358432286_662720629222265_3332310223648840242_n
Video Turului ciclist al Sibiului: Maximilian Schachmann a câștigat a treia etapă. Cine este noul lider al competiției
turul ciclist al sibiului
Lennert van Eetvelt a câștigat etapa a doua a Turului Ciclist al Sibiului
bocciu-3
Exclusiv Victor Angelescu, reacție vehementă după ce instanța a decis că Liviu Ungurean ”Bocciu” va rămâne în arest
Digi Sport 1 Live
Acum
Etapa 1 Liga a2-a: Corvinul Hunedoara-Gloria Buzau
Play-off

Daniel Crista a făcut istorie pentru România chiar dacă a concurat cu roţi „fake” şi în răspărul federaţiei!

articol scris de Radu Naum
19.11.2020, 15:53

Daniel Crista a reuşit să câştige prima medalie pentru ciclismul românesc în 80 de ani, bronz în cursa pe puncte la Europenele de velodrom de la Plovdiv, care s-au încheiat pe 15 noiembrie.

daniel crista
Daniel Crista / Foto: Instagram @dcrista
  • Liga 2: Corvinul - Buzău, joi, 19:00, DGS 1

  • Media: Digi Sport Special, joi, 21:30, DGS 1

Ciclistul de la Steaua povesteşte tactica ingenioasă, aplicată împreună cu antrenorul grec, care l-a dus pe podium.
Întrebat despre sprijinul federaţiei, Crista spune că Eduard Novak, preşedintele FRC, nu numai că nu l-a ajutat în obţinerea acestei performanţe, dar i-a şi pus beţe în roate de mai mult timp.

În acest moment, nu cu mult înaintea alegerilor federale, în interiorul forului are loc un război dur. Cinci membri ai Consiliului de Administraţie au adresat un memoriu în 12 puncte acuzându-l pe Novak de achiziţii neaprobate de CA, angajări de persoane fără concurs, semnarea retroactivă a unui contract de publicitate care nu s-a derulat, dar a fost plătit, etc. În replică, Novak i-a dat în judecată pe cei cinci.

Bronzul lui Daniel Crista a picat în mijlocul acestui conflict. Cea mai deşteaptă cursă

Cum ai reuşit această medalie în cursa pe puncte? Pare că vine de pe Marte. Noi nu avem un velodrom în toată ţara!

  • un pluton ia startul pe distanţa a 160 de ture, la fiecare 10 ture având loc un sprint în care se atribuie puncte; ultimul sprint valorează dublu

Da, nu avem. Încă mă iau fiorii când mă gândesc la ceea ce am reuşit să fac! Cu toate astea îi spuneam lui Iorgos (n.r. Giorgios Giorgiadis) că mă simt bine. Iorgos e antrenorul meu care m-a susţinut mereu, indiferent ce scandal mai era pe la federaţie. La urmărire individuală am reuşit să-mi bat recordul personal. Şi nu eram mai obosit, deveneam mai bun cu fiecare cursă, aveam chiar picioare mai bune. La start cursei pe puncte (Iorgos) mi-a spus să stau liniştit. Ştia că eu vreau mereu să atac. Încercam să-mi spun mie, pentru că mi-e foarte greu să mă stăpânesc, “Stai liniştit, salvează energie, încearcă să faci ceva constructiv în această cursă!”.


După 60 de ture (din 160) am început să “dau” şi eu atacuri, dat fiind că toţi erau obosiţi. Am început să câştig puncte şi să-mi construiesc un clasament. Apoi am urmat un atac al băiatului din Belarus, am dat o tura plutonului (a reuşit să iasă din pluton şi să-l prindă din urmă). Cam cu 19 ture înainte de final am plecat singur-singur de această dată şi am ajuns detaşat. Am luat şi sprintul intermediar şi sprintul final care valora dublu. Mă uitam la panoul care afişa punctele, îmi făceam calcule, mă gândeam "Mamă, ce se întâmplă!". Ştiam că dacă prind plutonul din urmă din nou mă pot clasa pe locul 2. Dar din păcate n-am reuşit, la ultimul sprint au mărit viteza şi am rămas pe 3.

