Mourinho, motive, explicații, urmări

18.12.2015, 15:02
mou-1

Demiterea lui Mourinho sau, ca să respectăm totuși linia emisă de club, despărțirea de comun acord între Chelsea și tehnicianul portughez mai degrabă n-a surprins decât a surprins. Era o decizie totuși așteptată, căci legile fotbalului astea sunt, atunci când o echipă merge prost, antrenorul e cel care plătește factura. E mult mai simplu să-l dai afară pe antrenor, fie el și Jose Mourinho, decât să schimbi jumătate din vestiar.

La mijlocul lui august, scriam pe acest blog despre intrarea lui Mourinho în anul 3 al înțelegerii cu Chelsea din acest al doilea mandat al său pe ”Stamford Bridge”. Era abia debutul de sezon, nici nu se terminase încă perioada de mercato, dar primele semnale ale unor probleme în cadrul lotului deja apăruseră. Observam atunci coincidențele legate de acest al treilea sezon al portughezului, care mereu a fost legat de eșec. Mereu atunci când l-a și prins, căci episoadele FC Porto și Inter, de unde a plecat fără scandal, nu s-au consumat decât pe o perioadă de doi ani.

Am încercat și atunci să-mi explic din ce cauză se deteriorează atât de tare relațiile dintre Mourinho și jucătorii săi după doi ani de colaborare. Mi-am imaginat că echipa londoneză ar semăna cu un burete. Cu un burete din care o gospodină stoarce şi cea din urmă picătură de soluţie pentru a curăţa ultimele vase ce au rămas nespălate. (Ştiu că aţi prefera o altă imagine a buretelui, eventual stors de spumă de un fotomodel aflat sub duş, dar mai bine să rămânem concentraţi). Gospodina a fost Mourinho, a cărui artă de a lua totul de la jucătorii pe care-i pregăteşte e legendară. Dar, la fel de legendară e şi starea în care-şi lasă echipele pe care le părăseşte. Stoarse, ca buretele de mai sus, de puteri, nu atât fizice, cât psihice.

Stoarsă de puteri a părut Chelsea în aceste ultime luni. Cu jucători incapabili să se concentreze, să se mobilizeze, eventual și să se antreneze așa cum dorea Mou. Relațiile sale cu vestiarul s-au erodat încet-încet, dar problemele n-au apărut la începutul acestui sezon, ci chiar la începutul acestui an, când Chelsea a luat 5 goluri de la Tottenham, pe ”White Hart Lane”, apoi a pierdut acasă cu o echipă de liga a treia, Bradford City, primind 4 goluri și ieșind din Cupa Angliei. Atunci au apărut primele acuzații dinspre Mourinho către jucătorii săi, primele semne că problemele există. Campionatul a fost în cele din urmă câștigat din inerția avansului căpătat în prima parte a sezonului, dar eroziunea a crescut până la apariția breșelor. A contribuit din plin aici și cearta cu medicul Eva Carneiro, episod văzut de vestiar ca o atitudine ușor dictatorială a unui antrenor care nu contenea să-și pună la zid jucătorii la eșecuri, dar să-și aroge meritele la victorii.

Nimic nu e întâmplător pe lumea asta și cred că nici prestațiile celor mai buni fotbaliști ai echipei nu-s întâmplătoare. Exact cei mai buni oameni ai lui Chelsea în sezonul trecut, care au dus greul campaniei victorioase din Premier League, au avut în ultimele luni evoluții extrem de slabe. Mă refer aici la Hazard, la Fabregas și la Diego Costa, deși aș putea să mai adaug două nume pe listă, Terry și Ivanovic. Eden Hazard, se presupune omul numărul unu al ”albaștrilor”, nu are nici un gol marcat în acest sezon, ceea ce este greu de crezut, dar și de explicat. Săptămânile trecute a devenit viral un mesaj de pe o rețea de socializare, în care se spunea că la momentul ultimului gol marcat de belgian în tricoul lui Chelsea, Klopp antrena pe Borussia Dortmund, Ancelotti pe Real Madrid, Xavi era căpitanul Barcelonei, iar Caitlyn Marie Jenner încă nu devenise femeie și se numea Brucce Jenner. Diego Costa, omul de gol al sezonului trecut, are în acest campionat doar 4 goluri și un număr semnificativ mai mare de momente infantile pe terenurile de joc. Cât despre Fabregas, catalanul pare să fi uitat complet cum să dea pase decisive. De altfel, despre el se spune că ar fi fost liderul revoltei din vestiar, iar lumea și-a adus aminte că Pep Guardiola îl pusese pe lista de transferuri la Barcelona, în primăvara lui 2012, bănuindu-l că oferă presei informații din vestiar. Nici relația lui Mou cu John Terry, excelentă în primul mandat și-n primii doi ani din actualul, n-a mai fost aceeași, declarațiile publice ale portughezului cum că are mare nevoie de un fundaș central nepicându-i prea bine ”căpitanului”.

A trecut parcă o eternitate de la acel moment lacrimogen petrecut în parcarea subterană de la ”Santiago Bernabeu”, imediat după finala Champions League din 2010, când Mourinho și Materazzi plângeau unul în brațele celuilalt, ca-ntr-un film coreean de mare impact. Lacrimile lui Materazzi erau sincere, dar prin ele parcă s-au scurs toate metodele prin care Mou izbutise să cucerească un vestiar. Ultimele sale două aventuri, la Real Madrid și la Chelsea, s-au terminat cu portughezul aflat în război cu liderii echipei pe care o antrena. Ceva s-a întâmplat cu Mourinho în acești ani, iar asta s-ar putea să-i facă destul de grea misiunea lui Jorge Mendes de a-i găsi o nouă echipă. Am zis grea, în nici un caz imposibilă, căci eu cred că există o bună posibilitate ca Mou să preia o echipă chiar în acest sezon. Atenție la Real Madrid!

