csa-tunari
Top 7 cifre și repere impresionante din Liga 2: capitolele la care CSA Steaua e ”campioană”
Logo Liga 2 / Foto: FRF.ro
Video Liga 2 | Csikszereda - Gloria Buzău 0-1. Rezultatele ultimei etape din play-off și play-out
laca
Exclusiv 36 de milioane €! Marius Lăcătuș e convins: ce urmează în ”războiul” FCSB - CSA Steaua, după verdictul în cazul palmaresului
Digi Sport 1 Live
Acum

ASU Poli Timișoara, academia juniorilor cu inimi de cavaler. Un proiect pornit din pasiune a depășit cluburi din Liga 1

articol scris de Octavian Vasilescu
09.11.2020, 16:37

ASU Poli Timișoara este un club care a pornit la drum de jos, din Liga 5, iar acum se luptă pentru promovarea în Liga 1 și se mândrește cu una dintre cele mai dotate academii din România. 

fiesta timisoara 16 BUN
Imagini de la promovarea echipei ASU Poli Timișoara în Liga 3, în 2015 / Sursa foto: asupolitimisoara.ro
  • SuperLiga: CFR - Farul, sâmbătă, 21:00, DGS 1

  • SuperLiga: Universitatea Craiova - Sepsi, sâmbătă, 21:00, DGS 2

Coordonatorul Centrului de Copii și Juniori de la ASU Poli Timișoara, Iulian Prodana, a explicat rețeta proiectului sănătos din Banat. 

În această toamnă, ASU Poli Timișoara l-a vândut pe portarul Alexandru Borbei (17 ani) la Lecce, iar de aici a pornit și discuția cu Iulian Prodana:"Transferul lui Borbei este un prim pas. Acesta este și obiectivul centrului de copii și juniori, promovarea tinerilor către nivelul superior. Cea mai mare generație din club este generația 2003, care a fost aici de la început. Ăsta e obiectivul, de asta au fost mai mulți copii promovați timpuriu, unii chiar de la 14 ani.

ASU Poli Timișoara, academia juniorilor cu inimi de cavaler

Eu m-am atașat acestui proiect încă din fașă, din Liga 5. Noi am început să dezvoltăm centrul de copii și juniori în 2016, prin cooptarea unor antrenori și grupe de la anumite cluburi din oraș.

Fiecare club știe mai bine cum să se organizeze, când să promoveze jucători. Noi avem antrenori dedicați, venim în întâmpinarea lor cu anumite oferte. Dacă un copil promovează din centru, antrenorul care l-a format primește un anumit bonus. Trebuie să fie stimulați și antrenorii de la juniori.


Academia noastră a urcat și în clasificarea pe țară. Anul trecut am fost pe locul 17, iar anul acesta eram undeva pe poziția 9. Încercăm să ajungem încet, încet în primele șase pe țară", a spus Iulian Prodana, pentru Digi Sport.

  • La ultima acțiune a echipei naționale U18, ASU Poli Timișoara a trimis cinci jucători: Ralf Kuhn, Rareș Bîrlovean, Demetris Cristodulo, Denis Radu și Denis Bot.
  • ASU Poli Timișoara are o medie de vârstă de 23.8 ani, asta pentru că tinerii jucători promivați la echipa mare au lângă ei câțiva jucători cu experiență de la care pot "fura" meserie. "Veteranii" sunt: Alexandru Munteanu, Sergiu Popovici, Alin Ignea, Petre Ivanovici, Cristian Scutaru, Ioan Mera și Mircea Axente.
  • În 2016, ASU Poli Timișoara a cucerit titlul naţional la juniori D. În echipa respectivă evolua și Alexandru Borbei, portarul care a făcut acum pasul spre Lecce. Un alt component din generația respectivă, Lucian Simedru, ajuns între timp la CFR Cluj.

Paul Codrea, antrenor la ASU Poli Timișoara. Centrul are 300 de copii

ASU Poli Timișoara a reușit să atragă nume importante în acest an. Până ca Dan Alexa să preia funcția de manager general în cadrul clubului, Paul Codrea a fost adus pentru a antrena Grupa 2007: "Îl avem ca antrenor și pe Paul Codrea, l-am mai adus și pe Octavian Popescu. La juniorii U19 l-am cooptat pe Sorin Vlaicu, mai sunt nume.

De un an și jumătate am format o Comisie Tehnică în cadrul clubului, a centrului, în care antrenorii sunt împărțiți pe niște paliere: coordonatori, pe inițiere, pe dezvoltare, perfecționare. Acum avem 300 de copii, iar de anul trecut ne-am înscris și la fotbalul feminin.

