ion-tiriac
Ion Țiriac și-a făcut testamentul: ”Am 33 de copii!” Ce se va întâmpla cu miliardele sale
vali mm
Vali Argăseală a compus imn pentru FCSB și a recitat câteva versuri! Mihai Stoica: ”Impresionant. Îl am la inimă”
gigi-becali
Gigi Becali a urcat în studio și a dezvăluit dialogul cu soția, care l-a convins să revină după patru ani: ”Luminița, Luminița”
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Stirile Digi Sport

Exclusiv Mariana Tîrcă, mărturie de la Cernobîl. "Unele lucruri ne-au fost băgate în beci, hainele ne-au fost îngropate"

articol scris de Andru Nenciu
27.04.2020, 08:08

Mariana Tîrcă (57 de ani), legendara handbalistă, dezvăluie pentru Digi Sport ce a trăit în ziua exploziei de la Cernobîl și ce s-a întâmplat ulterior, în România. Ieri, s-au împlinit 34 de ani de la catastrofa nucleară. 

HANDBAL FEMININ:CSM BUCURESTI-ASC CORONA 2010 BRASOV, LIGA FLORILOR (6.02.2019)
Mariana Tîrcă / Foto: Sport Pictures
  • Premier League: Man. United - Arsenal, duminică, 18:30, DGS 1

  • Superliga: Dinamo - UTA Arad, duminică, 21:30, DGS 1

Componentă a grupării Știința Bacău, Mariana Tîrcă avea, în 1986, 23 de ani. Se afla în plină ascensiune cu echipa lui Alexandru Mengoni și Costel Petrea, iar calificarea în finala Cupei Campionilor Europeni valida din nou valoarea handbalului românesc.

Euforia firească generată de o dublă cu Spartak Kiev, trupa titanului Igor Turcin, echipă care domina handbalul european feminin la nivel de club, avea să se transforme însă într-o stare de spaimă violentă. "Am fost expuse radiațiilor atunci", mărturisește Tîrcă, una dintre cele mai mari jucătoare din istoria handbalului. 

În ziua tragediei de la Cernobîl, Mariana Tîrcă și colegele sale aveau să joace prima manșă a dublei cu Spartak, la Kiev, oraș aflat în zonă de risc maxim, situat la doar 110 km de accidentul care se produsese, în acea noapte, în timpul unui test de siguranță. 

Sovieticii secretizaseră totul, deși peste 30 de persoane muriseră pe loc, iar gruparea din Bacău avea să meargă, conform obiceiurilor din sport, la plimbarea din ziua meciului. O energie negativă parcă plutea în oraș. 

Mariana Tîrcă: "Nu era nimeni pe străzile din Kiev, noi am fost expuse atunci"


Atmosfera înspăimântătoare cu un impact emoțional major asupra jucătoarelor e povestită de Mariana Tîrcă. Norul care cuprindea particule radioactive se răspândise deja, iar Kievul se afla în zona de risc maxim. 

"Pe străzile din Kiev era o atmosferă apăsătoare și nu înțelegeam de ce. Nu trecea nimeni. Nici țipenie de om! Noi am fost expuse atunci, dar nu am realizat la acel moment.

Ne-am dat seama că ceva e în neregulă abia în momentul în care am văzut că partida urma să fie condusă de o cuplu de arbitri din Uniunea Sovietică, ceea ce nu era în conformitate cu regulamentul. Arbitrii delegați inițial refuzaseră să mai vină la Kiev", crepețește Tîrcă o fereastră spre anii '80.

Prima manșă a finalei CCE avea să se încheie cu victoria lui Spartak, cu un avantaj fragil, 23-22, dar latura sportivă trecea deja în plan secundar. 

Mariana Tîrcă, mărturie din infernul de la Cernobîl: "Ne-au dus la Iași"

Accidentul nuclear de la Cernobîl a avut loc pe 26 aprilie 1986, la ora 1:23. Catastrofa a fost cauzaă de o explozie a centralei nucleare din oraşul ucrainean Prîpeat, un oraș părăsit, iar zona apropiată catastrofei a fost contaminată.

Un nor de precipitaţii radioactive a ajuns în partea de vest a Uniunii Sovietice, Europa şi până în estul Americii de Nord, iar în timp, efectele asupra populației au fost năucitoare. 

"Când am revenit în România, lucrurile personale ne-au fost băgate într-un beci, la întuneric, ni le-au dat înapoi după multe săptămâni, îmi amintesc.

Alte lucruri, hainele, au fost îngropate. Ne-au dus la Iași, la un institut și ne-au măsurat gradul de radioactivitate folosindu-se de firele de păr.

Acel control și tot ce se întâmplase ne-a distras puțin de la tensiunea returului. Apoi, după retur, ne-au băgat direct în carantină, am stat mult timp izolate", mai rememorează legendara jucătoare. 

Știința Bacău avea să piardă și returul, 23-29, și, implicit, trofeul pus în joc. 

