• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Prima zi de antrenamente contând pentru Marele Premiu al Japoniei, cea de vineri, a fost una cu ghinion pentru piloții prezenți la startul weekend-ului competițional cu numarul 15 din sezon.

Pe circuitul pe care a câștigat de 3 ori în ultimele 5 Mari Premii, inclusiv anul trecut, Dani Pedrosa și-a fracturat clavicula de pe partea dreaptă în urma unui high-side uriaș petrecut în virajul 11. Nu a fost singura victimă a clasei regină, Eugene Laverty fiind transportat la spitalul din apropiere în urma unei rostogoliri petrecute la viteză foarte mare.

Andrea Dovizioso, în continuare fară Andrea Iannone alături dar cu Hector Barbera de această dată în boxa scuderiei Ducati, a lasăt impresia că poate reedita pole-urile anterioare de pe pământ japonez. Nu a fost de acord în ultima clipa Jorge Lorenzo, care este multiplu câștigător pe Twin Ring Motegi. Rezultatele pe tur au fost foarte strânse, mai puțin de o zecime acoperind top 3, din care face parte și Maverick Vinales.

Marc Marquez a încheiat al 4-lea, după o căzătură ușoară și o salvare spectaculoasă, iar Valentino Rossi a fost al 7-lea. Doctorul trebuie să termine în puncte, altfel îi lasă șansa matematică lui Marc să devină campion încă din Japonia.

La Moto 2, există o speranță pentru publicul local. Primul în antrenamentul întâi, Takaaki Nakagami nu a fost bătut mai apoi decât de Tomas Luthi. Și aici au fost probleme, Alex Rins abandonând antrenamentul 2 în urma unei căzături în virajul 13. Rins este implicat în lupta pentru titlul clasei intermediare, fiind la general la doar 1 punct în urma lui Johann Zarco. Miguel Oliveira a declarat forfait încă din primele minute ale antrenamentului inițial.

Moto 3 are deja campionul mondial ales în persoana lui Brad Binder. Poate și acest fapt, ce a determinat lipsa oricarei presiuni, a condus spre un incident în premiera: sud africanul a căzut de 2 ori în aceeași zi. Enea Bastianinni a profitat și a reușit un tur senzațional, fiind singurul pilot ce a coborat pe tur sub pragul de 1 minut 57 secunde. Avem din nou un japonez pe locul 2 pe planșa rezultatelor cumulate: Hiroki Ono. Din păcate, acesta a primit deja o retrogradare de 3 poziții pe grila pentru pilotaj periculos.

Marele Premiu al Japoniei la motociclism viteză continuă sâmbătă dimineața, ultimele antrenamente fiind programate de la ora 3, calificarile urmând să ia startul de la ora 6 și jumătate, în direct și în exclusivitate pe Digi Sport 2.