profimedia-0822548628
Selecționerul și-a dat demisia imediat după meci: ”Șanse de calificare încă există”
New York, USA. 18th May, 2023. People watch billboards displaying the official logos for the FIFA World Cup 2026 New York/New Jersey at a launch Event in Times Square. The event unveiled the official themes for the MetLife stadium matches: "We are NYNJ" a
OUT de la Cupa Mondială din 2026! Motivul total bizar pentru care o țară a decis să se retragă înaintea calificărilor
olaru
Foto Darius Olaru n-are dubii: a spus cine a câștigat ”duelul outfit-urilor” și i-a descris ținuta în două cuvinte
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Digi Sport Matinal

Urnele pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026! Cum arată grupa ”morții” și cea accesibilă pentru România

articol scris de Digi Sport
23.11.2023, 23:52

Chiar dacă pe ”Bătrânul Continent” abia s-au încheiat preliminariile pentru EURO 2024, în alte părți ale lumii calificările pentru Campionatul Mondial din 2026 sunt în toi.

Soccer: FIFA World Cup 2026 Announcement
Trofeul Cupei Mondiale / Foto: Profimedia
  • Premier League: Man. United - Arsenal, duminică, 18:30, DGS 1

  • Superliga: Dinamo - UTA Arad, duminică, 21:30, DGS 1

Cupa Mondială de peste 3 ani va fi prima care va fi organizată de 3 țări, Statele Unite, Canada şi Mexic. De asemenea, tot în premieră, la turneul final vor participa 48 de echipe, față de 32 la ultimele ediții. Astfel, Europa va trimite la CM din 2026 16 echipe.

Cum arată urnele pentru preliminariile Cupei Mondiale din 2026

Cum numărul formațiilor care vor merge la Campionatul Mondial se modifică, vor exista schimbări și în preliminarii. Astfel, vor fi 12 grupe de calificare, 6 de câte 5 echipe și 6 de câte 4, în condițiile în care suspendarea Rusiei rămâne în vigoare.

Doar câștigătoarele grupelor se vor califica direct, în timp ce naționalele care vor încheia pe locul doi, plus 4 cele mai bune echipe din ediția următoare a Ligii Națiunilor, vor intra într-un play-off cu patru rute, care se va disputa pe sistemul semifinale-finală.

În acest moment, în funcție de clasamentul FIFA, criteriul în urma căruia s-au făcut până acum grupele valorice pentru tragerea la sorți a preliminariilor CM, urnele arată așa:

  • Urna 1: Franța, Anglia, Belgia, Olanda, Portugalia, Spania, Italia, Croația, Germania, Elveția, Danemarca, Ucraina
  • Urna 2: Austria, Suedia, Ungaria, Țara Galilor, Polonia, Serbia, Scoția, Turcia, Cehia, România, Norvegia, Slovacia
  • Urna 3: Grecia, Slovenia, Finlanda, Irlanda, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Islanda, Irlanda de Nord, Israel, Georgia
  • Urna 4: Bulgaria, Luxemburg, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kosovo, Azerbaijan, Estonia, Cipru, Insulele Feroe, Letonia, Lituania
  • Urna 5: Moldova, Andorra, Malta, Gibraltar, Liechtenstein, San Marino

Așadar, România ar putea avea o grupă accesibilă dacă ar da peste Elveția/Ucraina, Irlanda de Nord și Lituania, dar în cazul în care i-ar ieși în cale formații precum Franța, Grecia/Slovenia, Kazahstan și Moldova, lucrurile s-ar complica teribil.

Clasamentul FIFA poate suferi modificări majore până în noiembrie 2024, când este de așteptat să fie programată tragerea la sorți.

Grupele Cupei Mondiale 2026, organizate pe criterii regionale | FOTO Cu stadioanele

Galerie Foto

Grupele din primul tur al Cupei Mondiale 2026, ce va fi organizată de Statele Unite, Canada şi Mexic, vor fi organizate pe criterii regionale, pentru a limita deplasările, a anunţat președintele FIFA, Gianni Infantino.

Acest Mondial va fi primul organizat în trei ţări diferite, dar şi primul la care vor participa 48 de echipe (faţă de 32 la ultimele ediţii).