Cum sunt promovați juniorii la ACS Poli Timișoara

Nu ne-am grăbit, am făcut pas cu pas și cred că se poate și mai bine. Avem susținerea Druckeriei, susținerea Politehncii, așa am ajuns să ne dezvoltăm. Sunt condiții bune. Politehnica ne pune la dispoziție partea de infrastructură, transportul pentru jocurile din deplasare și cantonamente. Partea financiară o gestionăm cu câțiva reprezentanți din Politehnică.

Sunt foarte multe academii care sunt peste noi, cred că trebuie încurajată mai mult promovarea juniorilor. Noi nu promovăm câte zece jucători din centru. Merg în pregătire câte cinci-șase copii, dar sunt promovați în echipa mare câte doi-trei în fiecare an. Un caz a fost Borbei, mai sunt și alți copii", a mai declarat Iulian Prodana, pentru Digi Sport.

Galerie Foto

Tinerii fotbaliști au doar doi idoli: Messi și Cristiano Ronaldo

Iulian Prodana a mai spus că ASU Poli încearcă să-i învețe pe tinerii jucători care este istoria fotbalului românesc, ce jucători legendari am avut în trecut și ce performanțe au obținut echipele autohtone: "Psihologul nostru sportiv i-a întrebat pe cei mici care sunt echipele lor favorite, ce jucători urmăresc, iar cam toți au spus Barcelona, Real Madrid, Messi și Ronaldo.

Din păcate, acest fenomen a devenit destul de monopolizat. Nimeni nu știe istoria fotbalului românesc, ce jucători mari am avut... Cu toții au spus nume din străinătate. Încercăm să le transmitem istoria noastră, să știe și copiii istoria fotbalului nostru. Asta chiar dacă situația naționalei nu e extraordinară", a spus Iulian Prodana.

ASU Poli Timișoara, locul 8 în topul academiilor din România

FRF a demarat din 2019 procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii și juniori și centrelor pentru fotbal juvenil din România.

Academiile sunt aranjate în clasament pe baza unui punctaj. În 2019, ASU Poli Timișoara a obținut 56.6 puncte în această anchetă a FRF. În 2020, academia de pe Bega a avut un salt impresionant, ajungând pe locul 8 pe țară, cu 81.1 puncte. În 2019, academia de la ASU Poli Timișoara s-a situat pe locul 17.

Top 10 academii din România, conform FRF:

  • Viitorul - 93.42 p.
  • FCSB - 88.18 p.
  • Dinamo - 84.84 p.
  • Concordia Chiajna - 84.81 p.
  • Csikszereda Miercurea Ciuc - 83.9 p.
  • Sport Team București - 83.34 p.
  • Universitatea Craiova - 81.59 p.
  • FC Voluntari - 81.13 p.
  • ASU Poli Timișoara - 81.10 p.
  • CFR Cluj - 80.12 p.

Cum se punctează academiile din România

Conform FRF, procedura de evaluare acoperă șapte domenii fundamentale pentru performanța în fotbalul juvenil, fiecare cu mai multe categorii.

Fiecare categorie este evaluată pe o scară de la 1 la 4 puncte. În același timp, fiecare categorie are o pondere diferită la evaluarea totală. Scorul final depinde de evaluarea tuturor categoriilor din 7 domenii, calculul final ținând cont atât de ponderea fiecărei categorii, cât și a domeniului general în scorul total.

Iată cele 7 domenii și ponderea lor la total (100%), fiecare academie putând obține maximum 100 de puncte:

  1. STRATEGIE ȘI FILOZOFIE 10,6 %
  2. ECHIPE ȘI JUCĂTORI 12,1%
  3. STAFF TEHNIC 19,4%
  4. STAFF SUPORT   6,8%
  5. ANTRENAMENTE ȘI MECIURI   9,7%
  6. INFRASTRUCTURĂ ȘI FACILITĂȚI 20,8%
  7. REZULTATE 20,6%

Ce spuneau fanii echipei ASU Poli Timișoara despre acest proiect în urmă cu 7 ani

În 2012, când ASU Poli a plecat la drum din Liga 5, unul dintre liderii galeriei timișorene, Goran Mrakic, a acordat un interviu pentru site-ul digisport.ro.

Iată ce așteptări aveau fanii în urmă cu șapte ani, la început de aventură: "Noi reprezentăm o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, un termen care pentru alții și-a pierdut orice însemnătate. Suntem mulțumiți de ce am realizat până acum, dar simțim că avem energie pentru fapte mai mari. Totul depinde de noi.

