Copos și farmecul pieții

05.06.2012, 10:35
dan filoti-1

Două vorbe despre fotbalul intern înainte să intrăm în nebunia fotbalului adevărat pe care numai un turneu final, fie el de campionat mondial sau european, poate să îl ofere. Mă declar un romantic al acestui sport și consider că nimic nu se compară cu confruntările echipelor naționale pentru un trofeu. Dar asta este o altă discuție. Una la care noi, românii, cu a noastră reprezentativă mereu aproape și niciodată acolo, în ultimul timp, nu avem dreptul să participăm.

Revenind la tema propusă, din tot freamătul de intersezon, m-aș opri la ce se întâmplă la Rapid. Echipa ce este condamnată să aibă în ADN vocația autocompătimirii și autodistrugerii. Finanțatorul acestei echipe, George Copos își ascunde managementul de tip “cu stângu-n dreptu’ ” în spatele sintagmei “farmecul vieții”. A preluat-o de la cei care simt și trăiesc asta, nu o înțelege pentru că nu o simte și, în consecință, o aplică defectuos și inutil, deturnând demagogic spiritul acestui club de tradiție. Poate ultimul după executarea cu sânge rece a unor echipe genCraiova, Timișoara și chiar Progresul via Național. Ceea ce se întâmplă acum în Giulești este scandalos. Viitorul este condiționat de cele câteva sute de mii de euro pe care Lucescu junior ar trebui să le dea înapoi celui ce pretinde că numai în ultimul sezon a investitit peste zece milioane. Nu aș vrea să se înțeleagă că sunt dintre cei care scriu/vorbesc  cu lejeritate despre sume pe care într-o viață majoritatea covârșitoare a românilor nu vor putea să le strângă, dar mi se pare de bun-simț să ridic problema ca atunci când vorbești de zeci de milioane să nu pui în pericol un proiect, un destin pentru câteva sute de mii. Ceea ce se întâmplă acum e mai degrabă farmecul pieții, bucuria bleagă a nomenclaturistului care, furat la cântar de vânzătorii de trufandale, scoate cinci bani de la țăranca de la taraba cu verdețuri.

Probabil că antrenor va fi Neluțu Sabău, un martor încă pasiv al degringoladei impuse de posibil viitorul său patron. Nu vreau să fiu înțeles greșit. Pentru ce a făcut în tricoul Rapidului, al naționalei și al oricărei echipe pe care a reprezentat-o Moțul merită oricând și oriunde să antreneze în fotbalul românesc. Nu e asta discuția.

În opina mea de observator a ceea ce se întîmplă în Liga I în general și la Rapid în cazul particular de față, după plecarea deja anunțată cu mult înaintea finalului deja încheiatului sezon a lui Răzvan Lucescu-altă greșeală imensă de strategie-, soluția lui Copos era una cît se poate de simplă și evidentă: Marian Rada. Da, tipul acela voit anticarismatic, ușor rrâit, din umbra lui Lucescu junior, din umbra seniorului, din umbra lui Rednic sau a oricui a mai trecut în ultimii douăzeci de ani pe la Rapid. Interimarul care când a avut echipa pe mână a readus-o în Europa, alimentând constant visele de mărire ale celui care îl ignoră. Omul care a fost orice la clubul acesta. De la director general, la secund sau femeie de serviciu cum mulți l-au ironizat. În 1995, atunci când Rapid era cât pe ce să își păteze istoria cu un trofeu pe care nu-l merita, pierdut până la urmă la penaltyuri cu Petrolul, Copos anunța prima oară din cele 125 de tentative nerealizate că se retrage. Atunci, Rada împreună cu un alt personaj determinant, dar prea puțin apreciat în Giulești, regretatul Dinu Drăgan, menținea flacăra și făcea posibile peste alți câțiva ani performanțe străine Giuleștiului atâta amar de vreme. Chiar! Știți că fie că vorbim de titluri (două), Cupe, Supercupe sau acel parcurs memorabil din 2006 în defuncta Cupa UEFA, toate aceste realizări de după 1989 îl au pe Rada drept numitor comun?! Cel care vine primul și pleacă ultimul de la ProRapid și care atunci când nu aranjează copete pe terenul de antrenament, se implică din calitate de principal și mai dă o gură de oxigen Rapidului. Fără pretenții salariale, fără condiții exagerate și de cele mai multe ori fără măcar a avea pretenția unui minim respect. La ora la care eu scriu și dumneavoastră citiți, Marian Rada nu numai că nu și-a primit bonusul pentru calificarea în grupele Europa League de anul trecut, ori salariul pe ultimele Dumnezeu știe câte luni, el nu și-a luat nici măcar prima pentru că la finalul sezonului 2010-2011 a readus Rapidul în competițiile europene (la fel cum se întâmplase la finele sezonului 2007-2008 cînd tot cu Rada interimar în ultimele nouă etape giuleștenii au prins nesperat podiumul) .