"Provocarea va fi logistica", a recunoscut Infantino, prezent la Los Angeles pentru a prezenta logoul oficial al competiţiei, "distanţele, fusul orar, diferenţele climatice la fel - altitudinea din Mexic, nivelul mării în alte regiuni".

"Deci, este important pentru noi să creăm un mediu bun pentru ca echipele şi fanii să se afle în cele mai bune condiţii posibile. Acest lucru înseamnă să nu fie nevoie de prea multe călătorii, mai ales la debut. Vom crea grupe în care echipele vor fi cazate în funcţie de tragerea la sorţi", a adăugat preşedintele instanţei mondiale a fotbalului.

"A fost unul dintre avantajele Cupei Mondiale din Qatar, unde un jucător, la o oră după meci, putea să fie în patul său. În 2026 vor fi deplasări, dar noi vom coordona acest lucru şi ne vom asigura că sunt întrunite cele mai bune condiţii posibile pentru echipe", a mai transmis preşedintele FIFA.

Alexi Lalas, fostul star al echipei Statelor Unite la Cupa Mondială din 1994 (SUA), a susţinut propunerea lui Infantino: "Noi vorbim de zboruri uneori de şase ore, de schimbări de fus orar. Pentru mulţi jucători veniţi din toate colţurile lumii, va fi fundamental să schimbăm competiţia, deci această idee de a regrupa pe regiuni are sens".

Statele Unite vor găzdui cea mai mare parte a turneului, cu 11 oraşe din totalul de 16 stabilite pentru Mondialul din 2026: Seattle, San Francisco, Los Angeles, Kansas City, Dallas, Atlanta, Houston, Boston, Philadelphia, Miami şi New York/New Jersey (FOTO în galeria de mai sus).

Mexico City, Guadalajara şi Monterrey vor fi locurile de desfăşurare în Mexic, în timp ce, din partea Canadei, Vancouver şi Toronto au fost oraşele alese.

Formatul Cupei Mondiale 2026

Cupa Mondială din 2026 va inaugura un nou format, cu 48 de echipe şi 80 de meciuri, faţă de 32 de echipe şi 64 de meciuri pentru Cupa Mondială 2022.

Cele 48 de echipe vor fi repartizate în 12 grupe a câte patru formații. Ideea inițială, cu grupe de trei echipe, a fost abandonată. Din grupe vor ieși primele două clasate și cele mai bune opt locuri trei. 

Ca urmare a creșterii numărului de echipe, va crește considerabil și numărul de jocuri. În vara lui 2026, se vor disputa un total de 104 meciuri, pe parcursul a 39 de zile, cu peste o săptămână mai mult decât până acum. La precedentele ediții, se disputau 64 de meciuri.

Nu doar numărul de echipe reprezintă o premieră care va fi bifată la Cupa Mondială din 2026, ci și numărul de țări gazdă. Va fi prima ediție organizată în trei țări. Având în vedere situația, FIFA se gândește să realizeze unele ”zone”, pentru a limita pe cât posibil lungimea deplasărilor.

Etichete: cupa mondiala 2026 , romania cm 2026 , preliminarii cm 2026 , urne cupa mondiala 2026


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Mihai Leu, internat de urgenţă din cauza unor complicaţii după o operaţie
Mihai Leu, internat de urgenţă din cauza unor complicaţii după o operaţie

Campionul la box şi raliu Mihai Leu a fost internat de urgenţă, vineri seară, la spitalul din...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Englezii l-au descoperit pe ”românul care e atât de bogat încât a uitat că are una dintre cele mai tari mașini din istorie”

Ianis Hagi a jucat cu locul 2 din Spania, după 5 meciuri la rând pe bancă, și a fost decisiv! Nota primită
ianis
Nota primită de Radu Drăgușin, la prima apariție după 6 meciuri în care a fost ”uitat” pe bancă la Tottenham
Tottenham Hotspur v Burnley - Premier League - Tottenham Hotspur Stadium
Gigi Becali, nervos când a văzut ce s-a întâmplat la Arena Națională: ”La revedere! Au făcut ce au vrut”
gigii
OUT de la Bayern! Vândut la doar două zile după eliminarea din Champions League
firo: Fuvuball: Soccer: April 23, 2022 1st Bundesliga, season 2021/2022 31st matchday FC Bayern Mvnchen - Borussia Dortmund 3:1, Leroy Sane, Malik Tillman, FC Bayern Mvnchen, FCB, Bayern, FC Bayern, half figure,
Recomandările redacției
olaru
Foto Darius Olaru n-are dubii: a spus cine a câștigat ”duelul outfit-urilor” și i-a descris ținuta în două cuvinte

