Ladislau Boloni
Exclusiv Cum a reacționat Loți Boloni după ce UEFA a asociat FCSB cu Steaua. ”Mă provocați”
Football - UEFA Champions League 2016/17 Group Stage Group G FC Porto v Leicester Estadio Do Dragao, Oporto, Portugal - 07 Dec 2016
UEFA a decis: o echipă de tradiție din Europa, suspendată 3 ani din toate competițiile europene!
(SP)ROMANIA BUCHAREST FOOTBALL FRIENDLY MATCH ROMANIA VS NORTHERN IRELAND
Verdictul medicilor după accidentarea lui Dennis Man
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 6 Liga a 2-a: Corvinul Hunedoara-Selimbar
Play-out

Steaua a fost anchetată de UEFA în 4 cazuri grave

06.06.2013, 19:44

Problemele pe care Steaua le-ar putea avea cu UEFA din pricina "Valizei" de la Cluj aduc în discuție epsioade din anii precedenți, în care clubul din Ghencea s-a aflat sub investigația forului european.

  • SuperLiga: Petrolul - Botoșani, luni, 17:30, DGS 1

  • SuperLiga: Rapid - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

Concret, în ultimii opt ani, Steaua a trecut prin patru anchete, dar numai întruna singură, de rasism, a scăpat fără pedeapsă. Episoadele amintite sunt scandările de la meciul cu Shelbourne, din 2005, discriminarea lui Yuksel Yesilova, în 2008, dar și bannerul afișat la meciul cu Ujpest, în iulie 2009.

În fine, în 2010, la un meci cu Napoli, fanii Stelei au aruncat cu obiecte înspre arbitru, fapt ce a atras din nou atenția UEFA. În afară de aceste cazuri grave, gruparea roș-albastră mai plătit amenzi modice pentru comportamentul neadecvat al suporterilor săi, în special la partidele jucate în pe teren propriu.

În curând, Steaua va trece prin cea de-a cincea anchetă de proporții, în cazul de corupție demascat de DNA, în urma căruia Gigi Becali a fost condamnat la trei ani de închisoare. UEFA nu a mai dat judecat niciodată un caz asemănător cu cel al Stelei. 

1. În 2005, Steaua a fost suspendată pentru rasism


După meciul Steaua - Shelbourne, disputat în vara lui 2005 în cupele europene, observatorul a scris în raport că au existat manifestări rasiste la adresa a doi fotbalişti de culoare ai irlandezilor.

Curtis Fleming (Irlanda) și Joseph Ndo (Camerun) au fost jucătorii abuzați de fanii steliști deplasați la Shelbourne, în manșa a doua din turul doi preliminar al Champions League. Steaua s-a calificat atunci după 0-0 la Dublin și 4-1 pe teren propriu, în Ghencea.

UEFA a deschis atunci o procedură disciplinară şi a suspendat terenul din Ghencea pentru un meci, "militarii" fiind nevoiţi să evolueze la Constanţa. "Singurul lucru dezamăgitor este că am avut doi jucători de culoare pe teren și ambii au fost abuzați. Este inacceptabil!", s-a plâns după meci antrenorul lui Shelbourne, Pat Fenlon. Ulterior, în 2008, doi fani ai lui Shelbourne au fost interziși pe stadioane din cauza manifestărilor rasiste.

2. Becali l-a discriminat religios pe Yuksel, dar Steaua a scăpat

Decizia lui Gigi Becali de a-l demite pe preparatorul fizic turc Yuksel Yesilova, pe motiv că  acesta este musulman, a rămas în cele din urmă fără consecințe. Patronul Stelei l-a acceptat cu greu în staff pe Yuksel încă de la început, atunci când Dorinel Munteanu a insistat să lucreze cu fostul său colaborator de la Universitatea Cluj.

Superstiţiile lui Becali, cum ar fi aceea că musulmanul Yesilova aducea ghinion echipei, nu au fost pe placul FIFA, care a s-a autosesizat şi a început investigarea cazului. Fostul angajat de la Steaua declara la acea vreme:

"Am fost sunat de la FIFA de domnul Paolo Lombardi şi chestionat în legătură cu scandalul declanşat de Becali referitor la religia mea. Mi-a spus că dacă într-adevăr este aşa, reprezintă o problemă gravă de discriminare!" .

