petro
Foto ”N-ați investit un leu în mine”. Sportiva a lansat atacul asupra Federației Române de Atletism: ”Fac asta public”
marie-letkin
O multiplă campioană mondială la gimnastică ritmică a murit subit la 16 ani
meciul de fotbal dintre FCSB si Farul Constanta din 27.04.2024, contand pentru Superliga Romania Playoff Etapa 7, Bucuresti, Romania
Câți bani va primi FCSB pentru titlul de campioană! Potul cel mare vine din Champions League
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 7 Liga a 2-a: Otelul Galati-Hermannstadt
Play-off

Exclusiv A fost factor poștal și a concurat la JO de la Rio, acum s-a reinventat. "Am ajutat-o să slăbească 60 de kilograme"

articol scris de Andru Nenciu
31.10.2020, 09:45

Andreea Arsine (32 de ani), participantă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în proba de 20 km marș, una dintre cele dificile din atletism, vorbește pentru Digi Sport despre felul în care s-a reinventat în timpul pandemiei. 

Athletics Race Walk - Olympics: Day 14
Andreea Arsine, în proba de 20 km marș de la JO 2016 / Foto: Getty Images
  • SuperLiga: Poli Iași - UTA, duminică, 18:15, DGS 1

  • SuperLiga: CFR Cluj - Sepsi, duminică, 21:00, DGS 1

Galerie Foto

Provenită din excelenta școală de atletism din Botoșani, Andreea Arsine e multiplă campioană națională la 20 km marș, iar 21 de ani renunța la cariera sportivă. A lucrat câțiva ani ca factor poștal, mai întâi la Botoșani, apoi la București, dar și-a păstrat cantitățile de energie și entuziasm pentru a reveni rapid pe culoarul performanței. S-a calificat la JO de la Rio și a terminat pe locul 45 una dintre cele mai chinuitoare probe din atletism, 20 km marș. 

Andreea Arsine: "Văd oamenii mai grijulii pentru a face mișcare. Din păcate, nu corelează cu plăcerea, ci cu teama de boală sau să se facă bine după o anumită problemă de sănătate"

Andreea, ești exponenta unei probe tehnice, de anduranță, în care fiecare mișcare greșită te poate descalifica: 20 km marș. Ce greutăți ai întâmpinat în acest an dificil pentru sportivii de performanță?
Mă antrenez, m-am antrenat și în pandemie, deși nu a fost deloc o situație plăcută. A fost agonizant și sper să treacă perioada aceasta nefastă pentru toată lumea.
Da, obiectivul rămâne în picioare încă o ediție a Jocurilor Olimpice, dar nu cu prețul sănătății. Dacă pregătirea și condițiile vor fi favorabile, acesta este obiectivul cu un rezultat pe măsură.

Care sunt efectele majore ale acestor probleme în pregătire din cauza pandemiei?
Ne-a afectat pe toți din toate punctele de vedere, nu cred că este cineva care să aibă ceva pozitiv de spus despre situația aceasta. Nu mai punem la socoteală faptul că sportul nu este o prioritate națională, iar acest aspect se vede și se simte în special în rezultate. Cultura în privința sportului de performanță nu cred că s-a îmbogățit însă cu siguranță văd oamenii mai grijulii pentru a face mișcare. Din păcate, nu corelează cu plăcerea, ci cu teama de boală sau să se facă bine după o anumită problemă de sănătate.

  • Marșul diferă de alergare deoarece un picior trebuie să fie în contact cu solul în orice moment. Nerespectarea acestei proceduri este cunoscută sub denumirea de “ridicare”. Normele prevăd, de asemenea, că piciorul avansat trebuie să se îndrepte de la punctul de contact cu solul și să rămână drept până când corpul trece peste el.
  • Trei încălcări ale regulilor în timpul unei curse conduc la descalificare. Cursa se desfășoară pe o șosea.
  • La campionatele majore, cursele adesea încep și termină pe stadionul principal, dar uneori cursele se termină în locuri de interes istoric.
Andreea Arsine sala
Andreea Arsine / Foto: arhivă personală

Andreea Arsine: "Unii știu ce este și ce înseamnă această probă de marș, alții se uită ciudat la mine"


Cum te percep oamenii, să spun, când te văd mărșăluind în jurul Parcului Herăstrău. La un moment dat, mulți șoferi te claxonau...
Unii știu ce este și ce înseamnă această probă, alții se uită ciudat la mine. Nu prea am timp să mă gândesc cum percep oamenii proba mea. E o probă ciudată, clar, însă are frumusețea sa.