Video&Foto Gigi Becali: ”Uitați-vă, mă, cu cine vin! Merg doar cu ei”. Cine sunt, de fapt, cei care l-au însoțit la Arena Națională
g4
Video Darius Olaru a oferit declarația serii, iar apoi s-a dat de gol fără să vrea despre viitorul la FCSB
darius olaru
Adio, Jurgen Klopp! A confirmat că s-a înțeles cu Liverpool: ”O chestiune de zile”
Liverpool v Atalanta, UEFA Europa League, Quarter Final, First Leg, Football, Anfield, Liverpool, UK - 11 Apr 2024
Citește și
Decizie fără precedent. Meciul a fost anulat fără motiv: ”Nu se va juca şi nici nu va fi reprogramat”
dribling
Foto ”Cel mai important meci din istoria fotbalului” se va disputa pe stadionul de 1,5 miliarde de euro
profimedia-0183533958
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță în Namibia cu nepotul cel mare, Alexander. Distracție la proprietatea de milioane a fostului tenismen
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță în Namibia cu nepotul cel mare, Alexander. Distracție la proprietatea de milioane a fostului tenismen
De ce nu s-a operat Tavi Popescu înainte de finalul sezonului: "Nu facem vrăjeală, ca în urmă cu 4-5 ani"
De ce nu s-a operat Tavi Popescu înainte de finalul sezonului: "Nu facem vrăjeală, ca în urmă cu 4-5 ani"
Transformarea spectaculoasă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni nu l-a recunoscut
Transformarea spectaculoasă a lui Alexandru Tudor, omul de încredere al lui Gigi Becali. Nimeni nu l-a recunoscut
Elizabeth Hurley, fabuloasă în prag de 59 de ani, într-o rochie decupată în zona bustului. Și crăpătura de pe picior a fost de mare efect
Elizabeth Hurley, fabuloasă în prag de 59 de ani, într-o rochie decupată în zona bustului. Și crăpătura de pe picior a fost de mare efect
Are 53 de ani, dar ar putea fi confundată cu o tânără de 30. Loredana Groza, zeiță într-o fustă scurtă și corset: „Cea mai frumoasă!”
Are 53 de ani, dar ar putea fi confundată cu o tânără de 30. Loredana Groza, zeiță într-o fustă scurtă și corset: „Cea mai frumoasă!”
Adio, Edi Iordănescu. Salariu de nerefuzat propus de arabi celui mai prost plătit selecționer de la Euro
Adio, Edi Iordănescu. Salariu de nerefuzat propus de arabi celui mai prost plătit selecționer de la Euro
Prima mașină a fost produsă pe teritoriul României de azi în 1910. Era sub licență din SUA Foto
Prima mașină a fost produsă pe teritoriul României de azi în 1910. Era sub licență din SUA Foto
Până la 10 ani fără permis și, în situații extreme, închisoare pe viață. Singurele măsuri care ar putea face ordine printre șoferii români
Până la 10 ani fără permis și, în situații extreme, închisoare pe viață. Singurele măsuri care ar putea face ordine printre șoferii români
Gest bădărănesc al lui Florinel Coman după ce a fost scos de pe teren. Cum se justifică fotbalistul
Gest bădărănesc al lui Florinel Coman după ce a fost scos de pe teren. Cum se justifică fotbalistul
FIFA a stabilit unde va avea loc meciul de deschidere a Cupei Mondiale din 2026

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 53 de ani, dar ar putea fi confundată cu o tânără de 30. Loredana Groza, zeiță într-o fustă scurtă și corset: „Cea mai frumoasă!”
Are 53 de ani, dar ar putea fi confundată cu o tânără de 30. Loredana Groza, zeiță într-o fustă scurtă și corset: „Cea mai frumoasă!”
Digi World
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Alimentele pe care ar trebui să le eviți pentru a reduce riscul de a dezvolta cancer
Digi Animal World
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”
Reacția unui câine atunci când își vede stăpânii sărutându-se. Imaginile sunt virale: ”Când realizezi că ești a cincea roată la căruță”