Manual de supravieţuire: cum să obţii o medalie cu materiale de împrumut sau „fake”!

Poate pentru mulţi e bizar să citească postarea ta de după medalie: 'bicicleta de urmărire o am de la un prieten (George Porumb), bicicleta de viteză am cumpărat-o de nu ştiu unde'. Reprezentând România, aceste materiale nu îţi sunt puse la dispoziţie de federaţie?

Am văzut nişte roţi de la federaţie în Cehia, dar m-am simţit mult mai bine cu ale mele. Mi-am pus baieurile mele pe roţile pentru Europene şi am zis că aşa vreau să fie bicicleta. Posibilitatea să iau roţi de la FRC mi-a fost oferită cu siguranţă, nu pot spune nu.

daniel crista 1
Daniel Crista / Foto: Instagram @dcrista

Dar asta a fost tot? Federaţia nu-şi poate permite să-ţi dea o bicicletă dată fiind această performanță? Cât ar costa ea?

Cu siguranţă că federația poate să cumpere o bicicletă sau chiar două (cea de urmărire individuală este diferită de cea de fond), trebuie doar să-și dea interesul. Poate domnul Novak are ceva materiale de la federație cumpărate pe anumite proiecte. Poate pe viitor și eu voi putea beneficia de asemenea materiale, dar deocamdată nu știu nimic. O bicicletă de top ar costa cam 15.000 de euro. Poate spre 20.000 de euro dacă îți iei tot, tot de top.

Tu spuneai că ai concurat pe roţi din China. Mă gândesc că există și mai bune de la firme tradiționale din Europa. Se poate spune că ai concurat pe roți bune, dar second hand raportat la topul mondial?

Un fel de roți bune, dar “fake”! Adică sunt bune, dar nu chiar așa de bune... Am pus mâna pe roți bune de velodrom și se învârt când sufli pe ele. Contează foarte mult. Concurenţii mei aveau toţi roţi foarte, foarte bune.

„Federaţia nu voia să mă înscrie, le-am spus că merg pe banii mei”

Cu ce te-a ajutat federaţia în drumul spre această performanţă?

Sincer, nu pot să spun că m-a ajutat foarte mult. Adică n-am primit mai nimic de la federaţie. Anul trecut mă rugam de federaţie să mă înscrie la Europene. Le spuneam că dacă nu aveţi bani sau nu e buget, nu e problemă, eu vreau să merg, mă înscrieţi şi mă duc pe banii mei, e visul meu. Fără să mai amân încă un an, încă un an, până când?!...

Le-ai cerut sprijinul, există un dialog, să le spui 'am nevoie de asta'? Ei ce zic?

Eu nu sunt genul ăsta de om, cine mă cunoaşte ştie foarte bine că nu cer. Dacă mi se dă, e binevenit. Dar să cer eu, vreau să-mi daţi bicicletă, niciodată.

Cu înscrierile au fost probleme? Că ştiu că în trecut au existat...

Da, pe vremea domnului Selejan, mai demult, am păţit cu Mondialele, trebuia să merg cu Răzvan Jugănaru şi au pierdut data limită de înscriere şi nu ne-am mai dus.

Şi acum, totul a fost în regulă?

Acum totul a fost în regulă, dar anul trecut cu multe întrebări, rugăminţi, şi toate cele...

Ca să te înscrie?

Da, ca să mă înscrie federaţia, singur nu pot.

Dar de ce a trebuit să te rogi ca să te înscrie?

Pentru că ori n-au încredere în mine... nici anul acesta n-au avut încredere în mine, abia după ce am demonstrat la naţionale că pot şi sunt capabil să fac un rezultat bun, abia după aceea m-au felicitat şi au zis, da, ai fost cel mai bun din cursă, dar staţi puţin, campionatul naţional nu e un criteriu, şi atunci... eu n-am mai zis nimic, nu sunt genul să mă laud.