Viitorul îl văd strălucit, pentru că nu avem ce pierde. Iar dacă va fi să dispărem de pe scenă, o vom face cu demnitate. Toți suporterii cu mintea sănătoasă și cu sufletul deschis pentru un fotbal curat au fost impresionați de inițiativa noastră, iar acest lucru ne împlinește și pe noi", spunea atunci Gorna Mrakic, pentru Digi Sport.

Așa arată acum clasamentul din Liga 2, cu ASU Poli Timișoara pe poziția 3

Etichete: poli timisoara , asu poli timisoara , centrul de copii si juniori , galerie poli , iulian prodana


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor

Un tânăr care a fost răpit în urmă cu 27 de ani și a fost găsit acum, în viață, în beciul vecinului...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Radu Draguin of Tottenham Hotspur during the Premier League match Tottenham Hotspur vs Manchester City at Tottenham Hotspur Stadium, London, United Kingdom, 14th May 2024(Photo by Mark Cosgrove/News Images)
Tottenham a primit oferta pentru Radu Drăgușin și a dat răspunsul pe loc

Decizia luată de Parma, după ce Dennis Man a cerut un salariu de 2.000.000 € pe an
DENNIS MAN, ALESSANDRO CIRCATI, ANGE YOAN BONNY, Serie B, 2023-24, Parma vs Cremonese 1-1, 05-05-2024, Esultanza, Celebr
A "măcelărit" imnul în fața a 70.000 de oameni și a ajuns să fie batjocorit în întreaga țară: "Retrage-te!"
albanoo
Ofertă de 1.3 milioane de euro pentru Louis Munteanu! Ce urmează pentru atacant
Acord! Luka Modric urmează să semneze ultimul contract din carieră! Salariu cu 50% mai mic
Real Madrid Celebrate 36th League Title - Madrid
Recomandările redacției
laca
Exclusiv 36 de milioane €! Marius Lăcătuș e convins: ce urmează în ”războiul” FCSB - CSA Steaua, după verdictul în cazul palmaresului

Ce lovitură! Denis Alibec a ales între FCSB și Farul
denis-alibec
Exclusiv Ilie Dumitrescu și Marius Lăcătuș sunt siguri că nu trebuie să lipsească de la EURO 2024: ”Cel mai bun din SuperLigă”
louis-munteanu
Foto Valeriu Iftime a intrat în vestiar după Botoșani - Mioveni! Mesajul transmis
Citește și
Un singur jucător mai are contract cu CSA Steaua, după încheierea sezonului din Liga 2
steaua
Pe ce stadion ar putea să joace Corvinul în Europa League
FOTBAL:CORVINUL HUNEDOARA-OTELUL GALATI, FINALA CUPEI ROMANIEI BETANO (15.05.2024)
Ce poreclă a primit Meghan Markle după vizita în Nigeria: „A fost greu să nu faci această comparație”
Ce poreclă a primit Meghan Markle după vizita în Nigeria: „A fost greu să nu faci această comparație”
Florin Tănase se întoarce la FCSB! Transferul anului: „Discuții finale cu Gigi Becali"
Florin Tănase se întoarce la FCSB! Transferul anului: „Discuții finale cu Gigi Becali"
Încă o confirmare în lotul României pentru EURO, stoperul cu tată român și mamă din Franța! Clubul a fost informat deja
Încă o confirmare în lotul României pentru EURO, stoperul cu tată român și mamă din Franța! Clubul a fost informat deja
Olivia Wilde, fizic impresionant în colanți și bustieră, la ieșirea de la sala de fitness. Actrița, o împătimită a antrenamentelor intense
Olivia Wilde, fizic impresionant în colanți și bustieră, la ieșirea de la sala de fitness. Actrița, o împătimită a antrenamentelor intense
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Ce șansă are un dependent de alcool să trăiască o viață normală
Cine a fost ultimul artist care l-a văzut pe Toma Caragiu înainte să moară la cutremur? Nu era soția
Cine a fost ultimul artist care l-a văzut pe Toma Caragiu înainte să moară la cutremur? Nu era soția
Accident aviatic în România. Avion prăbușit la Buzău, care ar fi fost cauza
Accident aviatic în România. Avion prăbușit la Buzău, care ar fi fost cauza
WTA Roma: Sabalenka promite "răzbunare" în fața lui Swiatek. "Cu ajutorul vostru, o să o înving"
WTA Roma: Sabalenka promite "răzbunare" în fața lui Swiatek. "Cu ajutorul vostru, o să o înving"
”Mi-am luat la revedere de la jucători”. Lui Daniel Oprița îi expiră contractul cu CSA Steaua: ”Vedem ce va fi”
daniel oprita

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen,
Antonia, într-o salopetă descheiată până la abdomen, "asortată" cu o atitudine de femme fatale. "Pur și simplu perfectă"
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul fabulos
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de neajutorată”