marius baciu interviu
Exclusiv Marius Baciu dezvăluie un caz exploziv: "FRF anchetează un meci din acest sezon pentru blat la pariuri"
fotbal nevazatori calificare
Video Exclusiv REPORTAJ! Fotbal fără să vezi mingea. Naționala României pentru nevăzători s-a calificat la Euro
san
OUT de la CFR Cluj! Prima ”victimă” a lui Dan Petrescu la revenirea în Gruia
Digi Sport 1 Live
Acum
LIVE Liga Digi Sport

INTERVIU VIDEO EXCLUSIV Florin Cernat: "Meciul cu Steaua e testul adevărat pentru titlu"

14.12.2015, 19:20

cernat-1
  • SuperLiga: Farul - CFR Cluj, vineri, 20:30, DGS 1

  • Cupa României: Oțelul - U Cluj, joi, 20:30, DGS 1

Florin Cernat a fost dorit în vară de Steaua. Dar a ajuns la Viitorul. ”Mă bucur pentru acest lucru, chiar dacă nu mă așteptam să fim în acest moment al sezonului peste Steaua”, spune el acum înaintea meciului care poate afirma definitiv echipa lui Hagi drept candidată la titlu.

Dar Viitorul a ajuns în acest punct și datorită lui Cernat. Pus căpitan de Hagi, fostul mijlocaș al Oțelului a marcat de 8 ori în 12 meciuri. E golgheterul Viitorului și are cea mai bună medie de goluri înscrise din campionat, ținând cont că a și lipsit două luni din cauza unei accidentări. Joacă pe postul de 9 fals și ”pare că mi-am găsit locul în teren acum, la finalul carierei, când m-am trezit să și înscriu”.

Ajuns la 35 de ani, după 15 sezoane jucate în străinătate, Cernat plănuia să se retragă la finalul campionatului trecut. A continuat, însă, văzând că încă se descurcă ritmului de Liga 1, iar ofertele curg și la această vârstă. Acum, întinerit parcă printre puștii lui Hagi, ca un câine bătrân de vânătoare, lui Cernat i-a revenit și mirosul performanței. Vorbește de titlu și cupe europene cu Viitorul, și de Euro cu naționala. Primul pas: meciul de azi cu Steaua.

Digi Sport: Ți-ai revenit complet după accidentare?
Florin Cernat: Da, eu zic că sunt refăcut sută la sută acum, cred că s-a văzut asta și în ultimele două partide. La început, când am revenit cu Botoșani, m-am sufocat puțin. Dar acum fac față.


Faci față și la două meciuri cu Steaua în trei zile?
Astea sunt cele mai frumoase meciuri, când joci cu adversari puternici, care se bat la titlu. Pentru mine sunt ca o provocare și încerc să fac tot posibilul ca să rămân 90 de minute în teren.

Cât crezi că mai poți juca la acest nivel?
Cât mă vor mai ține picioarele să alerg. Când voi simți că nu mai pot, atunci ridic mâna.

Și te mai țin picioarele?
Deocamdată mă mai țin. Am contract cu Viitorul până în vară și opțiune de prelungire încă un an. Vom avea o discuție la finalul acestui sezon și vom decide împreună ce vom face.

Când ai revenit în Liga 1 te gândeai că vei mai juca atât de mult?
Sincer, nu. Îmi imaginam că voi mai evolua un an, apoi mă voi retrage. Însă, m-am răzgândit când am văzut că mai pot.

Cu ce te-a atras Hagi să semnezi cu Viitorul în vară?
A fost de ajuns să primesc telefonul atunci când a trebuit. Eu de mult voiam să lucrez cu Hagi, a fost un obiectiv acesta pentru mine. Hagi a fost mereu un exemplu, un idol, l-am urmărit peste tot unde a jucat. Și ca orice copil care-și alege un fotbalist model când își începe cariera, eu l-am ales pe Hagi. Mi-ar fi plăcut să ajung la nivelul lui, dar cam greu…

Dacă, în vară, ar fi fost o ofertă concretă și de la Steaua – nu doar o discuție – ce ai fi ales?
Nu știu, acum a trecut. Eu am ales Viitorul și sunt bucuros că am făcut asta. Chiar mă felicit din toate punctele de vedere pentru decizia luată.

