cantoaj romania
Aur pentru România la Europenele de canotaj, în proba ”regină”
fetele de la 4 rame, medaliate cu argint
Echipajul de 4 rame feminin al României a câștigat argintul la Campionatele Europene de Canotaj
g3
Gigi Becali: "Îl iau antrenor! Vreau să retrogradez!"
Digi Sport 1 Live
Acum
Digi Gol

Elisabeta Lipă, replică pentru ministrul Ioana Bran: "Nu ştiu la ce s-a gândit"

07.08.2018, 13:38

Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, Elisabeta Lipă, a declarat că în sportul românesc sunt foarte mulţi bani, dar ei nu sunt gestionaţi cum trebuie, făcând referire la nemulţumirile angajaţilor MTS ale căror proteste vor culmina la 8 august cu greva generală.

ioana bran
Ioana
  • Superliga: Farul - Universitatea Craiova, luni, 20:30, DGS 1

  • Premier League: Aston Villa - Liverpool, luni, 22:00, DGS 2

Lipă a pus întârzierea mesajelor de felicitare din partea MTS după cele 7 medalii cucerite la CE de canotaj pe seama faptului că persoanele din conducerea ministerului nu cunosc fenomenul sportiv, dar a menţionat că nu doreşte "război" cu nimeni.

"Atâta timp cât nu cunoşti acest fenomen sportiv şi nu ştii ce înseamnă să stai în cantonament 11 luni din 12... E greu pentru un sportiv ca după o competiţie nimeni să nu vină să îi spună "mulţumesc"... vorbesc la nivel de minister. Eu nu mi-am propus să port un război cu nimeni. Dar eu reacţionez de fiecare dată când loturile sunt destabilizate. Pentru că această performanţă nu vine oricum şi nu vine de oriunde. Ea vine de la nişte oameni dăruiţi sportului de performanţă care au nevoie de linişte să se pregătească. Mă bucur că e aici şi secretarul de stat, domnul Cosmin Butuza, pentru că vreau să spun că avem nevoie de sprijin, nu de frecuşurile care se întâmplă la ora actuală. Pentru că aceste frecuşuri nu fac nici cinste şi nici bine sportului de înaltă performanţă. Este greu să te lupţi cu toată lumea. Eu sper din tot sufletul ca acea perioadă care a trecut, şi ştie domnul Butuza foarte bine, să nu se mai întâmple. Pentru că tot aici e antrenorul Mircea Roman, care a adus două titluri europene, iar acum câteva luni nu se regăsea pe niciun stat de indemnizaţie pentru că "nu pregătea pe nimeni". Şi atunci fetele sunt cele mai în măsură să spună cine le-a pregătit pentru a ajunge aici. În sport sunt foarte mulţi bani, dar banii nu sunt gestionaţi cum trebuie. Eu am obosit să fiu dată exemplu că sunt la federaţia cu cel mai mare buget. Dar avem 50 de salariaţi, nu doar la federaţie, ci şi la bazele sportive de la Năvodari şi Iaşi", a spus Lipă, care a ocupat în trecut funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului.

Preşedinta speră ca premierile medaliaţilor la CE de canotaj să nu întârzie precum cele de după Mondialele de anul trecut. "Îmi doresc să nu mai trecem prin ce am trecut în 2017 când aceşti sportivi au obţinut rezultate la Campionatele Mondiale, dar tot după un scandal mai mic sau mai mare şi-au primit drepturile la începutul lui 2018. Drepturile care li se cuvin, pentru că ei nu cer de la nimeni nimic în plus. Sper ca anul acesta să nu se mai întâmple aşa. Munca lor trebuie să răsplătită. Nu e o muncă uşoară, sacrificiile sunt imense. Pentru că dacă nu te sacrifici nu poţi ajunge nici măcar campion naţional", a precizat Lipă la întoarcerea delegaţiei României de la Europene.

Aceasta a menţionat că o diurnă de 25 de lei este prea mică pentru un sportiv de performanţă. "Nu ştiu la ce s-a gândit doamna ministru când a spus că 25 de lei e prea mult. Nu cred că îşi imaginează nimeni că sportivii care participă la finale de Campionate Europene stau pe 25 de lei pe zi. Apoi e o altă exprimare nefericită cu "dieta" (n.r. - a ministrului Ioana Bran)... Sportivii slăbesc muncind. Un canotor pe căldurile astea dă jos 3 kilograme la un antrenament fără să se forţeze prea mult. Deci nu se pune problema de dietă pentru sportivii de performanţă. Nici nu e recomandată dieta, de asta avem nevoie de nutriţionişti, ei le recomandă meniul, când să bea apă, când să mănânce şi aşa mai departe. Pentru că toate aceste lucruri contează când te baţi la nişte sutimi de secundă pentru o medalie", a afirmat ea.


