• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Germania votează astăzi în cadrul alegerilor parlamentare. Aproximativ 61,5 milioane de germani sunt chemaţi pentru a-şi alege cel de-al 19-lea Parlament. Principalii candidați, Angela Merkel și rivalul ei Martin Schulz au implicări și în viața sportivă. Ambii participă la meciuri de fotbal, în timp ce candidatul social-democraţilor la şefia guvernului chiar a visat la o carieră de fotbalist profesionist.

Gerhard Schroder a fost primul cancelar al Germaniei care s-a apropiat de acest fenomen. A participat cu regularitate la meciuri de fotbal, dar succesoarea lui a dus apropierea la cu totul alt nivel. După finala Cupei Mondiale din 2014, după ce jucătorii nemți au primit trofeul, la petrecerea din vestiarul echipei a venit și cancelarul Angela Merkel, precum și președintele Joachim Gauck, care au ținut să se fotografieze cu cei care au câștigat Cupa Mondială 2014. ”Cel mai bun selfie făcut vreodată!! Campionul Mondial 2014 va mulțumește, doamnă Angela Merkel”, a fost mesajul scris de mijlocașul Sami Khedira pe Instagram. Lukas Podolski a ținut și el să se laude cu o poză făcută în compania cancelarului imediat după câștigarea turneului din Brazilia. ”Cancelarul și cu mine după victorie”, a scris fotbalistul. Toni Kroos și-a arătat recent susținerea pentru cancelarul în funcție, după ce Angela Merkel a apărut la o confruntare televizată. ”Trăiască mult și bine Angie”, a scris fotbalistul pe o rețea de socializare.

Recent, cancelarul german Angela Merkel a considerat că sume precum 222 de milioane de euro cheltuite de PSG pentru transferul lui Neymar sau 180 de milioane de euro pentru Mbappe sunt exagerate, iar forurile care patronează fotbalul ar trebui să intervină. Aflată în plină campanie electorală pentru obţinerea unui nou mandat de cancelar, Merkel a declarat pentru presa germană că sumele vehiculate în fotbal sunt 'de neînţeles pentru muritorii de rând'. În acest sens, cea supranumită "Mutti" („mama”), ironizată din cauza stilului ei blajin, Angela Merkel a făcut şi un apel către UEFA şi FIFA pentru ca cele două foruri să intervină şi să oprească acest trend până situaţia nu scapă total de sub control. Angela Merkel este unul dintre politicienii germani pasionaţi de fotbal, aceasta asistând la meciurile echipei naţionale atunci când programul îi permite. Angela Merkel este cancelarul Germaniei din 2005.

Principalul rival al actualului cancelar german este Martin Schulz, candidatul social-democraților. Schulz este originar din Wuerselen, un oraş cu 40.000 de locuitori, situat la graniţa de vest a Germaniei, cu Belgia şi Olanda. Ca tânăr, politicianul dorea să devină fotbalist profesionist. A activat pe postul de fundaș stânga la echipa din localitate încă de la o vârstă fragedă. Doar o leziune gravă suferită la genunchi a făcut să-și încheie rapid cariera. A agățat ghetele în cui și s-a dedicat politicii. Schulz a continuat însă să fie aproape de fenomenul fotbalistic. De la vârsta de opt ani a devenit fan al echipei FC Koln și jucătorii lui preferați erau cel puțin până în vară Jonas Hector și Neven Subotic (plecat între timp la Borussia Dortmund). La fel ca și rivala ei, candidatul social-democraţilor la şefia guvernului a participat la mai multe meciuri de fotbal de-a lungul carierei pentru a-și arăta simpatia pentru acest fenomen.

Peste 61 de milioane de nemţi sunt chemaţi duminică să voteze viitorul Parlament şi cancelar în Germania. Sondajele arată că Angela Merkel are toate şansele să câştige un al patrulea mandat de cancelar. Tabăra sa, creştin-democrată, era creditată cu 35%, cu mult înaintea social-democraţilor lui Martin Sculz (23%).