă de la premisa că atribuirea organizării Mondialului de fotbal din 2022 statului arab "nu avea sens încă de la început", date fiind temperaturile de până în 45 de grade pe timp de vară din Qatar. Organizatorii Mondialului din 2022 au prezentat, însă, un plan al stadioanelor cu aer-condiţionat care urmează a fi construite pentru turneul final, dar Chuck Blazer, reprezentantul SUA (ţara care a pierdut cu 14-8 la voturile finale în favoarea Qatarului) din Comitetul Executiv remarca la acel moment: "Nu văd cum vor putea pune aer condiţionat în întreaga ţară".

Platini a presat Qatarul să mute turneul iarna. Poziţia FIFA este ca orice cerere de schimbare a datelor de organizare trebuie să vină din partea organizatorilor, care au spus că iau în calcul o schimbare, dar dacă se mută Campionatul Mondial iarna, tot restul calendarului internaţional al echipelor de club va trebui modificat. Karl-Heinz Rummenige, preşedintele lui Bayern Munchen, a declarat pentru France Football că ar fi de acord cu o schimbare a Mondialului în iarnă, cu condiţia ca sezonul competiţiilor de cluburi să fie schimbat din "toamnă-primăvară" în "primăvară-toamnă". Asta ar însemna ca toate echipele de club ar trebui să-şi joace campionatele în plină vară.

Sursa foto: thetimes.co.uk

Etichete: qatar , fifa , ancheta , coruptie , platini , campionatul mondial , france football , acuzatii , sarkozy , investigatie , mafie , 2022


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani

O olandeză de 28 de ani, sănătoasă din punct de vedere fizic, a decis să fie eutanasiată, pentru că...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
profimedia-0868753464
Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect”

Cum s-a comportat Dan Șucu la finalul meciului dintre Rapid și Universitatea Craiova
sucu-14
Barcelona nu mai stă la discuții: îi reziliază contractul fotbalistului pe care a plătit 36.000.000€. Anunțul spaniolilor
FC Barcelona, Barca Logo THW Kiel vs. FC Barcelona, Handball, EHF Champions League, Gruppenphase, Spieltag 7, Saison 202
”Tatăl meu `a explodat`!” Fiica unui antrenor a spus totul: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra
nadia-jemez20
A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră în cupele europene
Ligue 1 Uber Eats - Stade Rennais v Stade Brestois 28-04-2024
Recomandările redacției
Gigi Becali îl vrea cu orice preț pe Louis Munteanu! Ce salariu i-a oferit

Video A pierdut în fața lui Nadal și la final a făcut un gest la care nimeni nu se aștepta: ”Nu sunt sigur care e protocolul”
Madrid Mutua Open
Avertisment pentru Denis Alibec, înainte de posibilul transfer la FCSB: ”Va păți exact ca data trecută”
FOTBAL:FC STEAUA BUCURESTI-SPORTING LISABONA, PLAY OFF LIGA CAMP
Antrenorul ”lanternei roșii” din SuperLigă, gest total neașteptat cu două etape înainte de final: ”Vă jur pe copilul meu”
tony
Citește și
Victor Pițurcă a auzit că Florinel Coman pleacă în Qatar și l-a atenționat pe fotbalistul de la FCSB
FCSB v FC Nordsjaelland - UEFA Europa Conference League, Bucharest, Romania - 10 Aug 2023
Denis Alibec, drum liber către FCSB: a marcat, dar echipa sa a terminat ultima în Qatar și a retrogradat
Screenshot 2024-04-28 at 21.45.30
Kim Kardashian, într-o fâșie de material înfășurată în jurul gâtului și colanți mulați. Pare că s-a inspirat de la Bianca Censori
Kim Kardashian, într-o fâșie de material înfășurată în jurul gâtului și colanți mulați. Pare că s-a inspirat de la Bianca Censori
Se face transferul lui Florinel Coman! Avem toate detaliile
Se face transferul lui Florinel Coman! Avem toate detaliile
Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin
Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță, iar la câteva zile s-a afișat cu un manechin
Fiicele lui Nicole Kidman, apariție rară pe covorul roșu alături de mama lor. Puștoaicele au atras toate privirile
Fiicele lui Nicole Kidman, apariție rară pe covorul roșu alături de mama lor. Puștoaicele au atras toate privirile
Noah Cyrus, apariție bizară în public, în pijamale de iarnă, desculță, pe strada din fața casei sale. A stat numai cu ochii în telefon
Noah Cyrus, apariție bizară în public, în pijamale de iarnă, desculță, pe strada din fața casei sale. A stat numai cu ochii în telefon
Gigi Becali, „incurabil": ce se ascunde în spatele hăhăielilor sale
Gigi Becali, „incurabil": ce se ascunde în spatele hăhăielilor sale
De unde vine expresia „are viața lui Berilă"? Personajul a fost faimos în România interbelică
De unde vine expresia „are viața lui Berilă"? Personajul a fost faimos în România interbelică
Toți șoferii care au asta în mașină iau amendă 2.900 lei și permisul suspendat. Se confiscă pe loc
Toți șoferii care au asta în mașină iau amendă 2.900 lei și permisul suspendat. Se confiscă pe loc
Cum vrea Sorana Cîrstea s-o egaleze pe Simona Halep: ”Ea a câștigat deja, m-ar putea lăsa să câștig eu”
Cum vrea Sorana Cîrstea s-o egaleze pe Simona Halep: ”Ea a câștigat deja, m-ar putea lăsa să câștig eu”
Când își va afla Manchester City pedeapsa pentru cele 115 capete de acuzare, dacă e găsită vinovată
Manchester, UK, May 2022: The flag of Manchester City Football Club waving in the wind on a clear day. Manchester F.C. is a professional football club

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Noah Cyrus, apariție bizară în public, în pijamale de iarnă, desculță, pe strada din fața casei sale. A stat numai cu ochii în telefon
Noah Cyrus, apariție bizară în public, în pijamale de iarnă, desculță, pe strada din fața casei sale. A stat numai cu ochii în telefon
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Cea mai grasă pisică a trecut printr-o transformare uluitoare. A slăbit peste șase kilograme, iar acum se bucură de o viață normală
Cea mai grasă pisică a trecut printr-o transformare uluitoare. A slăbit peste șase kilograme, iar acum se bucură de o viață normală