Ministrul Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, consideră că nu este „o situaţie uşoară” ca sportivii să aibă o alimentaţie echilibrată având la dispoziţie doar 25 de lei pe zi, dar a afirmat că aceştia au nevoie de o dietă, că trebuie să se păstreze la o anumită greutate.

Elisabeta Lipă înţelege situaţia angajaţilor MTS care vor declanşa greva generală la 8 august. "E trist ce se întâmplă. Sportul nu are nevoie de aşa ceva, aceste războaie şi ambiţii nu duc nicărieri. Atât timp cât există o lege a salarizării şi funcţiile similare din alte ministere sunt răsplătite cu alte sume, nu înţeleg de ce la Ministerul Tineretului şi Sportului nu se poate. Eu, în mandatul meu, am reuşit să măresc salariile în aparatul central (n.r. al MTS). Pentru că am ajuns acolo şi oamenii veneau la 9 dimineaţa, până la 11 luau masa, apoi se odihneau şi la 16 încuiau biroul şi plecau. Iar eu nu aveam cu cine să lucrez la MTS. Şi când i-am întrebat de ce fac lucrul ăsta mi-au spus: "Păi, la salariile astea?" Aşa că atât timp cât am fost la MTS am încercat să fac tot ce a depins de mine să îi mulţumesc pe oameni. Poate dacă mandatul era mai lung reuşeam să fac aceste lucruri şi pentru angajaţii din teritoriu, pentru că sunt 3.500 de oameni la direcţiile judeţene, cluburi sportive şi aşa mai departe. Noi nu avem nevoie să ni se destabilizeze pregătirea. Şi am trecut prin asta în februarie-martie, când după 5 luni de pregătire MTS nu plătea indemnizaţiile colectivului tehnic şi antrenorului naţional. Atunci ni s-a spus că nu poate fi plătit pentru că nu pregăteşte pe nimeni. Este inacceptabil un asemenea răspuns", a spus Lipă.

Ea consideră că în sport sunt multe anomalii, una dintre acestea fiind salariul de doar 1.450 de lei al antrenorului lotului naţional feminin de canotaj, Mircea Roman. "Domnul Roman este angajat al federaţiei pe 1.450 de lei pe lună. Toată lumea îi face socoteală cât câştigă din premieri, dar aceste câştiguri pot să vină sau pot să nu vină. Pentru că medaliile României nu sunt puse deoparte. Mi-a pus o întrebare: "Eu cu ce pensie o să ies? Poate îmi trebuie un medicament pentru că vine vârsta". Deci cu ce pensie iese domnul Roman, pentru că i se apropie vârsta. Şi ca dânsul sunt foarte mulţi salariaţi. De asta oamenii au ajuns la limită. Eu am pierdut 4 oameni din federaţie şi din colectivele tehnice de la începutul anului. Iar un om dacă vine mă întreabă ce salariu va avea, iar eu îi spun 1.400 de lei... Nu e normal să nu echivalezi studiile... sunt nişte anomalii care trebuie rezolvate. Pentru că altfel noi nu avem cu cine lucra", a precizat preşedinta.

În ceeea ce priveşte o posibilă demisie a lui Mircea Roman, Lipă a afirmat: "Am încercat să-l opresc pe domnul Roman de foarte multe ori. Este cel mai bun antrenor al nostru şi rămânem descoperiţi dacă pleacă. Îl înţeleg când nu mai suporţi locul, să vezi aceleaşi feţe, aceeaşi cameră, acelaşi pat timp de 11 luni din 12. Are nevoie de o pauză, dar acum nu se pune problema să discutăm să văd dacă îl întorc din drum sau nu pentru că mai sunt 5 săptămâni până la Campionatele Mondiale şi atenţia lui e îndreptată către procesul de pregătire. După aceea vom vedea ce se va întâmpla".

Delegaţia României de canotaj a revenit, luni, în ţară, alături de lotul naţional de gimnastică, după participarea la Campionatele Europene de la Glasgow. Sportivii din cele două delegaţii au fost primiţi la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coandă de secretarul de stat al MTS, Cosmin Butuza, oficiali ai federaţiilor, rude şi prieteni.

La CE de la Glasgow, canotorii români au obţinut 7 medalii dintre care 3 de aur (patru rame masculin, dublu rame feminin, 8+1 feminin), 2 de argint (dublu vâsle masculin, patru rame feminin) şi 2 de bronz (8+1 masculin, dublu rame masculin). În urma acestor rezultate, România a încheiat Campionatele Europene de canotaj pe primul loc în clasamentul pe medalii.