Conform BBC, Mourinho n-ar fi încasat acea clauză colosală de 50 de milioane de euro, stipulată în contract în cazul demiterii. A primit doar salariul restant pentru acest sezon, în nici un caz o nimica toată, căci tocmai își prelungise înțelegerea, cu o mărire de salariu inclusă, și primea 350.000 euro pe săptămână. Dacă e adevărat, a fost un gest de onoare al portughezului, un serviciu făcut Mariei Granovskaia, omul de maximă încredere al lui Roman Abramovic, care a insistat foarte mult pentru readucerea tehnicianului portughez, dar și, eventual, o ușă deschisă pentru viitor. E bine să lași loc de bună ziua, cum s-ar spune, iar Jorge Mendes știe bine tactica asta.

Dincolo de cauzele ce au dus la această situație, întrebările țin de viitor. Al lui Mourinho și al lui Chelsea. Imediat după tragerea la sorți a ”optimilor” Ligii, comentam pe acest blog împerecherea și-mi aminteam că Chelsea a avut mereu succes cu un antrenor interimar. Finală de Ligă în 2008, semifinală în 2009, la doar câteva secunde de a doua finală consecutivă (când cu golul lui Iniesta), Champions League în 2012 și Europa League în 2013. Lotul e puternic și, dacă e să ne uităm la aceste exemple, nici nu pare neapărată nevoie de un antrenor cu nume, căci doar Rafa Benitez, dintre interimari, îl avea. Interesant este cine va fi antrenorul din sezonul viitor, iar aici lista rămâne deschisă. Eu unul l-aș vedea, e doar un exercițiu de imaginație, pe Diego Simeone, ar fi cea mai potrivită continuare. Guardiola e un vis mai vechi al lui Abramovic, dar e bătaie mare pe el în aceste zile, iar Ancelotti, o variantă pe placul directorului sportiv, nigerianul Michel Emenalo, pare să fie deja înțeles cu Bayern. Aș vrea să știu ce e în mintea lui Roman Abramovici în aceste zile. Firește, aș vrea și să fiu Roman Abramovici, dar asta e puțin mai greu. Dar măcar să știu ce gândește tot aș vrea. Ce gândește în legătură cu fotbalul, e limpede, deși dacă tot m-aș infiltra în creierul său aș verifica și ce s-a petrecut acolo atunci când i-a dat 6 miliarde de euro fostei soții ca să divorțeze. Deși mi-e teamă că subiectul ar stârni reacția neuronilor bodyguarzi ai neuronilor magnatului de la Chelsea.

Cât despre Mourinho, nu-mi fac griji pentru el. Visul său e Manchester United, dar n-aș exclude nici varianta Manchester City sau PSG. Și aș fi foarte atent, așa cum am spus mai sus, la Real Madrid. Jorge Mendes are cuvântul.

De același autor
Citeşte alte articole de Andrei Niculescu
Digi24
Și-a cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți
Și-a cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $. Cum arată în interior și cu cât vinde acum casa pe roți

După ani de zile în care a trăit și a amenajat rulote, o tânără a făcut o pasiune pentru...

Descarcă aplicația Digi24

  • 14:00 LIVE Stirile Digi Sport
  • 14:30 LIVE Baraj Superliga
  • 14:30 LIVE Baraj Superliga
  • 15:15 LIVE Stirile Digi Sport
  • 16:30 LIVE Fotbal European
  • 18:00 LIVE Premier League: Manchester City-West Ham
  • 18:45 LIVE Stirile Digi Sport
  • 19:00 LIVE Premier League: Manchester City-West Ham
  • Vezi tot programul
  • FOTBAL: Oțelul Galați - ”U” Cluj, 14:30, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • arsenal

    FOTBAL: Arsenal - Everton, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 2

  • Chelsea v Liverpool, EFL Carabao Cup Final, Football, Wembley Stadium, London, UK - 25 Feb 2024

    FOTBAL: Liverpool - Wolves, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 3

  • Erling Haaland of Manchester City celebrates his goal to make it 3-0 during the Premier League match Manchester City vs Wolverhampton Wanderers at Etihad Stadium, Manchester, United Kingdom, 4th May 2024(Photo by Mark Cosgrove/News Images)

    FOTBAL: Manchester City - West Ham, 18:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • FOTBAL:FCSB-RAPID BUCURESTI, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (20.04.2024)

    FOTBAL: Rapid - FCSB, 21:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 1

  • Spain: REAL MADRID v FC BARCELONA. LA LIGA 2023/2024. ROUND 32.

    FOTBAL: Barcelona - Rayo Vallecano, 20:00, ÎN DIRECT pe Digi Sport 4

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

"A fost frânt!" Le-a cerut coechipierilor să nu-i paseze în meciul cu Manchester City și englezii au aflat totul

Manchester United v Tottenham Hotspur - Premier League - Old Trafford

Foto Adrian Mutu s-a întâlnit cu ”my friend” Cristiano Ronaldo! Cadoul primit de la portughez

Screenshot 2024-05-17 at 18.33.57

Acord! Luka Modric urmează să semneze ultimul contract din carieră! Salariu cu 50% mai mic

Real Madrid Celebrate 36th League Title - Madrid

Exclusiv 36 de milioane €! Marius Lăcătuș e convins: ce urmează în ”războiul” FCSB - CSA Steaua, după verdictul în cazul palmaresului

laca

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media