• La liga, etapa 13: Real Madrid - Malaga (sâmbătă, Digi Sport 2, ora 17:15) şi Valencia - Barcelona (duminică, Digi Sport 2, ora 21:45)
  • Fotbal, Liga 1, etapa a 19-a: Botoşani - Craiova (vineri, 20:45, Digi Sport 1) şi Astra - FCSB (duminică, 20:45, Digi Sport 1)

Roger Federer a devenit primul jucător din istorie care câștigă de opt ori turneul de la Wimbledon. Elvețianul a cucerit titlul în acest an, după ce nu a pierdut nici măcar un set de-a lungul celor două săptămâni petrecute la Londra.

În finală, ”Swiss Maestro” l-a învins pe Marin Cilic, cu 6-3, 6-1, 6-4, într-o oră și 41 de minute, după ce nu și-a pierdut deloc serviciul.

La 35 ani şi 342 zile, Federer a devenit cel mai vârstnic jucător ce se impune la Wimbledon în era modernă. În acest an, Roger s-a impus deja la Australian Open, Indian Wells, Miami şi la Halle.

”FedEx” a ajuns astfel la 19 turnee de Grand Slam câștigate în carieră. În ierarhia celor mai titrați jucători, el este urmat de Rafael Nadal, cu 15 titluri majore (dintre care zece la Roland Garros).

Wimbledon 2017 este al doilea turneu de Grand Slam pe care Federer îl câștigă fără să piardă set, după Australian Open 2007. Atunci, Roger l-a învins în finală pe Fernando Gonzalez.


LIVE-TEXT Federer - Cilic 6-3, 6-1, 6-4

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 6-4. ROGER FEDERER este campion la Wimbledon pentru a opta oară! Elvețianul a câștigat turneul fără să piardă niciun set în cele două săptămâni petrecute la Londra, în acest an!

 

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 5-4. Croatul rămâne în finală, după ce își păstrează serviciul cu ușurință. Roger Federer urmează însă să servească pentru a câștiga trofeul.

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 5-3. Federer e la un game distanță de victorie. Elvețianul și-a făcut serviciul fără probleme și va primi pentru a câștiga trofeul.

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 4-3. Roger face break-ul și în setul al treilea și mai are nevoie de două game-uri pentru a cucerit titlul cu numărul opt la All England Lawn Tennis Club.

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 3-3. Maestrul elvețian servește impecabil și egalează la 3.

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 2-3. Marin Cilic servește bine în acest game și trece din nou în față, în setul al treilea.

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 2-2. Elvețianul egalează în setul al treilea, asta deși, pentru prima dată după mult timp, a avut parte de un game pe propriul serviciu, în care s-a ajuns la egalitate.

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 1-2. Croatul nu vrea să cedeze! Acesta a salvat o minge de break și a revenit în avantaj în setul al treilea.

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 1-1. Roger nu-i oferă nicio șansă lui Marin Cilic pe serviciul său. Elvețianul a egalat, după ce a câștigat game-ul la 15.

Federer - Cilic 6-3, 6-1, 0-1. După ce a primit îngrijiri medicale timp de câteva minute, croatul a reușit să câștige primul game al setului al treilea, pe propriul serviciu.

Federer - Cilic 6-3, 6-1. Roger Federer închide setul secund, fără emoții, și mai are nevoie de o singură manșă pentru a pune mâna, pentru a opta oară, pe trofeul de la Wimbledon.

Federer - Cilic 6-3, 5-1. Elvețianul realizează un nou break și va servi pentru câștigarea setului secund.

Federer - Cilic 6-3, 4-1. Roger reface diferența de trei game-uri. Elvețianul nu a avut încă nicio problemă atunci când a servit în setul secund.

Federer - Cilic 6-3, 3-1. După o scurtă pauză în care a izbucnit în lacrimi, croatul reușește să câștige primul game din acest set. Federer urmează însă să servească pentru a reface diferența de trei game-uri.

Federer - Cilic 6-3, 3-0. ”FedEx” se desprinde imediat la 3-0, după ce își păstrează din nou serviciul fără probleme.

Federer - Cilic 6-3, 2-0. Elvețianul face deja un pas uriaș și pentru câștigarea setului secund. Acesta a făcut deja break-ul.

Federer - Cilic 6-3, 1-0. Roger începe setul secund cu un game la zero pe propriul serviciu.

SET FEDERER! După un joc aproape perfect, campionul elveţian şi-a adjudecat prima manşă

Federer - Cilic 5-3. Roger e la un game de prima manşă. Deşi ambii jucători au servicii redutabile, încă nu s-a reuşit vreun as.

Federer - Cilic 4-3. Game câştigat după avantaj de croat, dar lovitura cea mai frumoasă i-a aparţinut adversarului, care a reuşit o scurtă incredibilă.

Federer - Cilic 4-2. "FedEx" confirmă break-ul de mai devreme, sub privirile bunului său prieten Bradley Cooper.

Federer - Cilic 3-2. "Swiss Maestro" s-a desprins la 40-0 pe serviciul advers. Deşi croatul a salvat primele două mingi, în cele din urmă a cedat game-ul. 

Federer - Cilic 2-2. Elveţianul a arătat că are nervii tari. Deşi s-a confruntat cu o minge de break, a servit perfect şi şi-a păstrat luciditatea pe timpul următoarelor puncte.

Federer - Cilic 1-2. După un game în care Federer a avut nevoie de prelungiri pentru a se impune, croatul şi-a făcut serviciul relativ uşor.

Sub 10 ore a stat Federer pe teren anul acesta la Wimbledon, nepierzând vreun set. Acesta poate fi un avantaj important în finala de azi.