Chernobyl 'New Safe Confinement' Structure Nears Ukrainian Handover
Sarcofagul care protejează rămășițele reactorului 4 de la Cernobîl / Foto: Getty Images

Mariana Tîrcă, mărturie din infernul de la Cernobîl: "Am trăit cu frică o perioadă"

Între 27 aprilie și 5 mai 1986, 30 de elicoptere militare au zburat pe deasupra reactorului în flăcări. Aparatele de zbor ar fi aruncat 2.400 tone de plumb și 1.800 tone de nisip, dar eforturile au fost în van. 

Demersul chiar a agravat starea pentru că sub aceste materiale temperatura din reactor a crescut, la fel ca și cantitatea de radiații eliberată. Echipele de intervenție au reușit să controleze focul și emisiile radioactive abia pe 6 mai. 

"Am trăit cu frică o perioadă, eram tinere. Dacă inițial, când eram în Kiev, nu am conștientizat adevărata dimensiune a problemei, pe urmă am înțeles exact cum afecta întreaga omenire. Mereu îmi aduc aminte de acea perioadă", mai face Mariana Tîrcă o ultimă incursiune în calendarul anului 1986. 

Cum a fost reflectată în România catastrofa nucleară

În România, țară aflată sub papucul de dictator al lui Nicolae Ceaușescu, informația a fost prezentată de la puțin spre deloc. Agenția Rompres difuza abia pe 1 mai 1986 știrea centrată pe mesajul: "Sub președinția tovarașului Nicolae Ceaușescu, secretar general al partidului, s-a analizat situația creată ca urmare a accidentului produs la centrala atomoelectrică de la Cernobîl, din zona Kiev. (...)

Potrivit informării, Comandamentul central de supraveghere și control al calității mediului înconjurător a raportat că, din măsurătorile efectuate pe teritoriul țării, s-a constatat că, în noaptea de 30 aprilie spre 1 mai a.c., au apărut unele creșteri ale radioactivitătii în nord-estul țării". 

Conform unui raport din 2016 al organizației Greenpeace, care militează pentru protejarea mediului, pădurile din zonele din jurul centralei nucleare ar fi devenit adevărate depozite de substanțe radioactive ce nu pot fi neutralizate.

Aceste păduri „vor reprezenta un risc pentru populație în deceniile și chiar secolele ce urmează”, mai subliniau realizatorii raportului publicat în urmă cu patru ani. 

30 Years Since Chernobyl Contamination Remains A Silent Threat
Așa arată astăzi zona de excludere Cernobîl, la 34 de ani de la dezastrul nuclear / Foto: Getty Images

Efecte devastatoare: cantitatea substanțelor radioactive răspândite, mai mare de 400 de ori decât cele împrăștiate de bomba de la Hiroshima 

Ţările care au fost afectate cel mai mult de catastrofă au fost Ucraina, Belarus şi Rusia. Aproximativ 8,4 milioane de locuitori din cele trei state au fost expuşi la radiaţii, iar 336.000 de persoane au fost evacuate. Belarus a fost cel mai afectat stat din punct de vedere meteorologic, deoarece 60% dintre precipitaţiile radioactive au căzut pe teritoriul său.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat că dezastrul de la Cernobîl a cauzat în jur de 30.000 de decese. Mai bine de 7 milioane de oameni au fost expuşi radiaţiilor!

Praful radioactiv cauzat de accidentul nuclear ar fi ajuns în Estul Europei şi chiar în Statele Unite ale Americii. Explozia a eliberat de 400 de ori mai mult praf radioactiv decât bomba de la Hiroshima, din 1945.

Mariana Tîrcă: "Vreau să văd oameni care iubesc sportul"

Stângacea care a jucat în carieră nu numai inter dreapta și centru, ci și extremă dreapta, a strâns 335 de partide pentru echipa națională și a marcat 2.043 de goluri,  o medie de 6,09 goluri pe meci. 

Mariana Tîrcă e câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni cu Podravka Koprivnica, dublă finalistă a Ligii Campionilor, are în palmares 14 titluri de campioană națională și e cetățean de onoare în Făgăraș, Brașov și Koprivnica.

Stabilită în Brașov, orașul despre care se spune că are cel mai curat aer din România, Mariana Tîrcă respiră pentru handbal, marea ei iubire. "Eu am noroc că stau la casă cu curte, dar abia aștept să treacă această pandemie. Și vreau să se însănătoșească toată lumea, dar și tot sportul românesc. Vreau să văd oameni care trăiesc pentru sport, care iubesc sportul". 

Ca antrenoare, Tîrcă a cucerit două titluri în Liga Națională, cu Vâlcea și Rulmentul Brașov, a jucat două finale de Cupa Cupelor și a câștigat Challenge Cup.

Născută în Făgăraș, Mariana Tîrcă a avut mereu ochi în privința tinerelor talente și a promovat jucătoare precum Cristina Neagu, Oana Manea, Adina Meiroșu, Ada Nechita, Patricia Vizitiu, Denisa Dedu, Andreea Pricopi sau pe fiica ei, Sorina Tîrcă, una dintre cele mai valoroase handbaliste din noul val. 

