Nebunul care sfințește locul

15.12.2014, 23:09
bogdan-socol

În primul rând, nu ar mai trebui să-i spunem El Loco. Dacă porecla ține cont de excesele din trecut ale lui Marcelo Bielsa și de raportul obsesiv pe care-l are cu meseria sa, antrenorul lui Olympique Marseille nu are nimic de-a face cu un nebun atunci când se exprimă.

Din contră, discursul său public se caracterizează printr-un raționament total, ajutat de un vocabular precis, care a epuizat deja patru translatori la Marseille. Cu niște ochelari de bibliotecar așezați pe nas, argentinianul de 59 de ani pare un profesor de filosofie a fotbalului. Dincolo de toate, Bielsa chiar provine dintr-o familie de intelectuali, fratele său fiind ministru de externe. Totodată, este și un îndrăgostit de cuvinte, fiind capabil să vorbească 11 ore neîntrerupt cu Pep Guardiola despre fotbal.

Acesta este omul care a revoluționat-o nu doar pe Marseille, ci și întregul fotbal francez. Marcelo Bielsa a reușit să transforme Ligue 1 într-un campionat mai incitant ca niciodată și, deși nu-i place atenția, argentinianul atrage privirile tuturor ca un magnet. Și asta pentru că, fără el, Marseille s-ar fi zbătut în continuare în anonimat, sufocându-se în fața unor echipe de mâna a doua și neavând vreo șansă în duelurile cu gigantul PSG.

În schimb, cu Bielsa pe bancă, OM continuă să impresioneze, să fie aproape lider aproape la jumătatea sezonului și să practice, poate, cel mai ofensiv fotbal pe care l-a putut etala vreodată. Iar Don Marcelo este, fără îndoială, omul anului în fotbalul din Hexagon. Nimeni, nici măcar Zlatan Ibrahimovic, nu a putut egala impactul pe care l-a avut Bielsa asupra Ligue 1. Chiar dacă poate fi comparat cu efectul unui meteorit, sudamericanul este mai degrabă un apostol ajuns pe un tărâm pe care își propune să-l creștineze.

Prin tot ceea ce spune, dar mai ales prin ceea ce face, Marcelo Bielsa fascinează. A venit cu idei inovatoare și cu metode speciale prin care i-a făcut pe jucătorii lui OM să susțină un ritm infernal pe toată durata unui meci grație unei condiții fizice impresionante. Cu toate acestea, Bielsa consideră că, în fotbalul modern, antrenorii au o expunere exagerată. Foarte modest, refuză să vorbească despre o revoluție la OM pentru simplul fapt că antrenorii nu sunt revoluționari și susține că nu a inventat nimic. Tot Bielsa crede că jucătorii merită toată recunoașterea, în timp ce antrenorii merită criticile.



"Marii lideri vorbesc puțin" este unul dintre citatele preferate ale lui Bielsa. El nu acordă interviuri pentru a nu-și irosi timpul prețios pe care îl poate consacra muncii sale. Argentinianul consideră că liderii au nevoie de a fi ascultați atunci când vorbesc, iar cea mai bună manieră de a se face auziți este de a vorbi puțin. Marcelo Bielsa refuză mereu să comenteze zvonurile privind vreun transfer, nu dă pronosticuri, el preferă să vorbească despre tactică, despre echipa sa, fiind chiar singurul antrenor care oferă cu plăcere 11-le de start. Restul este doar bla-bla-bla pentru sud-american.

În același timp, Bielsa preferă umilința în locul vanității pe care o consideră unul dintre marii dușmani ai oamenilor implicați în fotbal: "Un mare profesionist trebuie să fie mereu umil. Secretul este să combini vanitatea necesară pentru a fi un jucător de primă ligă și umilința de a se integra într-un grup. Niciun jucător nu este mare dacă nu își face echipă mare!"

Antrenorul de 59 de ani mai are o calitate aparte: nu își critică niciodată în public jucătorii. În plus, repetă mereu că fotbalul există doar pentru suporteri: "Noi, cei care purtăm emblema clubului suntem doar trecători. Singurii care rămân și întrețin tradiția sunt suporterii. În relația cu publicul, noi avem obligații, nu drepturi!"

De aceea, cred că indiferent de ce va fi până la finalul sezonului în Ligue 1, iluzia lui Marseille la titlu nu va fi precum o cafea scurtă precum cea pe care o bea Bielsa în timpul fiecărui meci!

De același autor
Citeşte alte articole de Bogdan Socol
Digi24
Și-a cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
Și-a cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți

După ani de zile în care a trăit și a amenajat rulote, o tânără a făcut o pasiune pentru...

Descarcă aplicația Digi24

  • 14:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 14:30 LIVE Baraj Superliga
  • 14:30 LIVE Baraj Superliga
  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 16:30 LIVE Fotbal European
  • 18:00 LIVE Premier League: Manchester City-West Ham
  • 18:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 LIVE Premier League: Manchester City-West Ham
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL: Oțelul Galați - ”U” Cluj, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • arsenal

    FOTBAL: Arsenal - Everton, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Chelsea v Liverpool, EFL Carabao Cup Final, Football, Wembley Stadium, London, UK - 25 Feb 2024

    FOTBAL: Liverpool - Wolves, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Erling Haaland of Manchester City celebrates his goal to make it 3-0 during the Premier League match Manchester City vs Wolverhampton Wanderers at Etihad Stadium, Manchester, United Kingdom, 4th May 2024(Photo by Mark Cosgrove/News Images)

    FOTBAL: Manchester City - West Ham, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)

    FOTBAL: Rapid - FCSB, 21:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Spain: REAL MADRID v FC BARCELONA. LA LIGA 2023/2024. ROUND 32.

    FOTBAL: Barcelona - Rayo Vallecano, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League - Old Trafford

Foto Adrian Mutu s-a întâlnit cu ”my friend” Cristiano Ronaldo! Cadoul primit de la portughez

Screenshot 2024-05-17 at 18.33.57

Acord! Luka Modric urmează să semneze ultimul contract din carieră! Salariu cu 50% mai mic

Real Madrid Celebrate 36th League Title - Madrid

Exclusiv 36 de milioane €! Marius Lăcătuș e convins: ce urmează în ”războiul” FCSB - CSA Steaua, după verdictul în cazul palmaresului

laca

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media