Te gândeai când ai venit la Viitorul că veți fi peste Steaua în clasament în acest moment al sezonului?
Nu, la începutul campionatului nu mă gândeam că vom ajunge așa sus. Dar, pe parcurs, văzând cum jucăm de la meci la meci, acest lucru mi-a dat speranțe și cred că putem ajunge și mai sus. Eu zic că am demonstrat și vom demonstra în continuare că avem un cuvânt de spus în prima ligă.

Aveți cele mai multe goluri marcate, dar jucați fără un număr 9 veritabil. E un paradox? Sau acesta e secretul?
Acesta e și secretul (râde). Atacăm cu mai mulți oameni, sunt trei jucători care marchează meci de meci, nu înscrie unul, înscrie celălalt.

Tu cum te simți în această postură de 9 fals?
Mă simt foarte bine. Parcă acesta e postul meu. Mi l-am găsit acum, spre finalul carierei… Și m-am găsit să și încep să înscriu (râde). Adevărul e că parcă mă simt și eu mai tânăr între atâția puști, aici, la Viitorul.

Spune-ne un jucător de la Viitorul despre care tu crezi că va ajunge fotbalist important.
Păi sunt mai mulți, nu doar unul. E Tănase, care promite. E Ianis, pe care-l văd sus. Mai sunt Marin, Benzar…

Tu cum îl simți pe Ianis? Joci alături de el.
E un jucător cu calități foarte bune. Dar el trebuie să fie conștient că încă nu are forța aia… Lui îi trebuie un pic de forță și de încredere că poate să facă mult mai mult. Iar atunci nu cred că-i va mai sta nimeni în cale.

Tu ce sfaturi îi dai?
Să tragă mai mult la poartă. Asta îi zic meci de meci. Pentru că el e atacant și unui atacant i se cere să dea goluri.

Ți se pare că e o presiune prea mare pentru el? Că e băiatul lui Gică Hagi și așteptările sunt, poate, prea mari?
Nu. El a avut presiune mereu și nu cred că mai poate fi afectat de așa ceva.

Ești unul dintre cazurile fericite de jucători români care au confirmat în străinătate. De ce crezi că în ultimii ani nu prea se mai întâmplă așa ceva?
Probabil că mulți au zis, când au plecat din țară, că au ajuns acolo și gata, s-a terminat fotbalul. Nu, e mult mai ușor să ajungi să joci afară decât să te menții. Pentru că acolo îți trebuie o linie pe care să o respecți, pentru că sunt foarte mulți străini. La un moment dat, la Dinamo Kiev, eram 15 străini. Și jucau doar 5. Îți dai seama ce concurență era… Trebuia să fii la un nivel cât mai ridicat ca să joci.

Va fi diferit acest meci cu Steaua față de cel din tur?
Da, cu siguranță. Eu nu am jucat atunci, am fost accidentat, dar am văzut din tribună foarte bine ce s-a întâmplat. Nu a fost concentrare în ultimii 30 de metri. Am avut posesie mult peste Steaua, dar la finalizare am suferit. La acest meci, cred că vom ataca. Și o vom face mai concentrați. Vom pregăti foarte bine partida în aceste zile și sperăm la o victorie.

E și un duel pentru titlu acest meci cu Steaua?
Da, poate fi un joc care să conteze în lupta pentru campionat. Acesta e cel mai bun test, când joci cu Steaua. Iar dacă o învingem, luăm o opțiune importantă pentru primele locuri. Pentru că, până la urmă, ai învinge campioana. Și normal că ai pretenții după aceea.

E un obiectiv pentru voi să fiți campioni de toamnă?
Acum, după ce aproape sigur ne-am atins obiectivul de a intra în playoff, e normal să ne gândim mai sus. Și acesta poate fi un obiectiv, da.