Yuksel Yesilova, în vârstă de 40 de ani, avea contract cu gruparea roş-albastră până în 2010, fiind adus la Steaua odată cu Dorinel Munteanu, de la Universitatea Cluj. FIFA s-a sesizat, a judecat cazul, l-a interogat inclusiv pe turc, însă, din cauza lipsei de probe, n-a dictat nici o sancţiune împotriva Stelei.

3. Steaua a primit o amendă uriașă pentru un banner

La partida tur dintre Steaua şi Ujpest, din turul doi preliminar al Europa League, suporterii echipei bucureştene au afişat pe aproape toată durata partidei un banner pe care scria, în ungureşte, "Cât ţine o unguroaică c**** în ea? Răspuns: 9 luni". De asemenea, tot în acel meci, un suporter stelist de la peluza sud a intrat pe teren în minutul 62, el fiind oprit de către forţele de ordine.

În urma acestor incidente, Comisia de Disciplină a UEFA a amendat cu suma de 50.000 de euro gruparea din Ghencea, după care i-a aplicat şi sancţiunea de a evolua două meciuri cu porţile închise în Europa. Aceasta a fost cea mai mare amenda pe care o primeste o echipa de fotbal din Liga 1 in cupele europene.

Şi suporterii maghiari au scandat, la intrarea în România (meciul tur), expresii triviale, rasiste şi separatiste. Steaua s-a impus pe teren propriu cu 2-0 și s-a calificat mai departe după 2-1 în retur. La partida de la Budapesta, UEFA a trimis special doi observatori în plus, pentru a monitoriza cele două galerii.

În pauza meciului retur au avut loc o serie de incidente între suporterii maghiari şi cei români. Spectatorii unguri de la tribuna a II-a au aruncat cu torţe în mijlocul fanilor stelişti aflaţi într-una din peluzele stadionului Szusza Ferenc, iar românii au răspuns iritaţi rupând un gard de protecţie în încercarea de a ajunge la fanii gazdelor pentru a se răfui. La ieşirea de la vestiare, văzând incidentele din tribune, arbitrul Andrew Marriner a decis să amâne startul reprizei secunde, iar jucătorii s-au întors la vestiare.

"O ţară şi o naţiune a fost jignită de fanii români la partida din Ghencea. Pentru bannerul sub orice critică, oficialii lui Ujpest dau asigurări că lucrurile nu vor fi trecute cu vederea. Banner-ul fanilor români poate fi considerat cu uşurinţă rasist şi cerem organelor abilitate să se autosesizeze. Nici măcar fanii rivalei de moarte, Dinamo Bucuresti, nu au fost jigniţi în aşa fel", a fost poziția oficială a celor de la Ujpest în acest caz.

4. Amendă pentru obiecte aruncate în arbitru

UEFA a hotărât, în octombrie 2010, să amendeze cu suma de 30.000 de euro Steaua după incidentele petrecute la finalul disputei cu Napoli (3-3) din Europa League. Vestea bună pentru roș-albaștri a fost aceea că terenul din Ghencea nu a fost suspendat de către forul european, deși existau circumstanțe pentru pedeapsă.

Nemulțumiți de arbitrajul lui Marcin Borski și de faptul că italienii au egalat dramatic în minutul 97, suporterii stelişti au aruncat cu scaune și obiecte în direcția centralului polonez. De asemenea, elevii lui Marius Lăcătuș au protestat vehement la adresa lui Marcin, arbitrul de centru scăpând cu greu de furia jucătorilor români.

Steaua a fost aproape de o suspendare a propriului teren, dar decizia UEFA a fost doar o amendă de 30.000 de euro împotriva clubului din Bulevardul Ghencea. Pe lângă acestea, Pantelis Kapetanos a primit o suspendare de patru etape din partea UEFA, după ce a fost eliminat în timpul partidei, în minutul 31.