Există o poză surprinsă la Rio, după ce ai terminat cursa de 20 km marș, făcută de jurnalistul Dorin Chioțea, care a fost preluată și de ziare din toată lumea. Erai tu, întinsă lângă linia de sosire, iar pe chipul tău se citea epuizarea. Cum o privești acum, la peste patru ani distanță?Acea poză exprimă durere. Durerea fizică și psihică pentru toată pregătirea depusă pentru acea cursă și dezastrul ieșit după. Nici acum nu îmi aduc aminte cum am terminat ultimul kilometru din concurs.

  • 1h33:46 e recordul personal al Andreei Arsine la 20 km marș (Londra 2017)
  • 1h27:41 e recordul României la 20 km marș, deținut din 2004 de Claudia Ștef

Cum te-a schimbat acest an greu când sportul a întâmpinat mari probleme? Am văzut că ai pus pe picioare un proiect. Tu ești antrenor de fitness, dar ți-ai consolidat și un proiect personal. 
Sunt om cu inițiativă și îmi place să învăț lucruri noi și să evoluez.  Nu aș numi afacere, ci un program de reeducare alimentară și slăbire accesibil oamenilor care nu iubesc sportul sau nu au ocazia să îl practice din diverse motive. Se numește My Diet și My detox, curând vor avea o platformă online unde vor putea fi accesate worldwide, Mydiettype.com My Diet oferă ocazia oamenilor să slăbească până la 6 kg în 10 zile și este format din patru module a câte 10 zile care în total te pot ajuta să slăbești până la 24kg, depinde de câte kilograme și cum răspunde organismul fiecăruia. My detox este un program de detoxifiere format din două module, unul de trei zile pe baza de ceaiuri din plante, iar altul de 7 zile format din ceaiuri și smoothie-uri, în ambele module se și mănâncă.

Poveste despre ambiție. Andreea Arsine: "Am ajutat o clientă să slăbească 60 de kilograme în opt luni"

Cum ți-a venit această idee?
A fost un gând început din 2016,  când m am lovit de niște probleme privind inflamația corpului și câteva kilograme în plus. Abia acum am valorificat ideea care-mi încolțise de-atunci în minte.

Spune-mi un story care ți-a rămas în minte dintre cele pe care le-ai aflat de la elevii, elevele tale. 
12 ore, zilnic văd fel și fel de povești, fiecare om are o poveste. Povestea unei cliente pe care am ajutat-o să slăbească 60 kg în opt luni și ambiția cu care și-a dorit să își depășească limitele mai ales că oamenii din jurul ei nu au încurajat-o și nu au crezut în ea. A dovedit că poate și că este un exemplu că voința omului este fantastică.

Sceptică în privința organizării JO de la Tokyo

Hai să vorbim puțin și despre competiția pe care o așteaptă sportivi din întreaga lume. A fost amânată pentru 2021, ce anticipezi că urmează?Nu cred că se va ține în 2021 JO la Tokyo. Din păcate, este timpul mult prea scurt pentru a putea face cu toții baremul, însă având în vedere ce s-a întâmplat în acest an, nu mă mai miră nimic. Dacă e să iau în calcul și JO de la Rio unde multe au fost pe repede înainte, cine știe, poate ar fi posibil...

Andreea Arsine: "Pentru a ne bate cu rușii sau chinezii trebuie să adoptăm exemplul lor: sportul - prioritate națională!"

Ce ai identificat că s-a schimbat în acești patru ani în sportul românesc, de la Rio până acum? Spune-mi o chestiune pozitivă pe care ai reperat-o!
Nu s-a schimbat, nu s-a făcut nimic. Și nu doar pentru atletism, ci pentru sport, în general. Pentru a ne bate cu rușii sau chinezii trebuie să adoptăm exemplul lor și anume "sportul - prioritate națională". Sportivii trebuie promovați, susținuți, trebuie dezvoltată infrastructura.

Rușii au mai și fost prinși cu capsa pusă...
Știu, dar li se oferă pe plan național avantaje - condiții de pregătire, infrastructură.

Și în România? Ce vezi tu din interior, ca sportiv care a fost prezent la ultima ediție a JO?
Din păcate, la noi e o bătaie continuă pentru funcții. Ascultăm promisiuni în van, unii altora își pun piedici. Avem timp de orgolii și să aruncăm gunoiul în ograda altuia, cam așa văd eu lucrurile la nivel general în România. Acest sentiment l-am avut și când m-am lăsat de sport, în 2011, prima dată, dar văd că, oricât am încercat să observ totul dintr-o lumină pozitivă, nu s-a schimbat ceva.

În final, oferă un motiv pentru care părinții trebuie să insiste să-și țină copiii la sport, să-i facă să nu abandoneze disciplinele pe care le iubesc.
Tot ce pot să spun este că dacă i te dăruiești sportului, el îți oferă pe toate planurile foarte multe avantaje. Te formează ca om și îți poate forma o viață frumoasă. Nu am regrete și chiar dacă nu am urcat pe podium la Jocurile Olimpice, mă declar împlinită și realizată mai mult decât aș fi crezut. Mă bucur că lucrez cu oameni deși e greu, că sunt tot în domeniul sportului și că pot face ce alții nu au făcut pentru mine.

