autocar
Video Unde i-a dus autocarul FCSB-ului pe jucători, după ce sărbătoarea de pe Arena Națională s-a încheiat
dampe
Dan Petrescu a recunoscut! Ce a spus despre Gigi Becali, după ce FCSB a ieșit campioană
Greek Superleague PAOK VS Olympiacos
Fără milă! Ce a scris presa din Grecia, după ce Răzvan Lucescu l-a "demis" pe "Împăratul" Fatih Terim
Digi Sport 1 Live
Acum
Digi Sport Special

DNA s-a sesizat din oficiu în cazul acoperişului Arenei Naţionale. Acuzaţii de abuz în serviciu

28.01.2016, 15:52

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) anunţă că procurorii s-au sesizat din oficiu şi efectuează acte de urmărire penală in rem pentru abuz în serviciu în cazul acoperişului Arenei Naţionale.

acoperis arena nationala
  • SuperLiga: CFR - Farul, sâmbătă, 21:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - Sepsi, sâmbătă, 21:00, DGS 2

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie s-au sesizat, în 18 ianuarie, din oficiu şi efectuează acte de urmărire penală in rem (faţă de faptă) cu privire la suspiciunea săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

"La începutul lunii noiembrie a anului 2015, Primăria Bucureşti a decis închiderea "Arenei Naţionale" din cauza membranei acoperişului ce ar fi fabricat dintr-un material neomologat în România. Din acest motiv, nu s-a emis aviz din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Din datele existente, rezultă că proiectul prevedea edificarea unui acoperiş de tablă, fix, pentru care exista aviz ISU. Ulterior, proiectul a fost modificat, fără a se cunoaşte motivele care au stat la baza deciziei, prevăzându-se construcţia unui acoperiş retractabil, din alt material, aspect care impunea obţinerea unui nou aviz ISU", precizează DNA.

Procurorii au constatat că, la încheierea lucrărilor, deşi se ştia că nu este posibilă obţinerea avizului, s-a efectuat plata către constructor.

Construirea stadionului, susţine DNA, a costat 234 milioane euro, din care acoperişul a costat 84 milioane lei.


Primăria Capitalei a confirmat existenţa a două documente - autorizaţii de construire - emise de primăria Sectorului 2, cu aceeaşi dată şi acelaşi număr, pentru Arena Naţională, în timp ce administraţia locală susţine că ar fi vorba de o singură autorizaţie, rectificată la solicitarea PMB.

Oficiali ai PMB au precizat că documentele au fost identificate în cursul acestei săptămâni, în urma demersului pe care instituţia îl face pentru a găsi o soluţie pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Totodată, au spus aceştia, "această situaţie face obiectul unei verificări interne, urmând ca rezultatul să fie făcut public în următoarele zile".

De altfel, edilul Capitalei, Răzvan Sava, a scris pe pagina sa de Facebook că încearcă să găsească o soluţie pentru Arena Naţională şi a ataşat cele două autorizaţii emise de Primăria Sectorului 2.

"În fiecare zi constat că ne îndepărtăm de obiectiv, adică de identificarea unei soluţii pentru redeschiderea Arenei Naţionale şi descopăr nereguli, tot felul de documente care se bat cap în cap. (...) Confirm ancheta domnului Tolontan: am găsit în dosarele primăriei Capitalei două autorizaţii emise de Primăria sector 2, cu acelaşi număr şi aceeaşi dată, dar cu conţinut diferit. Primăria Capitalei va continua demersurile pentru autorizarea stadionului. Noi nu putem emite autorizaţia de securitate la incendiu. Am luat legătura şi cu IGSU şi Ministerul Dezvoltării pentru a vedea cum se poate rezolva această situaţie. Agrementarea membranei din care este realizat acoperişul se face prin normativ - dacă este cazul - de către MDRAP. Acest lucru nu este de competenţa PMB", precizează Sava.

Într-unul dintre cele două documente postate de Sava, stadionul este prevăzut cu 55.000 de locuri, în timp ce în a doua autorizaţie apare menţiunea "55.000 de locuri din care 20.000 de locuri la tribuna I vor fi acoperite". În aceeaşi autorizaţie se prevede în plus că: "în zona tribunei I s-au introdus pereţi structurali plini, în direcţie radială".

