Un Euro pentru Zlatan

18.11.2015, 14:11
ibra

Nu sunt un mare fan al lui Zlatan Ibrahimovic. Am recunoscut asta de multe ori. Nu i-am pus niciodată la îndoiala calitățile, valoarea, dar am avut semnele mele întrebare în legătură cu caracterul său. Nu mi se părea un om de echipă, am avut tot timpul senzația că ego-ul său mult prea pronunțat se ciocnește cu ideea unui grup. M-am întrebat și am întrebat pe toată lumea, fie aici, pe acest blog, fie în emisiuni, asupra unui meci mare făcut de suedez. M-am tot gândit, am încercat să-l descopăr, dar n-am reușit. Iar faptul că trofeul Champions League i-a rezistat atâția ani, timp în care a câștigat mai mereu titluri de campion în țările pe unde a fost, a fost un argument în plus pentru mine, căci această competiție, Champions League, e una pe care o câștigă echipele, nu individualitățile.

L-am revăzut marți seară pe Ibrahimovic în Danemarca-Suedia. Și trebuie să admit că mi-am schimbat un pic părerea. Mi-a plăcut tare mult felul în care s-a manifestat Zlatan atunci când a venit fluierul final la Copenhaga. S-a pus în genunchi, a ridicat brațele spre cer, mulțumind pentru această posibilitate, de a juca încă un turneu final înainte de ieșirea din scenă. Apoi, imediat, toți ceilalți fotbaliști suedezi s-au strâns în jurul liderului lor pentru a-i mulțumi. Căci, practic, Ibrahimovic a dus Suedia la Campionatul European din Franța.

Avea totuși o datorie față de Suedia și față de fotbalul acestei țări. Pe care l-a abandonat în 2001, pentru a-și face un nume și un renume în fotbalul european. Așa cum am spus, a câștigat campionate peste tot pe unde a fost, a câștigat cupe, n-a câștigat încă Liga Campionilor, dar poate că ăsta e sezonul pentru toate, în schimb parcă n-a întors atât de multe către casă. Către Suedia, către locurile ce l-au propulsat totuși în lumea starurilor. A făcut-o acum, cu ocazia acestei duble manșe. Felul în care a jucat Zlatan în ambele meciuri mi-a adus în minte un tip ușor panicat, că anii au trecut, că va trece și acest sezon și se va duce ultima oportunitate de a mai prinde un turneu final. A mai fost la turnee finale, inclusiv de Mondial, inclusiv la ultimul European, nu se pune deci problema că n-ar fi bifat aceste borne în cariera lui, dar atunci când știi, mai bine zis atunci când conștientizezi, că mai e un pic și cariera ta ajunge la final parcă ai vrea ca ieșirea din scenă să fie una majestuoasă, eventual memorabilă.

E limpede că Suedia de azi înseamnă Ibrahimovic și încă 10 băieți. E o echipă ușor eclipsată de carisma, personalitatea și stilul căpitanului. O echipă în general pusă în slujba lui Zlatan, dar care a descoperit în această dublă manșă că poate fi mai puternică dacă și căpitanul se pune mai mult în slujba ei. Ceea ce Zlatan a făcut-o. Nu doar golurile marcate, cel din lovitură liberă absolut senzațional, ci felul în care a jucat Ibra în ambele meciuri meritau această recompensă. Am văzut un Ibrahimovic ce n-a mai căutat momentele de finețe, acele ”floricele” pe care le tot vedem la el, ci unul dedicat echipei, nu un pianist, ci un om care-și cară singur pianul pentru a putea cânta la el o partitură de excepție. Mi se pare cel mai complet meci făcut de Zlatan în ultimii ani, căci eu unul nu mi-l amintesc nici măcar în perioada Ajax să facă atât de multe tackling-uri de deposedare, să alerge atât de mult la presing, să fie atât de generos în pase către colegi și să respingă atâtea mingi din careul propriu. Goluri date de el am mai văzut, multe chiar mai frumoase decât cele două de marți, dar o atitudine precum cea de la Copenhaga, mai rar.

Și poate că va fi anul lui Zlatan. Poate că după această calificare vor urma prestații memorabile în Champions League, iar trofeul care-i lipsește se va regăsi în cele din urmă în CV-ul său. Spre deosebire de Suedia, la PSG are colegi pe măsură, dacă va lua cu el acest spirit de la Copenhaga, atunci campioana Franței, cu ACEST Ibrahimovic, mi se pare o favorită certă. E frumos să fii subiect pe rețelele de socializare, dar cred că mult mai frumos e să ridici acel trofeu cu urechi deasupra capului, mai ales că finala se joacă la Milano, un oraș ce-i sună bine.

Altfel, despre acest European ce va să vină, numai de bine. Mai ales că mergem și noi acolo. Noi, ungurii, albanezii, nord-irlandezii, islandezii. Națiuni ce-și cam petreceau verile cu turnee finale în fața televizoarelor, sprijinind alte țări, funcție de criteriile fiecăruia. Așa cum cred că avem Liga Campionilor în faza grupelor și Champions League din ”optimi” încolo, cred că tot așa vom avea un Campionat European în faza grupelor plus ”optimi” și un Euro de la ”sferturi” încolo. 

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor
Motivul tulburător pentru care bărbatul dispărut și găsit în viață după 27 de ani, la doar 100 de metri de casa lui, nu a cerut ajutor

Un tânăr care a fost răpit în urmă cu 27 de ani și a fost găsit acum, în viață, în beciul vecinului...

Descarcă aplicația Digi24

  • 14:00 Stirile Digi Sport
  • 14:15 Fotbal Club
  • 15:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 15:15 Digi Sport Special
  • 16:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 17:00 LIVE Liga Digi Sport
  • 18:30 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 LIVE Digi Sport Special
  • Vezi tot programul
  • 111111

    MEDIA: Liga Digi Sport, 17:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FC ARGES-FC BOTOSANI, SUPERLIGA SUPERBET (29.01.2023)

    SuperLiga, baraj: Botoșani - Mioveni, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • profimedia-0774483276

    Serie A: Fiorentina - Napoli, 21:45, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, 22:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • super avancronica

    Media: Super Avancronica, 23:15, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Foto Ianis Hagi, lovit în față de Vinicius Junior! Gestul făcut imediat apoi de starul lui Real Madrid

21

Reacția "Împăratului" Fatih Terim, după ce Răzvan Lucescu l-a bătut a 3-a oară la rând: "Trebuie s-o spun!"

FC Schalke 04 v Galatasaray - UEFA Champions League Group D

Fanii lui Tottenham s-au supărat că Radu Drăgușin a jucat atât de bine încât au cerut: "Reziliați-i contractul!"

Tottenham Hotspur Team Training, Hotspur Way Training Centre, Enfield, UK - 17 Apr 2024

Exclusiv Ilie Dumitrescu a văzut ipostaza cu ”pătrățelele” fotbaliștilor de la Corvinul și a reacționat: ”Vrei să-ți spun ceva?”

FOTBAL:CORVINUL HUNEDOARA-OTELUL GALATI, FINALA CUPEI ROMANIEI BETANO (15.05.2024)

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media