• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, a opinat după ce naţionala feminină a României şi-a aflat adversarele din grupa de la CM 2017 din Germania, că o clasare pe locurile 1-6 este un obiectiv optimist, dar realizabil.

Alexandru Dedu a afirmat că sorţii, care au plasat România în grupă cu Franţa, Spania, Slovenia, Paraguay şi Angola, nu au fost vitregi, dar nici prea darnici.

”Uitându-mă pe toate grupele, eu cred că polii de putere sunt împărţiţi. Nu avem o grupă dramatică, dar nu este sub nicio formă o grupă uşoară, pentru că Franţa a devenit o putere, Spania este o putere, cu Angola avem o experienţă nefericită la Olimpiadă. Poate Paraguay este un outsider, dar este o grupă din care noi trebuie să ieşim pe un loc cât mai bun, în speranţa unei încrucişări avantajoase în faza următoare. Nu sunt nici bucuros, nici supărat legat de tragerea la sorţi”, a declarat Alexandru Dedu după ce Adunarea Generală ordinară a FRH a fost amânată pentru lipsă de cvorum pentru 29 iulie.

Fostul pivot susţine că în condiţiile în care România trece printr-un proces de întinerire, o clasare pe locurile 1-6 este un obiectiv optimist, dar realizabil totuşi.

”Oficial, obiectivul va fi cel pe care FRH şi-l pune tot timpul, legat de contractul pe care noi îl avem cu MTS, adică clasarea echipelor naţionale la turneele finale pe locurile 1-6. Eu cred că un loc 1-6 este un obiectiv optimist ţinând cont de transformările care au loc acum în echipă, dar realizabil.

În lumea handbalului, tot timpul se spune că maturitatea sportivă se atinge undeva la 27-28 ani, fiindcă acel moment este îmbinarea vârfului potenţialului fizic cu experienţa dobândită. Iar noi dacă ne uităm pe media de vârstă a echipei actuale, în jur de 23 ani, în mod normal în 3-4 ani am putea spune, în teorie, că vom avea o echipă foarte competitivă.

Pe reconstrucţie de echipă am luat totuşi un loc cinci la un campionat european, mai mult decât meritoriu. Publicul vrea tot timpul medalia de aur. Medalia de aur se munceşte şi este o ecuaţie cu foarte multe necunoscute. Dacă ne uităm pe istoria contemporană a lotului feminin, vedem că am luat o medalie la 5 ani, aşa că practic dacă am luat în 2015 ar trebuie să mai luăm undeva în 2020, dacă se respectă ciclicitatea.

Ideea este cum putem să facem să avem o echipă naţională solidă care să se poată bate la medalie an de an. Ori aici apare un proces de muncă, de strategie, de resurse de lungă durată, nu se poate face bătând din palme”, a declarat Dedu.

Preşedintele FRH a adăugat că în privinţa băieţilor, care au ratat calificarea la CE 2018, s-au tras primele concluzii şi se vor face o serie de modificări la acest eşalon:

”Am primit nişte concluzii şi mai mult de atât am primit şi o direcţie pe care o vom studia. Trebuie să facem nişte modificări clare la tot ceea ce înseamnă sector masculin, Va fi o implicare a antrenorului echipei naţionale până la nivelul cel mai de jos al juniorilor. A început deja acest proces, ne gândim foarte mult cum vom aborda următoarea campanie de calificări la nivel de seniori, sunt multe proiecte în derulare care se vor vedea pe parcurs”, a mai spus Dedu