Ți-ai fi dorit ca Steaua să nu-și fi schimbat antrenorul înainte de meciul cu voi?
Nu știu… Pe mine mai puțin mă interesează cine e antrenor și cine va juca. Dar am văzut meciul Stelei de la Craiova. Au fost mai agresivi, într-adevăr, dar au câștigat pe final și printr-o execuție mai rar întâlnită.

Dar nu ți s-a părut o schimbare față de meciurile precedente ale Stelei?
Ba da. A fost că au atacat. Cum atacau ei întotdeauna. Că ăsta e jocul Stelei, să atace poarta. Pentru că în ultimul timp nu prea au jucat acel joc pe care-l aveau înainte, ofensiv. Și asta au făcut cu Craiova, au avut răbdare, nu s-au impacientat, iar golul a venit până la urmă.

Și nu te-a pus pe gânduri această nouă atitudine a Stelei?
Nu, era normal să fie așa. Oricum, o să ne luăm toate măsurile și o să-i așteptăm pregătiți. Noi vom încerca și la acest meci să ne impunem de la început. Și dacă vom reuși acest lucru, pentru că eu zic că facem destul de bine presiune și posesie, atunci ei vor avea de suferit. Pentru că ei, dacă îi lași să joace, normal că joacă, pentru că sunt jucători foarte buni.

La Constanța e o comunitate importantă de suporteri ai Stelei? Cum crezi că va fi publicul la meciul de luni?
Nu am emoții. Aici suntem la Ovidiu și toți sunt cu noi.

L-ai avut coleg pe Tudorie la Oțelul, îl știi destul de bine. De ce crezi că nu s-a impus la Steaua?
El e încă tânăr. Iar la Steaua nu e ca la Oțelul. La Steaua sunt pretenții mari, trebuie să te adaptezi la stilul lor de joc. Probabil că nu s-a adaptat. Dar calități are.

La ultimul meci a fost folosit mijlocaș.
Da, mi s-a părut surprinzător și mie acest lucru. Nu am de unde să știu care a fost motivul tactic, dar se pare că locul lui nu e acolo, ci în față. Eu îl văd un jucător de careu, de execuții, nu cu mingea la picior.

Ai jucat la Oțelul și alături de Hamroun. El cum ți se pare?
E altfel. E pe combinații, un jucător tehnic și imprevizibil. Poate să-ți câștige singur un meci dacă e în zi bună. Și i-a fost mai ușor să se adapteze, având în vedere că e un jucător tehnic. Pentru că și Steaua este o echipă mai mult pe tehnică.

Dar a părut surprinzător, totuși, acest impact foarte rapid pe care l-a avut la Steaua.
Pe mine nu m-a surprins, eu îl știam din Turcia, știam ce calități are. Pe mine m-a surprins că a venit la Galați… Nu că s-a impus la Steaua.

Cum ți se pare acest sistem cu playoff și playout?
Sincer, sunt contra. Trebuia lăsat cum s-a jucat până acum. Iar chestia asta cu înjumătățirea punctelor mi se pare… Singura parte pozitivă poate fi că, în playoff, vor fi meciuri între cele mai bune echipe și calitatea fotbalului va crește, probabil.

La echipa națională te mai gândești?
Ca orice jucător, normal că mă gândesc. Dar până acum eu nu am fost convocat și cred în continuare că nu se va apela la mine.

Dar dacă ai fi chemat, ai refuza?
Nu știu, să primesc convocarea și vom vedea atunci.

Vârsta nu ar trebui să fie o problemă. Ești de-o seamă cu Sânmărtean, care e convocat permanent.
Nu, nu cred că vârsta contează așa de mult. Dar am văzut că și lotul lărgit e făcut… S-a mers pe un nucleu de jucători și indicat ar fi să se continue cu aceiași jucători.

Nu ar fi un final frumos de carieră pentru tine să participi la un turneu final?
Ba da, ar fi un final frumos. Dar vom vedea…

Vezi mai jos imaginile

Etichete: cernat , cernat steaua , steaua cernat , cernat liga 1


Urmărește știrile digisport.ro și pe Google News


Noua Aplicaţie Digi Sport poate fi descărcată din
Digi24
O femeie și-a dus unchiul mort la bancă și a cerut un împrumut în numele lui. Susține, însă, că era viu când au intrat pe ușă
O femeie și-a dus unchiul mort la bancă și a cerut un împrumut în numele lui. Susține, însă, că era viu când au intrat pe ușă

O femeie din Brazilia a adus un bărbat în vârstă de 68 de ani, aflat într-un scaun cu rotile...

