Viața cu Xabi Alonso, viața fără Xabi Alonso

01.09.2014, 16:52
niculescu 1

N-aveam de gând neapărat să scriu despre Real Madrid la acest început de săptămână. Tema Xabi Alonso era una tentantă, dar ma gândeam s-o abordez în zilele următoare, după ce se va fi terminat perioada de mercato. Nu-mi trecea prin cap că Real Madrid ar fi putut avea probleme la San Sebastian, în fața unui Real Sociedad demolat recent în Rusia de Kuban Krasnodar. Comentasem înainte Villarreal-Barcelona, iar la 2-0 pentru Real am plecat spre casă, cu ideea că nu se mai poate întâmpla mare lucru până la pauză. Pe ”Anoeta” atmosfera era oricum tensionată, jucătorii lui Real Sociedad fuseseră primiți destul de rece de spectatori atunci când au ieșit la încălzire, în vreme ce antrenorul Arasate fusese fluierat de-a dreptul. Trebuie să recunoașteți, nu era cel mai propice scenariu pentru o ”remontada”.

Cum a fost posibil ca Real Madrid să se dilueze într-atât încât să încaseze patru goluri, chit că ultimul e ușor dubios, și să arate o asemenea imagine deplorabilă în ora de joc ce a urmat? Ce să se fi modificat într-atât încât campioana Europei să nu fie în stare să țină de un rezultat și, mai apoi, să nu poată genera ocazii la poarta gazdelor? Acum ceva vreme, când analizam achizițiile Realului, scriam tot pe acest blog următoarele: ”Va fi foarte interesant de văzut cum va gestiona Carlo Ancelotti această ”galaxie”. Precedenta a avut momentele sale de tensiune, vezi cazul Makelele, care a dezertat sătul fiind să alerge pentru strălucirea altora. Pericolul pentru Ancelotti vine din tentația de a alinia într-un prim „11” toate starurile posibile. Asta dă echipei o forță ofensivă uluitoare, în schimb o face destul de vulnerabilă la nivel defensiv.” Am încheiat citatul. Vulnerabilitatea la nivel defensiv s-a văzut un pic și cu Cordoba, în prima etapă, dar fiind pe teren propriu și-n fața unui adversar complexat de ce avea în față nu s-a băgat de seamă. Acum, pe ”Anoeta”, această vulnerabilitate a fost evidentă.

Eu cred că Realului i-a lipsit în această partidă echilibrul. Acel echilibru pe care-l dădea Xabi Alonso. Despre Xabi Alonso am vorbit și am scris mereu la superlativ. Mi s-a părut mereu piesa esențială în mecanismul extrem de scump al Realului.

Fac o paranteză. Scurtă. În 2006, la Mondialul german (unde îl vedeam zilnic pe Jurgen Klopp explicând meciurile pe ZDF și ARD) m-am întâlnit cu Cosmin Olăroiu. Era antrenor la Steaua atunci, venise să vadă meciuri de la Mondial și am stat cu el câteva ore bune pentru un interviu. Era imediat după episodul Middlesbrough, iar Oli era obsedat de acel meci, de greșelile pe care le-a făcut echipa, pe care le-a făcut el, pe care le-a făcut MM. Am vorbit și despre alte subiecte, și, ajungând de la Brazilia la Barcelona, ce tocmai câștigase Liga Campionilor la Paris, cu Arsenal, Oli mi-a spus că, după el, cel mai important om al acelei echipe a Barcelonei nu era Ronaldinho, nu era Eto`o, nu era Deco, ci era Edmilson. Sesizând mirarea mea, mi-a făcut, cam o oră, demonstrații despre rolul lui Edmilson. Folosindu-se de cănile de cafea (a băut vreo 6 espreso în acest timp), de pahare, de sticle de apă, m-a luminat într-un fel. Paranteză închisă.

Rolul de atunci al lui Edmilson îl avea la Real Xabi Alonso. Era un fel de ”quaterback” din fotbalul american, punctul de plecare al atacurilor, punctul de echilibru al echipei, omul în jurul căruia se așezau ceilalți și care dicta ritmul și orientarea. Folosindu-se de multe ori de faulturi la limita regulamentului, Xabi Alonso știa să oprească momentele de ofensivă ale rivalului, așa cum a fosta cazul dumincă seară cu Sociedad. Marile victorii ale Realului din ultimii 5 ani coincid cu prestațiile excelente ale ”quaterback-ului” său. Mă gândesc la meciurile cu adevărta importante, nu la dueluri obișnuite.

Multă lume l-a acuzat pe Ancelotti după acest eșec de pe ”Anoeta”. Eu cred că pe nedrept și voi explica un pic mai târziu. Am citit multe acuze și-n legătură cu schimbările. În special introducerea lui Khedira a generat comentarii diverse și răutăcioase. Trecând peste faptul că lumea a uitat repede de Liga Campionilor câștigată acum 100 de zile (știți povestea cu memoria, care înșeală, nu?), Ancelotti nu-i totuși un antrenor oarecare. El și-a dat seama imediat că lipsește echilibrul la mijlocul terenului și de aceea a ales să-l trimită acolo pe Khedira. De ce nu pe Illaramendi, asta da, poate fi o întrebare, de vreme ce fostul jucător al Sociedadului a fost adus tocmai ca urmaș natural al lui Xabi Alonso. Însă un om la centrul terenului trebuia introdus, căci atâția jucători ofensivi nu reprezintă întotdeauna o rețetă a succesului.

