Alex, băiatul mamei

08.05.2013, 18:07

Beth Ferguson trecuse printr-un război şi născuse doi fii. Îi crescuse cum se pricepuse mai bine, în cartierul muncitoresc Govan. Amândoi jucau fotbal şi, într-un anume fel, era tare mândră că nu aveau să muncească în şantierul naval, precum tată lor.

E drept, nu trăiau din fotbal. Alex câştiga o sumă infimă pentru meciurile de sâmbătă, cu St. Johnstone, unde era mai mult rezervă. Iar în primăvara lui 1963, într-un joc dintre rezervele clubului său şi Airdrie şi-a spart arcada, pometele şi nasul. Aproape 4 luni a stat pe bară.

Când a revenit, a jucat tot pentru formaţia de rezerve, trei meciuri. Ai lui au pierdut cu 1-8, 0-7 și 2-9. Atunci şi-a zis că se lasă. S-a dus la biroul de emigrări din Glasgow, a completat un formular şi a acceptat o slujbă de gravor, extrem de bine plătită, în Canada. Chit că știa doar vag unde e Canada: peste Atlantic.

Vineri de dimineaţă n-a avut chef de antrenament şi i-a cerut iubitei fratelui său să-l sune pe Bobby Brown, managerul lui St. Johnstone, şi să-i spună că e răcit. Apoi a plecat cu prietenii la bazin, să înoate. Toată ziua le-a vorbit doar despre Canada.

Seara, acasă, maică-sa l-a luat tare. Apoi i-a spus că Brown îl căutase la telefon toată ziua. Când l-a sunat acasă, acesta nici n-a mai avut puterea să-l certe: toată toamna căutase un atacant să-l aducă la echipă, nu găsise, așa că-l chema pe el, de la echipa a doua. I-a spus doar să se prezinte a doua zi la hotelul Bath, de lângă Ibrox şi să se pregătească să fie titular cu Rangers.

N-a zis nici da, nici nu, dar când a închis telefonul, Beth, care auzise toată conversaţia, a izbucnit. L-a certat vreo două ore şi dacă n-a fi realizat că a doua zi are meci, probabil că ar fi făcut-o toată noaptea. Mai mult de gura ei s-a dus Alex sâmbătă la hotelul Bath.

Ce a urmat e deja istorie. A marcat un hat-trick, unicul pe Ibrox, împotriva lui Rangers, în istoria campionatului Scoţiei. Ziarele de a doua zi i-au acordat pagini întregi tânărului de 21 de ani. Şi nimeni n-a bănuit ce avea să urmeze. La fel cum nimeni n-a mulţumit mamei Beth pentru că nu l-a lăsat să plece în Canada.

De același autor
Citeşte alte articole de Cosmin Staniloiu
Digi24
O regină a frumuseții din Ecuador a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
O regină a frumuseții din Ecuador a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață

O fostă concurentă la Miss Ecuador, Landy Parraga Goyburo a fost împușcată mortal în restaurantul...

Descarcă aplicația Digi24

  • 21:30 Etapa 8 Superliga: CFR Cluj-Rapid
  • 22:15 LIVE Digi Sport Special
  • 22:30 Etapa 8 Superliga: CFR Cluj-Rapid
  • 23:30 LIVE Digi Sport Special
  • 21:00 Etapa 8 Superliga: Universitatea Craiova-FCSB
  • 21:45 LIVE Digi Sport Special
  • 22:00 Etapa 8 Superliga: Universitatea Craiova-FCSB
  • 23:00 LIVE Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • digi sport matinal colaj

    MEDIA: Digi Sport Matinal, ora 10:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Tim Seria A ball and the logo during the Italian Serie A football match AC Milan vs Bologna at San Siro stadium in Milan, Italy on 27/08/22

    FOTBAL: Cagliari - Lecce, ora 13:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: CS SUPORTER CLUB OTELUL GALATI - ACS PETROLUL 52 PLOIESTI, SUPERLIGA SUPERBET (27.01.2024)

    FOTBAL: Petrolul - Oțelul Galați, ora 15:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Radu Dragusin

    FOTBAL: Liverpool - Tottenham, ora 18:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 20:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Rapid CFR Cluj

    FOTBAL: CFR Cluj - Rapid, ora 21:30, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

E gata să plece la 5.000 km distanță, după ce amanta a născut al doilea copil, iar soția al patrulea. Pe cine ia cu el

walker

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: ”Ei nu i-a plăcut niciodată”. S-a spus că soția l-a părăsit după accidentul teribil

nesu

OUT de la FCSB, după șapte ani! ”Roș-albaștrii” îi caută deja înlocuitor

andrei-vlad

Foto Dan Petrescu a reînceput treaba la CFR Cluj, soția, Adriana, a plecat la mii de kilometri. Cine a însoțit-o

adriana6

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media