• România, Liga 1, Etapa 22: Craiova - CFR Cluj (sâmbătă, ora 20:30, Digi Sport 1) şi FCSB - Viitorul (duminică, ora 20:00, Digi Sport 1)
  • Spania, La Liga, Etapa16: Barcelona - Deportivo (duminică, ora 21:45, Digi Sport 2)

Mircea Cărtărescu a refuzat comparaţia cu noul lider mondial al tenisului feminin, Simona Halep, făcută de un comentator radio după ce constănţeanca şi-a asigurat locul 1 în clasamentul WTA.

Scriitorul a declarat pentru Digi 24, în cadrul emisiunii „În fața ta”, că e departe de succesul și notorietatea liderului WTA, însă a explicat cât de mare e nevoia publicului să se identifice cu victoriile.

"E de bun-simț să spun că eu nu mă pot compara ca notorietate şi în niciun alt fel cu Simona Halep, o sportivă mare şi ultracunoscută în lume. Dar ceea ce vreau eu să vă spun e altceva, că românii fireşte au mândria lor şi egoul lor şi aşa mai departe. Dar, pe de altă parte, au şi o extraordinară frustrare, o extraordinară frustrare în faţa istoriei, complexe extraordinar de mari, complexe de inferioritate şi un ego foarte scăzut, o stimă de sine foarte scăzută. Puţine popoare se autoflagelează aşa cum o facem noi. Pentru aceasta, fiecare reușită a unui român în străinătate, mai ales, dar și în propria țară vindecă puțin aceste complexe. Simona Halep într-un fel tămăduieşte foarte tare sufletul rănit al comunităţii noastre. Și nu numai ea. Noul val al cinematografiei românești și alte mici victorii sau mari victorii ale spiritului românesc, ale sportului românesc și așa mai departe sunt foarte importante și noi ar trebui să fim cu mult mai recunoascători decât suntem acestor oameni", a spus Cărtărescu.

Mircea Cărtărescu crede că românii resimt din plin orice eşec important al unui sportiv.

"Simona Halep nu este nici ea o zeiţă, este un om, uneori câştigă, alteori pierde, ca şi toţi ceilalţi. Sau ca echipa națională de fotbal sau mai știu eu ce alt prilej de mândrie națională sau de deznădejde națională, în momentul acela, în momentul în care acești oameni pierd, deodată rana se redeschide și oamenii resimt această redeschidere a rănii ca și când sportivul ar fi făcut-o, ca și când sportivul ar fi înfipt un pumnal în spatele oamenilor", a mai afirmat scriitorul.

VIDEO DECLARAŢIILE LUI CĂRTĂRESCU

Românca a jucat la Beijing a 27-a finală din carieră, până acum având 15 trofee. Simona a obţinut şase titluri în 2013, la Nurnberg, 's-Hertogenbosch, Budapesta, New Haven, Moscova şi Sofia, două în 2014, la Doha şi Bucureşti, trei în 2015, Shenzhen, Dubai şi Indian Wells, trei anul trecut, Madrid, Bucureşti şi Montreal, iar anul acesta a câştigat la Madrid.

Halep a mai disputat 12 finale, în 2010 şi 2011 la Fes (Maroc), în 2012 la Bruxelles, în 2014 la Madrid, Roland Garros şi Turneul Campioanelor, în 2015 la Toronto şi Cincinnati, iar în 2017 la Roma, Roland Garros, Cincinnati şi Beijing.

VEZI AICI PROGRAMUL COMPLET AL CANALELOR DIGI SPORT