Revin la Ancelotti. Când a fost numit, scriam despre italian că e un antrenor care lucrează cu ceea ce i se pune la dispoziție. Există o asemenea categorie. El nu e Mourinho să ceară transferuri pe unde se duce, se mulează pe ce găsește și, dacă ne uităm la rezultatele sale, îi cam iese. Izbutește și unele mutări spectaculoase și neașteptate, vezi reconversia profesională a lui Pirlo la Milan ori a lui Di Maria la Real. Are acum o mare problemă de rezolvat, găsirea unui jucător care să-i ia locul în teren lui Xabi Alonso. Dacă va fi Kroos acela, vom vedea, parcă totuși ar fi păcat de calitățile lui Kroos, dacă va fi Illaramendi sau dacă va fi Khedira, iarăși vom vedea. Să nu vă mirați dacă-l vom vedea, iar pe Pepe jucând ca mijlocaș defensiv. Cert e ca până-n iarnă, Ancelotti trebuie să se descurce cu ce are la dispoziție. Și adevărul e că nu prea are, căci lotul Realului nu-i deloc generos, aș zice că dimpotrivă.

Iar cei care-l acuză pe Ancelotti că nu l-a vrut pe Radamel Falcao nu știu ce vorbesc și iau de bune anumite informații. Falcao n-a ajuns la Real pentru că Jorge Mendes, impresarul său, n-a vrut să-și închidă ușile de acces la alte cluburi. Un agent de calibrul lui Mendes nu face toate afacerile cu un singur partener, căci riscă să-i piardă pe ceilalți. Iar Manchester United e un partener de afaceri de același calibru cu Real, cu care Mendes a rulat bani frumoși în trecut, trebuia ținut aproape. Alta e discuția dacă într-adevăr Falcao era ceea ce lipsea la United, dar despre subiectul ăsta într-o altă zi a acestei săptămâni.

Termin cu Xabi Alonso, care e totuși subiectul acestui text. Viața Realului fără Xabi Alonso va fi, am convenit cred, complicată. Cum va fi cea a lui Bayern cu Xabi Alonso? Cred că s-a văzut asta în prima repriză a meciului de la Gelsenkirchen. Xabi Alonso a anunțat joi că pleacă la Bayern, vineri a ajuns în Germania, iar sâmbătă a fost titular pe un teren complicat, în fața unei echipe de Champions League. Și a jucat bine, astfel că fanii lui Bayern au motivele lor de optimism.

La fel și Guardiola, pentru care începutul de sezon e mai dificil ca niciodată, căci are la dispoziție mulți jucători care încă se află în perioada de acumulări din punct de vedere fizic. S-a văzut și cu Schalke. Bayern a controlat meciul atât cât a avut resurse fizice și a căzut pe final. Pentru Guardiola, Xabi Alonso reprezintă piesa care-i lipsește la mijloc. E de presupus că Lahm nu va mai fi mutat din banda dreaptă, iar Thiago Alcantara ar trebui să preia din rolul lui Kroos. Xabi Alonso a plecat de la Madrid pentru că a intuit că rolul său nu va mai fi același, într-o echipă unde marketingul dictează de foarte multe ori. S-a dus la Bayern, pentru că Guardiola, care a încercat să-l convingă toată toamna trecută să nu prelungească înțelegerea cu Real, a știut să profite de moment și să fie persuasiv. Pe Xabi Alonso nu banii l-au alungat de la Madrid și nici nu l-au adus la Munchen, ci posibilitatea de a fi important într-o echipă importantă. A câștigat Champions League cu Liverpool și Real Madrid, va încerca să câștige și cu Bayern, iată o provocare ideală pentru finalul unei cariere absolut glorioase.

P.S. Cum e viața asta și cum e fotbalul! Acum 3 ani, în pline dueluri Real-Barcelona și Pep-Mou, dacă ne-ar fi zis cineva că Xabi Alonso va ajunge să lucreze cu Guardiola și Cesc Fabregas cu Mourinho am fi râs de el, nu-i așa?!

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii au invadat Harkovul trecând granița nestingheriți

În ultimele zile, forțele ruse au ocupat în jur de 100 de kilometri de teritoriu ucrainean din...

Descarcă aplicația Digi24

  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Fotbal Club
  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:45 LIVE Superliga: Rezumatele Etapei
  • 16:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:00 LIVE Digi Sport Special
  • 18:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 LIVE Fotbal Club
  • Vezi tot programul
  • SIMONA HALEP - DIGISPORT-168

    TENIS: Simona Halep - Mccartney Kessle, 16:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal-club

    MEDIA: Fotbal Club, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • fotbal european

    MEDIA: Fotbal European, ora 21:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Premier League: Tottenham - Manchester City, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Deportivo Alaves v Real Madrid CF - LaLiga EA Sports

    La Liga: Real Madrid - Alaves, 22:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto ”Mândră de tine”. A venit din Cipru pentru Elias Charalambous și a întors toate privirile în Capitală

charalambous

Se știu meciurile de baraj! Când se vor disputa partidele de menținere/promovare

liga 2

Video Dinamo a prins ”barajul”! Voluntari și FCU Craiova au retrogradat în Liga 2. Botoșani va merge și ea la meciurile de menținere/retrogradare

E gata! Tottenham a spus ”DA” și fundașul central va pleca la vară

London, England, 2nd April 2024. Ange Postecoglou, Manager of Tottenham Hotspur talks to TNT Sports during the Premier L

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media