Când nebunul apără Regele

24.08.2013, 13:45
Alexandru Ghiurcau

Să antrenezi în fotbal atunci când eşti contestat şi hulit de toţi fanii este o misiune grea. Iar atunci când fanii sunt 20 de milioane şi fiecare are o echipă ideală în gând, misiunea ta cade oarecum în derizoriu. Piţurcă, cel de care se leagă calificările noastre la turneele finale este pus la zid constant de fanatici. Dar nu trageţi! De data asta s-ar putea chiar să aibă dreptate.

Aproape tot ce i s-a reproşat lui Piţurcă în acest mandat chinuit este perfect justificat. Naţionala nu joacă nimic, selecţia este pe alocuri dubioasă, nu avem un "11" de bază şi nu mai facem spectacol nici măcar cu liliputanii. Trăim cu senzaţia că iar aveam în mână calificarea la Mondiale, dar aceasta ne va scăpa printre degete, aşa cum s-a întâmplat de fiecare dată în ultimul deceniu.

În acest context, e lesne de înţeles de ce fiecare decizie luată de selecţioner întâmpină un cor de fluierături şi înjurături. Este uşor să ne imaginăm scenarii care ne vor propulsa direct pe plajele de la Rio, unde îi vom pune la respect (din nou) pe englezi şi germani, dar ingorăm întrucâtva realitatea.

Cea mai dezbătută temă a acestor zile este, ca de obicei, Mutu. Mutu golgheterul, Mutu fiţosul, Mutu liderul, Mutu bătrânul. Sau oricare alt Mutu vreţi voi. Ceea ce omit din dicuţie toţi susţinătorii săi este faptul că, vara viitoare, acest jucător va avea peste 35 de ani, iar forma sa fizică arată deplorabil încă de pe acum. Mărturisesc că nu am mai văzut un sprint bun al lui Mutu de sezoane încoace, iar prestaţiile sale din ultimele meciuri sub "tricolor" validează 100% decizia selecţionerului de a-l "sări" cu telegrama de convocare.

Piţi e într-o situaţie ingrată. Problema taciturnului antrenor nu este de fapt Mutu, ci lipsa sa de popularitate, care îi va atrage tot timpul critici, la orice decizie majoră luată. Fie că va avea dreptate, fie că nu. Iar diferenţa dintre "convocat" şi "neconvocat" este fix aceeaşi precum cea dintre "golgheter la Chelsea" şi "veteran la Ajaccio". Au trecut cinci ani de când 'Briliantul' nostru, trecut deja de punctul maxim al carierei, ne conducea la Euro 2008, unde ne-am prezentat jalnic şi totuşi am obţinut rezultate decente. Dar cine crede că Mutu mai reprezintă măcar 50% din fotbalistul de atunci se amăgeşte, ignorând faptul că timpul trece şi peste marii jucători. Piţurcă, văzut ca un nebun care conduce naţionala, este conştient însă de acest aspect. Şi priveşte, oarecum obligat, spre viitor.

Nu poţi fi convocat la un turneu final doar ca să baţi loviturile libere şi penalty-urile. Până în 2014, sperăm totuşi să avem la dispoziţie un Marica apt, un Alexe cu adevărat matur, un "Motan" mai inspirat sau poate un Rusescu în formă. Şi, personal, mai îmi doresc ceva. Nebunul de pe bancă să aibă grijă ca "Regele" Hagi să rămână pe locul 1 în topul marcatorilor din istoria naţionalei României. De ce? E simplu. Pentru că merită! Mult mai mult decât Mutu, care nu ne-a scos niciodată în stradă după un meci.   

De același autor
Citeşte alte articole de Alexandru Ghiurcau
Digi24
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat venit din Cehia la o terasă în România unde i s-au pus pe masă cârnați și mici

Turiștii care au ajuns în vestul țării, la Băile Felix, s-au bucurat de o baie în piscină, dar și...

Descarcă aplicația Digi24

  • 06:15 Fotbal European
  • 07:20 Stirile Digi Sport
  • 07:40 Stirile Digi Sport
  • 08:00 Stirile Digi Sport
  • 08:20 Stirile Digi Sport
  • 08:40 Stirile Digi Sport
  • 09:00 Stirile Digi Sport
  • 09:20 Stirile Digi Sport
  • Vezi tot programul
  • liga-digisport-1

    MEDIA: Liga Digi Sport, ora 15:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • FOTBAL: Șelimbaăr - Gloria Buzău, ora 17:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Digi-Sport-Special

    MEDIA: Digi Sport Special, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Chemnitz, Deutschland 15. November 2023: FIBA Europe Cup - 2023/2024 - Niners Chemnitz vs. Spojnia Stargrad Im Bild: Bas

    BASCHET: CSO Voluntari - CSM CSU Oradea, ora 19:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 3

  • FOTBAL:SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE-FARUL CONSTANTA, PLAY OFF SUPERLIGA SUPERBET (5.04.2024)

    FOTBAL: Farul Constanța - Sepsi, ora 20:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • A general view of the Premier League logo during the Premier League match at the Etihad Stadium, Manchester. Picture date: Saturday September 2, 2023.

    FOTBAL: Luton - Everton, ora 22:00, ÎN DIRECT la Digi Sport 1

  • Vezi tot programul

Sondajul zilei

Top Articole

Femeia care și-a cumpărat un avion pentru a nu mai plăti mereu două locuri a intrat pe teren și internetul ”a explodat”

gracie1

Reacția lui Gianluigi Buffon, după ce Man și Mihăilă au promovat cu Parma în Serie A

Vestea primită de Horațiu Moldovan! Decizia luată de Atletico Madrid

Daniel Niculae, prima reacție după comunicatul lui Dan Șucu. Ce mesaj a postat

Daniel Niculae / Foto: Instagram-@danielniculae21

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media