Totodată, autorizaţiile arată că se vor asigura 342 de locuri de parcare, însă un document prevede că 154 dintre acestea sunt la subsol, iar celălalt prevede 188 de locuri la subsol. Una dintre autorizaţii prevede, în plus, amplasarea unei clădiri tehnice care va include centrală termică, echipamente ventilaţii, generatoare, spaţii tehnice. Potrivit aceluiaşi document, "se vor realiza şi amenajări exterioare: plantanţii decorative, alei auto şi pietonale, iluminat exterior". Conform unuia dintre documente, proiectul pentru autorizarea executării lucrărilor de construire a fost elaborat de UAUIM-CCPEC, iar potrivit celuilalt - de JW Max Bogl - Astaldi şi UAUIM-CCPEC.

De asemenea, una dintre autorizaţii prevede o sumă de 411.062.996,36 lei, iar celălalt document prevede aceeaşi sumă, dar se menţionează: "fără TVA".

Primăria Sectorului 2 a transmis o precizare, explicând existenţa celor două documente prin faptul că ar fi vorba de o copie a formularului de autorizaţie de construire care nu a produs efecte juridice, materiale şi tehnice.

"PMB a solicitat Primăriei Sectorului 2 eliberarea certificatului de urbanism, anexând la cererea de emitere Memoriul Tehnic în care era înscrisă modalitatea de acoperire a tribunelor, respectiv: '55.000 locuri, din care 20.000 locuri la tribună I vor fi acoperite'. Ulterior, PMB a înregistrat la Primăria Sectorului 2 cererea de emitere a autorizaţiei de construire în care nu erau menţionaţi parametrii tehnici ai învelitorii. După emiterea autorizaţiei de construire, aceasta a fost înregistrată în registru sub nr. 427/ 28' B'/ 25.04.2008 şi a fost eliberată PMB în aceeaşi zi", se arată în precizare.

De asemenea, se menţionează că, pe 30 aprilie 2008, Primăria Capitalei a revenit prin adresa nr. 1693/ 29.04.2008 cu solicitarea: "în regim de maximă urgenţă, îndreptarea unei erori materiale constatate în cuprinsul autorizaţiei de construire".

"Menţionăm că eroarea materială ce a fost cuprinsă în cererea de eliberare a autorizaţiei de construire aparţine PMB, care a solicitat Primăriei Sectorului 2 îndreptarea acesteia prin rectificarea autorizaţiei de construire. În acest sens s-a dat curs solicitării PMB, autorizaţia de construire rectificată păstrându-şi acelaşi număr de înregistrare din registrul de evidenţă a autorizaţiilor, modificările aduse în cuprinsul ei fiind conforme cu proiectul, avizat conform legii. În concluzie, nu este vorba despre eliberarea a două autorizaţii. În cazul în care ar fi fost eliberate două autorizaţii, acestea ar fi avut numere de înregistrare diferite", susţine administraţia locală, menţionând că formularele cu erorile sesizate din înscrisurile PMB nu au avut efect juridic, deoarece nu au intrat în circuitul civil.

Referitor la valoarea investiţiei, se menţionează că aceasta este cea declarată în cererea pentru emiterea Autorizaţiei de construire înaintată de către PMB, respectiv de 411.062.996, 36 lei.

"Modificarea înscrierii sumei în autorizaţia de construire a survenit la solicitarea expresă a PMB, conform adresei 1.693/ 29.04.2008, cu menţiunea faptului că suma specificată de ei în cererea iniţială era fără TVA", a mai precizat Primăria Sectorului 2.