Agerpres

Etichete: canotaj , elisabeta lipa , mts , ioana bran , diurna sportivi


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
De ce a fost descalificat reprezentantul Olandei înaintea finalei Eurovision 2024
De ce a fost descalificat reprezentantul Olandei înaintea finalei Eurovision 2024

Olanda a dezvăluit noi informații despre incidentul care a dus la descalificarea lui Joost Klein de...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FOTBAL:FCSB-CFR CLUJ, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (11.05.2024)
FCSB a primit o lovitură chiar în seara în care a sărbătorit titlul! Ce se întâmplă în UEFA Champions League

”Mândră de tine”. A venit din Cipru pentru Elias Charalambous și a întors toate privirile în Capitală
charalambous
Se știu meciurile de baraj! Când se vor disputa partidele de menținere/promovare
liga 2
Dinamo a prins ”barajul”! Voluntari și FCU Craiova au retrogradat în Liga 2. Botoșani va merge și ea la meciurile de menținere/retrogradare
Viitorul antrenor al lui Dinamo, anunțat în direct
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-FC HERMANNSTADT, SUPERLIGA SUPERBET (27.02.2024)
Recomandările redacției
g3
Gigi Becali: "Îl iau antrenor! Vreau să retrogradez!"

FCSB a fost învinsă de CFR Cluj, scor 0-1, iar la finalul partidei de pe Arena Națională roș-albaștrii au primit medaliile și trofeul de campioni ai României.

”Merită și ei un suc”. Romario Benzar a răbufnit, după ce Abdallah a jucat din nou pentru Dinamo
Video Doi băieți s-au apropiat ”prea mult” de Jelena Ostapenko, iar reacția sportivei a ajuns virală! ”Mi-e frică să mă uit la ea”
jelena-ostapenko7
Record absolut! Prima echipă din lume care câștigă de 50 de ori Cupa națională. Joacă în liga a doua, dar va fi în Europa
vaduz
Citește și
Aur și bronz pentru România la Europenele de canotaj! Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc au triumfat la dublu vâsle
canotaj
România, locul patru la Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică
Campionatele Europene feminine de gimnastică artistică
Irina Shayk, apariție surprinzătoare după ce a făcut furori la MET Gala 2024. Cum a fost fotografiată pe străzile din New York
Irina Shayk, apariție surprinzătoare după ce a făcut furori la MET Gala 2024. Cum a fost fotografiată pe străzile din New York
Se pregătește un Dinamo uriaș: planul pus la cale de Nicolae Badea! „S-a bătut palma cu Țiriac, Borcea și Niro"
Se pregătește un Dinamo uriaș: planul pus la cale de Nicolae Badea! „S-a bătut palma cu Țiriac, Borcea și Niro"
Primele două transferuri de la Mititelu: Bauza, la CFR sau Rapid, și Baeten, la FCSB!
Primele două transferuri de la Mititelu: Bauza, la CFR sau Rapid, și Baeten, la FCSB!
Cameron Diaz și Keanu Reeves, din nou împreună într-un film, după 28 de ani. Cum au fost surprinși pe platourile de la „Outcome”, pelicula regizată de Jonah Hill
Cameron Diaz și Keanu Reeves, din nou împreună într-un film, după 28 de ani. Cum au fost surprinși pe platourile de la „Outcome”, pelicula regizată de Jonah Hill
"Avem și noi o Jennifer Lopez în România". În prag de 45 de ani, Lili Sandu a furat startul în sezonul costumelor de baie
"Avem și noi o Jennifer Lopez în România". În prag de 45 de ani, Lili Sandu a furat startul în sezonul costumelor de baie
De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
De ce se albește părul și ce putem face pentru a stopa procesul, dacă nu avem o vârstă înaintată
6.200 lei pensie pentru un pensionar care primește și 1.000 lei în plus la recalculare. Cât a lucrat
6.200 lei pensie pentru un pensionar care primește și 1.000 lei în plus la recalculare. Cât a lucrat
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România
Cel mai periculos lucru de pe Pământ: dacă stai lângă el 5 minute, te omoară în 2 zile și este foarte aproape de România
Gest bădărănesc al lui Florinel Coman după ce a fost scos de pe teren. Cum se justifică fotbalistul
Gest bădărănesc al lui Florinel Coman după ce a fost scos de pe teren. Cum se justifică fotbalistul
Foto ”Dezgustător!” Faza Campionatului Mondial: a omorât o muscă și a mâncat-o în fața tuturor. Reacția jucătorului
Stephen Maguire reacts, during the Cazoo World Championships 2024 at Crucible Theatre, Sheffield, United Kingdom, 30th April 2024(Photo by Cody Froggatt/News Images)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
"Avem și noi o Jennifer Lopez în România". În prag de 45 de ani, Lili Sandu a furat startul în sezonul costumelor de baie
Digi World
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”