Federer - Cilic 0-1. Croatul se impune după un prim game care a avut nevoie de prelungiri pentru a-şi desemna învingătorul.

Atmosferă electrizantă pe terenul central de la Wimbledon. Deşi Federer şi Cilic nu au schimbat vreo minge, publicul trăieşte la intensitate maximă evenimentul.

 

Federer - Cilic, LIVE-TEXT de la ora 16:00. Roger Federer e în faţa celui de-al 19-lea turneu de Grand Slam al carierei. Campionul elveţian se va lupta astăzi, de la ora 16:00, pentru a deveni primul jucător din istorie care ajunge la cota "8" la Wimbledon. Adversarul din finală, Marin Cilic, se află la cel mai bun moment al carierei, însă specialiştii consideră că principala cheie a fnalei ţine de forma lui "Swiss Maestro": dacă va evolua precum în ultimele două săptămâni, Federer va fi greu de oprit.

Anul acesta a fost poate mai mult ca niciodată un duel între "titanii" tenisului mondial, Nadal şi Federer. Acesta din urmă s-a impus în finala de la Australian Open, dramatic, în faţa "Matadorului", pentru ca apoi să îşi confirme superioritatea pe hardul din Statele Unite. Sezonul de zgură i-a aparţinut în întregime lui Rafa, care a reuşit "la tripla Decima", terminând Roland Garross-ul cu stil, fără set pierdut. Acum, e rândul lui Roger să fie faţă în faţă cu istoria: nu a pierdut vreun set la Wimbledon şi are ocazia să scrie o nouă filă de istorie la turneul pe care l-a dominat ca nimeni altul. Are 7 victorii pe iarba de la All England Club şi alte 3 finale, iar acum poate să devină primul jucător care să triumfe de 8 ori la cea mai veche competiţie de tenis din lume. Pete Sampras şi William Renshaw (înainte de era open) sunt singurii care au reuşit să îşi treacă de 7 ori numele pe trofeu.

În conferinţa de presă premergătoare ultimului act, "FedEx" a vorbit despre importanţa partidei, mai ales că în ultimii 5 ani, exceptând Australian Open 2017, nu a mai cucerit vreun GS.

"Mă face extrem de fericit să ştiu că pot scrie istorie la Wimbledon. Este un obiectiv important, mai ales că iubesc acest turneu. Tot ce am visat aici s-a întâmplat şi să fiu la un meci distanţă de al 8-lea titlu e incredibil", a spus maestrul elveţian.

Povestea lui Federer la Wimbledon a început în 2003. Deşi mulţi îl vedeau la vremea respectivă pe Andy Roddick favoritul numărul unu, elveţianul a fost cel care a triumfat, după ce l-a învins pe "A-Rod" în semifinale, în patru seturi, pentru ca apoi să nu cedeze vreun set în finala contra lui Mark Philippoussis (7-6, 6-2, 7-6).

"2003 pare a fi acum secole, totul e diferit în acest moment în tenis. Sper să fie ceva similar ca în 2012 (n.r. l-a învins pe Murray, scor 4–6, 7–5, 6–3, 6–4)", a mai spus punctat elveţianul.

Federer - Cilic. Atu-urile croatului

6-1 este palmaresul direct între Federer şi Cilic, finala anticipată de majoritatea specialiştilor. Cei doi s-au întâlnit o singură dată pe iarbă, chiar la Wimbledon, în 2016. Atunci elveţianul se impunea în sferturi, la capătul unui adevărat thriller: 6-7(4) 4-6 6-3 7-6(9) 6-3. Acum, croatul are şansa să îşi treacă în palmares al doilea Grand Slam al carierei, însă ştie că misiunea e una teribil de grea. Totuşi, din punct de vedere psihic, elevul lui Bjorkman pare la un nivel mai bun decât în 2014, când se impunea la US Open.

"Pot să spun că acum sunt puţin mai în formă decât anul trecut, cred că şi din punct de vedere mental am crescut. Am învăţat anumite lecţii valoroase şi cred în forţa mea şi în capacitatea de a face un meci mare. Modul în care am jucat în ultima perioadă îmi dă încredere în pregătirea acestei finale. Dacă e să înving, e ca şi cum aş avea lumea la picioare. Când am câştigat la US Open, am crezut că o serie de oportunităţi mi se vor deschide pentru restul carierei. Acum îmi dau seama cât de greu ajungi la o asemenea performanţă: să fiu în stare să câştig încă un Grand Slam ar însemna enorm. Mai mult decât prima oară, pentru că sunt conştient de munca din spatele succesului şi pentru că e Wimbledon. Mereu am visat să mă impun aici", a spus fostul elev al lui Goran Ivanisevic (Goran a jucat patru finale la Wimbledon, impunându-se în ultima, în faţa lui Rafter, în 2001).

În era Open, Federer este al doilea cel mai vârstnic finalist la Wimbledon, după australianul Ken Rosewall (39 de ani), în 1974.

Dacă va câştiga, elveţianul va urca pe locul 3 în ierarhia ATP, cel mai bun clasament al său din august 2016, în timp ce un succes l-ar urca pe Cilic pe locul 5, înaintea lui Federer.

Federer va încerca totodată să intre în clubul select de 4 jucători care nu au pierdut niciun set în succesele lor de la Wimbledon: Donald Budge (1938), Tony Trabert (1955), Chuck McKinley (1963) şi Bjorn Borg (1976).

Federer - Cilic, finala de la Wimbledon 2017, poate fi urmărită în format LIVE-TEXT pe digisport.ro, de la ora 16:00.