AGERPRES

Etichete: arena nationala , ancheta , dna , abuz in serviciu , acoperis arena nationala


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, să fie răpit, bătut și arestat
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea mașini scumpe, să fie răpit, bătut și arestat

Aiden Pleterski a fost răpit din centrul orașului Toronto în mijlocul nopții în decembrie 2022...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Radu Draguin of Tottenham Hotspur during the Premier League match Tottenham Hotspur vs Manchester City at Tottenham Hotspur Stadium, London, United Kingdom, 14th May 2024(Photo by Mark Cosgrove/News Images)
Tottenham a primit oferta pentru Radu Drăgușin și a dat răspunsul pe loc

Decizia luată de Parma, după ce Dennis Man a cerut un salariu de 2.000.000 € pe an
DENNIS MAN, ALESSANDRO CIRCATI, ANGE YOAN BONNY, Serie B, 2023-24, Parma vs Cremonese 1-1, 05-05-2024, Esultanza, Celebr
Adrian Mutu s-a întâlnit cu ”my friend” Cristiano Ronaldo! Cadoul primit de la portughez
Screenshot 2024-05-17 at 18.33.57
Acord! Luka Modric urmează să semneze ultimul contract din carieră! Salariu cu 50% mai mic
Real Madrid Celebrate 36th League Title - Madrid
Adio! Louis Munteanu a făcut anunțul
August 27 , 2023, Constanta-Ovidiu,Romania, Superliga Season 2023-2024, Stage 7, FC FARUL Constanta vs Universitatea Cra
Recomandările redacției
Greek Superleague PAOK VS Olympiacos
Fără milă! Ce a scris presa din Grecia, după ce Răzvan Lucescu l-a "demis" pe "Împăratul" Fatih Terim

Marius Șumudică pune ”paie pe foc” înainte de Rapid - FCSB: ”Au luat primul lor titlu. Suntem la egalitate acum!”
Dennis Man, gata să semneze "contractul carierei"! Fotbalistul a sosit în România
Screenshot 2023-12-25 at 20.26.52
Exclusiv Marcel Pușcaș a participat la privatizarea Stelei: ”Numele a fost inclus”. Unde a greșit Gigi Becali
marcel puscas
Citește și
”Câinii” fac ”infern” pe Arena Națională! Câte bilete s-au vândut la Dinamo - Csikszereda, cu 5 zile înainte de meci
dinamo7
Planul măreț al lui Gigi Becali: ”Stadion de 100.000 de locuri în Pipera!”
g
Ce poreclă a primit Meghan Markle după vizita în Nigeria: „A fost greu să nu faci această comparație”
Ce poreclă a primit Meghan Markle după vizita în Nigeria: „A fost greu să nu faci această comparație”
Ovidiu Popescu a refuzat-o pe FCSB și semnează cu rivala din SuperLiga înaintea derby-ului cu Rapid
Ovidiu Popescu a refuzat-o pe FCSB și semnează cu rivala din SuperLiga înaintea derby-ului cu Rapid
De ce e ignorat Marius Șumudică de Dan Șucu pentru postul de antrenor la Rapid
De ce e ignorat Marius Șumudică de Dan Șucu pentru postul de antrenor la Rapid
Olivia Wilde, fizic impresionant în colanți și bustieră, la ieșirea de la sala de fitness. Actrița, o împătimită a antrenamentelor intense
Olivia Wilde, fizic impresionant în colanți și bustieră, la ieșirea de la sala de fitness. Actrița, o împătimită a antrenamentelor intense
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Românii care pot ajunge în instanță dacă stau la curte și au balcon. La ce trebuie să fie atenți?
Românii care pot ajunge în instanță dacă stau la curte și au balcon. La ce trebuie să fie atenți?
Accident aviatic în România. Avion prăbușit la Buzău, care ar fi fost cauza
Accident aviatic în România. Avion prăbușit la Buzău, care ar fi fost cauza
Răzvan Lucescu, dorit pe banca unei echipe mari! Duminică joacă "finala" pentru titlu în Grecia
Răzvan Lucescu, dorit pe banca unei echipe mari! Duminică joacă "finala" pentru titlu în Grecia
Dinamo se mută de pe ”Arcul de Triumf” pentru prima finală cu Csikszereda
FOTBAL:DINAMO BUCURESTI-UTA ARAD, PLAY OUT SUPERLIGA SUPERBET (12.05.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen,
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”