O altfel de avancronică a finalei Cupei României

28.05.2015, 11:30

Duminică seara, când va păși pe gazonul Arenei Naționale pentru finala Cupei României cu Steaua, Universitatea Cluj o va face din postura omului ajuns în fața unui eveniment pe care l-a așteptat o jumătate de veac, la finalul căruia ar putea veni sfârșitul! Doar că istoria a învățat-o de atâtea ori pe U că în orice sfârșit, există și un nou început! După retrogradarea din Liga 1, gruparea „șepcilor roșii” are în față un viitor incert, ca să nu spunem sumbru. Însă, U s-a confruntat de-a lungul timpului cu tot felul de greutăți, una mai mare decât cealaltă, și mereu a depășit dificultățile cu un zâmbet ștrengar în colțul gurii și cu boemia specifică ardelenilor.

Știu! A pleca înseamnă a muri puțin, a spus-o fostul mare jurnalist francez Victor Sinet și este mai valabilă ca niciodată în cazul lui U. Și acum, ca și la alte plecări, ceva din U moare, dar spiritul trebuie să rămână viu! Nu cred și nici nu mă aștept ca Veselovsky, Skvorc, Ceppelini, Nuno Viveiros sau Mengolo au aflat de drumul parcurs cu trenul în 1923 de jucătorii lui U spre Grenoble pentru a participa la un festival studențesc, cu o pâine și brânză de burduf donată de la Păltiniș. Poate nici Ciupe, Cristi Munteanu sau Vlad Morar nu au citit de pățaniile de atunci ale lui Guga, Bonciucat, Pompi Lazăr sau Brutus Rațiu, dar cu siguranță nonșalanța și dezinvoltura acelor adevărați pionieri ai „șepcilor roșii” ar trebui să nu le lipsească clujenilor la finala cu Steaua.

Și asta pentru că, așa cum spunea Titus Lucaciu, U le-a făcut farmece tuturor celor care i-au purtat culorile și nu este doar o potcoavă cu noroc, ci și un magnet adevărat. Într-adevăr, albul și negrul din echipamentul său simbolizează și faptul că Universitatea nu și-a negociat niciodată principiile și că întotdeauna a vrut ca treaba să fie „oablă”, fie bună, fie rea! Tocmai de aceea, în 1940, U a plecat în pribegie la Sibiu, unde a jucat până în 1944 într-un gest uriaș de patriotism și onoare. Tocmai această poveste îi conferă Universității un aer cum niciun club din fotbalul românesc nu mai are.

Legendarul Ioan Chirilă descria perfect spiritul lui U în cartea „Șepcile roșii”: La U, totul s-a făcut dintr-un entuziasm de un an, de o oră sau de o clipă. U n-a băut prea mult din cupa bucuriei. A învins și a pierdut când nu se aștepta nimeni!

Poate că și acum, U ar trebui să își mai amintească de aceste lucruri! Să își reamintească minunata sa poveste! Să renască și să triumfe când nimeni nu se mai așteaptă!

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor

Un tânăr care a fost răpit în urmă cu 27 de ani și a fost găsit acum, în viață, în beciul vecinului...

Descarcă aplicația Digi24

  • 12:00 Stirile Digi Sport
  • 12:15 Fotbal European
  • 13:00 Stirile Digi Sport
  • 13:15 Fotbal Club
  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Fotbal Club
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:15 Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • 111111

    MEDIA: Liga Digi Sport, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FC ARGES-FC BOTOSANI, SUPERLIGA SUPERBET (29.01.2023)

    SuperLiga, baraj: Botoșani - Mioveni, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0774483276

    Serie A: Fiorentina - Napoli, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • super avancronica

    Media: Super Avancronica, 23:15, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Ianis Hagi, lovit în față de Vinicius Junior! Gestul făcut imediat apoi de starul lui Real Madrid

21

Reacția "Împăratului" Fatih Terim, după ce Răzvan Lucescu l-a bătut a 3-a oară la rând: "Trebuie s-o spun!"

FC Schalke 04 v Galatasaray - UEFA Champions League Group D

Familia lui Schumacher a strâns 4.000.000 €. Bani pentru ”tratamente pe care nicio ființă umană nu le-a primit”

Formula 2 Grand Prix of Hungary

Fanii lui Tottenham s-au supărat că Radu Drăgușin a jucat atât de bine încât au cerut: "Reziliați-i contractul!"

Tottenham Hotspur Team Training, Hotspur Way Training Centre, Enfield, UK - 17 Apr 2024

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media