• România, Liga 1, etapa a 22-a: Astra - Botoşani (vineri, 20:00, Digi Sport 1)
  • Box Ekaterinburg: Cristian Ciocan - Alexander Povetkin (vineri, ora 18:00, Digi Sport 2)

Chile, câștigătoarea Copei America 2015 și a Copei America Centenario din 2016, a ratat calificarea la Cupa Mondială de anul trecut, după ce a pierdut 0-3 în Brazilia, în ultimul meci și nu a fost avantajată nici de jocul rezultatelor din runda finală a preliminariilor sud-americane.

Campioana en-titre a continentului a terminat pe locul al șaselea în grupa de zece echipe, ratând astfel și barajul, întrucât a avut un golaveraj general (primul criteriu de departajare în caz de egalitate de puncte) mai slab decât Peru, ocupanta poziției a cincea și echipa care se va duela cu Noua Zeelandă (cea mai bună echipă din zona Oceania) pentru un loc la turneul final din Rusia.

Chile ar fi terminat însă cu un punct peste Peru și, evident, pe locul cinci, dacă nu ar fi contestat dreptul de joc al unui adversar din aceste preliminarii. Este vorba despre boliviano-paraguayanul Nelson Cabrera, fost jucător inclusiv la CFR Cluj, în sezonul 2009-2010, atunci când ardelenii au luat titlul.

Fundașul de 34 de ani născut în Paraguay, țară pentru care a evoluat inclusiv într-un meci amical în 2007, a fost utilizat de Bolivia chiar în partidele din preliminarii cu Chile (0-0) și Peru (victorie cu 2-0) disputate la începutul lui septembrie 2016.

Chilienii au contestat ulterior dreptul de joc al lui Cabrera, iar FIFA le-a dat dreptate și, ulterior, a respins și dreptul de joc al Boliviei, țară care a pierdut ambele meciuri cu 0-3, la masa verde.

Dacă Chile nu ar fi făcut acea contestație, iar rezultatele ar fi rămas cele de pe teren, campioana Americii de Sud ar fi încheiat preliminariile cu două puncte mai puțin, dar cu unul mai mult decât Peru. De asemenea, ”La Roja” ar fi prins barajul, întrucât Paraguay, echipă care a pierdut în ultima rundă acasă cu Venezuela, 0-1, avea un golaveraj inferior.

PROGRAMUL CANALELOR DIGI SPORT