Etichete: handbal , stiinta bacau , mariana tirca , explozie , cernobil , dezastrul de la cernobil


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
HARTĂ Cod galben de ploi torențiale în 14 județe. Zonele vizate de avertizare
HARTĂ Cod galben de ploi torențiale în 14 județe. Zonele vizate de avertizare

ANM a emis o nouă avertizare de vreme rea. Potrivit meteorologilor, 14 județe sunt vizate duminică...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Englezii l-au descoperit pe ”românul care e atât de bogat încât a uitat că are una dintre cele mai tari mașini din istorie”

Ianis Hagi a jucat cu locul 2 din Spania, după 5 meciuri la rând pe bancă, și a fost decisiv! Nota primită
ianis
Gigi Becali, nervos când a văzut ce s-a întâmplat la Arena Națională: ”La revedere! Au făcut ce au vrut”
gigii
Nota primită de Radu Drăgușin, la prima apariție după 6 meciuri în care a fost ”uitat” pe bancă la Tottenham
Tottenham Hotspur v Burnley - Premier League - Tottenham Hotspur Stadium
OUT de la Bayern! Vândut la doar două zile după eliminarea din Champions League
firo: Fuvuball: Soccer: April 23, 2022 1st Bundesliga, season 2021/2022 31st matchday FC Bayern Mvnchen - Borussia Dortmund 3:1, Leroy Sane, Malik Tillman, FC Bayern Mvnchen, FCB, Bayern, FC Bayern, half figure,
Recomandările redacției
gigi-becali
Gigi Becali a urcat în studio și a dezvăluit dialogul cu soția, care l-a convins să revină după patru ani: ”Luminița, Luminița”

Exclusiv Viitorul antrenor al lui Dinamo, anunțat în direct
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-FC HERMANNSTADT, SUPERLIGA SUPERBET (27.02.2024)
Real Madrid a început discuțiile pentru starul de 110.000.000€
Real Madrid v Bayern Munich - UEFA Champions League
Foto Darius Olaru n-are dubii: a spus cine a câștigat ”duelul outfit-urilor” și i-a descris ținuta în două cuvinte
olaru
Citește și
Video ”V-ați gândit vreo secundă la demisie?”. Răspunsul lui Adi Vasile, după ce a ratat obiectivul lui CSM București
adi-vasile
Video Skjern - Dinamo 34-38. Calificare de răsunet a ”Dulăilor” în Final Four-ul EHF European League
handbak
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță în Namibia cu nepotul cel mare, Alexander. Distracție la proprietatea de milioane a fostului tenismen
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță în Namibia cu nepotul cel mare, Alexander. Distracție la proprietatea de milioane a fostului tenismen
De ce nu s-a operat Tavi Popescu înainte de finalul sezonului: "Nu facem vrăjeală, ca în urmă cu 4-5 ani"
De ce nu s-a operat Tavi Popescu înainte de finalul sezonului: "Nu facem vrăjeală, ca în urmă cu 4-5 ani"
Transformarea spectaculoasă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni nu l-a recunoscut
Transformarea spectaculoasă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni nu l-a recunoscut
Elizabeth Hurley, fabuloasă în prag de 59 de ani, într-o rochie decupată în zona bustului. Și crăpătura de pe picior a fost de mare efect
Elizabeth Hurley, fabuloasă în prag de 59 de ani, într-o rochie decupată în zona bustului. Și crăpătura de pe picior a fost de mare efect
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Adio, Edi Iordănescu. Salariu de nerefuzat propus de arabi celui mai prost plătit selecționer de la Euro
Adio, Edi Iordănescu. Salariu de nerefuzat propus de arabi celui mai prost plătit selecționer de la Euro
Prima mașină a fost produsă pe teritoriul României de azi în 1910. Era sub licență din SUA Foto
Prima mașină a fost produsă pe teritoriul României de azi în 1910. Era sub licență din SUA Foto
Până la 10 ani fără permis și, în situații extreme, închisoare pe viață. Singurele măsuri care ar putea face ordine printre șoferii români
Până la 10 ani fără permis și, în situații extreme, închisoare pe viață. Singurele măsuri care ar putea face ordine printre șoferii români
Gest bădărănesc al lui Florinel Coman după ce a fost scos de pe teren. Cum se justifică fotbalistul
Gest bădărănesc al lui Florinel Coman după ce a fost scos de pe teren. Cum se justifică fotbalistul
Video CSM București - Metz 24-27. ”Tigroaicele” nu le-au făcut față franțuzoaicelor! Vor încerca ”remontada” în retur
HANDBAL FEMININ:CSM BUCURESTI-TEAM ESBJERG, LIGA CAMPIONILOR (7.05.2023)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Cher, adevăratul motiv pentru care se întâlnește cu bărbați tineri: „Cei de vârsta mea sunt toți morți!”
Digi World
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”