Daniel Crista: „Am auzit că antrenorul personal al preşedintelui e plătit cu 30.000 de euro pe an. Antrenorul meu îşi plăteşte singur combustibilul şi se roagă să fie acreditat”

Povesteşte-mi desprea situaţia aceasta cu antrenorii care a declanşat un conflict puternic în cadrul federaţiei chiar înainte de alegeri, cu antrenorul tău Iorgos, cu italianul pe care l-a adus Eduard Novak... Înţeleg că deşi Iorgos a fost votat să fie antrenor federal, el nu a fost angajat. Italianul da, care e situaţia, din punctul tău de vedere?

Cristiano Valoppi, dacă îl întrebaţi pe el, cred că e un om sincer, ştie că nu a avut o contribuţie majoră la acest rezultat. Iorgos, da, a fost ales să fie antrenor federal şi se chinuie de vreo două, trei luni să-şi facă contract, fuge după preşedinte (Eduard Novak) de colo, colo, ca să-i semneze contractul, să-şi intre în atribuţiuni.

La Europene ... nici eu nu ştiu exact, că nu vrea să mă încarce cu tot negativismul ăsta... dar din ce am auzit el s-a zbătut foarte mult, s-a dus pe la federaţie, s-a rugat de ei să îi facă acreditare...

Deci el a fost acreditat de federaţie sau nu?

A fost acreditat într-un final, după multe rugăminţi, federaţia a dat mail, în ghilimele, că nu a fost trimis mailul, l-au scris de faţă cu Iorgos, dar din câte am înţeles nu l-au trimis, Iorgos a plecat liniştit, a sunat la comisarii de la velodrom (la Plovdiv) „Aţi primit mailul?”, „N-am primit nimic”, „Păi cum n-aţi primit?!”... Şi s-a dus înapoi şi într-un final au trimis mailul...

De ce se întâmplă lucrurile acestea?

Nu ştiu. Acum, din ce am înţeles, Cristiano Valoppi trebuie să fie plătit cu 30.000 de euro pe an. Nu ştiu dacă e o sumă reală. Pentru mine e o sumă ireală!

Prea mare?

E un pic cam mare. Staţi un pic! Iorgos de ani de zile dă bani din buzunar pentru motorină, pentru mâncare, şi n-a fost niciodată plătit de federaţie. Şi face din suflet, şi face toate astea pentru că vrea el, nu l-a plătit nimeni. Şi acum dintr-o dată antrenorul preşedintelui, care e italian, e plătit cu 30.000 de euro!

Dar de ce spui „antrenorul preşedintelui”?

Pentru că e antrenorul lui personal... Dar nu prea vreau eu să mă bag în toate discuţiile astea pentru că la un moment dat se vor întoarce împotriva mea...

crista
Daniel Crista / Foto: Instagram @dcrista

„Dl. Novak mi-a pus mereu beţe în roate, Probabil că nu mai are loc de noi”

Ţi-e teamă de consecinţe din partea lui Eduard Novak?

Păi, mie mi-au fost puse beţe în roate de către domnul Novak încă dinainte, anul trecut când eram la echipa Giotti Victoria eu eram legitimat şi la Steaua Bucureşti ca echipă de club, şi este voie, pentru că pe licenţă ai „club” şi „echipă”.

Este o chestie total legală. Şi el pur şi simplu nu mă lăsa să particip la curse, îi punea pe toţi comisarii din România să mă dea afară din curse, când mergeam cu Steaua, şi ne făcea probleme, şi la campionatele naţionale...

Ce e povestea asta, ai primit vreo explicaţie?

El spune că nu e corect, că nu pot să fac aşa ceva. Dar dacă ne uităm la clasamentele din Turcia, din Rusia sunt oameni care participă la clubul lor în anumite curse, fără probleme. Nu ştiu o explicaţie. Ori că noi am venit de la Giotti, eu cu Dima, Dobre, Denis Vulcan, ciclişti destul de ok, în România şi nu mai putea nimeni să câştige nimic, adică dl. Novak nu mai avea rezultate cu echipa lui...