Descarcă aplicația Digi24

Sondajul zilei

Top articole
FC Barcelona v Paris Saint-Germain: Quarter-final Second Leg - UEFA Champions League 2023/24
Notele primite de Istvan Kovacs în marile publicații sportive, după Barcelona - PSG 1-4

Barcelona a fost învinsă la scor de PSG, 1-4, în returul sferturilor de finală ale UEFA Champions...

"S-a terminat!" Presa catalană nu a avut milă de Istvan Kovacs. Cuvinte greu de digerat pentru centralul român
xavi kovacs (20)
Pep Guardiola a descris într-un singur cuvânt jocul lui Manchester City cu Real Madrid
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium - 17 Apr 2024
După o lună, Adrian Mutu și-a dat șapca jos! Ce a ieșit
Screenshot 2024-04-02 at 23.10.18
Manchester City - Real Madrid 1-1 (3-4 d.l.d.). ”Galacticii”, în semifinalele UEFA Champions League!
UEFA Champions League - Manchester City v Real Madrid - Etihad Stadium
Recomandările redacției
san
OUT de la CFR Cluj! Prima ”victimă” a lui Dan Petrescu la revenirea în Gruia

Fanii n-au mai suportat! Ce a făcut jucătorul lui Arsenal, după ce echipa a fost eliminată din UCL: ”Dați-l afară!”
Joshua Kimmich FC Bayern Muenchen FCB (06) verletzt Verletzung Schiedsrichter Referee Danny Makkelie (NED) im Gespraech
”Îți faci bagajul și tu la vară?”. Ștefan Târnovanu a răspuns fără să stea pe gânduri: ”Da!”
tarnovanu
Foto Un nou cuplu celebru. După un an de speculații, a anunțat relația și “internetul a explodat”
Screenshot 2024-04-18 at 16.12.49
Citește și
Video Exclusiv Marius Lăcătuș, la 60 de ani: ”Va fi greu să mai ia cineva zece titluri în România”
lacatus
Video Exclusiv Adi Ilie: ”Am avut oferte de la Real Madrid și Manchester United”
adrian-ilie
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
Reese Witherspoon, în șort de sport, necoafată și nemachiată, într-o zi oarecare. Bucuroasă ca un copil după o întâlnire specială
Profit uriaș raportat de Dinamo în 2023! De unde provin milioanele de euro
Profit uriaș raportat de Dinamo în 2023! De unde provin milioanele de euro
Transferurile iernii n-au confirmat la Universitatea Craiova. Un jucător a plecat deja, alţi doi sunt pe listă
Transferurile iernii n-au confirmat la Universitatea Craiova. Un jucător a plecat deja, alţi doi sunt pe listă
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Șotronul lui Șucu: culisele unei situații explozive pe care trebuie să o gestioneze la Rapid
Aliații României au trimis drone, avioane cu torpile, de spionaj în Marea Neagră. Cine e ținta
Aliații României au trimis drone, avioane cu torpile, de spionaj în Marea Neagră. Cine e ținta
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
Singurul județ cu două autostrăzi și un aeroport din România. Salvat de infrastructură și investiții masive
A izbucnit în plâns: final dureros al confruntării dintre Badosa și Sabalenka VIDEO
A izbucnit în plâns: final dureros al confruntării dintre Badosa și Sabalenka VIDEO
Video Exclusiv Gabi Iancu: ”M-am apucat de fotbal ca să joc, nu ca să mă uit. Vreau să mă simt din nou bun și puternic!”
gabi iancu

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

ProFm
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Shania Twain, „tot mai puțin inhibată” pe măsură ce trec anii. Artista și-a etalat picioarele lungi, într-un body, pe tocuri
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu mâncare" și l-a stropit cu apă rece până a făcut pneumonie
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce urca scările de la metro