Etichete: steaua , uefa , fani steaua , uefa suspendare , steaua champions league , steaua suspendare , steaua uefa , ghencea fani , steaua ujpest , banner ujpest


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată

Detectivii din New York au identificat rămășițele unei femei găsite îngropate în ciment, în urmă cu...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
ilie3
Cum a reacționat Ilie Dumitrescu după ce a aflat cine l-a umplut de sânge pe Mihai Stoica

Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit
Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51
”V-ați propus să mă luați la mișto?”. A aflat că FCSB a luat titlul și nu s-a abținut: ”Ca un cuțit în inimă”
andreea-prisacariu2
Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect”
profimedia-0868753464
Gigi Becali: ”Vine!”. A doua mutare a verii confirmată la FCSB
Screenshot 2024-04-28 at 16.43.12
Recomandările redacției
(SP)ROMANIA BUCHAREST FOOTBALL FRIENDLY MATCH ROMANIA VS NORTHERN IRELAND
Verdictul medicilor după accidentarea lui Dennis Man

Video ”Execuție” în 21 de minute! Ostapenko nu a suportat umilința și a izbucnit. Gestul făcut și la finalul meciului
ostapenko
Real Madrid s-a decis! L-a pus pe lista de transferuri pe unul dintre jucătorii sosiți vara trecută
Real Madrid vs FC Barcelona, Barca - LaLiga EA Sports 2023/2024 MADRID, SPAIN - APRIL 21: Jude Bellingham of Real Madrid
Galeria Rapidului nu mai are răbdare cu Bogdan Lobonț: ”E jale! E o pălărie mult prea mare”
Citește și
Comisia UEFA a votat pentru creșterea numărului de jucători din loturile pentru EURO! Ce urmează + Există trei variante
09.10.2024, Vorschau Fussball, Europameisterschaft 2024 in Deutschland, Feature vor der Fassade der Fußball Arena Münche
Antrenorul român care a ajuns să aibă presa din străinătate la picioare: "Trebuie s-o recunoaștem!"
Club Brugge v PAOK FC - UEFA Europa Conference League BRUGGE, BELGIUM - APRIL 11 : Hayen Nicky head coach of Club Brugge
Amal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York
Amal Clooney, într-o rochie mini de peste 20.000 de dolari. Avocata și-a arătat picioarele perfecte la o cină în New York
Alarmă la națională! Are ruptură musculară și este în pericol să rateze EURO 2024!
Alarmă la națională! Are ruptură musculară și este în pericol să rateze EURO 2024!
Horațiu Moldovan dă din lac în puț! Atletico îl vinde pe Oblak, dar Simeone a luat decizia transferului unui alt gigant
Horațiu Moldovan dă din lac în puț! Atletico îl vinde pe Oblak, dar Simeone a luat decizia transferului unui alt gigant
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger
Sofia Vergara, selfie-uri doar în body-uri mulate, în oglinda din baie. "Cineva să-mi ridice fața de pe podea", i-a scris Nicole Scherzinger
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
România, la ani-lumină de un trend global: Londra tocmai a realizat un record la care nici nu putem visa
România, la ani-lumină de un trend global: Londra tocmai a realizat un record la care nici nu putem visa
România ia din SUA, la suprapreț, tancuri Abrams ce nu pot fi transportate pe drumurile țării
România ia din SUA, la suprapreț, tancuri Abrams ce nu pot fi transportate pe drumurile țării
Tunelurile și catacombele secrete de sub România: Există peste 500 de astfel de structuri, iar Ceaușescu voia să circule cu mașina pe sub București
Tunelurile și catacombele secrete de sub România: Există peste 500 de astfel de structuri, iar Ceaușescu voia să circule cu mașina pe sub București
Neluțu Varga face anunțul mult așteptat: ”Petrescu se va ocupa de mâine ”
Neluțu Varga face anunțul mult așteptat: ”Petrescu se va ocupa de mâine ”
După eliminarea din Champions League, Barcelona a mai primit o lovitură
Messi to leave FC Barcelona after 20 years

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
Mariah Carey, în cea mai scurtă rochie, pe tocuri, în Vegas. Artista a împlinit recent 55 de ani și e în formă maximă
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”
Reacția unui elefant când este spălat cu furtunul. Cascadoriile animalului au devenit virale: „E adorabil!”