Etichete: atletism , galerie foto , jo de la tokyo , andreea arsine , 2o km marș , andreea arsine foto , interviu andreea arsine


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au fost detectate semne de viață

Semne de viață extraterestră au fost observate pe o planetă îndepărtată. Potrivit astronomilor, ei...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
man
S-a aflat de ce Parma l-a exclus din lot pe Dennis Man! Anunțul făcut în Italia

Mihai Stoica, umplut de sânge la Arena Națională, după ce FCSB a câștigat titlul!
mm-stoica2
Promovare! Vor juca din nou în prima ligă, la 8 ani de când au marcat întreaga lume a fotbalului
promovare
Semnează cu FCSB! Gigi Becali a dat ordinul la pauza meciului cu Farul: ”I-am dat telefon lui Meme. E cel mai bun”
Screenshot 2024-04-27 at 23.03.18
Cum a numit-o Gică Hagi pe FCSB, după ce a câștigat titlul chiar după victoria cu Farul
Screenshot 2024-04-28 at 00.03.15
Recomandările redacției
meciul de fotbal dintre FCSB si Farul Constanta din 27.04.2024, contand pentru Superliga Romania Playoff Etapa 7, Bucuresti, Romania
Câți bani va primi FCSB pentru titlul de campioană! Potul cel mare vine din Champions League

Video Lionel Messi, meci de vis la Inter Miami. Starul argentinian a fost ovaționat de 65.000 de oameni
Lionel Messi și Luis Suarez
Foto Cum a apărut Gigi Becali la palatul din Aleea Alexandru, după ce FCSB a devenit campioana României
13
Postarea lui Florin Tănase, la scurt timp după ce FCSB a câștigat titlul
Citește și
E cea mai bună din țară, are o medalie olimpică, dar a câștigat de două ori mai mulți bani după ce a devenit mamă
ana-peleteiro3
Verdict crunt din partea medicilor pentru sportiva scoasă din arenă plângând, în scaunul cu rotile
p99
Salma Hayek, în mediul ei preferat: în costum de baie, la soare. Actrița de 57 de ani are silueta și tonusul unei tinerele
Salma Hayek, în mediul ei preferat: în costum de baie, la soare. Actrița de 57 de ani are silueta și tonusul unei tinerele
Cu cine joacă FCSB în prima partidă din sezonul 2024-2025. Adversară din Olanda pentru campioni
Cu cine joacă FCSB în prima partidă din sezonul 2024-2025. Adversară din Olanda pentru campioni
S-au dat de gol la petrecerea FCSB! Riscă să fie amendați. „Orice fum costă 5.000 de euro”
S-au dat de gol la petrecerea FCSB! Riscă să fie amendați. „Orice fum costă 5.000 de euro”
Nicole Kidman, strălucitoare precum un trofeu Oscar. Blonda și-a etalat silueta zveltă și statuară într-o rochie aurie cu paiete
Nicole Kidman, strălucitoare precum un trofeu Oscar. Blonda și-a etalat silueta zveltă și statuară într-o rochie aurie cu paiete
Megan Thee Stallion, nud pe coperta unei reviste. Artista, dezvăluiri după ce Tory Lanez a împușcat-o în picior
Megan Thee Stallion, nud pe coperta unei reviste. Artista, dezvăluiri după ce Tory Lanez a împușcat-o în picior
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
De câte ori a invadat Rusia teritoriul României? Ecaterina cea Mare, prima care a intrat în Moldova
De câte ori a invadat Rusia teritoriul României? Ecaterina cea Mare, prima care a intrat în Moldova
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
Omul de la care vine expresia "Să moară Cibilan!". Ultimul haiduc al Bucureștilor, de la întors banii cu lopata la o baracă în sărăcie lucie
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
FCSB e campioana României după 9 ani! Meciul decisiv, contra lui Gică Hagi
"Te rog, nu! Te rog, nu!" Imagini greu de privit: s-a "rupt" în timpul săriturii și a izbucnit în lacrimi
profimedia-0852525573

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Megan Thee Stallion, nud pe coperta unei reviste. Artista, dezvăluiri după ce Tory Lanez a împușcat-o în picior
Megan Thee Stallion, nud pe coperta unei reviste. Artista, dezvăluiri după ce Tory Lanez a împușcat-o în picior
Digi World
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
O fetiță de 10 ani a murit din cauza unei amibe mâncătoare de creier. Tragedia s-a întâmplat în vacanță, după o baie în piscină
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”