Pentru că Eduard Novak, trebuie spus, este preşedintele federaţiei, este şi ciclist (medaliat cu aur paralimpic) şi este şi conducător de echipă, are echipa din Tuşnad, mulţi contestând toate aceste calităţi în acelaşi timp. Tu ce părere ai?

Da, nu mi se pare un lucru corect. Pentru că fără să vrei, fără rea intenţie, te duci spre echipa ta, adică dacă eu îmi fac echipă şi vreau să fiu preşedinte, vreau să duc un pic şi către echipa mea, să-mi promovez echipa, fără să-mi dau seama. Nu cu rea intenţie, dar e automat, tragi către „copilul” tău.

Etichete: eduard novak , federatia romana de ciclism , daniel crista


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut niciodată operația de separare

Abby și Brittany Hensel, gemene siameze din SUA, care au devenit celebre în toată lumea după ce au...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
Romania V Greece - International Friendly, Bucharest - 25 Mar 2022
OUT de la echipa națională pentru EURO! ”Orice om sănătos la cap l-ar lua în lot, dar eu l-am scos”

"A fost cel mai bun!" Columbienii au remarcat un singur jucător român, după amicalul de la Madrid
Screenshot 2024-03-26 at 22.07.30
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Screenshot 2024-03-27 at 17.00.01
Ianis Hagi, răspuns tranșant pentru Edi Iordănescu după golul înscris în România - Columbia 2-3
Provocarea zilei: găsește reprezentantul României din fotografia virală
Screenshot 2024-03-27 at 18.44.14
Recomandările redacției
bocciu-3
Exclusiv Victor Angelescu, reacție vehementă după ce instanța a decis că Liviu Ungurean ”Bocciu” va rămâne în arest

Xabi Alonso a ales-o pe Bayern, dar șefii bavarezilor și-au luat gândul: ”Aproape imposibil”
Bayer 04 Leverkusen v FC Bayern München - Bundesliga
Galerie Foto Nu se mai ascund! Internaționalul român și-a făcut publică relația
aza3
Adrian Mutu ”a răbufnit” înainte de Sepsi - CFR Cluj
mutu sapca
Citește și
Încă un sportiv român poate primi o suspendare drastică! Este în pericol să rateze Jocurile Olimpice
profimedia-0796893762
Galerie Foto Jonas Vingegaard a câştigat Turul Franţei pentru al doilea an la rând
Tour de France 2023 - Stage 21 PARIS, FRANCE - JULY 23 : Vingegaard Jonas (DEN) of Jumbo-Visma pictured with the yellow
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
"Am avut metastaze la plămâni și la coloană". Teodora, fiica lui Mihai Stoica, despre dificila perioadă când a luptat cu cancerul
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Accidentare la FCSB! Titularul ”s-a rupt" și ar putea rata tot sezonul!
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Surpriză uriașă: Dinamo a renunțat la varianta Târgoviște! Unde vor evolua „câinii” până la finalul play-out-ului
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Adevărul despre scandalul dintre Rebel Wilson și Sacha Baron Cohen. Ce a scris actrița despre starul din „Borat” în cartea ei de memorii
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Ungaria introduce vinieta de o zi. Cât costă și de ce nu merită să o cumperi?
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
Simona Halep, veste total neașteptată. Ce i se pregătește fostului lider mondial
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
"Ați mai văzut așa ceva?" Surpriză mare la Miami: o rusoaică a învins o favorită și s-a calificat în semifinale
Mark Donovan a câștigat Turul Ciclist al Sibiului, editția 2023
turul ciclist al sibiului

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Are 47 de ani, dar arată ca o puștoaică. Shakira, irezistibilă în emisiunea lui Jimmy Fallon, într-o rochie scurtă
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale
Momentul în care un elefant furios lovește un camion de safari plin de turiști, în Africa de Sud. Imaginile sunt virale