Și, în aceste condiții, având o propunere fermă de a câștiga în Qatar într-o lună cât la Rapid în ani, ezită. Iminenta lui plecare mi s-ar părea un act de depersonalizare-scuzați cacofonia- a acestei echipe. Ar fi, păstrând proporțiile, ca și cum Benfica l-ar trimite în exil pe Eusebio sau, mai aproape, ca și cum Dinamo s-ar lepăda de Dinu-bine, nici asta nu e departe, dar e o altă poveste. Pentru că fără Rada, Rapidul nu va mai fi Rapid. Admitem că familia Lucescu a marcat fotbalul românesc și stim că George Copos se autodeclară un apropiat și un admitrator al lor. De ce oare nu poate învăța?! De ce nu poate înțelege că după ce Mircea Lucescu a luat cu el de la Rapid un om determinat al vișiniilor, pe Marin Ioniță, nu doar antrenorul cu portarii, ci cel mai bun antrenor cu portarii din România, fiul său este pe cale să ia din Giulești nu doar un secund, ci un principal pe care te poți baza oricând, dar mai ales o bună bucată din spiritul a ceea ce el numește farmecul vieții?!

De același autor
Citeşte alte articole de Dan Filoti
Digi24
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani

O olandeză de 28 de ani, sănătoasă din punct de vedere fizic, a decis să fie eutanasiată, pentru că...

Descarcă aplicația Digi24

  • 20:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 21:00 LIVE Euro Fotbal
  • 21:55 LIVE Champions League: Bayern Munchen-Real Madrid
  • 22:45 LIVE Euro Fotbal
  • 23:00 LIVE Champions League: Bayern Munchen-Real Madrid
  • 20:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 21:00 LIVE Euro Fotbal
  • 21:55 LIVE Champions League: Borussia Dortmund-PSG
  • Vezi tot programul
  • liga digisport

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • HANDBAL MASCULIN:DINAMO BUCURESTI-SPORTING LISABONA, EHF EUROPEAN LEAGUE (5.03.2024)

    HANDBAL: Skjern - Dinamo, ora 19:45, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • Chemnitz, Deutschland 15. November 2023: FIBA Europe Cup - 2023/2024 - Niners Chemnitz vs. Spojnia Stargrad Im Bild: Bas

    BASCHET: Olympiacos - Barcelona, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • logo liga campionilor

    FOTBAL: Bayern Munchen - Real Madrid, ora 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Video Cea mai în formă jucătoare din lume, un car de nervi în meciul cu Jaqueline Cristian: ”Vino aici! Mai mult respect”

profimedia-0868753464

Exclusiv Gata! Dan Petrescu s-a răzgândit

Screenshot 2024-04-28 at 23.20.51

A făcut 5-4 în minutul 90+5 și a scris istorie! Echipa care, după 121 de ani, va juca în premieră în cupele europene

Ligue 1 Uber Eats - Stade Rennais v Stade Brestois 28-04-2024

”Tatăl meu `a explodat`!” Fiica unui antrenor a spus totul: ”Eram minoră și e o infracțiune”. Cu ce se ocupă tânăra

nadia-jemez20

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media