• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

După ce Roger Federer a devenit primul jucător din istorie care triumfă de opt ori la Wimbledon, Cristian Tudor Popescu a înșirat mai multe metafore, prin care a încercat să-l caracterizeze pe ”maestrul elvețian”.

Jurnalistul l-a numit pe ”FedEx”, drept ”prințul Aripă de Lebădă”, ”Picasso al picturii pe aer”, ”îngerul ierbii”, ”geometrul cerului” și ”regele Roiger”, într-un editorial cu titlul ”Federer - tăcerea îngerilor”, publicat pe republica.ro.

În vuietul anilor, Roger Federer lasă nu numai adversarii, lasă și cuvintele fără grai. Cred că astăzi, când a câștigat pentru a 8-a oară Wimbledon și al 19-lea Grand Slam, astăzi, când tenisul geme de icnete și zbierete însoțind bubuitul mingilor, nu-mi mai rămâne să vorbesc decât despre tăcerea lui Federer.

În cei 17 ani de când îl privesc și scriu despre el, nu l-am auzit scoțând vreun sunet nici în cele mai lungi și încrâncenate raliuri. Murray țipă ca înjunghiat când fuge la o scurtă, Djokovic parcă strigă după mama lui când se întinde în disperare la minge, Nadal urlă când servește de parcă ar da cuiva cu ciocanul în cap.

În timpul punctului, Federer e mut. Doar când îl câștigă, scoate uneori un strigăt scurt și își spune „Komm jetzt!”. Federer e, fără îndoială, Domnul Tenis al tuturor timpurilor și pentru că joacă tenis fără zgomot, cum se juca pe vremea lui Big Bill Tilden sau Rod Laver, când orice deschidere a gurii adăugată loviturii era considerată nesportivitate, mitocănie.

Federer pictează pe aer, și pictorul nu icnește când lucrează...

Există sporturi cu mingea în care obiectul rotund e mai cu seamă lovit, cum ar fi fotbalul, voleiul, golful sau tenisul. În altele, baschet, handbal sau polo, mingea e mai mult aruncată. Federer e singurul jucător de tenis care lovește mingea de parcă o aruncă. Ea rămâne o fracțiune de secundă în plus în corzile rachetei, ca și cum n-ar vrea să se despartă de el...”, a scris Cristian Tudor Popescu.

Jurnalistul a scris câteva cuvinte și despre omul pe care Federer l-a învins cu 6-3, 6-1, 6-4 în finala de la Wimbledon, Marin Cilic, pe care l-a numit ”ghiogarul croat de 1,96 m”. CTP a făcut referire la accidentarea acuzată de jucătorul ex-iugoslav în setul secund și a încercat să facă o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat cu Novak Djokovic și Andy Murray, care au părăsit turneul după faza sferturilor de finală, în urma unor meciuri în care au avut probleme medicale.

S-a plâns, ba chiar în hohote, că are o bășică în talpă. Alte zgomote pe teren. C-adicătelea, dacă nu crăpa bășica, îl mânca pe Federer cu fulgii lui de înger cu tot... Îmi pare rău, dar în tenis, nu e ca la fotbal, unde accidentările pot să nu facă parte din joc, și să-ți rupă altcineva un picior sau o mână. În tenis, nu te faultează nimeni, accidentarea e un element din joc și rezultă exclusiv din relația dinamică a jucătorului cu racheta, mingile, încălțările și terenul.

Rănile sunt provocate de mișcări crispate, forțate, lipsite de coordonare și fluență. Oare de ce Roger Federer n-a avut nicio accidentare până la 34 de ani, când s-a lovit la genunchi în baie, în vreme ce, tovarăși de suferință ai lui Cilic, mai tinerii Djokovic și Murray au părăsit turneul în sferturi din pricina cotului și a spatelui?”, a notat CTP și despre